?>

Vad är schysst, hållbar & hälsosam mat?

I det här inlägget tänkte jag provprata (provskriva) lite kring mat och kost, bland annat ur hälso- och hållbarhetssynpunkt. Jag tänkte även dela med mig av mina tankar kring en vegetarisk och vegansk livsstil. Om någon inte är bekant med begreppet ”provprata” så är det alltså när det man säger inte är helt färdigformulerat och därmed kan innehålla brister eller felslut. Egentligen provskriver jag alltid här på bloggen – för jag sitter verkligen inte på alla svaren. Därför försöker jag vara tydlig med att det som passar och känns rätt för mig, inte nödvändigtvis behöver vara rätt för någon annan. Men idag vill jag vara extra tydlig med just detta, att jag provpratar.

Alltså, jag dömer ingen och jag säger inte att något är rätt eller fel. Jag vill bara dela med mig av mina tankar.

Generella tankar kring maten & dess påverkan

När det gäller mat och kost är förstås det allra lättaste att inte fundera så mycket, utan äta som man alltid har gjort. Men faktum är, att vad vi väljer att äta inte bara påverkar oss själva och vår hälsa, utan också andra arter och planeten i stort. Jag är medveten om att jag (och många med mig) är privilegierade, som i mångt och mycket kan välja vad vi vill äta. Vissa människor har ingen valmöjlighet, utan får äta det som finns. Andra stackare har ingen mat alls, vilket såklart är hemskt. Med det sagt, tänker jag att vi som faktiskt kan välja, ska försöka göra så genomtänkta och kloka val som möjligt. (Och nej, det är verkligen inte lätt! Notera att jag skrev försöka ♥)

Hur ska man äta då, om man vill må bra och samtidigt värna om miljön? Det finns egentligen inget kort eller enkelt svar, det är så oerhört många aspekter som väger in. Få saker här i världen är helt svart eller vitt, de mesta faller in under någon form av gråskala – så även maten skulle jag säga.

Maten, miljön & klimatet

Vad vi ska äta för att ha så liten miljö- och klimatpåverkan som möjligt, är ju ganska omdebatterat. Jag har läst otaliga böcker och artiklar, samt sett en stor mängd dokumentärer på ämnet. Det gör mig ju dock inte till någon expert. Men av det jag kunnat läsa mig till, är min slutsats att det bland annat beror på var man bor. Vi har till exempel helt andra förutsättningar här i Norden, jämfört med länder som ligger på ekvatorn. Något som är hållbart att äta här, kanske inte är lika hållbart där och tvärtom. Att välja lokalproducerade (och därmed säsongsanpassade) råvaror, är alltså generellt sett en god idé. Att maten inte transporterats runt halva jordklotet är såklart eftersträvansvärt, även om transporterna inte alltid är det största problemet.

Överlag skulle jag också säga att det i de allra flesta fall, är bra för miljön och klimatet att skära ned på de animaliska produkterna (kött, fisk, ägg och mejeriprodukter) samt att i största möjliga mån välja ekologiska och KRAV-märkta produkter.

Maten & hälsan

Vad vi ska äta för att uppnå och bibehålla god hälsa, är ju även det ett minst sagt omdebatterat ämne. Här har jag också lagt ner min beskärda del på att göra research och läsa på genom åren, men inte heller på detta ämne är jag någon expert. Min personliga slutsats är dock denna – en växtbaserad kost med så naturliga (oprocessade) råvaror som möjligt, är det bästa vi kan äta. Det kan eventuellt vara okej med en liten mängd animaliska produkter, vid enstaka tillfällen. Men då snackar vi en liten mängd.

Vad äter jag & min man?

Personligen gick jag vid årsskiftet 2015/2016 över till en helt lakto-ovo-vegetarisk kost. Sedan början av 2017 äter jag i princip uteslutande (minst 95 %) vegansk kost och resterande vegetariskt. (Jag har tidigare skrivit mer om det här.) Min man äter, på egen initiativ, samma mat som mig här hemma. Däremot äter han i princip allt om vi är bortbjudna eller äter ute – alltså även kött, ägg och mejeriprodukter.

Varför har vi då gjort detta val? Min man äter veganskt på hemmaplan främst på grund av miljön, men också för hälsan. Jag tänker likadant, men har också med mig den mer etiska aspekten. Jag har alltid haft svårt för kött (redan som barn) och skulle till exempel aldrig kunna skjuta ett rådjur. Jag blir illamående och far fysiskt illa av att se djur slaktas eller styckas. Hela min kropp ryser av obehag och det känns bara fel för mig. Av den anledningen känns det inte rätt att äta djur. Om jag knappt står ut med att se ett djur slaktas, än mindre kan tänka mig att slakta det själv – då känns det helt enkelt inte okej att äta dem heller. Men jag dömer som sagt ingen annan, det är okej att tycka/känna annorlunda!

När vi ändå är inne på den etiska aspekten, så omfattar den även andra människor för mig. Självklart vill jag att de som har producerat maten ska arbeta under schyssta villkor! Här kommer återigen ekologiska- och kanske framför allt fairtrade-märkta produkter in. Dels vill jag inte äta mat som är besprutad med bekämpningsmedel själv, men jag vill inte heller att arbetarna eller deras närmiljö ska få lida av dessa kemikalier. Samtidigt som de såklart ska ha rimliga löner!

Framöver är vår dröm (som jag varit inne på lite i tidigare inlägg) att själva i största möjliga mån odla vår egen mat.

Bilder från sommarens odling ♥

Tankar kring en vegansk livsstil

Jag får ibland frågan om jag är vegan. Det korta svaret är nej. Jag är en vegetarian som i princip uteslutande äter vegansk kost. Att vara vegan är en livsstil. Jag har övervägt att bli vegan vid flera tillfällen och skulle utan problem kunna leva på enbart vegansk kost (det gör jag ju i princip redan). Så varför har jag inte tagit steget fullt ut och blivit vegan? Det beror på flera aspekter, men nedan kommer några saker jag funderar på.

Om valet står mellan ett par skor i skinn eller syntet, vad ska jag välja? Skinn känns som ett bättre alternativ ur miljösynpunkt, då det är naturligt, håller bättre (högre kvalitet) och innehåller en mindre mängd otäcka kemikalier (förutsatt att lädret är naturgarvat). Men, då dör ju ett djur. Är det okej att inte vilja äta djuren, men sedan bära dem som skor? Tveksamt. Men samtidigt, om jag köper ett par skinnskor var femte till tionde år, så är det betydligt färre djur som dör – jämfört med om jag ätit kött varje dag… Är det då okej att köpa skinnskor så länge andra människor äter kött (och djuret dör iallafall?) Jag vet inte riktigt vad jag tycker. (Jag är medveten om att det finns tygskor, men har inte hittat så många som funkar även vintertid… Då är det syntet som gäller)

Men hur är det med en sådan sak som ull då? En vegan använder inte ull. För mig är det lite problematiskt eftersom jag är en riktigt frusen person och tycker att ullen har så många bra egenskaper. Det är naturligt, varmt, smutsavvisande och andas… Fåren (och andra ”ull-djur”) dör ju inte om vi bara tar ullen, men samtidigt är det ju inte alla gånger de behandlas på ett snällt sätt (jag tänker tex på mulesing, som är vidrigt.) Problemet är att det inte finns något riktigt bra alternativ till ullen, eller jag har åtminstone inte hittat något. Fleece och liknande är ju inget bra alternativ ur miljösynpunkt…

Sedan har vi ju det här med husdjur. Jag har en katt som jag ÄLSKAR. Är det egentligen okej att ha husdjur som vegan? Jag vet att det finns både vegansk katt- och hundmat, men de är ju faktiskt rovdjur. Till skillnad från oss människor (som klarar oss fint på en vegansk kost) så är ju varken katter eller hundar byggda för att leva på enbart vegetabilier…

Ja, sådana saker funderar jag på ibland. Egentligen handlar det inte så mycket om etiketten ’vegan’ eller ’vegetarian’ – utan mer om vad som känns rätt och fel för mig. Och det kan ju egentligen bara jag avgöra. Precis som alla andra får avgöra vad som känns rätt och fel för dem.

Min fyrbenta guldklimp ♥

Det var några av mina tankar gällande kosten och dess påverkan. Avslutningsvis vill jag bara skriva att jag respekterar andra människors val, och förväntar mig därmed att andra människor respekterar mitt – även om vi tycker olika. ♥

Vad har ni som läser för tankar kring mat? Brukar ni äta vegetarisk/vegansk mat? Eller har du kanske tips på ett varmt och skönt material som kan vara ett alternativ till ull eller fleece? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni får en fin kväll allesammans! Ta hand om er. Kram kram

 

Relaterade inlägg:

Min resa mot ett mer hållbart liv – Del. Maten & kosten
Recept – soppa med chili & röda linser
En dag i mitt liv
– 9 miljoner människor dör årligen av miljöföroreningar

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

10 thoughts on “Vad är schysst, hållbar & hälsosam mat?

 1. Vilket härligt sätt att skriva ett inlägg, gillar idén om att provprata om tankar!, speciellt kring kost då oj oj oj vad det kan bli allt för svart & Vitt!

  Tycker det är så bra att du trycker på att det man äter bör ( i de perfekta samhället) variera på i förhållande om man bor i skåne eller i norrland. Jag blev väldigt inspirerad av detta och har nu som nytt mål att just kolla runt i min omgivning efter vilka som säljer egen odlade grönsaker/ägg/potatis osv . Kanske finns det en granne med ett äppelträd som bara går till spillo….
  Ååh hahah nya tankar ger mig ett sådant pirr så nu ska jag inte skriva mer utan måste på börja min undersökning 😀

  Men en fråga bara är det stekta havregryn ni äter på bilden? Ser gott ut men har svårt att uttyda vad de är 🙂

  1. Tack! Ja men eller hur.

   Men ååh, vad kul! Hoppas du hittar det. Ett tips är att kolla hemsidan pallafrukt.se för äpplen och liknande ?

   Nej, det är kokt mathavre (alltså inte vanliga havregryn, utan det heter mathavre). Sedan har jag bara fräst på lite lök, tomat, zucchini, kikärter mm, i tamari (en sojasås). Blandade även i soltorkade tomater och morotsblast (bilden är från i somras) ?

 2. Bra och viktigt ämne om än mångfacetterat – vilket du belyser bra!
  Hur tänker du kring kostnaden för vegansk mat? Jag skulle gärna äta mer veganskt, framför allt minska på mjölk, yoghurt och ost, men det är ganska mycket dyrare med havre- och sojabaserade produkter än animaliska – runt 10-15kr när jag gör en snabb prisjämförelse på mathem.se – och då väljer vi alltid ekologiska mejeriprodukter som redan är dyrare än de ”vanliga”.
  Samtidigt som jag vill byta ut dessa mejerivaror, säger vissa att djuren behövs för att hålla ängsmarker öppna och för den biologiska mångfalden, och då är det ju bra att stötta ekologiska lantbruk… vad man ska äta är inget lätt kapitel…

  1. Tack! Har skrivit lite om kostnaden i några tidigare inlägg, men dels så innehåller den genomsnittliga svenska matkassen ca 40% tomma kalorier (typ godis, chips, läsk och fikabröd) – de har vi skurit ner kraftigt på. Att inte köpa kött (som också är dyrt) sparar vi också in en del pengar på. Dessutom gör vi egen havremjölk (recept finns här på bloggen). Sedan försöker vi i största möjliga mån undvika hel- och halvfabrikat – istället för ost äter vi hummus på mackan, gör egna vegobiffar osv. På så sätt kan vi köpa reko och vegansk mat utan att det blir dyrare.
   Absolut, visst är det så. Körde också ekologiska mejeriprodukter tidigare, men personligen mår jag bättre av att utesluta dem. Nej, det har du helt rätt i!

 3. Jag äter huvudsakligen vegansk mat, men jag har ett tillägg: ost. Jag kan verkligen inte avvara osten, så det får liksom vara min ”njutning” i livet då jag inte vill begränsa mig själv allt för mycket. Jag äter veganskt/glutenfritt/sockerfritt efter min hjärtsjukdom som drabbade mig i april i år, och jag äter så för att min hälsa blir bättre. Sedan tänker jag naturligtvis på den miljöpåverkan mitt ätande medför, och slutligen finns ett etiskt ställningstagande i bakgrunden även om det inte är mitt huvudsakliga skäl. Maken och sonen äter kött, men de äter i princip bara vilt (som maken skjutit själv) eller närproducerat. Dansk fläskfilé går fetbort i vår värld. 😉

  Jag håller för övrigt med dig om t ex skinnskor och skinnväskor. Bättre köpa ett par rejäla skinnskor som håller i många år än att köpa syntetskor som känns mer onaturligt att ha på sig. Det blir mer hållbart i längden också ekonomiskt sett då jag slipper köpa nya skor varje år. T ex har jag samma handväska (i skinn) som jag haft i 4,5 år nu. Förut köpte jag handväskor varje år då de hela tiden gick sönder. Jag har inte ens tänkt på det du skriver om veganism och husdjur. Till mitt försvar så är vår älskade kisse en hittekatt som annars skulle ha mått dåligt och kanske plågats. Nu frodas han och är en högt älskad medlem av vårt hushåll.

  Det viktigaste – tänker jag – är att vi själva är tillfreds med de beslut vi tar.

  1. Jag förstår dig, det känns som att just osten är det som de allra flesta har svårast att släppa taget om. Jag kände likadant i början ? Det låter klokt och sunt, hoppas att du mår bättre nu.

   Ja men precis! Nej inte jag heller, men sen slog det mig en dag. Som sagt så vet jag inte om det är okej eller inte. Ja men precis, vi ’adopterade’ också en vuxen katt, vars ägarinna blivit allergisk.

   Absolut, det har du rätt i.

 4. Jag tycker absolut inte det är fel att ha husdjur om man är vegan. Dom allra flesta domesticerade djur vi har idag klarar sig inte själva utan mänsklig tillsyn. Mina hästar skulle tex. svälta ihjäl om ingen gav dem hö på vintern och hur djurvänligt är det? Ja, det låter kanske hårt, men du förstår vad jag menar:) Och så har jag en annan input på hur man kan tänka med skor eller andra produkter av skinn eller läder. Läderindustrin är fruktansvärt smutsig och allt annat än djurvänlig, men faktum kvarstår att läder ÄR ett otroligt bra och hållbart material så ja, jag konsumerar läderprodukter trots att jag är vegetarian och en stor djurvän MEN, jag köper ALLTID begagnat. Skor, väskor eller utrustning till hästarna. För det allra viktigaste man kan göra som konsument för planeten är att inte bidra till efterfrågan på nya saker! Inget djur dör eller lider av att jag köper ett par begagnade skor till exempel. Så jag vill slå ett hårt slag för den fantastiska begagnatmarknaden som finns därute!

  1. Absolut, jag förstår hur du menar! Tror att de som har invändningar emot det dels tänker att det är taskigt att ha djur i ”fångenskap” (trots att de kanske inte skulle klara sig själva i det fria) men också att vissa husdjur (tex katter/hundar) äter kött – vilket kan vara lite problematiskt. Som jag förstått det handlar det om att inte utnyttja djuren på något sätt. Jag respekterar dessa åsikter, men resonerar inte riktigt så själv.

   Absolut det har du rätt i! Och jättebra tips att handla begagnat! ?
   Försöker också göra det i största möjliga mån, oavsett vad det gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.