?>

Rea = skynda fynda?

Vi närmar oss två av årets största rea-tillfällen, nämligen Black Friday och mellandagsrean. Med anledning av det, tänkte jag skriva några rader och dela med mig av mina tankar kring det här med rea. För visst är det som att något händer med oss, så fort de röda prislapparna kommer fram. Pulsen stiger och vi skyndar på lite extra, vi vill ju inte missa de där super-fynden! Eller ve och fasa, att någon annan hinner före och norpar åt sig våra fynd. Nej, här gäller det att ’skynda fynda!’ ofta alldeles oberoende av om vi verkligen behöver grejerna eller inte. Fast vad spelar det för roll, det är ju sååå billigt!

Men faktum är att det spelar roll. För samhället, miljön, medmänniskor och den egna plånboken. Att köpa något man inte behöver, kan aldrig vara ett fynd – alldeles oavsett hur billig saken i fråga är. Jag är inte emot rea i sig, det finns både för- och nackdelar med det, precis som med allt annat. Och självklart går det att göra fynd under rean – förutsatt att man gör medvetna köp.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina tre bästa tips, som kan hjälpa dig att göra mer genomtänkta köp och på så sätt verkligen spara pengar. För oavsett vad reklamen än säger, så går det aldrig ”spara/tjäna X antal kronor” på att köpa något till nedsatt pris – eftersom vi faktiskt spenderar våra pengar när vi handlar. Men först vill jag bara skriva lite om fenomenet Black Friday och White Monday.


Naturen – garanterat fri från reklam ♥

Black Friday & White Monday

Det är nog ingen som har missat att det är Black Friday nu på fredag (det är ju ganska svårt att undgå, med tanke på all reklam vi bombarderas av från alla möjliga håll). Om någon trots allt missat det, är Black Friday alltså dagen efter Thanksgiving, när butikerna lockar med extrem rea. Fenomenet kommer ursprungligen från USA, men har spridit sig över hela världen och på senare år även fått fäste i Sverige.

Black Friday resulterar ofta både i kaos, överkonsumtion och stress – samtidigt som det uppmuntrar till köphets och konsumtionshysteri. I vissa fall har människor skadats och till och med omkommit, när det blivit nedtrampade av folkmassor som skenar för att ta sig in i butikerna (!) Det är verkligen djupt tragiskt. På något sätt är det som att de låga priserna gör oss impulsiva, själviska och obetänksamma. Ärligt talat är jag skeptisk och ganska förtvivlad över fenomenet, men jag misstänker att det kanske redan lyst igenom texten lite…

Pernilla med bloggen Ekoenkelt slår verkligen huvudet på spiken med nedanstående text:

”Problemet med Black Friday är att både privatpersoner och butiker blir stressade: konsumenter handlar mer och mer, och gärna saker man inte alls hade tänkt köpa innan men som nu blev så billiga eller fick ett så bra erbjudande att man inte kan låta bli. Och butikerna i sin tur måste hänga på och skapa en massa erbjudanden – annars förlorar man kunder som istället går till konkurrenterna. Många butiker tvingas sälja saker till förlust bara för att kunna haka på med ett bra erbjudande, vilket blir fullkomligt vansinnigt och skapar ett ohållbart företagsklimat.”

Med anledning av ovanstående blev jag därför så himla glad när jag läste om White Monday häromdagen. Det är en motreaktion till Black Friday, där flera svenska företag och organisationer gått ihop för att istället lyfta och förespråka hållbar konsumtion och delningsekonomi. Tanken är att inspirera och framhålla alternativ till ny- och överkonsumtion; att samarbeta, hyra och dela. Att byta tjänster och produkter, samt att återanvända, laga och reparera. Kort och gott raka motsatsen till vad Black Friday står för.

Den här typen av initiativ gör mig både hoppfull och varm i hjärtat. För det är ju verkligen så, vi behöver bli bättre på att konsumera hållbart och medvetet! Men hur gör vi egentligen det? Och hur undviker vi att köpa något (som vi egentligen inte behöver) bara för att det är billigt? Nedan kommer några tips.

3 tips för mer hållbara & genomtänkta köp:

1. Gör en lista & håll dig till den
Bestäm i förväg vad du ska köpa, skriv ned sakerna på en lista och håll dig till den. (Obs! Se till att listan är väl genomtänkt och bara innehåller saker som det finns ett genuint behov av.) Vid själva köptillfället kan det hjälpa att tänka sig att man har skygglappar vid ögonen, och fokus ligger enbart på de saker som finns på listan. Titta inte på något annat!

2. Undvik alla former av butiker om du inte behöver något
Det här tipset gäller generellt, men i synnerhet under rea-tider. Det finns ingen anledning att besöka varken fysiska eller digitala butiker om du inte behöver något! Risken är bara att vi lockas till impulsköp och spenderar pengarna på något vi egentligen inte behöver.

3. Fråga dig själv: om saken var dyrare, skulle jag köpa den?
Skulle du trots allt ignorera tidigare två tips, se åtminstone till att följa detta! Ställ dig själv följande fråga: ’skulle jag köpa den här produkten till ordinarie pris?’ och besvara den ärligt. Är svaret nej, köp den inte! Det här är faktiskt ett tips som fungerar fint även om det inte är rea. Innan du köper något, fundera över: ’skulle jag köpa den här saken om den kostade 2-3 gånger mer än den gör nu?’ Om det är något vi genuint behöver eller tycker om, är vi generellt sett villiga att betala mer för saken i fråga.


Man måste inte följa flocken och göra som alla andra…

För fler tankar kring pengar och ekonomi, samt tips på hur man kan spara pengar, kolla länkarna under ’relaterade inlägg’ här nedan. Vad har du för tankar kring rea och Black Friday? Har du fler tips för att undvika impulsköp eller för att konsumera mer hållbart? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en fin dag allihopa! Ta hand om er. Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Pengar är tid
19 tips för att spara pengar
Den osminkade sanningen
Vad är minimalism?

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

16 thoughts on “Rea = skynda fynda?

 1. Så humla kluven till black friday. Den onödiga konsumtionshetsen och alla onödiga köp skulle jag gärna hoppa över, samtidigt tyckte jag det var suveränt förra året då jag faktiskt köpt två saker som jag sparat till ganska länge, men inte känt att jag haft råd med, nu till betydligt lägre pris. Men det beror väl på hur man är som konsument i grunden, nag köper sällan, för att int skriva aldrig, något på impuls. Jag försöker att handla medvetet och fråga mig själv om jag har behov av det jag tänkt köpa. Har också läst om white monday i år, och det låter ju som ett betydligt sundare alternativ. Mer sånt säger jag!

  1. Det låter som att du har kloka och sunda tankar/vanor kring att konsumera, superbra ju! Och jag förstår hur du menar, självklart måste man ju kunna köpa saker på rea – det viktiga är ju att köpet är medvetet/genomtänkt. Det finns ju som sagt både för- och nackdelar med allt, så även rea och Black Friday. Eller hur, jag håller med – heja den typen av initiativ!

 2. Tänk: Om jag fick betalt i denna ..sak.. istället för pengar för x antal timmar jag jobbat, hade jag tagit det?

  1. Bra tips! Jag brukar räkna om priset i kronor till antal timmar arbetstid, det är ju lite samma sak egentligen 🙂 (Har skrivit mer om det tankesättet i ett inlägg som heter ”Pengar är tid”)

 3. Hej! Hittade hit via Evelina 🙂 Bra tips angående shopping du tar upp, jag instämmer helt i dem. En annan grej jag själv regelmässigt tillämpar är att jag i stort sett aldrig (med få undantag, typ om jag är utomlands i en butik jag bara kommer att besöka just den gången) köper något första gången jag ser det. Jag klämmer, känner, kan till och med låtsasköpa det genom att bära omkring på det i butiken eller lägga det i kundvagnen i en webbutik, men jag genomför inte köpet utan tvingar mig att vänta till nästa dag eller nästa gång jag är i butiken. För mig leder detta till att jag i merparten av fallen (jag skulle gissa på typ 70 % av fallen?) inte köper saken ifråga, alls. Är inte det galet på så många sätt? Angående mina tankar om black friday och konsumtion så bloggade precis om det, läs om du vill 🙂

  1. Hej! Vad kul 🙂 Tack! Vilket bra tips, brukar också försöka vänta – men har inte testat att låtsasköpa grejer. Jo, visst är det galet! Fint inlägg, jag gillar också Marie Kondos bok 🙂

 4. Vilket bra inlägg! Vi brukar passa på att köpa grejer som vi ändå tänkt att handla under Black friday. Till exempel så kommer mellanbarnet att få en mobiltelefon och det passar vi på att köpa under rean. Annars shoppas det inget i det här huset bara för att. Eller jo förresten, träningskläder är min stora last….

  1. Tack! Det låter klokt, då är det ju inte impulsköp utan mer medvetna och genomtänkta inköp. Bra där! Haha, vi har väl alla våra laster misstänker jag 😉

 5. Hej, har också hittat hit via Evelina, du verkar ha mycket kloka tankar ska läsa igenom lite äldre inlägg när jag får tid. Jag har funderat en del på hur jag ska konsumera hållbart. Märkte att jag gärna köpte kläder när det var halva reapriset och en del blev hängande i garderoben utan att användas. Nu har jag haft ett år när jag inte skulle köpa några kläder utan bara tyg och garn och producera mina egna kläder. Blir ju mera genomtänkta plagg och nåt jag använder längre. Nu har jag inte riktigt klarat mitt köpfria år, behövde en klänning till ett speciellt tillfälle men jag har kommit ifrån det där reahandlandet med kläder jag egentligen inte behöver.

  1. Hej! Vad kul att höra, tack. Vad härligt att inte köpa några kläder under ett år, utan att tillverka dem själv istället! Och toppen att du har kommit ifrån att köpa kläder du egentligen inte behöver på rean, bra jobbat!

 6. Bra skrivet om black Friday! ☺️?

  Den har gången valde jag faktiskt att inte köpa saker jag behövde heller i fredags. Just för att jag kände att det uppmuntrade till black Friday och den köphysterin som blir då. Numer känns det som att det rätt ofta är reor ändå, vi behöver inte en hel dag men ännu lägre priser.

 7. Håller med i allt du skriver, förra året skrev jag ett blogginlägg som hette ”Fuck Black Friday” men i år kändes jag mig faktiskt så nedslagen och matt att jag inte skrev ngt, skönt att se så många andra skriva bra blogginlägg och artiklar i ämnet.

  Och det är ju så, spara 100% genom att inte köpa något alls. För något man inte behöver kan aldrig vara ett fynd. Själv drar jag hellre ner på konsumtion, det betyder ju att jag inte behöver jobba lika mkt och att jag får mer frihet i mitt liv. Förutom då att det även sparar miljö och plånbok. <3

  1. Förstår din känsla, tänkte först inte heller skriva något.

   Ja men precis, visst är det så! Vi resonerar likadant kring konsumtionen – och värderar friheten och fritiden högre ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.