?>

Självhushållning & boktips

Inlägget är ett samarbete med Brantas Gård.

Ni som läst min blogg en tid vet ju att jag och min man har en dröm om att leva enklare – att själva kunna styra över vår tid och leva i samklang med naturen. Därför har vi ju hoppat av ekorrhjulet, downshiftat och börjat odla lite smått – ja kort och gott tagit de första stegen på vår resa mot att bli allt mer självförsörjande.

Det här med självhushållning kan ju ibland verka en aning komplicerat eller övermäktigt, men faktum är att det inte behöver vara så svårt egentligen. Det går ju faktiskt att välja sin egen nivå!

Bor du i stan kan ju några krukor med tomatplantor resultera i att du är självförsörjande på tomater under sommarmånaderna. Har du en trädgård med ett gäng pallkragar och ett par fruktträd, så har du ytterligare grödor som du inte behöver köpa under delar av året.

Just den här tanken om att man kan välja en nivå som passar en själv (och ens boendesituation) tilltalar mig mycket. Och det är en av de tankar som Christina Almén lyfter i sin bok Jorden vi ärvde – Drömmen vi lever, som jag nyligen läste och tänkte tipsa om idag.

Boken är väldigt trevlig och lätt att ta till sig, med sina fina illustrationer och övergripande texter. Christina skriver själv att hennes tanke främst är att väcka ett intresse hos läsaren, snarare än att gå in på djupet av ämnet självhushållning.

”Vi rider just nu på en grön våg och jag tycker det är underbart. Plötsligt har det blivit hippt att odla sin egen mat. Att vara självhushållare behöver inte innebära att man går i trasiga kläder och är helt asocial. Man behöver ju inte skita på utedass och sakna internet. Det kan vara vem som helst, som kan börja i den omfattning som passar familjen bäst.”

Utdrag ur boken Jorden vi ärvde – Drömmen vi lever.

Christina menar att det exempelvis inte är alla som varken vill eller kan slakta sina egna grisar hemma, något jag verkligen kan hålla med om!

Jag tycker att boken på ett fint sätt lyfter många av de ämnen som ligger mig lite extra varmt om hjärtat, bland annat downshifting och att hushålla med såväl sina egna som planetens resurser. Den har alltså ett tydligt miljötänk, men utan att för den sakens skull komma med en massa tråkiga pekpinnar.

Trots att boken är såpass övergripande, innehåller den många matnyttiga tips och idéer. Det finns även ett gäng recept – dels på mat och dryck, men också på andra hemmagjorda produkter, som bland annat egna såband och ringblomssalva.

Personligen är jag riktig sugen på att testa att göra egen ringblomssalva framöver!

Som en parentes vill jag bara tillägga att många av recepten i boken innehåller kött och mejeriprodukter. Men om man (som jag) har valt bort denna typ av livsmedel, går det ju fint att byta ut dessa mot växtbaserade alternativ!

Jag lägger som sagt ingen värdering i vad andra väljer att äta, utan det är upp till var och en! ♥ Jag kände bara att jag ville nämna det, eftersom jag i första hand brukar lyfta vego-kost här på bloggen.

Jag gillar verkligen när det finns små citat här och var i böcker! ♥
Christina och hennes familj pryder baksidan av boken.

Är du nyfiken på familjen Almén och Brantas gård, så kan ni läsa mer på deras hemsida: www.brantas.se

Vill du beställa ett eget exemplar av boken, hittar du den här. (Psst! Till och med den 31/5 får du boken för 200 kr + porto, om du anger koden ”vårkänslor” i meddelanderutan vid beställning.)

Avslutningsvis är jag nyfiken på vad ni tycker och tänker kring odling och självhushållning! Brukar ni odla och i så fall vad? Är ni helt eller delvis självförsörjande på något? Jag konstaterade nyligen att vi bland annat är självförsörjande på kirskål, hahaha! ? Det finns nämligen i mängder, i anslutning till det torp som vi renoverar.

Vad har ni för planer för helgen? Jag ska besöka min syster med familj, samt mina mor- och farföräldrar. Det ska bli mysigt!

Hoppas ni har en fin fredag allesammans, och att ni får en riktigt härlig helg! Kram på er ♥

Relaterade inlägg:

Säsongsanpassad mat – Att äta i säsong
Tid – det mest dyrbara vi har?
Hoppa av ekorrhjulet – mina tips & erfarenheter
En dag i mitt liv

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

14 thoughts on “Självhushållning & boktips

 1. Kirskål är en fantastisk växt! Jag gör de godaste sopporna på Kirskål. Kostar nada att vara självförsörjande på det?

  1. Ja men eller hur! Har tidigare mest sett den som ogräs, men på sista tiden har jag gjort både paj, smoothie och pesto på den – supergott ? Har inte testat soppa än dock, tack för tipset. ? Precis, perfekt ju!

 2. Tror de flesta skulle kunna bli självförsörjande på grönsaker. Det krävs inte hur stor yta som helst och odlar man upp stor del av trädgården så funkar det. Jordgubbar, sparris och majs äter vi nästan bara egenodlat. Äppelmos köper vi aldrig utan gör egen av egna äpplen.
  Vill odla mycket mer egentligen, men jag har för många intressen 😉
  Ett tips är att man inte behöver så allt på våren. Många grönsaker hinner bli klara även om man väntar till sommaren.

 3. Jag har bott i många år i Skåne och testat att odla mycket. Det som ha funkat väldigt bra och som jag blev självförsörjande på var jordgubbar, vitlök och purjolök (det går bra att skiva och frysa dem så att man har dem året runt). Tomater, zucchini, potatisar, gul lök och gröna bönor odlade jag också. Jag hade äppelträd, plommonträd och aroniabuskar. Soppor går bra att göra med brännässlor, lätt att odla 🙂 och ramslök, som jag hade också i trädgård. Maskrosor kan du använda i salladen, av blommorna kan du göra honung. Bra att också ha massa med örter. Bara man har plats kan man odla mycket. Lycka till!

  1. Vad härligt det låter! Tack så mycket för att du delar med dig av dina tips och erfarenheter! ♥ Jaa, men precis. Tack, detsamma!

  1. Haha jaa, jo jag vet. ?‍♀️? Övervägde faktiskt att skjuta upp inlägget till nästa månad, men det blir ju lite klurigare i och med att det är ett samarbete.

   Då hade ni ju även gått miste om rabatten, samtidigt som jag helst inte vill tacka nej till samarbeten som faktiskt känns relevanta. Hoppas du förstår hur jag tänker! Och tack för din feedback ?

 4. Hej Sandra!
  Jag hittade din blogg just nu och jag är så glad att jag gjorde det! Vi har många likadana intresser och jag ser fram emot att läsa alla inlägg! Jag bor för tillfället mitt i stan och har tyvärr också Ingen balkong. Därför är det lite svårt för mig att vara självförsörjande. Men jag odlar mina egna örter i blomkrokor och försöker att få växter från matavfall (t.ex. lök), men det har inte ännu lyckats .

  Varma hälsningar från Tyskland (jag hoppas att min svenska är läsbar),

  Cora

  1. Hej Cora!

   Vad kul att höra, tack snälla! Kikade in på din blogg en sväng nu, och den såg verkligen ut att vara helt i min smak! (Även om mina tyska- kunskaper är något ringrostiga ?)

   Okej, det förstår jag. Men vad härligt och bra att du odlar dina egna örter och försöker ’regrow foodscraps’! Kanske kan även groddar vara något för dig? Jag har tidigare skrivit lite om groddning och micro-greens här: http://www.sandrajunhammar.se/groddar-skott-microgreens/

   Absolut, det var inga problem att förstå din kommentar! ? Ha det gott!

 5. Min dröm är att bli helt självförsörjande på grönsaker, så vi håller nu på att sätta upp ett tunnelväxthus och så ska vi ordna till ett stort grönsaksland. Vi har också drömmar om bikupor och kanske ett par höns om några år för att bli självförsörjande på ägg. Det vore helt fantastiskt. Tack för tipset på boken!

  1. Men ååh vad härligt, vi delar en liknande dröm då ju! ♥ Min man hade bin för några år sedan och funderar på att skaffa några bikupor igen framöver. Så lite så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.