?>

Trött på ideal, dieter och kroppshets

Är det någon mer än jag som är innerligt trött på alla ideal och dieter? Som lessnat på kroppshetsen? Jag inser att jag har varit så elak mot mig själv och min kropp genom åren. Jag har haft komplex, bantat, försökt förbättra och förbannat den ena kroppsdelen efter den andra.

”Varför måste just jag ha fräknar och liten byst? Usch, vad jag hatar min raka, stora näsa! Du är nog lite ’tjock’ ändå, inte tillräckligt vältränad. Varför har inte jag sådär perfekt hy, fri från finnar och celluliter?” 

Kritiken och de hårda orden har inte haft något slut. Och mina ögon fylls med tårar bara jag tänker på det. Varför är vi så elaka mot oss själva? Varför är det så svårt att uppskatta sig själv och sin kropp?

Matchande ålder och BMI – båda runt 15…
Det skiljer 7 år och någonstans mellan 10-14 kg på dessa bilder. Till vänster 2011 och till höger idag.

Varför letar vi efter fel och brister, snarare än att hylla och uppskatta det som är bra? Och varför anses egentligen vissa kroppar bättre eller finare än andra?

Är det inte hög tid att vara tacksam för allt det kroppen klarar av och gör för oss varje dag? För allt den uthärdar, och för att den fungerar? För att den bär oss genom livet?

Lyckan i att vara frisk och ha en fungerande kropp är underskattad. Det är ju fantastiskt att vi kan se, höra, känna, smaka och röra på oss!

Varför finns det förresten en massa kroppsideal? Och varför strävar så många av oss (medvetet och omedvetet) efter att nå dessa? Ärligt talat vore det ju sjukt tråkigt om alla såg precis likadana ut. Så varför kan vi inte bara hylla mångfalden och uppskatta att vi är olika?

De senaste åren har jag blivit lite bättre på att inte vara så hård mot mig själv. Jag har börjat acceptera och uppskatta min kropp mer. Men det är SVÅRT. Är inte det sjukt egentligen, att det är svårt att uppskatta sin kropp!? Varför är det så?

Eller är det kanske bara jag som tycker att det är svårt? Nej, min känsla säger mig att det är fler som tampas med liknande tankar… Men ärligt talat, varför går så många av oss omkring och känner att vi inte räcker till eller duger som vi är?

Ytterligare ett ideal jag är trött på: som kvinna förväntas du alltid le och se glad ut. Fuck it!

Det måste gått snett någonstans, för meningen med livet kan ju knappast vara att vi ska gå runt och ha ångest över våra kroppar? Eller att vi ska klanka ner på och bestraffa oss själva? Har det att göra med media och all reklam vi bombarderas med?

Vi kanske inte kan beskylla dem för allt, men jag tror att det är en starkt bidragande faktor. För en missnöjd människa är en bra konsument. Och det är ju vad mycket tycks handla om idag, eller hur? Att vi ska konsumera.

Vi är ilurade att vi kan shoppa oss till hälsa, skönhet och lycka. Är du trött? Köp dessa piller! Vill du bli snyggare? Köp denna kräm eller dessa kläder! Vill du bli lycklig? Se till att jobba häcken av dig, så kan du köpa en fin bil, vackert hus och allt det där andra du önskar dig!

Men frågan är om vi verkligen kan köpa hälsa, skönhet eller lycka? Jag menar inte att pengar är oviktiga. Ingen mår bra av att inte ha mat på bordet, tak över huvudet eller den grundläggande trygghet som en viss mängd pengar kan bidra med. Men vilken nivå är egentligen rimlig och lagom? Svaret kan såklart variera mellan olika personer, men vad jag är ute efter, är att var och en kanske kan försöka hitta sin egen nivå – snarare än att försöka uppnå någon form av norm eller ideal.

Men det var ett sidospår, för tanken med det här inlägget var ju främst att fokusera på kroppen, dieter och skönhetsideal. Som jag varit inne på tidigare här på bloggen, så har yogan varit en viktig pusselbit för mig. Den har bidragit med mer acceptans och kärlek, både gentemot mig själv och andra.

”Just because you don’t look like somebody who you think is attractive doesn’t mean you aren’t attractive. Flowers are pretty, but so are sunsets and they look nothing alike.”

– Unknown

Numera trivs jag med mina fräknar 

Jag har också insett att vi i första hand behöver förändra våra tankar och förhållningssätt – snarare än att åtgärda de fysiska ”bristerna”. Vi blir inte lyckligare eller mer nöjda för att vi går ner 3 kg, jo kanske för stunden, men sedan är vi snart missnöjda igen. Det finns liksom alltid något annat som ”behöver” fixas. Många av oss blir aldrig nöjda, vilket egentligen är ganska tragiskt.

Som ett exempel kan jag ju säga att jag mådde lika dåligt och var lika missnöjd på båda bilderna här ovan – alltså dels när jag var 15 och ohälsosamt smal, men också 2011 när jag var lite rundare. En stor del av vårt välmående sitter i huvudet och vad vi tänker om oss själva!

Det är främst tack vare yogan som jag mår bättre och är sundare än någonsin tidigare i mitt liv.

Som sagt upplever jag att min inre kritiker har mjuknat något, och att jag blivit snällare mot mig själv. Men vissa dagar är det lättare, och andra dagar har jag fortfarande lust att dra en sopsäck över huvudet… ??

Vad jag vill komma fram till är att jag skulle önska att vi alla kunde gräva ner stridsyxan gentemot oss själva. Att vi skippade alla dieter och träning med avsikten att förändra kroppen. Kan vi inte istället äta hälsosamt och motionera för att må bra? För att ta hand om oss själva?

Att välja en hälsosam och sund livsstil av kärlek till sig själv, blir så mycket härligare och sundare – än att göra något för att vi känner att vi måste eller borde.

Eller vad säger ni? Jag är så nyfiken på att höra vad ni tycker och tänker! Vad tror du är anledningen till att vi har en massa kroppsideal? Är det fler som tampas med en inre röst som är väldigt självkritisk ibland? Berätta gärna!

Förresten, vill du se/höra mer på temat? Då kan jag varmt rekommendera följande:
– Dokumentären Embrace som handlar om kroppsideal. Finns bland annat på Netflix.
– Avsnittet Kvinnan & idealet i tv-serien ’Den fantastiska historian med Berg & Meltzer’ som bland annat finns på Dplay.
Tjockisavsnittet i en Underbar podd, med Clara Lidström och Erica Dahlgren.

Ha en fin dag allesammans! Och ni, kan vi inte försöka lova att vara lite snällare mot kroppen och oss själva? Den (och vi) förtjänar verkligen det! ♥ Kram på er

 

Fler inlägg:

En perfektionists bekännelser
Yoga, meditation & hållbar livsstil
Tid för eftertanke
Högkänslig, introvert & extrovet

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

12 thoughts on “Trött på ideal, dieter och kroppshets

 1. Jag själv har snarare behövt möta utseendehetsen från en annan vinkel, nämligen att jag alltid varit väldigt förtjust i mitt eget utseende, vilket dock har bemötts med ovilja, motstånd och skepcism från min omgivning. Tydligen är det högst provokativt i vårt samhälle att en ung kvinna är nöjd med sig själv, utan att vare sig sminka sig, raka sig eller hålla på med dieter!
  Jag önskar dock att jag kunnat säga att jag går oberörd förbi alla kommentarer men jag är inte mer än mänsklig och då och då ställer jag mig tyvärr frågan om man är ett freak som inte strävar efter samma resultat som alla andra, även om jag vet att jag inte borde tänka så :/

  1. Vad härligt att du alltid varit nöjd med dig själv och ditt utseende, det låter jätteskönt! Så himla tråkigt att höra att det har mötts med ovilja och motstånd, det borde ju hyllas! Förstår att det kan vara svårt att inte ta åt sig, även om man inte vill göra det (tro mig jag vet). Fortsätt att göra din egen grej bara, jag tycker att du är grym! ♥

 2. Det är väldigt tragiskt att som kvinna gå genom livet och bära på ett sådant självhat! Så många tankar som går åt att oroas och våndas över det yttre – tankar som skulle kunna läggas på mer utvecklande saker. Som du säger tror jag dock att det är en underliggande logik i konsumtionssamhället att hålla människor kvar i ett stadium av konstant missnöje över den egna kroppen. Detta drabbar kvinnor värst och på så vis samverkar kapitalismen och patriarkatet ganska väl! Jag är själv 25 år och har sannolikt tänkt på min kropp och mitt utseende varje dag sedan jag var i sjuårsåldern. Helt otroligt sorgligt och onödigt! Om du inte redan sett den tipsar jag om tedtalket ”the sexy lie” – https://www.youtube.com/watch?v=kMS4VJKekW8 – väldigt tänkvärt och intressant. Här tar hon bland annat upp begreppet ”habitual body monitoring” (det faktum att kvinnor konstant är medveten om hur kroppen ser ut i olika vinklar, vilket förhindrar oss från att kunna njuta fullt ut av livet). Ha en fin dag!

  1. Absolut, jag håller verkligen med! Samma här och det är, precis som du skriver, så himla sorgligt och onödigt. Tack för tipset, jag hade inte sett den innan. Såg den nu och kan bara instämma, den var väl sevärd. Tack detsamma!

 3. Sååå himla starkt av dig att gå ut med detta för det är verkligen ett jättestort problem. Jag tror det beror på reklam o samhället. Man förväntas se ut på ett visst sätt. Det är ju bara att gå ut så ser man reklampelare med retuscherade bilder på fotomodeller el reklam på nåt som ska göra oss lite snyggare. Vi bombarderas ju av information om att vi inte är tillräckligt bra. Inte konstigt att barn som är så känsliga får problem. Man vill ju bara va som alla andra.

  Nu verkar det ju som att du äter väldigt hälsosamt o tänker sunt just kring att äta det som DU mår bra av. Jag försöker oxå äta så. Inga förbud men mer följa det som jag mår bra av. Ett tips är Jessica Sepel, följ henne på insta. Hon har skrivit böcker om just detta att börja tycka om sin kropp istället för att kritisera. Superbra!

  1. Ååh, tack snälla! ♥ Ja men eller hur, det är helt galet egentligen när man tänker på det.

   Jaa, men absolut jag försöker verkligen göra det, och har nog aldrig ätit så hälsosamt tidigare som jag gör nu. Men, jag känner ändå att jag har lite kvar att jobba på, för att ta hand om min kropp på bästa sätt. Det låter klokt och bra! Okej ska kolla hennes instagram, tack så mycket för tipset!

 4. Sandra, du fina och underbart vackra människa. Du är vacker precis som du är och du har ett hjärta av guld. Du är vacker med fräknar och jag älskar din näsa, den är otroligt vacker. Jag älskar hela dig! Och jag glädjs åt att du mer och mer accepterar dig själv för hur du ser ut, du vet att jag jobbar på den biten med. Vi är gudinnor med urkraft som är på livets resa och jag är beyond grateful över att få dela denna resa med dig.

  Never ever give up! Tillsammans är vi starka! ?✨

  1. Men ååh, tack detsamma vännen! Love you to ? Men eller hur, är otroligt tacksam över att få dela resan med dig med! ?✨?

   Precis så, kram på dig!

 5. I tantra bejakas hela människan, till kropp, själ och ande. Där ses kvinnor som gudinnor. Den sexuella energin ses som livsenergi och det är viktig att få den att flöda.

 6. Vilken härlig och inspirerande blogg du har! Jag har nyligen börjat läsa då jag själv tycker det är viktigt att leva enklare, miljövänligt och försöka må bra istället för att bara stressa hit och dit och konsrumera mm.
  Jag vill ge dej massa pepp och jag håller med dig i allt som jag läst på bloggen hittills! Du är klok och en jättefin människa (så mycket som jag kunnat utläsa). Tack för en toppenblogg! 😀 🙂

  1. Men åh, tack snälla! Och vad härligt, det låter bra!

   Vad glad jag blir, det värmer! Tack själv för dina vänliga och uppmuntrande ord! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.