?>

Recept på havremjölk & fröknäcke

 

Jag vill börja det här inlägget med att tacka för alla fina kommentarer som trillat in från lite olika håll på sista tiden. Stort TACK hörrni! ♥ Blir så himla glad varje gång någon tar sig tid att skriva några rader! Ni var flera stycken som undrade över receptet på havremjölken och fröknäcket i föregående inlägg, så därför tänkte jag dela med mig av dem! Jag funderar faktiskt på att dela med mig utav lite fler av mina favoritrecept framöver, vad tror ni om det?

För någon vecka sedan läste jag nämligen en artikel som lyfter resultat från en ny brittisk studie. Den visar bland annat att 2/3 av de tillfrågade (som alla äter kött) funderat på att bli veganer eller vegetarianer under det senaste året. Detta eftersom de inspirerats av hälsofördelarna och lärt sig mer om köttindustrin. I artikeln framgår det också att en av de fem främsta anledningarna till att folk inte tog steget, var att de tycker att det är svårt att komma på bra maträtter att laga. Hela 50% av de tillfrågade (totalt 2363 personer) uppgav detta!

Mot den bakgrunden kom jag på idén att dela med mig av några favoritrecept framöver, på alltifrån bakverk till snacks, lunch- och middagsmat. Min förhoppningen är att visa att det inte alls behöver vara komplicerat eller dyrt att laga vegetarisk och vegansk mat. Faktum är att det kan vara både enkelt, billigt och otroligt gott! (Vill du läsa mer om mina tankar kring kost, har jag skrivit lite om det här.)

För er som kanske inte är så intresserade av bakning och matlagning, kan jag redan nu nämna att nästa inlägg kommer att handla om att hoppa av ekorrhjulet. Närmare bestämt mina tips och erfarenheter (så här långt) av att lämna ekorrhjulet. Men mer om det i kommande inlägg som sagt.

Innan jag delar med mig av receptet på havremjölken, vill jag allra först bara skriva att jag är medveten om svenska mjölkbönder har det kämpigt och att korna håller våra landskap öppna. Men personligen mår jag bättre av att utesluta mejeriprodukter och har därför ersatt den vanliga mjölken med havremjölk/havredryck. Jag vill också var tydlig med att jag inte dömer någon, det är upp till var och en vad de vill äta eller dricka.

Men nu till havremjölken! Ärligt talat tyckte jag inte att det var speciellt gott första gången jag smakade det, haha – men nu gillar jag det verkligen! Visste du att våra smaklökar kan behöva vänja sig vid nya smaker? Det kan ta mellan 10-15 gånger innan vi verkligen kan säga om vi tycker något är gott eller inte. Så var det med havremjölken för mig!

Hur som helst, som jag nämnde i tidigare inlägg så sparar vi ca 5000 kr om året på att göra vår egen havremjölk. Den ekologiska havremjölken kostar nämligen ca 17 kr/liter att köpa i butiken, medan den vi gör själva ligger på ca 3 kr/liter (fortfarande ekologisk). För mig tar det ca en halvtimme att göra 6 liter havremjölk.

Så gör du egen havremjölk

För ca 1,5 liter mjölk behöver du:

3 dl havregyn
15 dl vatten
1-2 nypor salt
ev. 3 msk neutral olja (kan uteslutas, jag kör utan)

Mixa samtliga ingredienser i en blender eller med en stavmixer. Häll över i en silduk, typ en sådan man har när man gör saft. (Silduk och ställning finns bland annat att köpa i välsorterade mataffärer och på nätet.) Efter en liten stund kladdar silduken lätt igen, rör runt med en sked för att påskynda silnings-processen. På slutet brukar jag försiktigt även krama ut den sista mjölken ur silduken med havregrynsmassa för hand.

Häll upp den silade mjölken på väl rengjorda flaskor med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Hållbarheten på mjölken beror mycket på hur rena flaskorna och övrig utrustning är, samt hur ren man är om händerna så klart. Men jag lovar att ni känner på lukt och smak om den börjar bli dålig! (Luktar den inte illa och smakar okej, så är den också okej.)

Kom ihåg att skaka flaskan ordentligt före servering!

Fröknäcke

Av havregrynsmassan som blir över när man silar mjölken, bakar jag ett fröknäcke som är riktigt gott! Nedan följer receptet.

Ingredienser:
Havregrynsmassa från 6 liter havremjölk
1/2 dl chiafrön
1/2 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl solroskärnor
1 dl grovmalt rågmjöl
1/2 tsk salt
2 msk olja (tex oliv eller raps)

Gör såhär:
Blanda samtliga ingredienser, utom rågmjölet, till en slät massa. Häll därefter i rågmjölet och blanda ordentligt. Degen ska vara kladdig. Fukta händerna med kallt vatten och tryck ut degen jämnt över en plåt med bakplåtspapper, jag brukar göra mitt knäcke ca 3 mm tjockt. (Man kan behöva fukta händerna med kallt vatten ett par gånger)

Nagga degen med en gaffel och markera försiktigt lagom stora bitar med en matkniv. Grädda sedan mitt i ugnen på 150 ºC och lämna gärna en liten glipa öppen, genom att sätta en gaffel mellan luckan och ugnen (OBS! gaffeln blir varm, så ta inte i den utan grytlapp). Gräddningstiden kan variera från ca 1-1,5 timme, beroende på vilken ugn man har och hur tjockt man gör knäckebrödet – men också beroende på hur fuktig havregrynsmassan är. Ett tips är att sätta på varmluft om din ugn har det, då minskar tiden och gräddningen blir jämnare. Kolla till knäckebrödet med jämna mellanrum, var 15 minut ungefär, eventuellt oftare mot slutet.

Om din ugn (liksom min) gräddar lite ojämnt, kan du behöva vända på plåten med jämna mellanrum. Är inte hela plåten klar samtidigt, är mitt tips att försiktigt bryta loss de bitar som är färdiggräddade och låta resterande vara kvar i ugnen en liten stund till. Knäckebrödet är klart när det är helt torrt och lite gyllene i färgen. Låt det svalna helt innan du paketerar det i en burk med tätslutande lock.

Tips! Hinner du inte baka knäckebrödet vid samma tillfälle som du gör havremjölken? Inga problem! Det går fint att antingen ställa in havregrynsmassan som den är, eller blanda ihop degen, och sedan ställa in den i kylskåpet någon/ett par dagar och sedan baka ut och grädda brödet vid ett senare tillfälle. (Täck i så fall bakskålen med en tallrik, eller lägg över degen i en burk med tätslutande lock innan du ställer in den i kylen)

Här har degen legat i kylskåp över natten och är därför inte lika kladdig.

Till en början toppade jag alltid fröknäcket med extra sesamfrön – gott, men de har en tendens att hamna överallt! Därför har jag de senaste gångerna hoppat över det, och tycker att det blir gott ändå.

Så, vad tycker ni – är det en bra idé att jag delar med mig av lite vegetariska och veganska recept framöver? Har du andra önskemål på inlägg? Och vad tyckte ni som provade att göra havremjölk och fröknäcke? Lämna gärna en kommentar!

Önskar alla en riktigt fin dag. Ta hand om er ♥ Kramar

 

Relaterade inlägg:

Min resa mot ett mer hållbart liv – Del 1. Maten & kosten
Att kemikalie- & plastbanta
Tiden är inne

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

16 thoughts on “Recept på havremjölk & fröknäcke

 1. Tack för receptet ?? Har inte testat än men ska göra det, verkade ju enkelt! Jag tar tacksamt emot tips på vegetarisk mat o snacks. Vi har precis börjat äta mestadels vegetariskt här hemma (bara två veckor än så länge). Efter att ha sett What the health så kändes det rätt självklart. Det är liksom varken bra för vår egen hälsa, miljön eller djuren så det känns inte försvarsbart. Vi kommer ändå äta lite kött nån gång ibland, beroende på hur effekten blir nu, om man kanske mår bättre. Jag har En del allergier jag önskar bli av med. Så tips på recept vill jag jättegärna ha!!

  1. Så lite så, hoppas du/ni gillar det. Vad härligt! Nej men precis, den filmen är verkligen sevärd. Absolut, man ska göra det som känns bäst för en själv! Men det är ju toppen att göra som ni – både för hälsan, djuren och miljön. Att äta vegetariskt största delen av tiden och kött någon gång ibland alltså – istället för tvärtom. Vad kul att du gillar idén! Kommer troligen göra så att jag varvar övriga typer av inlägg med recept någon gång ibland framöver.

 2. Jag tycker det är jätte roligt att du delar recept ? Kul med lite inspiration! Du har en väldigt härlig blogg!

  1. Eller hur! Nej det är riktigt enkelt när man gjort det några gånger. Ja men gör det, lycka till! Så lite så ?

 3. Tack för en jätte bra blogg som ger mig jätte mycket inspiration.
  Bra att få lite nya recept också. Havremjölken ska jag prova att göra idag?

 4. Hej Sandra!
  Sugen på att göra denna havremjölken men tänk lite bara kolla med dig vad skillnaden är med att använda olja eller inte? Blir mjölken krämigare? Eller är det smak? Har liksom sett att andra recept innehåller kokosolja osv.. blir lite förvirrad ?

  1. Hej Josefin!

   Vad kul att du är sugen på att göra egen havremjölk! Jättebra fråga, jag kan tänka mig att det påverkar flera saker, dels smaken och konsistensen (åtminstone lite grann) men också rent näringsmässigt.

   Vi får i oss nyttiga fettsyror ändå, genom nötter, frön och olja i maten – därför känner jag personligen att det är överflödigt för oss att tillsätta olja i mjölken. Sedan vet jag faktiskt inte hur det fungerar i praktiken, för olja löser sig ju som bekant inte i vatten…

   Vi var dessutom vana vid Oatlys ekologiska havredryck sedan tidigare, och den innehåller enbart vatten, havre och havssalt. Hoppas det var svar på din fråga! ?

 5. Tack för att du delar med dig, har slut på havremjölken så jag ska testa att göra egen efter ditt recept och även göra ditt knäcke men utesluter mjölet tar mandel eller kokosmjöl istället. Har fått inspiration från din blogg.

  1. Vad kul, hoppas det blir bra! Jaa men precis, det går ju fint, brukar också byta ut mjölet ibland. Vad roligt att höra, tack!

 6. Åhh tack för påminnelsen om det jag älskar. Att vara hållbar. Stå i köket o göra det som man mår bra av. Att tänka på ekonomin och miljön och ta tillvara på det man använder. Inte lätt i en familj och när dagarna blir veckor som blir till månader o sen år.
  Nä det är dax att gå back to basic. ??????
  Tack fina du❤️❤️

  1. Vad roligt att höra att du gillade inlägget! Tack snälla för dina vänliga och uppskattande ord! Det värmer ?❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.