?>

Zero waste – Att inte generera något skräp

Hur ofta tänker du skräp? Eller på vad som händer med de saker vi kör till soptippen eller slänger i papperskorgen varje dag? De allra flesta funderar nog inte så mycket på detta, det gjorde inte jag heller tidigare. Ofta har vi så mycket annat att tänka på i vardagen…

Visst, de allra flesta av oss källsorterar – vilket såklart är bra! Men faktum kvarstår att det går åt en hel del energi, resurser och transporter även för att återvinna förpackningarna. Är det möjligt att minimera antalet förpackningar? Och vad händer egentligen med allt det där andra, det som vi inte källsorterar?

Vad händer med allt avfall vi producerar?

Jag vet inte riktigt när jag stötte på begreppet ’zero waste’ för första gången, men det måste varit några år sedan nu. Redan från första stund kände jag enorm fascination för ämnet och blev väldigt inspirerad, samtidigt som det var lite småjobbigt att inse hur mycket skräp de allra flesta av oss ’producerar’ varje dag – utan att ens reflektera över det.

Eftersom temat för den här månaden (i utmaningen mot ett mer hållbart 2018) är att minska antalet engångsprodukter kändes det logiskt att lyfta ämnet. Men innan jag skriver mer, tänkte jag lite kort förklara vad ’zero waste life(style)’ är, för de som kanske inte är bekanta med begreppet sedan tidigare.

Egentligen är det precis vad det låter som, det vill säga en livsstil där man i princip inte producerar något skräp alls. Jag vet, det låter helt galet – eller framförallt omöjligt. Men ingenting är omöjligt som Gunde Svan brukar säga. ?

Tanken och målet med zero waste är att inte skicka något avfall till deponier eller förbränningsanläggningar, utan att sakerna istället återanvänds på ett eller annat sätt. Ett exempel kan vara att matrester komposteras och på sätt blir till ny, näringsrik jord – i vilken man sedan kan odla nya grödor (mat).

Är det inte ganska fantastiskt ändå, att matrester och annat komposterbart material kan bidra till nya grödor?

Men är det här med avfall verkligen ett problem? Och hur mycket skräp producerar vi egentligen under en dag, månad eller ett år? Kolla gärna in nedanstående video om du är nyfiken på svaret. (Den är väl sevärd, jag lovar!)

Hahaha, ja det är ju lite smått galet (men också ganska kul) att vandra omkring med alla sina sopor fastsydda på kläderna under en månads tid. Samtidigt tänker jag att det är ganska smart drag, eftersom det på ett tydligt och konkret sätt visar hur mycket avfall vi människor genererar. Det blir liksom greppbart på ett helt annat sätt.

Eftersom jag inte själv lever helt efter zero waste-principerna (än) så är jag ingen expert på ämnet, men jag kände ändå att jag ville lyfta frågan. Min man och jag har tagit några steg mot att minska vårt avfall, men vi har fortfarande en bra bit kvar att gå. Planerna framöver (när vi är klara med vårt torp) är ju som sagt att bli så självförsörjande som möjligt, på bland annat mat – vilket såklart kommer underlätta mycket just när det gäller förpackningar.

Bild från förra årets odling. Vi har smygstartat självförsörjardrömmen lite, och odlar tillsammans med mina svärföräldrar.

Tanken är också att vi ska tillämpa permakultur i vår odling, vilket (precis som zero waste) bygger på ett kretsloppstänk – något som tilltalar mig mycket.

Men alla kanske inte kan/vill flytta ut på landet och odla sin egen mat, är det kört då? Nej, det klart att det går att minska ned på sitt skräp alldeles oavsett livsstil och boendeform!

Nedan följer två riktigt inspirerande klipp med Lauren Singer som lever ett zero waste-liv och driver bloggen Trash is for Tossers samt en youtube-kanal med samma namn. Jag kan verkligen varmt rekommendera hennes kanaler samt nedanstående videos! ♥

I det första klippet berättar Lauren om varför hon lever ett zero waste-liv och vad det innebär. Vidare berättar hon att det är betydligt enklare än vad man kan tro, samt att fördelarna med denna livsstil överväger nackdelarna flera gånger om. Sedan hon började leva enligt zero waste-principerna har Lauren bland annat sparat pengar och blivit mer hälsosam.

I det andra klippet delar Lauren med sig av ett gäng konkreta tips och idéer som kan minska mängden skräp.

Ja, det var en kort sammanfattning av vad zero waste är för något, samt några av mina tankar kring livsstilen.

Men nu är jag nyfiken på vad ni tycker och tänker! Känner ni till begreppet zero waste sedan tidigare? Gillade ni videoklippen? Och vad har du för tankar kring det här med skräp, förpackningar och zero waste? Berätta gärna!

Nu ska jag bege mig ut en sväng och njuta av det fina (och somriga) vädret. Hoppas ni har en underbar helg allesammans! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

– Att minska engångsartiklarna – 7 ekonomiska & miljövänliga tips för badrummet
Vad varje konsument bör veta
– Minska engångsartiklarna i köket – bra för plånboken & planeten
Tiden är inne

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “Zero waste – Att inte generera något skräp

 1. Hej!
  Jag har via ”Grön i Åbo” tidigare kommit i kontakt med fenomenet ”Zero Waste”. Och det är inspirerande, kanske svårt, men säkert inte omöjligt. Själv har jag inte kommit så långt, enligt mig själv. Kan bli mycket bättre! På tal om inspirerande så är DU min största inspiratör på vägen mot ett bättre och klimatsmartare liv. Fortsätt i samma stil, efterhand som du delar med dig av dina tankar och idéer gör jag små förändringar efterhand.
  Kram

  1. Hej!
   Okej vad härligt. Jo men precis, samma här!
   Nämen ååh, vad glad jag blir. Tack snälla! ♥ Och vad härligt att du gör små förändringar efterhand, heja heja!
   Kramar

 2. Jag är väldigt väl bekant med begreppet zero waste och vi pratar ofta om det tankesättet här hemma. Vi har det som en noll-vision och ambition att minska skräpet, mer än en absolut utmaning med strikta regler. Har tagit steg mot att handla mer lokalt vilket minskar förpackningarna något. I framtiden vill jag absolut kompostera själv hemma och även skapa egen konst av det skräp vi faktiskt genererar hellre än att skicka iväg det med sopbilen. För ”skräp är bara resurser som vi inte hittat rätt användningsområde för ännu” som min stora inspiratör R. Buckminster Fuller sade redan för 60 år sedan!

  Tack för en bra text som vanligt, ha det så skönt i solen! 🙂

  1. Vad härligt, det låter som en klok och sund inställning tycker jag! Så himla inspirerande att skapa konst av ”skräp”!

   Men åh vilket bra citat, precis så är det ju! Tack själv för att du delar med dig av dina kloka tankar. ♥ Tack detsamma!

 3. Har du läst boken zero waste home av Bea johnson? Den är riktigt bra tycker jag!
  Och visst är youtube fantastiskt när en vill lära sig mer och få tips. Jag gillar inte lauren singer men det finns ju mycket mer i youtube världen, tex. Eco boost (kate Arnell) är en favorit hos mig.
  Jag tycker det är jobbigt att gå ut med soporna, speciellt plast!, det ger mig ångest.. vill verkligen minska på mängden och önskar att det inte fanns några plast sopor hemma. Mycket är ju så onödigt men så står jag i affären.. ska jag köpa ekologisk paprika så är det med plast runt. Annars åka till eko butiken längre bort.. det är för krångligt än så länge. Och faktum att all plast som någonsin producerats finns fortfarande kvar på jorden.. det är otroligt läskigt.
  Roligt att läsa (på svenska) någon som vill förändra!
  Ha en bra dag!

  1. Nej, har stött på hennes namn vid flera tillfällen men inte läst boken – tack för tipset! Verkligen, det finns ju hur mycket som helst på youtube. Okej, får ta och kolla in Kate/Eco boost då ?
   Jag förstår precis vad du menar och känner igen mig, det är verkligen inte helt lätt alla gånger. Jaa fy så hemskt! Såg dokumentären ’A plastic Ocean’ för en tid sedan, och blev så himla ledsen (även om den såklart är väl sevärd och tar upp ett viktigt ämne!)
   Vad kul att du tycker det!
   Tack detsamma!

 4. Åh, vad jag önskar att det fanns med förpackningsfritt i affärerna. Ta bara pasta! I vår familj går det åt ca 350g/tillagning, men eftersom förpackningarna är på 500g (beroende på vilka du köper såklart) så går det aldrig riktigt jämt upp. Tänk om vi bara kunde fylla på en pastaburk med det vi faktiskt använder och behöver!?

  Jag skulle fö gärna bli bättre på att köpa torra bönor och göra storkok – det skulle minska förpackningarna härhemma. Men det är mest min man som styr då han handlar oftast…

  1. Ja men eller hur! Det verkar ju finnas en del (okej, några få) affärer där man kan köpa saker i lösvikt, och ta med egna kärl. Hoppas verkligen att det blir vanligare framöver! Egentligen är det väl ’bara’ att kavla upp ärmarna och utnyttja konsumentmakten… Skulle vilja dra lite mer i det där framöver, känner bara att jag måste kraftsamla lite först ?

   Okej, du kanske kan tipsa/ fråga maken snällt om han kan köpa lite större förpackningar, torkade bönor, osv? ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.