?>

Tacksamhet

I ett samhälle där mer ofta är synonymt med bättre, är det lätt att vi ständigt strävar framåt och fokuserar på det vi inte har eller det vi önskar var annorlunda. Det är såklart bra att ha mål och att vilja utvecklas, men ibland blir den där drivkraften så stark att vi liksom glömmer bort att uppskatta vad vi faktiskt redan har.

Därmed finns en risk att vi börjar ta saker och ting för givet, vilket är lite olyckligt. Personligen tycker jag nämligen att det är få saker som gör mig så glad och ödmjuk, som att tänka på allt jag är tacksam för. Det boostar verkligen både energin och humöret!

Jag har tidigare skrivit lite grann om just tacksamhet här på bloggen (se relaterade inlägg längst ned). Men nu tänkte jag dela med mig av några av de saker jag är tacksam för just idag, utan inbördes ordning.

11 saker jag är tacksam för:

Bloggen – Ja, jag är otroligt tacksam för bloggen. Framförallt för alla fina, kloka och insiktsfulla meddelanden som ni skickar. ♥ Ni är flera som uttryckt att ni är glada över att ha hittat hit och att ni läst igenom samtliga inlägg här på bloggen (i dagsläget över 50 stycken (!) inlägg). Alltså vad säger man? Jag blir såå rörd. Tusen tack, kära ni!

Genom bloggen har jag också fått något som jag inte alls hade räknat med när jag började skriva, nämligen en ny vän. ♥ 

Min lilla familj – Jag är otroligt tacksam för att jag och min man fann varandra och för allt vi har tillsammans, inklusive vår katt, haha! 😉 Min man är så himla snäll, fin och omtänksam. Jag är så tacksam för att han finns där och stöttar mig i vått och torrt.

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier
Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

Icke att förglömma den tredje familjemedlemmen, vår (p)älskling.

Nära & kära – Utöver min egna lilla ”familj” är jag såklart tacksam för resterande familj, släkt och vänner. Ingen nämnd, ingen glömd ♥

Hälsa & en fungerande kropp – Jag är såå tacksam för att ha hälsan och för en väl fungerande kropp. Att jag kan se, höra, smaka och känna. Att jag kan röra på mig och att min kropp för det mesta bär mig – oavsett om jag vandrar i naturen, simmar, klättrar, dansar eller gör något annat.

Lyckan & tacksamheten över att ha en kropp som fungerar och bär.

Att vi har det så bra – Vi har mat på bordet, tak över huvudet, är trygga, varma och tillgång till bland annat sjukvård och rent vatten. Jag inser att jag är lyckligt lottad som är uppvuxen och lever i ett så fint och bra land som Sverige, och är tacksam för det.

Yoga & meditation – Alltså yogan och meditationen har verkligen förändrat och förbättrat mitt liv såå mycket, på otroligt många plan. Dels fysiskt och psykiskt såklart, men också vardagen och livet i stort. Bland annat har jag blivit bättre på att vara närvarande, fått många insikter samt ett ökat lugn, mod och styrka – allt tack vare yogan och meditationen. Är otroligt tacksam för det.

Den verkliga magin uppstår när man tar med sig yogan och integrerar den i livet, även utanför mattan ♥

Närhet till naturen – Jag älskar naturen! Därför är jag tacksam över att få leva och bo på landet, nära naturen. Men också över att kunna spendera mycket tid ute i skog och mark.

Ny kunskap – Jag älskar att lära mig nya saker och att utvecklas, framför allt inom ämnen som intresserar mig. Därför är jag tacksam för att det finns så oerhört mycket kunskap, att jag kommer kunna fortsätta att nörda ner mig i saker resten av livet (utan att riskera att någon gång bli fullärd). Dessutom är jag tacksam för all kunskap jag fått ta del av hittills på olika sätt.

Längtar efter att få sätta tänderna i (bland annat) dessa böcker och suga i mig ny kunskap!

Ny energi – På sista tiden har jag fått så himla mycket mer energi och känner allt mindre av utmattningen, vilket är underbart! Jag har blivit positivt överraskad flera gånger på sistone, när jag insett att jag orkar mycket mer än vad jag är van vid. Det är så härligt och jag är genuint tacksam för det.

Lyckan när energin återvänder!

Kreativitet – Det är inte bara energin som återvänt utan också min kreativitet! Jag är en väldigt pysslig person, som älskar att skapa saker med händerna. Tyvärr har jag på sätt och vis fått hålla tillbaka kreativiteten under några år, eller snarare är det väl så att den har hämmats av att vara stressad/ständigt uppbokad. Men nu kommer den tillbaka allt mer och jag älskar’t! ♥ Är tacksam även över detta såklart.

Senaste kreativa alstret, en portmonnä/plånbok.

Insikten att (i princip) allt är möjligt – Jag är oerhört tacksam för den här insikten; att vi generellt sett har betydligt större valmöjligheter än vad vi tror. Största hindret och det som håller oss tillbaka många gånger, är faktiskt vi själva och framförallt våra rädslor.

Om man bestämmer sig för något, är villig att möta sina rädslor och arbeta för det – är i princip det mesta möjligt. ♥ Med det i bakhuvudet har jag börjat genomskåda mina egna ursäkter och undanflykter, vilka hindrar mig från att försöka göra det jag verkligen vill och drömmer om.

”Whether you think you can, or you can’t –  you’re right.”

– Henry Ford

Yes, det var några av alla de saker jag är tacksam för just idag. Vad är du tacksam för? Lämna gärna en kommentar!

Hur går det för er som hakat på utmaningen förresten? Jag håller på och sammanställer och reflekterar kring hur jag använder min tid nu. Återkommer med resultat och tankar kring det, under veckan.

Hoppas ni har en fin helg allesammans! Kram på er ♥

Relaterade inlägg:

Tillit, tacksamhet & hoppfulla tankar
Yoga, meditation & hållbar livsstil
Meningsfullhet & lycka
Att möta sina rädslor

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

12 thoughts on “Tacksamhet

 1. Fint inlägg om tacksamhet, något jag vill bli bättre på att känna, men som samtidigt kan känna så svårt när man är i en mental svacka. Just då när man skulle behöva den som mest.

  Jag känna igen mig så mycket av sådant som du beskriver på bloggen, som utmattning, en strävan efter att göra skillnad, en kreativitet som finns, men som är beroende av att resten av livet är i balans för att den ska spira och en strävan efter mening. Det känns som att du, precis som jag har nära kontakt med ditt känsloliv.

  Jag har förstått att jag är en högkänslig person, så kallad HSP-person. Denna insikt har gjort att jag förstått mig själv och min ”onormala” sensitivitet bättre. En förmåga som kan vara både en tillgång och ett hinder.

  När jag läser om dig så tänker jag på något sätt att du innehar samma förmåga. Därför ger din bloggen mig så mycket hopp om min egen framtid (jag är själv många år yngre än dig). Du visar med ditt val av livsstil att det är möjligt att leva sitt liv på ett meningsfullt och harmoniskt sätt, även om det inte följer normen. Det betyder mycket.
  Kram Sandra!

  1. Tack snälla! ♥ Visst är det så, du har helt rätt i att det är svårare då, samtidigt som man behöver det som mest.

   Ja, det låter verkligen som att vi är ganska likasinnade. Jag har, precis som du skriver, nära kontakt med mitt känsloliv och har också en HSP-personlighet. Den insikten har varit värdefull, för precis som du är inne på kan det verkligen vara både ett hinder och en tillgång.

   Men ååh, vad fint att höra att bloggen ger dig hopp ♥ Tack snälla för dina varma och vänliga ord, de värmer verkligen. Jag hoppas att du hittar en livsstil som du trivs med och att du vågar gå din egen väg. Sänder dig styrka och mod! Kram

 2. Jag brukar aldrig kommentera men måste få lämna ett litet avtryck här. Jag är också en som hittade din blogg och läste igenom den i ett enda svep! För den är allt det som jag saknat och behövt av en blogg! Det känns som att du tagit mina tankar och präntat ner dem, så mycket igenkänning är det.
  Tack så mycket för all inspiration och jag ser fram emot att få fortsätta ta del av dina kloka tankar! <3 Kram från Hälsinglands djupa skogar.

  1. Men ååh, vad glad jag blir! Tack snälla för dina vänliga och uppmuntrande ord! De värmer verkligen ♥ Stor kram

 3. Ostbricka
  Varm fårskinn på soffan
  Pojkvän
  Te
  Ljus
  Kärlek
  Familj och vänner
  Mitt hem, min egen plats, min säng

 4. Tacksamhet är för mig det livselixir som behövs speciellt under de dagar då mitt ego vill styra och ställa lite allt för mycket eller under de dagar då min hud är allt för skör..??

  Problemet är att det verkar som när jag som mest behöver tacksamhet som det också är som svårast att automatiskt trolla fram..? har försökt då med olika gratitude meditationer men bara kännt mig allt för falsk ..

  för mig som är visuell fungerar dock bilder och symboler väldigt bra. Försöker i mitt hem att omge mig med så mycket tavlor, små figurer och positiva minnen som möjligt. Det brukar faktiskt hjälpa att locka fram den lilla tändsticka som behövs för att återväcka tacksamhetens läkande kraft ?☮️

  Tack för påminnelsen
  Kram josefin

  1. Men eller hur, visst är det lite ironiskt! Skönt att du hittat ett sätt som fungerar för dig, med visuella bilder och saker ♥ Jag fungerar ungefär likadant och försöker också omge mig med ’saker’ som gör mig glad och tacksam.

   Tack för tipset och din kommentar! Kram

 5. Tacksamhet. Jag är så tacksam över att våra vägar korsades. Så fantastiskt fint att få ha dig i mitt liv. Kram <3 /Atefeh

 6. Tacksam för att jag hittade till din blogg idag. Så välskrivet! Och om angelägna ämnen! Ser framemot att följa dig.
  (Jag och min man sålde också vårt nyrenoverade hus, av liknande anledningar som er, och flyttade ut till ett litet torp. Utanför Linköping!)

  1. Men ååh, tack snälla för dina vänliga ord! ♥ Hihi, men oj vad häftigt att vi gjort liknande resor och dessutom landat utanför Linköping båda två!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.