?>

Längtan efter det enkla & avskalade

Känner ni en dragning till det enkla och avskalade ibland? Det gör jag, ofta. Framförallt tilltalas jag av vilsamheten och friheten som det avskalade innebär – att det frigör utrymme i både tankar, tid och rum.

För hur lyxigt det än må vara att vi lever i en tid full av valmöjligheter, så kan alla dessa val ibland vara utmattande. Detsamma gäller det överflöd av intryck (och prylar) som många av oss lever med idag.

Jag menar, går man in på närmsta matvarubutik så finns det 27 olika yoghurtsorter att välja bland! För att inte tala om det enorma utbud vi (på gott och ont) har tillgång till på nätet.

Förstå mig rätt, det är ju som sagt lyxigt att ha alla dessa val – att kunna välja. Men samtidigt, är det inte nästan lite jobbigt emellanåt? Att ständigt jämföra och planera, fundera och väga fördelar mot nackdelar.

Under årens lopp har jag läst flera artiklar som konstaterar att vi bara kan göra ett visst antal ’kloka val’ varje dag. Detta sägs vara anledningen till att framstående personer, som exempelvis Angela Merkel och Mark Zuckerberg, bär likadana kläder varje dag. Just för att spara sin energi till de stora/viktiga besluten.

Kanske något att ta efter? ?

Men om vi släpper alla val för en stund och går vi vidare till intrycken, så kan man ju lätt konstatera att våra sinnen för det mesta bombarderas av en stor mängd sådana. Tänk dig en flygplats eller ett shoppingcenter med alla syn-, ljud- och doftintryck så förstår du vad jag menar. Vi behöver egentligen inte ens ta en sådan ’extrem’ miljö som exempel, utan det kan räcka med mer vardagliga platser.

Om vi utöver alla dessa val och intryck, adderar diverse notiser från mobilen och reklam på alla möjliga (omöjliga) ställen – ja då är det inte så konstigt om vi blir överstimulerade. Att vi får svårt att koncentrera oss eller känner oss stressade.

Många skulle nog må bra av en paus från alltsammans, dvs lite mer utrymme för återhämtning och vila. Saken är den, att det här välbehövliga ’utrymmet’ tyvärr inte uppstår utav sig självt – utan vi får själva skapa det. Genom att skala av och reducera överflödet.

Troligen är det just av denna anledning som jag (och många med mig) dras till det enkla och avskalade.

Det är ju inte konstigt att minimalism och frivillig enkelhet har blivit så populärt egentligen – snarare är det en väldigt logisk motreaktion till det uppskruvade tempot, konsumtionshetsen och strävan efter status och materiell framgång, som vi många gånger ser i samhället idag.

Jag kan bara gå till mig själv. En utav sommarens absoluta höjdpunkter var en tämligen enkel och spontan utflykt som jag och min man gjorde till Tivedens nationalpark. (Bilderna i detta inlägg kommer därifrån.)

I tre dygn gick vi vandringsleder, sov i tält och gjorde enbart det vi kände för i stunden.

Vi åt när vi var hungriga, vilade när vi var trötta, badade när vi var varma, och tittade i princip inte åt mobilerna alls under dessa dagar.

Det fanns inga måsten, borden eller krav.

Den enkla och avskalade tillvaron under dessa dagar var verkligen otroligt skön! Samtidigt som det blev en välbehövlig paus ifrån allt.

Har du inte besökt Tivedens nationalpark kan jag verkligen varmt rekommendera det. ♥ Naturen är så vacker där! Samtidigt som landskapet är dramatiskt och kuperat, tack vare inlandsisen.

Sedan behöver man ju inte åka iväg till en nationalpark i tre dygn för att skapa utrymme för återhämtning och vila! Nej, det finns ju såklart många olika lösningar.

Att rensa bland sina åtaganden och kanske även prylarna, kan vara ett sätt. Att vistas i harmoniska och avskalade miljöer kan var ett annat – alldeles oavsett om det är i en park, i skogen eller rent av ens eget hem.

Det viktiga är ju faktiskt inte hur vi stannar upp, utan att vi gör det.

Ofta faller saker och ting på plats när vi tillåter oss själva att ta en paus. Vi återfår närvaron och ofta klarnar mycket då.

När vi stannar upp blir vi också medvetna på ett helt annat sätt. Kanske börjar vi rent av förundras över skönheten och magin, i till synes små och vardagliga saker.

Som till exempel en rot som växer på ett spännande sätt…

.. eller att ett vildvuxet blåbärsris kan nå en halvvägs upp på låren.

Det är för övrigt en känsla jag tycker mycket om, förundran. Kanske är det av nostalgi? Små barn förundras ju ofta över världen, medan vi vuxna oftast inte har lika när till den känslan… Eller också är det för att den står i så stark kontrast till stress och press? För det måste vara omöjligt att förundras över något samtidigt som man är stressad.

Nåväl, nog om förundran. Vad har ni för tankar kring alla de valmöjligheter vi har idag? Vad tycker ni om överflöd av intryck och prylar? Och känner ni också en längtan till det enkla och avskalade ibland? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en fin vecka allesammans! Ta hand om er. Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Vikten av närhet till naturen
Psykisk ohälsa & utmattning
Älskade friluftsliv
Hoppa av ekorrhjulet – mina tips & erfarenheter

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “Längtan efter det enkla & avskalade

 1. Så kloka ord av dig.
  Ja, jag tror absolut att det ofta kan bli för mycket av både intryck och valmöjligheter. Men det är som du skriver; vi måste själva skapa utrymme för vila och återhämtning. Sänka våra krav på aktiviteter, perfekta beslut och att alltid hänga med i allt som händer. Koppla av genom att koppla ner och välja bort t.ex. notiser i mobilerna, avsätta rimlig tid till sociala medier, känna efter vad just vi mår bra av. Hitta balansen mellan aktivitet och vila, hitta lagom. Särskilt viktigt för oss högsensibla personer, som känner och uppfattar så mycket mer.

  1. Tack snälla du!
   Ja men precis, det har du helt rätt i! Jag tänker likadant, och visst är det extra viktigt för oss som är högsensitiva. Tack för dina vänliga och kloka ord! ❤️

 2. Så bra formulerat om precis de tankar jag själv går i. Har precis lagt ner ett instagramkonto och avföljt allt eftersom jag upplevde att det gjorde mig stressad och snurrig och att jag tappade inspirationsgnistan av all överinspiration. De jag vill fortsätta följa är några få som går lite mer på djupet genom sina bloggar, däribland din blogg ? Tänker också på att bli mer analog, läsa mer tidningar och böcker i fysisk form, vara närvarande och se mig om och reflektera och förundras utan att dokumentera allt i bild och hetsa ut på nätet ( hade ett inrednings/trädgårdsinpirationskonto) Kostade på mig tidningen Mindfulness igår, helt utan reklam och visuellt brus, så uppfriskande och det känns som att vi är på väg mot en ny tid.
  Vänliga hälsningar Josefin

  1. Tack snälla! Förstår precis hur du menar med sociala medier, hade nyligen en månads paus ifrån dem – och det var verkligen en ögonöppnare (och riktigt skönt!)
   Men ååh vad glad jag blir, det värmer. Håller med dig, föredrar också det analoga – typ fysiska böcker och tidningar, framför digitala varianter. Har inte läst den tidningen, men det låter underbart. Tack för tipset!
   Det hoppas och tror jag med. ?

 3. Hej,

  Precis som du nämner och refererar till artiklar om, det blir mycker val. Jag tror val lägger en press på individer. ”Om det visar sig inte bli så bra så var det jag som gjorde valet, alltså måste jag se till att välja ”rätt””. Med det tänket behöver vi lägga onödigt mycket energi på saker som vi egentligen inte prioriterar.

  Jag tror på att skapa sig en omgivning med enklare och färre val, mindre intryck vilket leder till att jag sjölv kan styra min energi och fokus.

  Bra inlägg! Och nationalparken såg fin ut. Påminner om fjällnatur.

  1. Hej,

   Ja men precis så!! Du slår huvudet på spiken som jag trevade lite efter här ovan ??

   Absolut, jag resonerar och känner likadant.

   Tack snälla! Men eller hur. ?

 4. Vi har för ett par månader sedan flyttat till en liten gård på en udde med vatten åt två håll av huset. Och jag kan nog aldig se mig mätt på vattnet. Går jag förbi en fönster kan jag stanna och förundras över hur vackert det är. Naturen är fenomenal på att få mig att landa. Har inte shoppat något till mig själv på hela sommaren. När jag går där ute och påtar i nåt land så får jag inga ha-begär, det är först om jag börjar gå i butiker och kolla som jag får ha-begär och vill köpa saker.
  Gillar din blogg starkt och har precis tipsat min mamma om den. Kramar

  1. Men ååh vad härligt, det låter helt underbart! Jaa men precis, det är samma för mig – naturen får mig att landa. Förstår och uppplever samma sak, det är därför jag väldigt sällan går i butiker, haha ?
   Vad glad jag blir av att höra det, tack snälla! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.