När jag skrev om vårt torp i detta inlägg, så var ni många som hörde av er och ville läsa mer om det. Dels verkar ni vilja följa själva bygget, men också höra hur vi tänker kring materialval osv. Så det tänkte jag berätta lite mer om i det här inlägget!
Nu är ju vårt projekt som sagt lite speciellt, eftersom vi började renovera ett befintligt torp och sedan (efter en hel del jobb) insåg att det var bättre att riva och bygga upp ett nytt (liknande) hus istället. Det här har ju såklart påverkat bygget på många sätt. Det blir ju fler ramar att förhålla sig till, jämfört med om man redan från början bestämmer sig för att bygga nytt.
Vi har ju bland annat haft en grund att ta hänsyn till, eftersom vi redan fixat iordning (och därmed anpassat) den efter det gamla torpet. En sådan sak påverkar ju bland annat dimensionen och konstruktionen på ytterväggarna, eftersom alltför tjocka väggar skulle ’äta upp’ för mycket utav golvytan. Grunden mäter ca 5 x 8 meter, alltså 40 kvm, men räknar man bort ytan som väggarna tar upp blir det ca 35 kvm kvar. Plus en lika stor vindsvåning med snedtak då.
Det känns perfekt för oss! Dels rent utrymmesmässigt (jag har tidigare skrivit om fördelarna med att bo på liten yta här) men också ur miljösynpunkt. Ju mindre man bygger, desto mindre yta blir det ju att värma upp och underhålla. Samtidigt som det såklart går åt mindre material när man bygger.
När vi bestämde oss för att riva det gamla torpet, övervägde vi en sekund att bygga något helt annorlunda. Men sedan släppte vi den tanken och beslutade oss för att hålla fast vid den gamla stilen och planlösningen. Det kändes helt enkelt bäst.
Hursomhelst så lägger vi en hel del tid och energi på att hitta schyssta material och lösningar. Det är verkligen inte helt lätt, eftersom det är så många aspekter som ska vägas in. Dels vill vi använda så miljövänliga produkter som möjligt, men samtidigt spelar ju såklart även ekonomi, kvalitet, arbetstid, mm in. Mot den bakgrunden går det inte alltid få det exakt som man vill ha det, utan man tvingas kompromissa en aning.
Men vilka materialval har vi egentligen gjort såhär långt?
Grunden
Här har vi en klockren kompromiss. Från början hade torpet en (riktigt dålig) stensockel och trägolv som vilade på stockar, vilka låg direkt i en sand-/stenbädd. En mindre bra lösning som behövde bytas ut. Helst hade vi velat ha en ny stensockel, men att fixa en själv hade tagit oss flera år och att leja bort arbetet hade kostat en halv förmögenhet.

Valet föll därför (efter mycket efterforskningar och med viss motvilja) slutligen på en gjuten betongplatta. Betong i sig ger inte ifrån sig några farliga emissioner när den är gjuten och klar, men framställningen kräver mycket energi. Men eftersom det rörde sig om 35-40 kvm var det ju åtminstone inga jättestora mängder.
Istället för frigolit eller liknande, funderade vi på att använda skumglas som isolering under grunden – det är nämligen mer miljövänligt. Valet föll dock på leca-kulor (bränd lera) som har liknande egenskaper som skumglas, men är mer ekonomiskt. Även sockeln består av leca, eller rättare sagt av leca-balkar.
Väggarna
Som jag nämnde här ovan, kunde vi inte välja en väggkonstruktion med alltför tjocka väggar. Därför var tyvärr miljövänliga och ekonomiska alternativ som exempelvis halmbals- eller cob-väggar inget alternativ för oss. Valet föll därför på diffusionsöppna träregelväggar med cellulosaisolering istället. Det innebär alltså att väggarna kommer andas och att vi använder oss av en ångbroms och vindpapp, istället för den mer konventionella plastfolien.
Cellulosaisoleringen som vi har valt är tillverkad av returpapper och är ett miljövänligt alternativ till vanlig glasull. Allra helst hade vi velat ha linisolering, men det kostar ungefär fyra gånger så mycket som vanlig gullfiber… Isoleringen vi valt ligger ungefär mitt emellan dessa kostnadsmässigt, och kändes därför som det bästa alternativet för oss.
Mellanbjälklaget
Till bjälklaget mellan entré- och vindsplanet har vi valt trä och limträ. Eller ja, helst hade vi velat använda oss av enbart konstruktionsvirke (eftersom det är billigare än limträ) men det fungerade inte med spännvidden i det stora rummet. Därför blir halva bjälklaget av limträ och andra halvan (där det finns en bärande innervägg under) av konstruktionsvirke.
Hade vi istället valt stålbalkar, hade vi fått ner dimensionen på bjälklaget, men det hade varit sämre för både miljön och ekonomin.
Taket
Än så länge har vi bara ett provisoriskt tak, för att skydda bygget mot regn. Men taket kommer i princip vara uppbyggt på samma sätt som väggarna; av trä och cellulosaisolering.
Som taktäckning blir det gammalt, återvunnet lertegel – vackert, miljövänligt och (i vårt fall även) ekonomiskt.
Ja där hade vi några av de materialval vi gjort såhär långt.
Vill ni fortsatt läsa mer om vårt torp, om de olika material och lösningar vi väljer? Eller har ni några andra frågor eller funderingar? Lämna gärna en kommentar!
Hoppas ni har en fin vecka allesammans! Ta hand om er. Kramar ♥
Relaterade inlägg:
– Ett enklare liv – att bo på liten yta
– Vi river torpet & bygger nytt
– Att renovera ett torp från 1820
– Ett enklare liv (& vår torprenovering)
– Compact living & kvadratsmarta tips
hello Sandra, wow!!, a whole adventure has been this new house…
but it will be very nice once finished, now with all the new materials…
Greetings to you and your husband.
fernando
Hi Fernando,
Yes, indeed! I hope (and think) so to.
Thanks, and greetings for you as well.
Kul att ni är igång så snabbt efter omtaget/nya byggbeslutet! Vårt torp har liknande dimension 8×6 meter, men med en tjock gammal murstock landar boytan på 35 kvm. Dock har vi enbart en mycket låg krypvind och har därför när familjen växt valt att göra en liten tillbyggnad istället. Spännande att följa er!
Ja men precis, vi vill gärna få huset tätt innan vintern – därav det höga tempot. ? Vad roligt att ert torp ungefär är lika stort! Absolut, det förstår jag, behovet av utrymme varierar ju genom olika faser i livet. Vad kul att du tycker det, tack!
Ja vill gärna läsa mer ? Tycker tex just det där beslutet att lämna det första projektet och börja bygga nytt är spännande! Svårsmält säkerligen men när ni väl är förbi det, spännande! Finns det detaljer ni tänker passa på att förbättra och finns det något ni kanske otippat (från ett bygga-nytt-hus-perspektiv) tänker behålla precis som det var? Finns ju ofta intressanta otippade vinklar och vrår i gamla hus som aldrig skulle finnas i ett nytt. Behåller ni planlösningen exakt?
Vad kul att höra! Jo men precis. Jättebra frågor verkligen, tänker att jag skulle kunna utveckla svaren lite mer i ett inlägg framöver. Men kortfattat så ja, det finns detaljer vi passar på att förbättra och andra saker som vi kommer att behålla. Absolut visst är det så, jag hoppas att vi ska få till några såna vinklar och vrår. Njae, vi behåller inte den ursprungliga planlösningen helt, det blir vissa förändringar. Men däremot blir det samma planlösning som vi hade tänkt oss om vi fortsatt renovera det gamla torpet.
Jätteintressant, speciellt att du även tar upp vad ni inte valde och varför. Det är ju verkligen en djungel att hitta vad som är mest miljövänligt (till rimligt pris) när det ofta finns olika åsikter.
Ser fram emot att läsa mer.
Vad roligt att du tycker det! ? Absolut, det har du helt rätt i.
Vad kul att höra!