?>

Sex saker du (inte) vill veta om plast & mikroplast

Att plast och mikroplast kan vara skadligt för såväl vår egen som planetens hälsa har nog inte undgått någon. Men har du kolla på vad plast och mikroplast egentligen är för något – vad det består av och hur det tillverkas/uppkommer?
Är verkligen all plast farlig? Vilka är problemen och finns det några lösningar? Svaren hittar du i detta inlägg.

1. Vad är plast & vad består den av?

Plast är egentligen inte ett material, utan en grupp av flera material. De kommer i många olika varianter och former – men gemensamt för dem är att de är lätta, rostfria, isolerande och vanligtvis billiga.

Majoriteten av all plast som tillverkas har olja som huvudsaklig råvara, vilket såklart är problematiskt ur miljösynpunkt. En del av dem har även skadliga tillsatser, som exempelvis flamskyddsmedel och ftalater.

Men det finns även så kallade bio-plaster, vilka tillverkas av förnyelsebara råvaror (som tex stärkelse, mjölksyra eller etanol från sockerrör). Bio-plats finns i två varianter, dels en som är biologiskt nedbrytbar men också en som inte är det.

(Du kan läsa mer om plast i denna artikel från Naturskyddsföreningen)

Exemempel på bio-plast (icke biologiskt nedbrytbar).

2. Vad är mikroplast & vad består den av?

Mikroplast är ett samlingsnamn för små, små plastbitar (fragment) som har en storlek av en nanometer till fem millimeter. Mikroplast kan bildas oavsiktligt – dels släpper plastföremål ifrån sig partiklar när de slits, men det kan också uppkomma när vi inte återvinner eller slänger plastmaterial på rätt sätt. Då bryts plastskräpet successivt ner till allt mindre bitar i naturen.
Men en del mikroplast (så kallad primär mikroplast) tillverkas faktiskt avsiktligt, i form av små korn eller pellets.

(Läs mer om mikroplast i denna artikel från Naturvårdsverket)

3. Vilka är problemen med plast?

Några av de främsta problemen med plast, är ju dels att en stor del tillverkas av olja men också att vissa sorter innehåller skadliga tillsatser. Ett annat problem är att majoriteten av all plast inte är biologiskt nedbrytbar, vilket innebär att det tar lång tid (hundratals år) innan den bryts ned helt – om ens någonsin.
Plasten orsakar också mycket lidande. Varje år skadas, drunknar och kvävs miljontals fåglar, fiskar och däggdjur – vilka fastnat i eller ätit av skräpet.

4. Vilka är problemen med mikroplast?

Mikroplast kan orsaka stora skador på den marina miljön och dess organismer, det har veteskapliga studier visat. Men detta påverkar även oss människor. När havets minsta invånare får i sig plastpartiklarna (i tron om att de är föda) så skapar det såklart stora problem för dem, men också för andra arter högre upp i näringskedjan, vilka i sin tur får i sig mikroplasterna. Man misstänker nämligen att plastpartiklarna knyter till sig miljögifter… Och dessa vill vi ju gärna undvika att äta (eller ens sprida från början), eller hur?

(Läs mer i denna artikel om du vill)

5. Är all plast farlig?

Det korta svaret är nej. Men med det sagt, är det inte helt lätt att veta vilken plast som är ”okej” och inte. Den här artikeln har dock en bra sammanfattning och en hel del tips och råd kring hur man kan tänka.

Jag vill också nämna att all plast släpper ifrån sig kemikalier när den hettas upp… Det kan vara bra att tänka på när man väljer redskap, behållare osv till köket.

Tips! Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att kemikalie- och plastbanta här.

6. Vilka lösningar finns & vad kan du göra?

• Ta inte bilen i onödan
– Faktum är att största källan av mikroplaster kommer från trafiken, genom väg- och däckslitage.
– Välj därför (om möjligt) att gå, cykla eller åka kollektivt i första hand.

• Dissa konstgräsplaner
– Nummer två på listan över störst källa av mikroplaster är faktiskt granulat från konstgräsplaner…

• Byt båttampar
– Slitna tampar till båten släpper ifrån sig mikroplaster och bör därför bytas ut. Välj gärna nya tampar av hampa eller bomull istället!

• Reducera, återvinn, plocka upp & släng
– Försök om möjligt undvika (dvs reducera) onödig plast, tex påsar och förpackningar.
– Plocka upp efter dig! Det vet du ju redan, såklart. Men alla gör inte det tyvärr, eftersom naturen är så nedskräpad.
– Släng saker rätt: dvs aldrig på marken (gäller även cigarettfimpar). Återvinn plastförpackningar. Resterande plast slängs i brännbart.

• Skippa produkter med mikroplast
– Smink, tandkräm och hudvårdsprodukter kan innehålla mikroplast.
– För att slippa plastpartiklarna, undvik hygienprodukter med dessa ingredienser: polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon.

Jag har tidigare tipsat om miljövänliga & ekonomiska badrumsartiklar här.

• Tvätta lagom & tagga ner shoppandet
Fleece, akryl, polyester och andra kläder av syntetiska material släpper ifrån sig mikroplaster när vi tvättar dem. Vädra eller punktbehandla eventuella fläckar i första hand.
– Skippa sköljmedlet och fyll tvättmaskinen, så lossnar färre mikroplaster när du tvättar.
– Dra ner på konsumtionen: kanske kan du hyra, låna eller handla det du behöver second hand istället?
– Välj gärna plagg och prylar av naturmaterial (då slipper du ju plastpartiklarna helt och hållet). En liten sak som att välja komposterbara tandborstar av bambu, gör stor skillnad!

Visste du att fleece, akryl och polyester i själva verket är en form av plast? Bomull och linne är däremot exempel på naturmaterial.

• Sprid budskapet & påverka politikerna
– Engagera dig politiskt, eller stötta en organisation som driver dessa frågor, exempelvis Naturskyddsföreningen.
– Dela gärna detta inlägg eller nedanstående filmklipp med dina nära och kära på sociala medier!

Slutligen vill jag bara skriva att det kan vara svårt att eliminera plasten helt och hållet, för den finns ju verkligen överallt! Men med ganska enkla medel går det ju att successivt minska ned på användandet. Det har större betydelse än vad man kan tro, och tillsammans gör vi skillnad! ♥

Hur tänker ni kring plast? Gör ni några aktiva/medvetna val redan idag för att minimera mängden plast? Eller snappade du kanske upp något tips i det här inlägget som du kan applicera i din vardag framöver? Berätta gärna i en kommentar här nedan!

Hoppas ni har en mysig helg allesammans ♥ Kram på er

 

Ps. Kolla gärna in dokumentären A Plastic Ocean som bland annat finns på Netflix. Skrämmande men väl sevärd!

 

Relaterade inlägg:
Vad varje konsument bör vetas
15 miljövänliga & ekonomiska tips när du är på språng
Att kemikalie- & plastbanta
Minska engångsartiklarna i badrummet – 7 ekonomiska & miljövänliga tips
Minska engångsartiklarna i köket (bra för plånboken & planeten)

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

12 thoughts on “Sex saker du (inte) vill veta om plast & mikroplast

 1. Bra inlägg. Det borde vara tydligare märkningar på allt som tillverkas, vad det är gjort av och hur det ska tas omhand. Vad som är ”bra” plast och dålig, ur miljösynpunkt. Sen kan jag bara säga heja menskoppen! Det är det bästa jag gjort på länge.

  1. Tack! Absolut, det tycker jag med ?? Ja den är grym, har kört på det i ganska många år nu och tycker verkligen att det är toppen!

 2. Toppeninlägg!
  Vi behöver verkligen lära oss mer om hur det funkar med plaster. Jag är tandsköterska och bloggare, tänker mycket på alla tandvårdsprodukter som är riktiga bovar i detta drama. Har testat ett gäng olika alternativ till t ex tandtråd och tandborstar i plast, men tyvärr måste jag säga att de miljövänliga alternativen inte håller måttet. :/
  Tandtrådsbygeln jag provade höll inte ens för att gå igenom alla tänder 1 ggn. Har precis hårdtestat en bambuborste, Humble Brush, och ville SÅ SÅ gärna älska den. Det gjorde jag, den var toppen på många sätt. Men i slutändan gjorde den inte jobbet, att göra rent mina tänder och tandkött. Känns otroligt motigt när man verkligen vill att det ska vara ett fullgott alternativ till plastartiklarna. Om du hittar tandvårdsprodukter som faktiskt håller måttet får du gärna tipsa! Dock gillar jag Humble Brushs naturliga tandkräm med fluor, den är än så länge kanon.

  1. Vad kul att du tycker det, tack!
   Åh okej, jag kör bambutandborste och har inte fått någon påbackning av min tandläkare hittills. Men du har ju såklart bättre koll på det där än jag, eftersom du jobbar med det! Tråkigt att det inte finns/att du inte hittat några fullvärdiga alternativ – jag har nog tyvärr inga tips i nuläget. Men kan ju absolut lyfta frågan framöver om jag hittar något. ?

  1. Vad bra att du börjat källsortera plasten! ?? Absolut, det är helt galet egentligen hur mycket som är förpackat i plast…

 3. Jag återanvänder plastpåsar, sköljer och lufttorkar. Jag handlar i ekobutiken ungefär hälften av alla gånger, jag har inte råd att handla där jämt. Tvättmaskinen går alltid full, likaså diskmaskinen eftersom det inte är ekonomiskt att låta dem gå halvtomma. I somras med torkan tog jag tillvara duschvattnet (med ekoschampo och tvål) och vattnade blommorna med utomhus. Annars är jag ganska dålig på att köpa ”mindre” plast. 🙁 För ett tag sedan gick det en dokumentär om en finsk familj som levde ett helt år utan plast och olja. Jätteintressant. 🙂

  1. Tycker det låter som att du gör många kloka och medvetna val i vardagen – grymt ju! Heja heja! ?

   Man får ta lite i taget tänker jag, och fokusera på ett område åt gången. Blir nog lätt övermäktigt annars. Kanske kan du dela upp ’plast-utmaningen’ i flera delar, om du förstår hur jag menar?

   Åh okej, ja det lät väldigt inspirerande och intressant!

 4. Vilket bra och viktigt inlägg! Just plast är det som tar upp mest av våra sopor till källsorteringen. Typ 90 % skulle jag gissa på. Det är förskräckligt att det ska vara så mkt plast på allt. Men vi behöver medvetandegöra först för att sedan hitta alternativen. Tack för tips!

  1. Tack så mycket! Okej, jag kan bara instämma – det är förskräckligt mycket plast överallt. Absolut det har du helt rätt i! Så lite så, lycka till! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.