?>

Rensa ut & lev lättare – temamånad och boktips

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

Är du sugen på att frigöra tid, energi och pengar – och samtidigt få ett mer organiserat och harmoniskt hem? Då kanske min utmaning kan vara något för dig, under mars månad är det nämligen dags att kavla upp ärmarna och rensa i röran!

Så här när våren närmar sig, är vi många som instinktivt vill skapa ordning omkring oss. Det känns naturligt att städa ut det gamla så här års, och på så sätt göra plats för nya saker att komma in i våra liv. (Obs, med ’nya saker’ menar jag inte nödvändigtvis prylar)

Hursomhelst, är tanken att vi under denna temamånad går igenom gömmorna där hemma – att vi rensar systematiskt, ett område i taget. Jag kommer dela med mig av en rad tankar, tips och råd på vägen. Kanske har du redan nu ett eller flera områden i ditt hem som skulle behöva struktureras upp lite?

Personligen behöver jag bland annat gå igenom min garderob, framförallt strumpor och underkläder, där flera plagg är trasiga ?? Dessutom har vi lagrat en del gammal elektronik (som gett upp hoppet om livet) men innehåller saker (typ foton och liknande) som vi vill rädda, innan vi lämnar dem till återvinning. Jag behöver även gå igenom mina pärmar och papper lite. Men mer om det längre fram.

Sitter du också på mobiler, datorer och andra tekniska prylar som slutat att fungera?

Nu är vi ju inte riktigt inne i mars månad än, men jag tänkte att vi kunde smygstarta lite. I detta inlägg kommer jag därför tipsa om ett gäng inspirerande böcker på temat, samt två av mina tidigare inlägg – nämligen ’vad är minimalism?’ och ’rensa bland prylarna – en guide’. Läs dem gärna redan nu, som lite förberedelse ?

Utdrag ur boken Lev Enklare: idéer för en hållbar livsstil, av Giséla Linde

Men nu till boktipsen! Här kommer nio inspirerande böcker (utan inbördes ordning) på temat minimalism, rensning och frivillig enkelhet.
Låna dem gärna på närmsta bibliotek! Vill du hellre köpa ett eget exemplar, hittar du länkar med inköpsställen till respektive bok här nedan.

 

9 boktips på temat minimalism, rensning & frivillig enkelhet

 

Rensa i röran med feng shui, av Karen Kingston

En mycket innehållsrik, inspirerande och underhållande bok, full av handfasta råd och bra tips. Den har översatts till 21 språk och blivit en älskad klassiker världen över. Som tidigare nämnt, är den en av mina personliga favoriter och en bok jag återkommer till med jämna mellanrum. Vill du beställa ett eget exemplar hittar du den här.

 

Rensa ut & lev lättare: en smart guide till ordning hemma, av Eva Maria Karlander

Denna bok guidar dig till ett lugnt och harmoniskt hem under 52 veckor (inklusive fem veckors välförtjänt semester!) Följ veckornas olika teman och uppgifter, eller välj ut det som passar dig. Boken innehåller även ett gäng intervjuer, tips och en massa inspiration. Dessutom har den ett tydligt fokus på miljö och hållbar konsumtion ♥ Vill du köpa ett eget exemplar av Rensa ut & lev lättare hittar du den här.

 

Prylbanta, av Elisabeth Byström & Johan Ernfors

I denna bok delar paret bakom bloggen Minimalisterna med sig av sina bästa tips. De berättar bland annat om sin egen resa mot ett friare liv med färre prylar, men också om hur du kan skapa sundare konsumtionsvanor och släppa taget om överflödiga prylar. Även denna bok har ett hållbarhetstänk, dels ur miljösynpunkt men också ur ett humanistiskt perspektiv. ♥ Prylbanta hittar du här.

 

Konsten att städa: förändra ditt liv med ett organiserat hem, av Marie Kondo

Ännu en av mina personliga favoriter! Boken har toppat diverse listor och sålts i över 2 miljoner exemplar världen över. Tyvärr har den fått en något missvisande svensk titel, på engelska heter den The Life-Changing Magic of Tidying Up. Det är en praktisk guide för att rensa, sortera, organisera och förvara dina prylar. En inspirerande och vänlig bok, där läsaren uppmanas att enbart spara de saker som ’spark joy’, det vill säga skänker dig glädje. Boken hittar du här.

Hejdå saker: konsten att bli lyckligare genom minimalism, av Fumio Sasaki

En praktisk och inspirerande handbok som hjälper läsaren att förändra sitt förhållningssätt till de materiella ägodelarna. Med värme och humor blir man coachad genom hela rensningsprocessen. Dessutom får man som läsare lära sig hur man känslomässigt tar farväl av sina (överflödiga) ägodelar, samt vad vi kan vinna på att släppa tanken om att ’vi är vad vi äger’. Hejdå saker hittar du här

 

Minimalism: Live a Meaningful Life, av Joshua Fields Millburn och Ryan Nicodemus

I denna bok delar duon bakom den omåttligt populära bloggen the Minimalists med sig av sina resor och erfarenheter av minimalism. Utöver detta fokuserar boken på fem olika ämnen eller områden, som (enligt författarna) utgör grunden till att leva ett meningsfullt liv. Dessa ämnen är hälsa, relationer, passioner, utveckling och att bidra. En inspirerande och tankeväckande bok på många plan. Vad jag vet finns den inte på svenska i dagsläget, men på engelska hittar du den här.

 

Lev enklare: idéer för en hållbar livsstil, av Giséla Linde

Ytterligare en av mina absoluta favoriter! ♥ Jag har tidigare skrivit ett helt inlägg om boken här. Lev enklare handlar om att hitta sitt eget hållbara liv, sin egen vilja och glädje, bortom alla måsten och borden. Den handlar om att släppa all prylfixering och perfektionshets, att skala bort det som är onödigt och fokusera på det som är viktigt för en själv. En mycket inspirerande bok, full av konkreta tips och övningar! Frivillig enkelhet och downshifting är ett genomgående tema i boken. Vill du beställa ett eget exemplar hittar du den här.

 

Lev mer på mindre, av Maria Österåker

En inspirerande bok full av recept och praktiska tips kring såväl odling som matlagning, men också livet i stort. Maria skakar liv i gammal kunskap, som till stor del gått förlorad. Lev mer på mindre handlar om att leva medvetet och hållbart, om glädjen och storheten i det enkla och vardagliga.

 

Växla ner: 77 sätt att leva bättre på mindre, av Karin Lilja

En praktisk och inspirerande bok med konkreta tips för dig som vill växla ner, utan att göra avkall på bekvämlighet och livsnjutningar. Karin berättar om sina egna erfarenheter, men också om hur du kan göra medvetna val som får dig att må bättre samtidigt som de sparar dig såväl tid som pengar. Tipsen är indelade i olika kategorier som exempelvis mat, boende, motion och nöje. Vill du beställa ett eget exemplar av Växla ner hittar du den här.

Yes, det var alla nio böcker! Har ni läst någon av dem? Eller har du kanske fler tips på liknande böcker? Jag är supertaggad på att komma igång och rensa nu, och hoppas såklart att ni är peppade på att haka på utmaningen också! Har du något speciellt område som du redan nu känner skulle ’må bra av’ att struktureras upp lite? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en fin dag allesammans. Ta hand om er! Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Rensa bland prylarna – en guide
Minimalism & relationen till prylar
Vad är minimalism?
Lev enklare
5 saker vi inte äger

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

10 thoughts on “Rensa ut & lev lättare – temamånad och boktips

 1. Jaaa, den här månadens tema är jag så pepp på! Har bara läst Marie Kondos bok men sparade ett par av dina tips att spana in. Har även smygstartat lite med rensning själv men kommer att växla upp en aning under mars och bl.a. rensa i förrådet på vinden samt återigen se över min garderob. Köket (delar av det) fick sig en omgång häromdagen. Bloggar såklart om det längre fram i mars 🙂

  1. Ååh vad kul att höra! Och vad härligt, det låter bra ?? Toppen, det ser jag fram emot att läsa!

 2. Vad heter boken som ligger på bordet? ” För mycket av det goda”, går det att läsa. Det känns bra att börja rensa nu när ljuset återvänder tycker jag.

   1. Oj, jag äger ju faktiskt den boken! Det är nog dags att läsa om den. Ser nu i boken att den är tryckt 2008.

 3. Så mycket bra inspiration!

  Jag har inte läst någon av böckerna (än), men har läst recensioner av flera av dem i tidningar, sett dokumentärer och nosat lite på ämnet minimalism och rensning.

  Tycker speciellt mycket om uttrycket/känslan ”spark of joy” av Mari Kondo (som jag lyssnat på i podden Tim Ferris show, ett väldigt bra avsnitt med henne som jag rekommenderar) och hur The Minimalists fyller sina liv med mening genom sina fem teman. Deras bok tänker jag försöka låna på bibblan om det går, tack för tipset!

  I övrigt tänker jag lite på att rensa, skänka, sälja, återvinna genom ”zero waste”-rörelsens metoder (det är en häftig global rörelse). Jag älskar också bloggen Becoming Minimalist av Joshua Becker.

  Sedan är jag själv inne på att delta i utmaningen genom att rensa ut saker som INTE ger ”a spark of joy” och ”slow shoppa” mig till ”nya” saker som faktiskt GER spark of joy. T ex så vill jag gärna byta ut våra gamla reklamväskor och trunkar mot handgjorda kvalitetsväskor, byta bort IKEA-porslin till förmån för drejade fat som jag blir glad av osv. På så vis hoppas jag göra de små vardagsvalen vackra och meningsfulla för ett helt liv.

  Oj, det blev en lång kommentar… Det ska bli spännande att få följa dig genom mars månad utmaning!

  1. Vad kul att du tycker det!

   Men åh vad härligt, då har du ju en massa bra böcker att se fram emot! (Om du väljer att läsa dem såklart ?)

   Ja, det tilltalar mig med! Okej vad spännande, det får jag ta och lyssna på. Tack för tipset! Det låter bra, och det var så lite så. ?

   Gillar också zero waste-rörelsen, övervägde faktiskt att ha med det som ett månadstema! Det får väl bli 2019 kanske… Okej, ja han är väldigt inspirerande!

   Det låter som en bra och härlig approach! Vi har gjort en liknande resa och successivt ersatt/bytt ut saker mot mer hållbara kvalitetsgrejer. Har precis som du skriver bland annat handdrejade koppar som jag använder och blir glad av varje dag, hihi.

   Vad roligt att du tycker det! Tack för att du tar dig tiden att dela med dig av dina kloka tankar och tips!

 4. Det här gillar jag 🙂 Började för ett tag sedan med att rensa hemma och tänker inte köpa hem mer onödigt, en mer minimalistisk livsstil är något jag tror på <3 Tack för ett peppande inlägg 🙂

  1. Vad kul att höra! Det låter härligt och bra ?? Tack själv för dina vänliga ord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.