?>

Minimalism & frivillig enkelhet kan förbättra ditt liv (och världen)

Jo det är faktiskt så, att rätt applicerat kan minimalism och frivillig enkelhet verkligen göra underverk! Både på ett personligt och samhälleligt plan. Är du nyfiken på hur? Fortsätt läsa, så berättar jag mer!

Generellt när vi pratar om minimalism, så tänker nog många på den materialistiska aspekten – att man rensar bland sina ägodelar. Och förstå mig rätt, det är absolut en viktig del. Men minimalism är så mycket mer!

Det handlar om att se över livets alla aspekter och komma fram till vad man vill ha mer respektive mindre av. Tanken är att frigöra tid, energi och utrymme för de saker som verkligen betyder något.

Minimalism i sig är alltså inte målet. Däremot är det ett kraftfullt verktyg, som kan få oväntat stora (positiva) effekter. Rent praktiskt kan det handla om att rensa bland sina åtaganden och aktiviteter, men även bland exempelvis relationer, fysisk- och digital röra.

Jag har tidigare skrivit en del om minimalism (här förklarar jag begreppet mer utförligt, här hittar du min rensningsguide och här berättar jag om hur min relation till materiella saker har förändrats genom åren) därför tänkte jag raskt gå vidare med just hur minimalism kan förbättra ens liv. Ja, baserat på mina egna erfarenheter då.

En mer minimalistiskt livsstil kan:

– leda till insikter om vad som verkligen betyder något
– frigöra tid, energi & pengar
– skapa utrymme för att göra mer av det vi brinner för
– göra det möjligt att spendera mer tid med nära & kära
– bidra med mer livskvalitet och glädje
– leda till personlig utveckling
– bidra till bättre hälsa och ökat välmående
– göra oss mindre materialistiska och bättre på att värdesätta det vi har
– ha positiv inverkan på miljön och klimatet

Ja, där hade vi några av alla potentiella fördelar med att använda sig av minimalism! (Sedan kan ju såklart effekterna variera och se olika ut, från en person till en annan. Samtidigt som minimalism såklart inte är en universal-lösning på alla världens problem. Men rätt applicerat upplever jag att det är ett förvånansvärt kraftfullt verktyg.)

Men var kommer frivillig enkelhet in i bilden då? Jo, för mig (och många andra) hänger dessa saker ihop. Minimalism är ofta det första steget (ögonöppnaren) som leder till att man kanske vill leva enklare.

När vi skalar bort en massa överflödiga saker, blir det nämligen lättare och mer naturligt att vända blicken inåt. Och en logisk följd av detta, är att vi funderar mer över våra prioriteringar och över vad som är viktigt för just oss.

Många kommer då fram till att pengar, status och materiell framgång inte betyder så mycket egentligen. Snarare är tiden mer värdefull – att kunna ägna sig åt sina intressen, växa och utvecklas, umgås med nära och kära, eller kanske bara leva i ett lite lugnare tempo. Och det är här som frivillig enkelhet och downshifting kommer in i bilden.

Att dra ner på vår konsumtion och göra mer medvetna och personliga val, kan leda till en ökad frihet på många plan. Kanske blir det exempelvis möjligt att gå ner lite i arbetstid eller att byta jobb, om man vill. Den här typen av val gör såklart stor skillnad för de enskilda individerna, men faktum är att effekterna av detta sprider sig som ringar på vattnet.

Ju fler som vågar ifrågasätta konsumtionshetsen, det höga tempot, heltidsnormen och övriga ideal – ju fler kommer haka på. Och i takt med att fler gör det som känns rätt för just dem, så kommer allt fler att må bättre och känna sig mer tillfredsställda med sina liv.

När allt fler känner sig nöjda, kommer vi sluta muntra upp oss själva med en massa onödig konsumtion, vilket är bra för miljön och planeten. Om folk mår bra, minskar även behovet av sjukvård och mediciner (som ofta har starka biverkningar).

Det blir liksom en god spiral på så många plan! …Och i takt med att vissa jobbkategorier kanske försvinner, så är jag övertygad om att det kommer att skapas nya. Om vi dessutom inte har en norm som säger att man ska jobba 40 timmar i veckan (eller helst mer) så kan vi på ett jämnare sätt fördela ut arbetsbördan.

Idag är det ju så att de som jobbar, närmast stressar ihjäl sig – samtidigt som det finns en relativt stor grupp arbetslösa som inget hellre vill, än att få komma in på arbetsmarknaden. Det är ju helgalet!

Nu kanske någon invänder att mina tankar är orimliga, ”att det inte skulle fungera i praktiken” eller att det är ”omöjligt”. Men det är ju faktiskt vi människor som skapat det samhälle och alla de modeller och regler som finns idag, eller hur? Då bör vi ju således också kunna skapa nya (och bättre) system!

Om det är lätt att genomföra? Nej förmodligen inte, men det betyder ju inte att vi ska strunta i det. Jag tror genuint att det finns ett sätt, och det är att var och en börjar med sig själv.

Mahatma Gandhi sa en gång ”Be the change you wish to see in the world”. Lika klokt som det är sant. Samtidigt är uttrycket verkligen applicerbart på allt, såväl stort som smått.

Vad jag egentligen vill säga med det här är: Lev din egen sanning, alltid. Oavsett vad det gäller.

Avslutningsvis är jag nyfiken på att höra vad ni tycker! Så, vad har ni för tankar och erfarenheter kring minimalism och frivillig enkelhet? Berätta gärna i en kommentar här nedan!

Vill du läsa mer på temat redan nu, kika gärna på de relaterade inläggen här nedan. Hoppas ni har en underbar dag allesammans! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Tid – det mest dyrbara vi har?
Utrensning, röra & överflödiga prylar
Ett enklare liv – att bo på liten yta
– Rensa ut & lev lättare – temamånad och boktips

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

12 thoughts on “Minimalism & frivillig enkelhet kan förbättra ditt liv (och världen)

 1. Ja fina bilder och så bra text. Klokt att man rensar på olika plan och servlivet klarare och mer førnuftigt. Och ser vad det ær som betyder nåt. Jag blir bældigt inspirerad av dig. Køpte ett lite dyrare plagg med god kvalitet som ær vældigt anvændbart. Inspirerats av dig?och ser fram til fler inlægg av dig och min egen resa till minimalism mm. Ha det fint?

  1. Tack snälla! Men åh, vad glad jag blir. Det värmer ska du veta! ♥

   Härligt att du investerade i ett lite dyrare plagg av hög kvalitet ? Återigen, tack för dina vänliga och uppmuntrande ord. Ha det gott! ?

 2. Håller med om allt du skriver, i min familj har vi påbörjat ett livsprojekt med att ’hoppa av tåget’, bryta normer och bevisa för oss själva att vi faktiskt kan äga tiden själva. Vi lever långt ifrån hur du/ni lever, men blir så sjukt pepp på hur ni väljer att leva. I mitt liv skulle det tyvärr inte vara möjligt just nu bara med barn, geografi, familj, åtaganden. Men en dag.. !
  Även om vi är långt ifrån mål, Så börjar saker och ting röra på sig. Jag som obotlig (?) shopping-hoarder har inte alls brytit mitt sjuka betende, men idag är jag iaf medveten om mina triggers och jag är inte lika hård mot mig själv när jag ballar ur. Och jag arbetar aktivt med att släppa taget om saker/relationer som inte ger och arbetar med mitt shoppingbetende. Och vi rensar och rensar och blir mer och mer medvetna kring vad som ger ett värde i våra liv. Drömmarna!
  Det som skaver i mig mest är privilegiet. Många menar att det (minimalism, downshifting..) endast är en livsstil för priviligerade och vem är då jag att berätta om hur bra det är för både ekonomi och miljö att bli medveten då jag samtidigt vet att det är så många människor som inte har förutsättningar som du och jag? Jag har nog tyvärr blivit för affektsmittad av inlägg kring minimalism och de som har råd att faktiskt vara minimalister. Vet inte på vilken fot jag ska stå eller hur jag ska ta mig vidare. Tycker verkligen och tror från djupet av mitt hjärta att alla kan och vill ta ansvar för sitt egna, men jag förstår också baksidan är ett minimalistiskt liv med allt vad det innebär är en omöjlighet. Oj nu blev det långt och svammligt, hoppas du fattar hur jag typ menar.. Undrar om du har något tips hur en kan hantera ’privilegiet’ eller hur du väljer att se på minimalism-rörelsen ur ett klasspersektiv? Känner hur jag saknar bollplank och är så lättpåverkad från alla håll och kanter. Vet vad jag själv vill och tror på, samtidigt som jag verkligen förstår andras perspektiv också.
  tack för en inspirerande och klok blogg <3

  1. Men ååh, vad härligt att höra! Låter som att du har en positiv och sund inställning, grymt ju. Heja heja! ? Och att bli medveten om saker och ting, är ju faktiskt det första steget till förändring.

   Jag förstår absolut hur du menar, har också stött på dessa tankar vid flera tillfällen och kan delvis hålla med. Samtidigt kan jag tycka att resonemanget är lite märkligt. Jag menar hur många säger ”lägg inte upp bilder på sociala medier från dina soliga utlandssemestrar, det finns ju faktiskt de som inte har råd att resa och som kan bli ledsna då”. Förstår du liknelsen? Kanske är det inte minimalismen i sig som är problemet, utan snarare de stora klassklyftorna vi har.

   Jag ser det nog snarare som att minimalism och frivillig enkelhet kan bidra till ett mer jämställt samhälle – eftersom vi då blir mer medvetna om vad som är viktigt och därmed (oftast) mindre materialistiska. Dessutom kan det ju vara ett sätt att bättre fördela arbetsbelastningen (och därmed pengarna) som jag nämnde i inlägget här ovan.

   Men jag förstår absolut hur du tänker/känner och har också funderat en hel del kring det. …En annan tanke som slår mig nu: jag tror ju inte att världen blir bättre om vi ”priviligierade” klamrar oss fast vi våra prylar av ”hänsyn” till de som har det sämre ställt – det blir ju också konstigt! Alltså, i min värld är minimalismen inte problemet, utan klassklyftorna.

   Tycker det låter fint och bra att du vet vad du själv vill och tror på, samtidigt som du förstår andras perspektiv. ♥ Hoppas och tror att jag också gör det. Tack själv för dina vänliga ord och kloka kommentar!

 3. Tack för din kloka och fina text! Jag tror också på frivillig enkelhet som en väg till att leva hållbart med sig själv (för den psykiska och fysiska hälsan) men också som en typ av protest eller livsstil som kan ifrågasätta samhället. Även om man förmodligen gör det mest för sin egen skull.

  Jag har läst nästan en hel arkitektutbildning men har ingen lust alls att jobba eftersom jag inte vill in i den där heltidsjobb-livsstilen och hellre skulle vilja jobba med konst och hantverk. Utbildningen känns i efterhand som en kompromiss- att jag skulle få göra något kreativt och få bra betalt. Insikten om att jag inte bara vill ha ”ett fint jobb” plus att jag inte känner någon längtan efter att tjäna mycket pengar har varit ganska omvälvande för mig, men känns nu som en lättnad. Parallellt med dessa tankar kring framtida jobb osv har jag varit inne i en process av att försöka konsumera mindre och hela tiden leva mer miljövänligt. Det var inte så att jag handlade jättemycket förut men ändå skavde det att köpa nya grejer på något vis. Nu handlar jag nästan allt på second hand och loppis (det är ju winwin pga så himla kul) men försöker också skära ned på allt införskaffande av nya saker eftersom jag märker att jag mår bättre av att ha färre grejer. Jag och min kille bor ihop i en etta och det är en begränsning som hjälpt mig på traven.

  För två år sedan blev jag vegan av etiska skäl och har märkt att jag mått bra av det. Är mer bekväm med mig själv och det känns bra att leva efter mina åsikter. Den veganska filosofin går väldigt mycket in i de andra tankarna jag haft: det handlar helt enkelt om att göra så lite skada som möjligt. På planeten, andra människor och djur samt mig själv. Det är också en begränsning som ger mig mer mental frihet, mindre att välja på. Längtar ofta efter att inte behöva välja så mycket hela tiden. Egentligen tror jag hela processen handlar om att jag vill känna mig fri och att jag bestämmer över mitt liv och vad det ska innehålla.
  Lång kommentar men det är ju så himla kul att hitta någon som är i typ samma ålder och tänker i liknande banor (jag är 26 år)! Hörde dig i Andra sätt och kände igen mig mycket. Tittar in här emellanåt och det är alltid kul att läsa! Massa pepp till dig och tack för din fina blogg, kram

  1. Vad kul att du gillade texten! Absolut det har du helt rätt i, tänker likadant (att det också kan vara en protest eller ett sätt att ifrågasätta samhället på) även om jag helt missade att lyfta den aspekten insåg jag nu ??

   Känner igen mig och kan relatera till mycket av det du skriver! Och visst blir det sällan helt bra när man kompromissar med sig själv (har också gjort det). Men hoppas och tror att det kan bli bra ändå, när man väl blir medveten om det och börjar välja mer med hjärtat.

   Det låter klokt och bra. Känner precis likadant och har gjort samma resa med att handla på second hand/loppis. Detsamma gäller de veganska bitarna – eller ja, jag äter uteslutande vegansk kost, men använder fortfarande ull-tröjor osv (så jag känner inte att jag kan kalla mig själv för vegan). Har tidigare skrivit lite om mitt resonemang kring det här på bloggen.

   Och visst kan det vara utmattande med alla val hela tiden! …Tycker också det är kul att hitta likasinnade, och blev jätteglad för din kommentar ♥ Vad kul att höra, tack snälla! Det värmer.

   Ha det fint! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.