?>

Så väljer du rätt trailer till ditt Tiny House

Jag får många frågor om var man kan köpa ett släp att bygga sitt tiny house på, samt vilken typ av underrede jag har. I detta inlägg har jag försökt besvara de vanligaste frågorna, samt samla de saker jag själv hade velat veta innan jag köpte min trailer. Texten är indelad i fyra stycken:

Fundera över dessa saker först
Min trailer & mina erfarenheter
Bra att tänka på när du väljer släp
Var kan du köpa en tinyhouse-trailer?

Fundera över dessa saker först

Innan du köper en trailer bör du landa i vilka kriterier som är viktiga för dig. Till exempel, hur ofta eller sällan vill du flytta ditt hus? I vilken hastighet? Ska det gå att dra huset med bil, traktor eller både och? Hur stort hus vill du ha? Vilka material vill du bygga med? Har du någon max-vikt att ta hänsyn till? Alla dessa frågor påverkar valet av underrede.

Tänk också på att det finns mått att ta hänsyn till, dels vid transport på vägen (max bredd och höjd) men även vid uppställning av huset (om du tex ska stå som Attefallshus). Vikten kan som sagt också spela in, i synnerhet om du vill kunna dra huset med en bil.

Läs mer om olika släp och vilka mått som gäller för transporter här (mitt hus går in under kategorin efterfordon). Och här kan du läsa mer om Attefallshus.

Min trailer & mina erfarenheter

Jag köpte mitt underrede av en privatperson och fick tag på det via en bekant. Av ekonomiska skäl valde jag att köpa ett begagnat släp (som det tidigare stått en manskapsbod på). Trailern kostade 15 000 kr, och jag lyckades få hem det med en ”returlast” för 5 000 kr. Som en jämförelse kostar ett nytt släp i den här storleken ungefär 50 000-100 000 kr, beroende på vilken vikt det är konstruerat för.

Släpleverans!

Mitt släp är ca 90 cm högt, 140 cm brett (själva ramen) och ungefär 8,8 m långt (10 meter med draget). Huset är 2,4 m brett och 8,8 m långt, vilket ger en invändig yta på 18 kvm. Släpet har enbart traktordrag, men mitt hus är ändå alldeles för tungt för att dra med en bil… Uppskattningsvis väger det runt 5 ton.

Trailern efter att jag slipat bort ytrost och målat den

Mitt hus går att dra lagligt i 30 km/h som efterfordon, men helt ärligt vill man (jag) inte ens köra det så ”fort”. Personligen känner jag mig inte heller helt bekväm med att dra huset några längre sträckor bakom en traktor, i synnerhet eftersom det bara har en hjulaxel. Så när jag flyttade det från Tranås till Österlen (ca 35 mil) kördes det ner på en lastbil. Transporten kostade ca 15 000 kr + några tusenlappar för lastning/lossning och de sista kilometrarna med traktor. Min intention har aldrig varit att flytta huset ofta, visst är det flyttbart – men helt ärligt är det inte jättesmidigt. Med det sagt kan man ju såklart bygga ett mer mobilt hus om man vill.

På grund av höjden kan jag inte transportera mitt hus på en vanlig lastbil, utan enbart på en så kallad ”låglastare”. Mitt hus är strax under 4 meter från mark till nock, ett vanligt lastbilssläp är ca 1 meter högt och fri höjd på svenska vägar är 4,5 meter – därför krävs ett specialsläp (låglastare).

Klicka här för att se videoklipp från lastningstillfället

Det är alltid lätt att vara efterklok, såhär i efterhand skulle jag nog ha valt en annan trailer – som dels var lägre och bredare, men den borde också haft fler hjulaxlar. Det funkar som det är nu, men det hade känts betryggande att ha två (eller helst tre) hjulaxlar, för att bättre fördela ut vikten.

Mjuk mark + tungt hus = dålig kombination

Att mitt hus står där det gör idag beror helt enkelt på att det ”fastnade” här. Ena hjulet sjönk nämligen ner i den mjuka ängsmarken, vilket fick huset att luta obehagligt mycket… Det var fruktansvärt jobbigt och jag var livrädd att det skulle välta.

Det gick bra och löste sig till slut, ingenting gick sönder. Men ja, hårdare underlag är onekligen att föredra (på vägen var det inga problem alls att dra huset).

När vagnen äntligen lyfts upp från leran med hjälp av en stor hjullastare

Bra att tänka på när du väljer släp:

– Satsa på ett släp som har två eller helst tre hjulaxlar (beroende på husets vikt och storlek). Kolla även att hjul och däck är dimensionerade för större vikter, undvik helst ”vanliga” hjul

– Ju lägre trailer desto mer höjd/volym inne i huset. Fundera över om du vill ha hjulen under huset (då blir släpet högre) eller om du vill att hjulhusen ska sticka upp i/igenom bjälklaget (det ger lägre släp, men kan påverka den invändiga designen)

– Välj helst ett lite bredare släp, där hjulen är placerade ”så långt ut som möjligt” för ökad stabilitet. Min trailer är förhållandevis smal och hög, vilket inte känns helt optimalt – i synnerhet inte när man bygger på flera meter uppåt

– Har du möjlighet så köp helst en trailer som är dimensionerad och avsedd att bygga ett tinyhouse på. Det underlättar byggprocessen och inte minst så slipper du en massa huvudbry och oro för att släpet kanske inte håller måttet.

Var kan du köpa en tinyhouse-trailer?

Nya släp som är konstruerade för just hus på hjul hittar du bland annat hos Vlemmix, Tuna Trailer eller något av de företag som specialiserat sig på att bygga tinyhouses – exempelvis Treesign.

Begagnade släp kan du exempelvis hitta på Blocket, Kvd eller liknande sidor. Personligen skulle jag starkt avråda från att bygga på husvagnschassin, då det är svårt att hålla nere vikten på ett tinyhouse tillräckligt mycket för att det ska bli bra. Satsa hellre på släp som är gjorda för att klara större vikt. Det allra bästa är såklart ett underrede som är dimensionerat för just ett tinyhouse.

Ytterligare ett alternativ är ju såklart att bygga ett nytt eller förstärka ett gammalt släp, om man är duktig (eller känner någon som är duktig) på att svetsa.

Så, jag hoppas att detta inlägg har varit till hjälp. Har du några frågor, funderingar eller lust att skriva en liten hälsning, så får du gärna lämna en kommentar!

Vill du läsa mer om mitt hus och byggprocessen? Kolla de relaterade inläggen här nedan, samt min instagram @sandrajunhammar

Relaterade inlägg:
Första steget till mitt Tiny House: Trailern
Tiny House – vanliga frågor & svar
Att bygga ett Tiny House – Del 1. Stommen
Var får man ställa ett Tiny House? Krävs bygglov?
Besök Paula som byggt & bor i ett Tiny House

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

1 thought on “Så väljer du rätt trailer till ditt Tiny House

  1. Hej Sandra, jag gillar din blogg så mycket, och hoppas att du börjar blogga igen! Går in ibland och hoppas på ett inlägg. Jag har tyvärr inte instagram och tycker att det är roligt att läsa längre texter om ditt liv, du har många spännande tankar. Skulle vara väldigt roligt att följa resan i ditt nya hus 🙂 Ha det fint! Vänliga hälsningar Alexandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.