?>

Tid – det mest dyrbara vi har?

Just nu håller jag på och läser om en utav mina favoritböcker, nämligen I det sista regnet av Janesh Vaidya. Den är oerhört vackert skriven och full av visdomar. (Om du inte har läst den, kan jag verkligen varmt rekommendera att du gör det.) Men hursomhelst, häromdagen kom jag till nedanstående stycke:

Tid, det som den moderna människan har minst av. Allt annat kan man köpa, men inte tid.

Det finns en berättelse om hur Vishnu beslöt sig för att stiga ner ur himlen och hälsa på hos världens rikaste människor. De rikaste bland jordens konungar gjorde sig redo att hälsa guden välkommen till sina palats. Men till deras förvåning sa Vishnu till dem: »Jag vet att ni tillsammans äger större delen av världen. Ni bor i palats med golv av rent guld. Men en sak tänker ni inte på: att ni förtjänar alla era rikedomar genom att göra av med det dyrbaraste ni har – tiden. Alla era jordiska ägodelar tar upp plats i era tankar och uppfyller er tid. Den här hemlöse mannen äger ingenting, men han har så mycket tid att han är rikare än er alla.«

– Utdrag från boken I det sista regnet av Janesh Vaidya

Ja, vad säger man? Så himla fint och insiktsfullt. Sedan behöver man såklart inte göra sig av med allt man äger och har! Men faktum är ju trots allt att prylarna upptar en stor del av vår tid och våra tankar… När jag läste ovanstående stycke kom jag osökt att tänka på både minimalism och att pengar är tid, men också på downshifting.

Det slog mig att jag egentligen inte skrivit så mycket om downshifting här på bloggen. Visst har jag har snuddat vid begreppet tidigare och många av de saker jag lyfter är ju starkt kopplade till ämnet, men jag har inte skrivit så mycket om vad det egentligen innebär. Hög tid med andra ord!

”Time is what we want most, but what we use worst.”

– William Penn

Vad är downshifting?

Att downshifta eller växla ner handlar om att leva enklare, att dra ner på tempot och spendera tiden på ett meningsfullt sätt. Att hitta en bättre balans i livet, framförallt mellan arbete och fritid.

Generellt sett värderar en downshiftare tid över pengar och minskar därför ofta sin konsumtion, för att på så sätt hushålla med sina pengar och därmed inte behöva jobba lika mycket. Downshifting hänger även ihop en hel del med begreppet slow living (som jag tidigare skrivit om här).

Att downshifta kritiseras ibland, eftersom det går emot en hel del normer. Framförallt normen om att arbeta heltid och på så sätt bidra till samhället, genom att betala (högre) skatt och konsumera mer. Men man kan ju faktiskt bidra till samhället på många andra sätt! Dessutom har downshifting ofta en positiv bieffekt i form av en mer miljö- och klimatvänlig livsstil.

Generellt konsumerar en downshiftare som sagt mindre (vilket sparar jordens resurser). Samtidigt väljer många att exempelvis odla en del av sin mat själva eller återbruka och upcycla saker. Ytterligare en fördel är att downshifting kan bidra till bättre hälsa och ökat välmående (genom minskad stress, mer tid för återhämtning, vila och rekreation, samt olika former av fysisk aktivitet) vilket resulterar i minskade kostnader för sjukvård och sjukskrivningar.

Måste man gå ner massor i arbetstid, flytta ut på landet eller bli självförsörjande för att downshifta då? Nej, det behöver man såklart inte. Precis som med det mesta finns det inget rätt eller fel, utan flera sätt. Det handlar snarare om att hitta vad som passar en själv och att lägga sig på en nivå man trivs med.

Lyckan och tacksamheten över att kunna sticka ut i naturen en vanlig tisdagsmorgon ♥ En av alla potentiella fördelar med att downshifta.

Hur växlar man ner då? Som jag var inne på tidigare finns det såklart flera vägar, det beror ju lite på vilket mål man har. Men ett av mina favorittips är nedanstående:

Om du kommer fram till att du jobbar för mycket och vill gå ner i tid, se var du kan börja att skära. Klarar du att lägga undan 20 procent av din lön i ett halvår klarar du också att gå ner till 80 procents arbetstid och har dessutom en buffert.

– Utdrag från en intervju med Patrik Andersson i tidningen Landets Fria.

”Time is free, but it’s priceless.
You can’t own it, but you can use it.
You can’t keep it, but you can spend it.
Once you’ve lost it, you can never get it back.”

– Harvey MacKay

För fler tips, kolla gärna relaterade inlägg här nedan.

Men nu är jag nyfiken på vad ni som läser tycker! Vad tänker ni kring heltidsnormen? Eller andra normer för den delen? Är du sugen på att downshifta, eller har du kanske redan gjort det? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas att ni får en riktigt fin kväll allesammans! Ta hand om er, kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Meningsfullhet & lycka
Ta kontroll över ekonomin & spara pengar
19 tips för att spara pengar
Hoppa av ekorrhjulet – mina tips & erfarenheter

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

18 thoughts on “Tid – det mest dyrbara vi har?

 1. Jag har ägnat rätt mycket tid åt att fundera kring tid vs pengar och heltidsarbete vs deltidsarbete. Jag bor i Uppsala som är sinnesjukt dyr stad att bo i. Det gör att så länge jag vill bo här (vilket jag av olika skäl kommer att vilja för ett rätt långt tag framöver) så kan jag inte skära ner på min inkomst hur mycket som helst. Däremot har jag fördelen att ha ett relativt välbetalt yrke, så på mitt förra jobb gick jag faktiskt ner i tid till 80 %. Jag var då ledig varje fredag vilket var obeskrivligt skönt. På mitt nuvarande jobb har jag inte samma möjlighet men jag hoppas få den igen inom en inte alltför avlägsen framtid. Att jobba 80 % känns mao som en bra kompromiss för mig i nuläget. Jag är just dessutom i en slags downshifting-fas generellt då jag försöker dra ner på min konsumtion, konsumera hållbart samt se över mina utgifter. Det är ju dock alltid lite av en motsättning med downshifting och miljötänk sett ur ett ekonomiskt perspektiv, eftersom ex. ekologisk mat är dyrare än icke-ekologiskt. En balansgång som sagt.

  Angående boken du skrev om. Har du läst Michael Endes bok ”Momo, eller kampen om tiden?”. En av mina absolut favoritböcker som jag läst många gånger. En fantastisk och tänkvärd saga som skulle kunna utspela sig i vår tid.

  1. Vad härligt! Precis som du är inne på, handlar det mycket om att kompromissa och hitta sina egna prioriteringar. Du verkar ta aktiva och medvetna val (både när det gäller arbete och bostadsort), samtidigt som du är medveten om konsekvenserna – grymt! ?

   Vad skönt att du hittat en nivå som känns okej, hoppas att du kan gå ner till 80% snart igen. Vad spännande med en downshifting-fas! Absolut, ekologisk mat är ofta dyrare – men det finns en del trick för att ta sig runt problemet och på så vis inte betala mer (kolla mina tidigare inlägg för tips!)

   Nej den har jag inte läst, tack för tipset!

 2. Innan jag träffade min man så arbetade jag i princip dygnet runt med 3 olika jobb. Det resulterade i urusla blodvärden. Jag tog mina ihoptjänade pengar och drog ut på en del resor för att varva ner.

  När jag sedan mötte min man och första barnet kom till världen så ville jag inte låta jobbet ta över tiden från mitt barn. Jag har inte arbetat full tid på över 5 år. Arbetade till en början hela men färre dagar med resultat att jag stressade mig sjuk i magen. Ändrade och arbetade istället alla dagar men kortare tid vilket har varit en win-win för min mage och mina barn.

  Nu ska jag skola om mig till trädgårdsmästare och ska studera på heltid under 40 veckor. Jag hoppas min sedan länge livsdröm överväger min oro att gå upp i tid.
  Har aldrig satt ett namn på mitt val av livsstil men jag tackar dig för en fin förklaring.

  1. Men oj, jag kan förstå att kroppen sa ifrån! Vad skönt att ni hittat en lösning som fungerar både för barnen och din hälsa.

   Vad spännande att du ska skola om dig till trädgårdsmästare! Önskar dig all lycka till och hoppas att det kommer fungera fint.

   Tack själv för din fina kommentar!

 3. Du har egentligen rätt, men det är lätt att säga om man behöver inte jobba för att ha en inkomst och far mat pa bordet!

  1. Jag förstår hur du menar, men nej det är inte lätt. Jag har aldrig sagt att det är lätt och det har heller inte varit lätt för mig/oss.

   Vi har slitit och prioriterat jäkligt hårt för att ta oss hit. Jag har även betalat ett högt pris med min hälsa. Och självklart kommer jag behöva jobba framöver.

   Jag är medveten om (och uttrycker ofta) att människor har olika förutsättningar, samt att det inte finns något rätt eller fel. Med det sagt, ligger det mycket i uttrycket ”use what you’ve got and do what you can.”

 4. Om alla jobbar mindre, skulle fler sättas i arbete och arbetslösheten minska. Inte säkert att samhället skulle förlora på det. (Bara en spontan tanke mot politiken och ”allas rätt till heltid”). Dessutom har jag för mig att jag hört att vi blir mer effektiva om vi arbetar mindre. Det vinner ju båda parter på. Företagen blir mer effektiva och vi mår bättre av att få mer fritid 😉

  1. Precis, jag har tänkt samma tanke många gånger! Är dock inte insatt i om det skulle funka lika fint i verkligheten som man tänker i teorin… Kanske måste systemen justeras i så fall?
   Absolut, jag har också hört det och tror verkligen att det är så. Men eller hur, win-win ju!

  2. Ja, så här i Coronatider har vi tillämpat detta med att (i princip) alla jobbar mindre. Konsumtionen minskade och arbetslösheten gick upp. Frågeställningen är egentligen inte hur mycket vi arbetar, utan vad vi åstadkommer. Många vill producera saker som inte efterfrågas i samma utsträckning som det finns tillgång på. Därför har vi diverse kulturbidrag et.c.
   Folk vill påta hemma i trädgården och odla. Detta ger inte tillnärmelsevis samma effektiva produktion som ett rationellt jordbruk.
   Däremot ger hemodling många andra värden. Men det ändrar inte att folk fortsatt vill ha mat på bordet. Alltså behöver vi ekonomisk tillväxt. Det låter hemskt, men tänker man rationellt på det så är det så det måste vara. Annars slutar vi utvecklas och se på naturen. Ett träd eller en blomma som inte växer, den dör.
   Sedan skall vi inte heller arbeta 20h om dygnet, för det är inte häftigt, det är idiotiskt. Det är lätt som hungrig 25-åring springa med huvudet före när möjligheterna tycks svindlande. Tyvärr har vi bara en kropp och ett liv. Misshandlar vi det, får vi skörda den sådden, förr eller senare. Tänk på vilodagen så du helgar (tar tillvara) den! Sex dagar skall du arbeta och en dag skall du vila från ditt arbete.
   Det är inte ett krav eller ett tvång som vissa tror, men en möjlighet till ett hållbart liv.
   Allt gott och Guds välsignelse över era liv!
   Tobias

 5. Jag känner bara wow! Wow! För din blogg och dina tankar. För att du är du! Tack för att du delar men också inspirerar. Det är fantastiskt att läsa dina texter, dem påminner så mycket om mina. Även hur du tänker! Jag bor också i Linköping. Vore fint att bara ta en fika, spendera tid tillsammans och prata. Bara fortsätt med det du gör! Stor kram! /Atefeh

  1. Men åh, tack snälla för dina fina ord! Absolut, det vore kul att träffa någon i Linköpingstrakten med liknande tankar och funderingar. Maila mig om du vill, så bokar vi nåt! Kram

 6. Kunde inte kommentera på inlägget om pralinerna 🙂
  Men jag har provat dom nu, och dom är knasigt goda =D Skulle vara jätte roligt om du delar med dig av fler liknande recept nu inför jul 🙂

  1. Okej, vad märkligt… Teknikens under ?? Men vad kul att du gillade dem! Så bra, har faktiskt några fler recept jag funderat på att dela med mig av inför jul. Så de kommer upp framöver!

 7. Vilket spännande inlägg! ? Utan att ha satt ord på det så har jag downshiftat och prioriterat min tid framför att arbeta heltid för att ha råd med dyra resor/prylar/nöjen som jag ändå inte vill ha! Jag har blivit mycket ifrågasatt, framför allt vad vill du bli då? Men vilken karriär siktar du på då? Jag har svarat att jag vill bli lycklig, och hellre jobbar 6 timmar×5 dagar i veckan på ett vanligt jobb, och lägga min tid på mina fritidsintressen och att pengarna precis räcker till hyra, mat, vad jag behöver. Än att jobba heltid för att det är norm och vara duktig och må pyton.
  Folk fattar det inte, dom flesta är så hjärntvättade och arbetar sig sjuka.
  Det var 5 år sen jag började omprioritera… och jag tror jag aldrig kommer jobba heltid. Då försöker jag hellre ha ett fritidsintresse som kan ge lite extra inkomst. Tänker även att det finns en norm att bo stort. Att vuxna har ett rum och barnen ett, ett rum är till för tv,n osv. Men man väljer själv hur man vill inreda sitt hem. Men många är väldigt styrda av ”att det är så”, att man inte ska verka fattig eller vad andra ska tänka.

  1. Tack! Vad härligt att du har downshiftat och att du gör det som känns rätt för dig ♥ (Trots normer och ifrågasättande) Bra jobbat! Jag förstår hur du menar, man blir ifrågasatt när man väljer annorlunda.

   För mig är ordet hjärntvätt väldigt starkt, men ju mer jag tänker på det, desto mer känner jag att du har rätt. Det är inte bara normer, utan hjärntvätt vi utsätts för. Och visst är det tragiskt att vi jobbar oss sjuka, jag har ju själv gjort det – men vaknat upp tack och lov.

   Känner likadant. Visst finns det normer även kring boendet, jag har tidigare skrivit ett inlägg om att bo på liten yta här på bloggen (kika gärna om du vill). Visst är det så, många av oss är livrädda för att vara annorlunda eller att sticka ut – vilket är synd.

 8. Du är så vacker och så klok.
  Tid är ditt liv det går inte att köpa .Därför slösa inte bort det genom att titta på Tv eller tilhöra en sekt tex.
  Jag förlorade halva livet i en sekt jehovas vittne.Dem har stulit ifrån mig så mycket tid!
  Jag har inte lärt mig någonting alls hos dem! Fulständigt förlorad tid!!! och jag får inte tillbaka varken tid eller skadestånd.
  Jag kan bara säga att dem är tjuvar! akta Dig för sekter och arbeten för andra tex företag som utnyttjar praktikanter. Din tid är ditt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.