?>

Minska engångsartiklarna i köket – bra för plånboken & planeten

Vill du spara pengar och samtidigt göra en insats för miljön? Toppen, då kommer du troligen gilla detta! Det har nämligen blivit dags att dra igång den fjärde temamånaden i utmaningen mot ett mer hållbart 2018. Under april kommer vi fokusera på att byta ut och minimera antalet engångsartiklar, samt att hitta bra alternativ till dessa.

Tanken är att skapa en ökad medvetenhet kring vår konsumtion och den mängd skräp vi producerar, men också att inspirera och visa på lösningar som sparar såväl plånboken som planeten. Först ut är köket, och i detta inlägg tänkte jag berätta om några av de saker och produkter som vi har bytt ut.

Som vanligt är jag inte ute efter att komma med några pekpinnar eller säga vad som är rätt eller fel, utan kort och gott att dela med mig av mina tankar. Inspireras av det som tilltalar dig, och strunta i resten! Tillåt även dig själv att ta det i din egen takt – även små steg i rätt riktning kan göra stor skillnad på sikt ♥

Men nu kör vi igång! Nedan följer 9 engångsartiklar i köket, samt tips på vad du kan byta ut dem mot.

Skålar täckta med Bee’s Wrap och en assiett.

1. Plastfolie & aluminiumfolie

Sedan några år tillbaka använder vi ingen plast- eller aluminiumfolie. I huvudsak har vi ersatt dem med tre saker:

– Bee’s wrap är ett miljövänligt alternativ till folie, som består av tyg och bivax. Man använder värmen från händerna för att forma den kring exempelvis kanten på en skål. Bee’s wrap (även kallat bivaxdukar) kan användas om och om igen, och diskas med milt diskmedel i kallt vatten.

Lunchlådor i glas funkar fint att förvara mat i, istället för att ställa in den i kylen på en tallrik med plastfolie över.

Tallrik som lock till skålar. Vill du ställa in en skål med något i kylen? Lägg en tallrik eller assiett över skålen som ’lock’, istället för plastfolie.

2. Plast- & fryspåsar

Vi försöker även minimera mängden plast- och fryspåsar, och använder därför i första hand glasburkar eller pappåsar istället.

Blir vi någon gång ’tvungna’ att använda plastpåsar väljer vi de på bilden ovan. De är miljömärkta och delvis tillverkade med förnybar råvara från sockerrör. (Men vi försöker som sagt att använda dem sparsamt)

Till frukt och grönsaker har vi köpt små tygpåsar med dragsko, för att slippa plastpåsarna som finns i affären.

3. Bakformar

Vi försöker framförallt att baka med kakformar i metall (dock ej aluminium), eftersom dessa går att använda hur många gånger som helst. Generellt är ju produkter som man kan använda om och om igen att föredra, framför engångsartiklar.

Undvik dock spring- och muffinsformar med teflon/nonstick-beläggning, eftersom dessa är riktiga miljö- och hälsobovar! (Jag har tidigare skrivit lite om detta här.) Vill du någon gång använda andra formar, välj i första hand miljömärkta pappformar.

4. Engångstallrikar, plastbestick och muggar

Få saker känns så billigt och sunkigt som engångsbestick, -tallrikar och -muggar! Men egentligen är de inte så billiga när man tänker efter, inte om man jämför med kostnaden för att diska riktigt husgeråd. Då är det svindyrt! Detsamma gäller om man tittar på kostnaden i form av negativ miljöpåverkan.

Ärligt talat gör det lite ont i hjärtat varje gång jag stöter på dessa engångsartiklar (alltså engångstallrikar mm) …Egentligen känns ytterligare kommentarer överflödiga, men mitt tips är verkligen att försöka undvika dessa produkter i största möjliga mån.

5. Hushållspapper

Även hushållspappret är något vi har slutat med helt. Om vi spiller någonting är det disktrasan som gäller, och till diskhon har vi en sådan där gammal hederlig plastskrapa (se bild ovan).

Spiller vi vid enstaka tillfällen något som vi inte vill torka upp med disktrasan (typ på golvet), går det fint att hämta lite toapapper. Ärligt talat trodde jag inte att vi skulle ’klara oss’ utan hushållspapper tidigare, men det går hur bra som helst!

6. Servetter

En pappersservett används i bästa fall till att torka någon om munnen en gång och slängs sedan. Är inte det lite galet egentligen? Skippa engångsservetterna i papper och välj tygservetter istället! Personligen tycker jag att de är vackrare och känns mer lyxiga, samtidigt som det är bättre för miljön (på lång sikt).

Välj gärna servetter av god kvalité, så kommer du troligen kunna ha dem livet ut ♥ Plånboken och planeten kommer tacka dig!

7. Bakplåtspapper

Jag och min man försöker vara sparsamma även med bakplåtspappret, och smörjer i största möjliga mån plåtarna med olja istället.

För att bakplåtspappret ska klara drygt 200 graders temperatur utan att börja brinna, är det behandlat – och tyvärr inte med de mest hälsosamma ämnena… Om det känns svårt att helt släppa taget om bakplåtspappret, är ett tips att välja miljömärkt papper (för att undvika de värsta kemikalierna).

Vi äger inga sugrör. Till smoothies och liknande använder vi långa skedar istället!

8. Sugrör

Det har blivit dags för alla barns favorit – nämligen sugröret! Personligen kan jag på sätt och vis tänka att det är en tämligen överflödig produkt egentligen… Men samtidigt kan jag förstå att det kan kännas lite festligt med sugrör ibland.

Kanske går det spara dem till speciella tillfällen? Välja bort de i plast, och istället köra på sugrör i papp? Jag har även sett att det finns diskbara varianter i metall, om man är en riktig sugrörsentusiast.

9. Disktrasa & diskborste

Brukar ni tvätta era disktrasor i tvättmaskinen? För mig är det självklart att göra det, och sedan återanvända dem. (Älskar för övrigt mina disktrasor i lin, de är av grym kvalitet!) Kom dock på att bara för att det är självklart för mig att tvätta och återanvända disktrasorna, så behöver det ju inte vara det för någon annan. Men det går alltså fint!

Sedan några år tillbaka kör vi uteslutande på diskborstar i trä, med utbytbart huvud. Praktiskt, vackert och miljövänligt på samma gång!

Där hade vi samtliga 9 engångsartiklar! Framöver tänkte jag bland annat skriva ett liknande inlägg för badrummet, samt berätta lite om begreppet ’zero waste’. Låter det bra?

Kommer ni på fler engångsartiklar i köket förresten? Har du några frågor eller funderingar? Eller kanske fler tips på lösningar/produkter på temat? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har haft en riktigt fin påskhelg såhär långt, och att även annandagen blir härlig! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Vad varje konsument bör veta
12 miljövänliga- & ekonomiska bröllopstips
Att kemikalie- & plastbanta
9 miljoner människor dör årligen av miljöföroreningar

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

17 thoughts on “Minska engångsartiklarna i köket – bra för plånboken & planeten

 1. Var har du köpt disktrasorna i lin? Det hade jag velat ha! 🙂 Mycket bra inlägg! Känner att jag och min man tagit till oss allt det där redan, men av någon anledning inser jag nu att vi missat att tänka på bakplåtspappret?! Knasigt! 🙂

  1. Jag köpte dem för många år sedan på Solberga Gård på Öland, men de finns även på nätet och i andra butiker har jag sett – märket heter Växbo Lin. ?

   Tack snälla! Vad härligt, och bra jobbat ?? Ja men det är lätt hänt, jag insåg precis att jag glömde att lyfta kaffefilter i ovanstående text ? (Troligen för att vi själva inte dricker kaffe) Men det finns ju tygfilter som man använder om och om igen!

 2. Check, check, check! Det känns så skönt när en vill engagera sig i nått och i ser att en redan gör det mesta. =)
  Vi har hittat små glasassietter på second hand som passar perfekt på våra muminskålar! Och det känns som det blir mindre disk när en inte lägger över matresterna i nått annat utan bara lägger ett fat på.
  (Jag fick med mig ett par rullar plastfolie hem från ett scoutläger för några år sen. Vi har fortfarande inte tagit slut på dem).
  Hushållspapper har vi, men det går inte åt några mängder. Jag läste ett tips om att ha en hög med tygtrasor i köket istället. När de används lägger man dem i en tygpåse eller ett gammalt örngott och sen tvättar dem. Bra idé, funkar inte riktigt för hur vi använder hushållspapper. Vi använder det främst till de där gångerna som det räcker att torka ur fettet ur gjutjärnsstekpannan och inte behöver diska den. Fettet vill jag inte få ner i avloppet utan slänga i komposten. Och då funkar det ju inte med en trasa en tvättar… (Är det mycket fett häller jag ut det i komposten eller låter det stelna innan jag skrapar ur det med diskskrapa. Sen disk).
  Svanenmärkt bakplåtspapper använder jag fortfarande. Bakar inte så jätteofta, men borde nog testa att smörja plåtarna istället.

  1. Vad härligt, bra jobbat! Ja men eller hur, visst är det smidigt att lägga en assiett eller liknande över skålar!

   Nu när du nämner det har jag nog också läst om tipset med tygtrasor i köket för. Håller med dig om att det är en god idé, även om det inte heller direkt skulle göra någon skillnad hos oss. Tänker likadant kring fettet i stekpannor.

   Använder också det ibland, men försöker bli bättre på att smörja plåtarna. Det går ju minst lika bra egentligen! ?

 3. Mkt bra inläggg och väldigt många bra tips !
  Jag har silikondukar som bakpapper men inte använt ännu.Vet du om de är ok att använda eller avger de några farliga ämnen ?
  Blir så trött på all plast som man gör av med ,jag köper mkt frukt och grönt och varje gång blir det många påsar man får med sig hem ,det känns ingen vidare men nu fick jag jättebra tips här som jag ska kolla upp.
  Tack för bra inlägg!

  1. Tack snälla! ♥ Hmm, bra fråga. Är inte jätteinsatt just vad det gäller silikon, men det marknadsförs ju många gånger som ett bättre alternativ än plast (det är ju dock ingen garanti för att det är bra).

   Googlade lite snabbt, men det verkar inte helt lätt att hitta några relevanta artiklar på ämnet. Så egentligen vågar jag nog inte säga varken bu eller bä.

   Ja men eller hur, visst blir man trött på alla dessa förpackningar! Det låter bra, gör så. ??

   Tack själv för dina vänliga ord!

 4. Vad jag gillar din blogg! Den är en liten oas mitt i allt brus och stress som jag just nu genomgår. Tror inte jag trivs med heltidsjobbslivet och har nu i flera månader funderat på vad jag kan göra åt saken. Känner du inte ibland att det är läskigt att vara i den sitsen du är just nu, ovissheten i vad man ska göra och att inte veta om man kan försörja sig på något man känner är riktigt kul? Det är det som är min största fundering, och att kunna välja riktning, välja vad jag ska byta till. Vad som blir bra för mig. Men visst, livet är ovisst generellt förstås.

  1. Men åh vad fint sagt, tack snälla! ♥ Jag kan sätta mig in i/förstå din känsla.

   Jo, ibland kan det kännas lite läskigt. Fast nu är jag betydligt lugnare och mer tillitsfull, som mest läskigt var det faktiskt innan jag släppte taget om mitt gamla jobb.

   Vår sparsamma/ekonomiska livsstil, en buffert och det faktum att min man har jobb, gör det möjligt för mig att experimentera lite nu framöver med vad jag vill göra. Vilket känns fantastiskt, och jag är såå tacksam för det!

   Planerar att starta eget (vilket är oerhört mycket jobb), men samtidigt kan jag ju styra själv då, och göra det jag vill. Hoppas att du hittar en lösning som passar dig! ♥

 5. Hej!

  Jag tycker du har toppenbra tips i inlägget! Jag använder en del bakplåtspapper och även aluminiumfolie i bland. Det är ju inget vidare för miljön men kan vara svårt att ersätta vid en del matlagning i ugn. Men det är ett förbättringsområde! Har annars Bees wrap och kör knepet med assietter i kylen.

  Hushållspapper går det åt massor med två småttingar som spiller och kladdar, men det går direkt i komposten och i förlängningen blir det ju ny jord i mina land. Jag har många ärvda linneservetter men de används mest vid middagar med gäster. Flergångsbakformar har jag också, men har varit dålig på att använda dem.

  Det som jag tror blir svårast att ersätta är fryspåsar eftersom jag bakar bröd ca en gång per vecka och fryser in samt fryser in mycket frukt och grönt under växtsäsongen. Jag har använt en del glasburkar och gamla gräddtetror men det funkar ju inte till allt. Fryser ni in saker i pappåsarna?

  Jag har börjar titta på hur mycket plastförpackningar det blir när vi handlar. Hur mycket som helst verkar det som! Mitt bästa drag har varit att börja handla en del av det som kommer i plastförpackning i lösvikt i stället. I Jönköping finns ett kooperativ som heter Bikupan som har en affär. De säljer mycket av skafferivarorna i lösvikt och har bara papperspåsar. Samma sak för frukt och grönt. Det blir dock ganska dyrt att handla där så en hel del basvaror blir från stora butiken i alla fall.

  Kaffe kör vi i press så där blir det inget skräp. Jag dricker dock en hel del Yogite. Vet någon om de säljer på lösvikt?

  Ett tips vad gäller glas till utflykt och picknick är bambu/risskalsglasen på Ekokul.se. Där finns även en massa annat bra som kan ersätta engångsprylar som stålsugrör och liknande.

  Ha det gott!

  /Johanna

  1. Vad kul att höra, tack! Förstår hur du menar, funderar på om det går att återanvända aluminiumfolien? Det kanske beror lite på vad man lagar, men om den inte blir jättekladdig kanske den går att diska av lite och sedan använda igen? En tanke bara.

   Det låter bra att pappret blir till jord! Ja men precis, just brödet har jag också känt varit lite klurigt. Vi brukar inte frysa det i pappåsar, men jag såg att Johanna här nedan tipsade om att frysa brödet i en kökshandduk eller tygpåse – superbra ju, måste definitivt prova!

   Jaa, det är helt galet hur mycket förpackningar det blir. Jättebra tips att handla grejerna i lösvikt, och jag älskar initiativ som kooperativet Bikupan ♥ Hoppas att alla butiker kommer att se ut på det sättet framöver (alltså sälja saker mer i lösvikt, tänka till gällande förpackningar, osv).

   Dricker också en hel del te och har också börjar fasa ut te-påsarna till förmån för lös-te. Har inte sett yogi-te i lösvikt, men måste nog kolla upp om det går att få tag i någonstans. De har ju så himla goda teer!

   Vad kul, tack för tipset! Ha det fint!

 6. Vill bara tipsa om att det går utmärkt att frysa bröd i inlindat i en kökshandduk eller tygpåse, bakar mycket bröd och gör alltid så, hos oss äts bröden upp relativt snabbt och då funkar det fint, frysa in bär och annat i glasburkar fungerar också bara man inte fyller helt, stora plåtburkar, rostfria behållare med mera finns också att köpa, även på begagnat marknaden och de är super att frysa allt från bullar till grönsaker, örter och rester i.
  Vill till sist tipsa om kaffefilter i metall som går att diska och loppisporslin till utflykten.
  Tack för en inspirerande blogg! / Johanna

  1. Men åh vad bra! Måste definitivt testa det nästa gång jag bakar, tack så mycket för tipset! Ja men precis, vi kör också mycket burkar till bär, grönsaker, mm.

   Hade ingen aning om att det fanns kaffefilter i metall (har bara sett varianter i tyg) men sen dricker vi ju inte kaffe själva så… Superbra tips, tack för att du delar med dig, och för dina vänliga ord! ♥

 7. Vi kör gamla handdukar som jag klippt i lagom storlek och zick-zackat runtom, som alternativ till hushållspapper – och vilken skillnad! Nu har vi samma rulle i månader och använder det enbart när vi smörar formar eller tar upp fett ur stekpannan. Tygtrasorna lägger vi direkt i tvättkorgen för mörk 60-graders tvätt, men att ha en separat tygpåse/örngott till dem är ju ett superbra alternativ om man inte har tvättstugan vägg i vägg med köket 😉
  Barnen gillar verkligen sugrör, så där har vi ersatt med diskbara i metall och ber dem avstå när vi någon gång äter ute. De köper argumentet om miljön utan problem. Tyvärr kommer sugrör med ändå på vissa restauranger, skulle vara bra om de frågar innan, precis som med plastpåsarna!
  Plastpåsar har jag svårt att vara utan helt, men försöker återanvända dem så länge som möjligt genom att diska dem (fyller med lite vatten och diskmedel, skakar, vänder ut och in och sköljer av). Har inte vågat frysa bröd i handdukar, vi har självavfrostande frys och tänker mig att den suger upp all fukt den kommer åt, och då håller ju inte handduken tätt?!

  1. Vilken bra idé, jättebra tips ju! Ja men precis ?

   Jo, barn brukar ju vara förtjusta i sugrör! …Låter som att ni hittat en bra lösning, fint att barnen köper den med. ♥ Absolut, önskar också att man kunde välja storlek på portionerna (typ stor, liten, mellan). Tror att det skulle minska matsvinnet!

   Förstår hur du menar, vi har inte heller lyckats fasa ut dem helt än. Men toppen att ni diskar ur och återanvänder dem! Ja just det, då kanske brödet blir torrt… Vi har ingen självavfrostande frys, så jag tänker nog att jag ska prova nästa gång jag bakar.

 8. Hej igen!

  Jag kollade med min lokala hälsokostbutik (Hälsokraft) och de kunde ta hem Yogite i lösvikt till mig. Nu har jag beställt två påsar! Kanske ett tips? 🙂

  1. Men åh så bra, tack för tipset! Får kolla om de har möjlighet att göra det här med ♥

 9. Hej och tack Sandra för toppentips på din toppensida.

  Har ett dilemma idag, har tidigare gjort ”knyten” av aluminiumfolie och fyllt med Lax (& ibland torsk) med olivolja och diverse kryddor och det blir fantastiskt resultat när smakerna gifter sig under kokning i kastrull.

  Aluminium och matlagning skär sig i mina öron och det hör egentligen inte ihop. Om man kunde typ ta vitkål men då blir det inte tätt, lergryta i ugn men då blir det inte kokt, har du några bra tips på hur man ersätter aluminiumfolie för kokning i kastrull?

  Ps. Bästa vore väl att han något matigt att lägga fisken och tillbehören i.

  Tack! // Axel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.