?>

Tiny House – vanliga frågor & svar

I detta inlägg har jag samlat några av de vanligaste frågorna jag får kring mitt lilla hus på hjul samt om Tiny Houses i allmänhet. Det skulle lätt gå att skriva ett helt inlägg om respektive fråga, men jag har valt att hålla svaren relativt korta och övergripande – samt att sortera dem efter ämne. Är det något speciellt du är intresserad av, kan du hoppa direkt till det stycket genom att klicka på nedanstående rubriker.

Varför Tiny House?
Uppställningsplats
Planlösning, mått & storlek
Byggprocessen
Kostnader & ekonomi
Lagar & regler
Installationer (el, värme, ventilation, vatten & avlopp)

Varför Tiny House?

Vad fick dig att komma på idén?
Jag kom i kontakt med Tiny House-konceptet för drygt 10 år sedan via en YouTube-video och förälskade mig direkt. Sedan dess har velat bygga ett eget!

Har du någon långsiktig plan? Typ att du bygger ett Tiny House för att kunna jobba mindre eller spara pengar eller göra ett mindre footprint på planeten?
Ja! Det är så mycket som tilltalar mig med dessa små hus – dels att de är små, vilket innebär mindre yta att städa, värma upp och underhålla, samtidigt som det går åt mindre resurser att bygga dem.

Men det allra bästa måste ändå vara friheten – dels att man kan flytta huset, men också ekonomiskt. Jag ser mitt hus som ett sätt att frigöra tid, energi och pengar – till det som verkligen känns viktigt. Det är ett sätt för mig att inte behöva jobba heltid och på samma gång kunna bo med naturen precis inpå knuten.

Planen är att spara pengar för att kunna köpa egen mark framöver.

Uppställningsplats

Var kan man ställa sitt Tiny House? Krävs bygglov?
I detta inlägg har jag försökt samla olika uppställningsplatser och vad som gäller.

Vart är planen att ditt Tiny House ska stå? Vilken typ av tomt är det?
Jag planerar att flytta mitt hus till Österlen och ställa det ute på landet, på en liten gård precis intill min pojkväns Tiny House. Det är alltså hos en privat markägare, på en naturnära och förhållandevis enskild plats.

När är inflyttningsdatum?
Jag kommer flytta huset i början av december och sen är tanken att resten av flyttlasset går strax innan jul i år (2021).

Här kommer jag ställa mitt lilla hus

Planlösning, mått & storlek

Hur stort är ditt hus?
Det är 2,15 x 8,45 meter invändigt, vilket ger en yta på 18 kvm. Utvändigt mäter huset ca 2,45 x 8,8 meter, med dragstången är det ca 10 meter långt. Invändigt är takhöjden som lägst 2,10 och som högst 2,70. Utvändigt är höjden strax under 4 meter vid nock.

Vad fick dig att välja den planlösning som ditt Tiny House kommer att ha?
Det var en kombination av flera faktorer. Dels funderade jag mycket kring hur jag lever och vilka funktioner och ytor som är viktiga i min vardag, samtidigt som jag ville skapa en känsla av rymd och öppenhet.

En annan avgörande faktor var min begagnade trailer. Eftersom den är så pass hög och jag samtidigt ville hålla totalhöjden (från mark till nock) under 4 meter, så kunde jag tex inte ha ett sovloft över köket eller badrummet – vilket är en vanlig lösning i många tiny houses. Det fick helt enkelt inte plats i höjdled. Lösningen blev att lyfta sovloftet ca 90 cm från golvet – vilket dels skapar ett ”rum i rummet” med förvaringsutrymme under, samtidigt som det utnyttjar husets volym/takhöjd på ett bra sätt.

Jag gillar den generösa takhöjden på sovloftet, samtidigt som det känns mysigt att sängen är lite upphöjd

Klädhantering – hur har du tänkt kring skor, ytterkläder och våt tvätt? Hur förvarar du kläder som är använda men inte tvättredo, men ändå liksom inte helren?
Precis när man kommer in i mitt hus har jag platsbyggt en öppen garderob med utrymme för säsongens ytterkläder och skor. De plagg/skor som inte är i säsong kommer jag förvara längst in under mitt sovloft. Där under finns även en platsbyggd och utdragbar garderob med trådkorgar för mina vanliga kläder. Tänker att jag kan reservera någon/ett par av dessa korgar till just använda kläder/halvrena kläder. Den våta tvätten kommer förmodligen att få hängas utomhus under sommarhalvåret, och på en ihopfällbar tvättställning i badrummet under vinterhalvåret.

Platsbyggd entrégarderob, med en integrerad skafferihylla mot köket

Utdragbar garderob under sovloftet

Hur har du tänkt kring yogamöjligheter hemmavid?
Jag har designat min planlösning så att jag ska kunna rulla ut min yogamatta utan problem. Det finns ju många pass online, även om jag oftast bara kör själv. Eventuellt kommer jag även kunna hålla klasser på gården framöver, då markägaren anordnar yogaretreats emellanåt. Sen finns även någon/ett par yogastudios inte alltför långt bort.

Byggprocessen

Var du snickarkunnig innan du började bygga eller lärde du dig på vägen? Fick du hjälp med bygget?
Nej, jag hade aldrig hållt i en cirkelsåg och visste inte ens hur man bytte bits på en skruvdragare när jag började. Så jag har lärt mig otroligt mycket på vägen! Jag har gjort ca 80-90 % helt själv och fått hjälp med resten.

Vad har varit det svåraste/den största utmaningen?
Det är framförallt två saker:
1) Allt som rör tekniska installationer (el, rör, värme, ventilation, osv) eftersom jag inte kan så mycket om det sedan tidigare och dessutom tycker att det är ganska svårt och tråkigt.
2) Att göra så mycket själv. Stundtals har det känts övermäktigt att ”vara ensam” i ett så här stort projekt. Nu har jag förvisso inte varit helt ensam, utan fått en hel del stöd och hjälp från mina vänner – framförallt en vän (Anders, du är en klippa!) – och jag är så otroligt tacksam för det.

Vad har varit mest utmanande med bygget/allt runt omkring?
Utöver ovanstående, så har många moment känts svåra och övermäktiga innan jag kommit igång ordentligt med dem – dvs innan jag tagit reda på vad jag ska göra, hur och i vilken ordning. Det är lätt att bli överväldigad av allt som ska göras, så man får försöka fokusera på ett moment i taget – utan att tappa helheten.

Badrummet var en sak som länge kändes övermäktigt, men det blev bra till slut! Här monterar jag golvbrunnen.

Vad har varit roligast?
Att få designa och bygga mitt eget hem helt från grunden, precis som jag vill ha det, och kunna välja alla material och ytskikt. Jag har också lärt mig otroligt mycket under resans gång och processen har fått mig att utvecklas och växa på många plan. Det känns enormt tillfredsställande att jag (snart) har byggt mitt alldeles egna lilla hus. Det har även varit roligt att få jobba med olika material och tekniker – som tex lera (på en av mina badrumsväggar), att kakla under kaminen, tapetsera med lumppapp och fördjupa relationen med trä.

Hur lång tid har det sammanlagt tagit att bygga ditt Tiny House?
Jag började bygga i maj 2020 och räknar med att vara klar i november 2021, så själva byggandet har tagit 1,5 år och uppskattningsvis ca 1000 timmars effektiv (fysisk) arbetstid. När jag flyttar in kommer det dock ha gått nästan 3 år från att jag bestämde mig – det tog lite tid att spara ihop pengar, hitta rätt släp och landa i alla lösningar och beslut innan jag kom igång rent praktiskt.

Ångrar du något?
Jag har några småsaker som jag skulle gjort annorlunda såhär efteråt, med facit i hand. Jag skulle:

– inte ha tejpat osb-skivornas skarvar, då tapetlimmet fäste dåligt på tejpen. Det hade varit bättre att sätta ångbroms bakom, trots att de osb-skivor jag använde kan ersätta ångbromsen.

– ha tapetserat lumppappen med 1 cm överlapp

– ha byggt batteriboxen (på draget) tillsammans med resten av huset och inte i efterhand, det hade underlättat

– eventuellt ha specialbeställt tunn ytterpanel, istället för att använda hyvlad bastupanel till fasaden (för att hålla nere vikten). 15-16 mm ohyvlat virke hade förmodligen hållt bättre än mina hyvlade 12 mm. Läs mer om min fasad här

– ha planerat in en ’kontorsyta’ från början, för att kunna jobba hemifrån. Nu får jag försöka klura ut en flexibel lösning i efterhand.

Kommer du att börja tillverka och sälja din modell av Tiny House?
Nej, det har jag inga planer på. Däremot har jag funderat på att ev. sälja ritningarna till mitt hus, och/eller hjälpa andra med att rita upp deras hus (jobbar som byggnadsingenjör). Är även sugen på att hålla Tiny House-kurser framöver.

Kostnader & ekonomi

Vad kostar det att bygga ett Tiny House?
Det beror på! Precis som med vanliga hus så kan det variera jättemycket – beroende på standard och lösningar, storlek, materialval, osv. En annan sak som påverkar priset väldigt mycket, är om man bygger själv eller anlitar någon till det.
Det finns de som byggt Tiny Houses för så lite som 50 000 kr, men då har de gjort allt jobb själva, återbrukat i princip allt material och valt en väldigt enkel teknisk standard. Min uppfattning är att de svenska (självbyggda) husen brukar landa någonstans runt 150-250 000 kr. Att köpa ett nyckelfärdigt Tiny House brukar kosta från ca 350 000 kr upp till dryga miljonen. Men det beror som sagt mycket på storlek, standard, osv.

Vad har du för budget för ditt hus? Och hur mycket är då återbruk?
Hittills har mitt hus kostat ca 140 000 kr, men jag räknar med att det kommer landa någonstans mellan 175-200 000 kr när det är klart. Då ska det tilläggas att min arbetsgivare sponsrat mig med tex spik, skruv och överblivet material i form av tex våtrumsskivor, samt att jag även blivit sponsrad och gjort samarbeten med andra företag – hade jag köpt dessa saker nya/själv hade det tillkommit ca 50 000 kr.

Begagnat/återbrukat/överblivet material: trailer, fönster, ytterdörr, vindpapp, våtrumsskivor, en del virke, badkar, köksbänksmöbel, kopparrör.

Uppskattad månadskostnad för Tiny House-boende?
Det beror väldigt mycket på uppställningsplats, om man är inkopplad på el, osv. Men för mig kommer det förmodligen se ut ungefär såhär:

Hyra (uppställningsplats)1 100
Försäkring* 300
Gasol (spis/ugn)* 150
El (ev lite som backup)* 100
Vatten/avloppingår i hyran
Värme (ved)* 150
Lån/amortering 0
Summa per månad:1 800

* Dessa punkter är uppskattade

Min platsbyggda och utdragbara bäddsoffa, med förvaring under, kan omvandlas till en 120 säng för gäster

Lagar & regler

Krävs bygganmälan för en kamin i ett Tiny House?
Jag skulle tro det, ja. Har dock inte undersökt saken närmare ännu, utan bara förutsatt att det är fallet.

Min kamin är av märket Nordpeis, modell Orion

Vet du någon som bor permanent i ett Tiny House som är registrerat som fritidshus? Finns det några problem med det?
Nej det gör jag inte tyvärr. Däremot vet jag de som fått tidsbegränsat bygglov för Tiny House som fritidshus och använder huset på det sättet. Känner även till flera som bor permanent i ”vanliga” fritidshus. Rent juridiskt/lagligt är det egentligen inte okej – så fort man bor permanent i ett fritidshus ska det egentligen klassas om till permanentbostad och måste då uppfylla samma krav som dessa. I praktiken är det nog ganska få som gör det, men kommunen har tex inte samma skyldigheter när det gäller att erbjuda exempelvis sophämtning, skolskjuts, osv för fritidshus. Det kan också bli problem om man vill bygga om/bygga till/göra några förändringar som kräver bygglov.

Vet du om regelverket har lättat något för att kunna uppföra och bo i ett Tiny House på en tomt utan fastighet?
Nej, mig veterligen har det inte gjort det tyvärr. Däremot har Norge gjort ändringar i lagar/regler för att underlätta för den här typen av hus – så vi får hålla tummarna för att Sverige hakar på.

I detta inlägg har jag försökt samla olika uppställningsplatser och vad som gäller.

Hur löser du post och folkbokföring?
Officiellt bor jag på gården (dvs inte i mitt Tiny House) och kommer alltså vara folkbokförd och få min post dit.

Installationer – el, värme, ventilation, vatten & avlopp

Hur löser du avlopp, el och vattenförsörjning?
Tanken är att samla regnvatten från taket och filtrera, samt att ha solceller och ett 12 voltssystem med batterier. Jag kommer även kunna hämta vatten från gården 150 meter bort, samt stötta upp med lite el därifrån om det behövs.
Jag har valt en torrtoalett från Separett (modell Tiny) som separerar urinen och nummer två. Urinen blandas ut med vatten och kan sedan användas till odlingar, medan resterande komposteras i en speciell kompost i minst 1 års tid – tills det är jord.
Gråvattnet kan också användas för att vattna odlingarna med, jag använder enbart miljövänliga och biologiskt nedbrytbara produkter. Om jag har förstått det rätt, så finns inga krav på avlopp när man inte har indraget vatten. Men det går såklart även att komplettera med ett enklare gråvatten-filter.

Mitt badrum med våtrumsskivor och lera på väggarna. Spegeln är ett loppisfynd. Bord, hyllor och handdukshängare har jag byggt själv. Toaletten är från Separett, modell Tiny.

Hur gör man så att luften känns fräsch och samtidigt tyst?
Det här med ventilation och övriga installationer är inte min starka sida tyvärr, men min tanke är självdragsventilation i kombination med en köksfläkt samt en fläkt i toaletten. Förmodligen kommer jag även att installera en solluftfångare, främst för värmen men den bidrar ju även till viss ventilation. Kan tipsa om denna artikel som handlar om just ventilation i Tiny Houses.

Hur löser du matos?
Jag kommer ha en liten köksfläkt som går på 12 volt. Den kommer från Sunwind och modellen heter Cousine.

Hur löser du det med värme?
Dels blir det en liten vedeldad kamin (Nordpeis, modell Orion) samt en solluftfångare. Förmodligen kommer jag även behöva någon form av underhållsvärme, har dock inte landat i vilken lösning det blir ännu.

Vad finns det för fördelar/nackdelar med att rigga ett litet hus på 20 kvm med både solpaneler och möjlighet att ansluta till vanlig el? Detsamma med regnvatten och kommunalt?
Det är en stor fråga, och svaret beror på många olika faktorer – som tex placering av huset, vad som redan finns att tillgå på tomten, om huset är mobilt eller står permanent på en plats, krav på standard och lösningar, miljöambition, ekonomi, osv. Därför är det svårt att ge ett kort och generellt svar.

Kommer du ha tvättmaskin?
Jag kommer ha tillgång till en gemensam tvättmaskin på gården, men inte ha en egen i mitt hus. Däremot finns utrymmet för att komplettera med en 45 cm bred tvättmaskin om jag vill framöver, men det kräver mer eller mindre att man är uppkopplad på både el och vatten.

Vill du se mer av mitt hus och byggprocessen? Kolla de relaterade inläggen här nedan eller min instagram @sandrajunhammar

Kan även passa på och tipsa om att det senaste numret av tidningen Kloka Hem (nr 5/2021) har temat minihus och innehåller en massa bra information, samt ett 8 sidor långt reportage från mitt lilla hus.

Har du några frågor eller funderingar? Lämna gärna en kommentar!
Ta hand om er 💚

Relaterade inlägg:
– Första steget till mitt Tiny House: trailern
Var får man ställa ett Tiny House? Krävs bygglov?
Att bygga ett Tiny House – Del 1. Stommen
Besök Paula som byggt & bor i ett Tiny House


Kommentarer

Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “Tiny House – vanliga frågor & svar

        1. Jag misstänker att den behöver isoleras/frostsäkras på något sätt. Än så länga har jag hämtat allt mitt dricksvatten på gården, och samlar enbart regnvatten för att kunna vattna mina små ”odlingar” med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.