Vad är minimalism? Vita väggar och avskalad inredning? Att äga färre än 100 saker? Eller att resa jorden runt med enbart en ryggsäck som packning? Det kan vara ovanstående saker, men det kan också vara något helt annat. Ärligt talat finns det ingen exakt definition av vad minimalism är, de flesta har sin egen tolkning.
Personligen ser jag minimalism som ett verktyg för ett bättre liv. Det handlar om att släppa taget om onödiga saker, så att vi kan fokusera på de viktigaste sakerna i livet (och det är i själva verket inte saker överhuvudtaget).
I grund och botten är det inget fel med att äga prylar. Problemet uppstår när vi lägger alltför stor vikt vid materiella saker, eller när vi tror att de är nyckeln till ett lyckligt liv.
”People were created to be loved. Things were created to be used. The reason why the world is in chaos is because things are being loved and people are being used”
-Dalai Lama
Om du är bekant med 20/80-regeln eller Paretoprincipen som den också kallas, så vet du att vi får 80% av resultatet från 20% av arbetet vi lägger ned. Det här sambandet gäller det mesta, så även prylar. Visste du till exempel att vi använder 20% av våra kläder 80% utav tiden? Visst är det intressant och smått chockerande samtidigt! När vi är medvetna om detta, kan vi använda det till vår fördel.
Om vi spenderar vår tid, vårt fokus och våra resurser klokt, kan vi alltså få ut 100% av resultatet/värdet med enbart 40% av insatsen. Det låter väl bra? Men hur hör det här ihop med minimalism kanske du undrar då. Jo, genom att ta bort det som inte tillför något värde (vilket också distraherar oss från det som skapar värde) kan vi bland annat frigöra tid, energi, och pengar.
”The best way to enjoy your favorite things every day, is to only own your favorite things.”
Vi gör ett litet tanke-exempel.
Tänk dig en garderob överfull med kläder. Plaggen är intryckta, det är rörigt och svårt att få en ordentlig överblick. Jeansen som är för små, trängs med tröjan du egentligen aldrig gillat, några få favoritplagg och så de där urtvättade underkläderna med dålig passform. Några av plaggen har sett sina bästa dagar och vissa hänger oanvända med prislappen kvar. Det finns massor med kläder i garderoben, men känslan är ändå att det inte finns något att ta på sig.
Nu vill jag att du tänker dig samma garderob, men med cirka en fjärdedel av innehållet. Det känns luftigt och fräscht. Plaggen är prydligt vikta och upphängda. Samtliga klädesplagg har bra passform, är fina och känns helt enkelt ’rätt’. Det går smidigt att välja kläder på morgonen eftersom du tycker om och trivs i samtliga plagg. Det är dessutom lätt att hitta de plagg du vill ha, eftersom utbudet är mindre och det är ordning och reda.
Vilken garderob föredrar du? Om du valde det andra alternativet: Våga släpp taget om det du inte älskar eller använder! Det här gäller förstås inte bara kläder, utan allt egentligen. Att släppa taget om saker som inte tillför något värde till dit liv, skapar utrymme för nya och bättre saker att komma in (och då syftar jag inte på prylar).
”I hope everybody could get rich and famous and will have everything they ever dreamed of, so they will know that it’s not the answer”
-Jim Carrey
Det finns som sagt inga regler och du behöver absolut inte göra dig av med allt du äger. Minimalism handlar inte om att välja bort saker, utan snarare om att välja ut godbitarna som gör ditt liv bättre, och släppa taget om resten.
Minimalism och insikten att prylar tar tid, energi och kostar pengar
Tid
Först spenderar vi tid på att shoppa prylar, sedan ska de underhållas, förvaras och förhoppningsvis användas. Utöver detta går det åt tid till att leta efter grejerna och att flytta runt på dem. Ju färre saker du har, desto mindre tid behöver du lägga på ovanstående. Det blir dessutom lättare att hålla ordning, vilket gör att vi mår bättre (det är betydligt enklare att slappna av i en prydlig och harmonisk miljö, än i röra och kaos). Ytterligare en fördel med färre grejer är att det både går smidigare och snabbare att städa. En stor del av tiden vi spenderar på våra prylar, kan istället användas till att göra saker vi tycker om.
Pengar
Det kostar pengar att shoppa, underhålla och faktiskt även att förvara grejer. Färre saker kräver mindre yta, vilket indirekt betyder mindre boendekostnad (ofta är ett större boende förenat med högre kostnader). Minimalism kan leda till sundare konsumtion – det blir både logiskt och möjligt att välja kvalitet framför kvantitet (hellre några få saker av god kvalitet som vi älskar, än många halvdana grejer). Eftersom kvalitet håller längre, tjänar både plånboken och miljön på det.
En bonus är att vi dessutom automatiskt blir bättre på att uppskatta och vara mer rädda om de saker vi har.
Utöver alla positiva effekter rent fysiskt av att rensa bland sina saker, brukar det även få en rad härliga effekter psykiskt. Många upplever en känsla av tillfredsställelse, lätthet och ny energi efter en rejäl utrensning. Ökad frihet, tacksamhet och närvaro är ytterligare exempel.
“The secret of happiness, you see, is not found in seeking more, but in developing the capacity to enjoy less.”
– Socrates
Framöver kommer jag berätta mer om minimalism och om hur du kan gå tillväga för att rensa bland dina saker. Jag kommer även dela med mig av praktiska råd och idéer som kan underlätta processen, samt min egen resa mot ett mer minimalistiskt liv.
Önskar alla en fin helg, ta hand om er! Kramar ♥
Relaterade inlägg:
– Rensa bland prylarna – en guide
– 5 saker vi inte äger
– Ett enklare liv – att bo på liten yta
– Hoppa av ekorrhjulet – mina tips & erfarenheter
Kommentarer
Håller verkligen med! Vi har också sen ett tag rensat i omgångar och försökt förenkla! Man känner sig så mycket lättare, är en så befriande känsla att rensa bort saker man inte använder! Kul att läsa om andra som också gör det! ☺️
Vad kul! Ja men precis, det det är verkligen befriande! Överflödiga saker har en förmåga att hålla oss tillbaka, det är lite som att släpa runt på en tung fotboja. Men det är först när man blir av med tyngden som man inser hur onödigt tungt det varit tidigare (och hur lätt det känns utan!)
Vackra bilder och fin skristil du har.