?>

Min yogaresa – nu, då & framöver

Jag har fått en del frågor om hur mina yogarutiner ser ut, och om hur yogan har utvecklats för mig genom åren. Så det tänkte jag berätta lite mer om i det här inlägget! Dessutom har jag klippt ihop en video på min morgon-yogarutin, som ni hittar lite längre ner. Enjoy!

Min yogaresa

Första gången jag provade yoga var under högskoletiden (runt 2010) och det blev kärlek vid första mötet. Jag älskade hur lugn och avslappnad jag kände mig i slutet av klassen, och började därför gå på 1-2 pass i veckan. Dessa stunder blev sköna och välbehövliga avbrott, i en intensiv vardag.

Yogan blev ett sätt för mig att stanna upp och komma tillbaka till mig själv.

Allteftersom tiden gick, började jag så smått även att yoga på hemmaplan. Ibland hade jag en guidande cd-skiva till hjälp och ibland bara lite lugn musik i bakgrunden. Men det var egentligen först efter sisådär fyra år som jag började möta mig själv (mer eller mindre) dagligen på yogamattan.

Yogapositionen ’Staven’ (Dandasana) – att sitta med rak rygg och raka ben i 90 graders vinkel – ser enkelt ut, men det var omöjligt för mig i början. Jag kunde inte räta på ryggen.

Under årens lopp har jag gått på ett gäng yogaklasser och event, läst ett antal böcker på ämnet och framförallt yogat mycket hemma – dels själv men också med hjälp av den webbaserade tjänsten Yogobe (som jag tidigare skrivit om här). Trots att yogan varit en del av mitt liv i närmare 8 år, känns det som att jag bara skrapat lite försiktigt på ytan. Och jag längtar ständigt efter att lära mig mer!

Yogan har gett mig så otroligt mycket, dels fysiskt och psykiskt, men också på många andra plan. För som jag tidigare nämnt här på bloggen, så är yoga mycket mer än de fysiska övningarna, eller asanas som de kallas.

Yoga är i själva verket en livsstil. (Jag har tidigare skrivit lite om det här.)

Min yogarutin idag

Mitt fysiska yogautövande har alltså varierat en hel del genom åren, både i omfattning, fokus och längd. Men faktum är att dessa saker även varierar från dag till dag. Ibland har jag mer tid, ibland mindre, och vissa dagar blir det ingen yoga alls. Men jag försöker som sagt att rulla ut mattan en liten stund varje dag.

Just nu ser min yogarutin ungefär ut såhär (super-snabbspolat såklart):


Insåg när jag redigerade bilderna och videon till det här inlägget, att det var ganska nyttigt att se sig själv i de olika positionerna – och att jag behöver jobba lite på ’alignment’ (alltså hur jag placerar de olika kroppsdelarna i förhållande till varandra) i vissa asanas.

Vanligtvis brukar jag alltså börja med något som gör att jag blir varm, och får mig att landa i kroppen – tex dans, shaking eller pilates. Därefter gör jag de fem Tibetanska riterna. De är verkligen en riktig energi-boost, samtidigt som de gör mig lugn och fokuserad! (Jag brukar göra fler repetitioner än vad som visas i videon.)

Sedan kör jag själva yogan. Hur den ser ut beror mycket på dagsformen och vad jag känner för. Ibland blir det mer fysiskt, ibland mindre. Vissa dagar blir det mer flow och andra dagar mer åt yin yoga-hållet. Och avslutningsvis brukar jag köra en kortare (guidad) meditation.

Lotusställningen (Padmasana) – är en position där jag tydligt känner av dagsformen. Vissa dagar funkar den fint, andra dagar nöjer jag mig med en halvlotus. Yogan handlar mycket om att lyssna på kroppen och att omfamna det som är – att inte tvinga sig in i något.

Yogan framöver

I många år har jag känt att jag skulle vilja utforska yogan ännu mer. Att verkligen djupdyka ordentligt. Drömmen har varit att gå en yogalärarutbildning, men det har liksom inte riktigt blivit av… Förrän nu! Åååh, alltså jag är så himla glad och taggad! 

Äntligen är det dags! Äntligen ska jag få uppfylla en av mina största drömmar! Det känns helt underbart, och jag är så redo för detta. ♥

Och för att göra det hela ännu bättre, så ska jag gå utbildningen tillsammans med min närmsta vän! Ja men alltså, fattar ni lyckan!!? Haha, jag svävar på rosa moln här.

Sedan är det ju så, att det (oftast) inte riktigt går att göra allt man vill på en gång. Min plan var ju att starta en egen webbutik nu (eller egentligen för ett par månader sedan) men det får vänta lite. Någonting säger mig att jag kommer ha att göra ändå med yogautbildningen, bloggen och renoveringen/byggnationen av vårt torp…

Dessutom ska jag hjälpa min svärmor (som driver ett kattpensionat) för att få ihop det rent ekonomiskt. Men det blir säkert bra alltsammans. Jag är bara så tacksam för att jag har fått den här möjligheten nu. ♥

Den här positionen är en av mina senaste utmaningar. Hoppas kunna göra riktiga ’pistol squats’ framöver – men jag har en bit kvar än, haha ?

Skulle ni vilja läsa mer om yogans olika grundstenar och effekter framöver? Eller kanske mer om hur den, rent praktiskt, har förändrat mitt liv och livsstil? Är det något annat på temat som ni vill läsa om? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en underbar dag allesammans! Kram på er ♥

 

Ps. Om ni vill testa Yogobe gratis i 14 dagar eller vill ha en rabattkod till Yoga Games i Malmö, läs detta inlägg.

 

Relaterade inlägg:

3 x Yogatips
Yoga, meditation & hållbar livsstil
Rimfrost, yoga & ett inre lugn
Livet just nu – yoga, bröllopsdag & ny temamånad

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

10 thoughts on “Min yogaresa – nu, då & framöver

 1. Fantastisk video! Uppskattar så mycket att du förtydligar hur varje dag på yoga mattan ser annorlunda ut. Lyssnar innåt på kroppen utan att förblindas av eventuella prrstaionskrav. Blev så oerhört glad av att höra att du tar steget dit möjligheten just nu öppnar sig, yoga utbildning wow?

  1. Wow, tack så mycket Josefine för dina vänliga och uppmuntrande ord! Det värmer. Kram på dig! ?

 2. Så härligt inlägg! Mycket inspirerande! Jag skulle gärna läsa mer om hur yogan förändrat ditt liv och din livsstil rent praktiskt? Jag är en av dom som hela tiden tänker att jag borde prova yoga men aldrig tycker mig ha tid att göra det? Så sjukt ändå! Men slukar sådana här inlägg!

  1. Tack snälla, vad kul att höra! ♥ Okej, då ska jag försöka skriva lite mer om det framöver. Hihi, förstår precis – de allra flesta av oss har nog ett motstånd/en tröskel vi måste ta oss över, när vi ska prova något nytt. Men när vi väl gjort det, så brukar det gå lättare och vara väl värt ’ansträngningen’. Men testa bara yoga om du vill (alltså inte för att ’du borde’). Kram!

 3. Tack för en väldigt fin och inspirerande blogg Sandra! Hur lång är din rutin? Har du en kort och en lång eller hur får du till det dagligen? 🙂 Jag har väldigt svårt att få till kontinuiteten… Du kanske har bra tips?

  1. Vad kul att du tycker det, tack snälla! Min yogarutin ser ganska annorlunda ut idag jämfört med när jag skrev det här inlägget förra året. Jag har gått en yogalärarutbildning i kundaliniyoga det sista halvåret och därför i princip uteslutande fokuserat på just den yogaformen.

   Inom kundaliniyogan finns det färdiga pass (eller kriyor som de kallas) med bestämda övningar i en viss ordning och under en viss tid. Så svaret är egentligen att det varierar, men någonstans mellan 30-90 minuter om dagen inklusive meditation och avslappning.

   Fast man behöver absolut inte köra så länge! Det är bättre att köra 10 minuter varje dag, än 1 timme en gång i veckan. Så mitt tips är att köra en liten stund varje dag, och allra helst vid samma tidpunkt. Att få till en rutin, på samma sätt som med tex tandborstningen. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.