?>

Odling & naturens skafferi – ny temamånad

Ny månad och därmed dags för ett nytt tema här på bloggen! (i utmaningen mot ett mer hållbart 2018). Under juni är tanken att fokusera lite extra på odling. Men jag har bestämt mig för att även lägga till ’naturens skafferi’ – alltså ätliga växter osv från skog och mark.

Personligen tycker jag att det är så himla härligt och spännande att lära sig mer om vilka örter, växter, blad, bär och svampar som går att äta. När de är i säsong, vad de användes till förr i tiden, mm. Jag kan inte så jättemycket om ämnet ännu, men det tilltalar mig verkligen att försöka plocka upp en del av dessa gamla kunskaper.

Ni som läst min blogg en tid, vet ju att jag och min man drömmer om att leva nära och i samklang med naturen. Att vi har som mål att bli allt mer självförsörjande på sikt.

Men eftersom vi fortfarande renoverar vårt lilla torp kan vi inte riktigt lägga så mycket tid och energi på odlandet som vi planerar att göra framöver. Därför kommer vi i år (liksom förra sommaren) att odla i lite mindre skala, tillsammans med mina svärföräldrar.

Potatisens blast börjar titta fram så smått.

I det här inlägget tänkte jag berätta lite om vad vi kommer att odla och visa hur det ser ut i landen och växthuset just nu. Så blir det mer fokus på ’naturens skafferi’ och att hitta en lagom odlingsnivå för var och en, i kommande inlägg. För är det något som jag vill lyfta, så är det att oavsett om man har tillgång till en fönsterbräda, balkong, odlingslott eller kanske en hel trädgård, så kan man odla en del av sin mat själv om man vill. ♥

Löken är på gång!

Personligen tycker jag att det är himla rogivande och tillfredsställande att odla; Att följa plantorna från frö eller lök, till färdig grödor. Och så smakar ju maten mycket godare! Dessutom slipper man ju otäcka bekämpningsmedel, samtidigt som transporterna minimeras. Toppen ju!

Vi odlar potatis, morötter, palsternacka, jordgubbar, röd- och gul lök…

Dessutom blir det gurka, sallad, tomater, paprika och aubergine!

Sedan brukar vi odla en del örter och kryddor, tex persilja, gräslök, mynta och oregano.

Förhoppningsvis blir det även squash/zucchini, rädisor, polkabetor, physalis och pumpa.

Min svärmor har även några vinbärs- och hallonbuskar. Mums!

Ååh vad jag ser fram emot att snart kunna ta ett par steg utanför dörren och plocka med mig diverse ingredienser och grödor att laga något gott av! Det är verkligen lyx och livskvalité för mig. ♥

Ett axplock av fjolårets skörd.

Visst är det en hel del jobb med att odla, men samtidigt är det många gånger mysigt att pyssla om plantorna. Att vattna, plocka tjuvingar, gallra, skörda och få jord under naglarna. Det gör mig lugn och harmonisk inombords!

Vi slarvade lite med ogräsrensningen förra året… ? Men skörden blev förvånandsvärt bra ändå!

Jag tror att tricket med att odla är att försöka lägga sig på en rimlig nivå. Alltså att försöka stå emot impulsen att dra igång med för mycket på en gång (då blir det lätt övermäktigt) och istället börja smått och sedan eventuellt utöka allt eftersom. Men att hitta en nivå som är lagom för en själv är inte alltid är helt lätt… ?

Vad har ni för tankar och erfarenheter kring odling och att ’proviantera’ i naturen? Är det något speciellt ni vill att jag lyfter på temat under månaden? Eller har du kanske några andra funderingar och önskemål? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni får en underbar helg allesammans. Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Groddar, skott & microgreens
Självhushållning & boktips
En dag i mitt liv
Säsongsanpassad mat – Att äta i säsong

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “Odling & naturens skafferi – ny temamånad

 1. Vad mycket fint ni odlat☺jag ær också intresserad av det. Ær också intresserad av att læra mig mer om vad man kan æta i naturen. I år har jag plockat och torkat brænnøssla och surblad. Gjort pesto på skvallerkål. Gott att ha på salladen. Bor i Nordnorge ær svensk. Vet inte vad surblad och skvallerkål heter på svenska men det finns gott om dem i Sverige också☺

  1. Tack ? Och vad roligt att höra! Spännande, blev så nyfiken på vilka växter det kunde tänkas vara, att jag var tvungen att googla lite. Surblad verkar heta ängssyra på svenska och skvallerkål är kirskål. Har också använt kirskål en hel del, i pesto som du skriver men också i paj, sallad och smoothie – supergott ju! ?

 2. Haha, ja det där med lagom har jag inte riktigt lyckats med i år, håller på att sätta upp ett växthus och det tar sån tid så jag ligger efter med allt det andra. Försöker att inte stressa upp mig men det går väl sådär, men vi är snart klara och då blir det massa mer odlingsyta för värmekrävande växter så det ska bli kul, och ett annat år så slipper jag själva byggandet och då ska det ju gå lite lättare. Kul med odling och ett recepttips till har jag ? http://bymiriamh.se/kirskalspaj/

  1. Hihi näe, det är inte helt lätt alltid! ? Men vad härligt att ni håller på att sätta upp ett växthus, det öppnar ju upp en hel del nya odlingsmöjligheter som sagt. Hoppas det blir bra! Tack för recept-tipset, såg gott ut ? (Även om jag personligen inte äter ägg och mejeriprodukter)

   1. Aha, jag trodde du åt vegetariskt men det var visst mer än så, går ju säkert att göra om. Pajdegen har jag gjort på kokosolja iallafall och det blev då lika bra, sen kan man ju fylla med vad man vill ?

    1. Jo men precis! Och det finns säkert en hel del av mina läsare som uppskattar receptet så. ? Ja men absolut, brukar också använda kokos- och/eller olivolja i pajdegen.

 3. Hej
  Din blogg dök upp när jag letade efter Skogsklöver, som jag gärna vill veta vad det är på danska eller latin. Har man det latinska namnet då kan man alltid hitta runt.
  Jag sitter och försöker att översätta material omkring att anlägga änge.
  Det finns mycket som tyvärr inte är baserat på att man sår vilda blommor, och om man vill anlägga en ”riktig” äng då skall det vara vilda blommor och örter.
  Jag är svensk men har bott i Danmark sen 1970, så ibland kommer jag till kort och vet inte vad saker heter på svenska eller omvänt. Vet du kanske vad det heter på latin? Mvh Juana

  1. Hej! Okej, vad spännande. Jag vet tyvärr inte vad den heter på latin, men hoppas du hittar svaret. Allt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.