?>

Köpstopp & tankar kring hållbar konsumtion

Vad är hållbar konsumtion? Och hur kommer det sig egentligen att många av oss fortsätter att shoppa en massa prylar, trots att vi vet att det är dåligt för miljön och klimatet? (För det kan väl knappast ha undgått någon vid det här laget?)

Kläder från Saprema of Sweden, Thought, BAM och Favvotröjjan, samt från secondhand.

Jag tycker att den här typen av frågor är väldigt intressanta! Samtidigt som jag blir oerhört ledsen och upprörd varje gång jag ser dokumentärer och läser artiklar på ämnet.

Jag tänker på sweatshops där arbetare utnyttjas, på föroreningar, bekämpningsmedel och gifter som läcker ut i naturen, på alla transporter och all miljöförstörelse. På orättvisorna och allt lidande som uppstår – allt för att vi här i väst ska kunna fortsätta att handla saker billigt…

De senaste 7-8 åren har jag verkligen förändrat mitt synsätt på materiella saker, samt mina konsumtionsvanor. Jag har blivit mycket mer selektiv och kräsen med vad jag handlar, och strävar ständigt efter att göra så hållbara val som möjligt. Något som verkligen inte är helt lätt alltid!

För tyvärr är det ju sällan som en varas kompletta produktionshistoria framgår. Vi ser ju inte vilka eller hur många bekämpningsmedel som använts, vad arbetarna har fått betalt eller under vilka förhållanden de jobbat, osv. Visst finns det vissa indikatorer och märkningar – typ priset, eko, krav och fairtrade. Men många varor saknar ju denna typ av märkning!

Förhoppningsvis är detta något som är påväg att förändras.

Mängden koldioxidutsläpp, mängden förorenat vatten samt förbrukning av sötvatten som går åt vid tillverkningen av ETT PAR jeans. Screenprint från Uppdrag gransknings avsnitt om Brännbart mode (säsong 18, del 14)

Nu under maj månad har jag som sagt haft köpstopp, och i samband med det har det varit lite extra fokus på konsumtion och shoppingvanor här på bloggen. Bland annat lyfte jag 7 anledningar till varför vi shoppar här.

I det här inlägget tänkte jag berätta om en ny märkning som kan komma att göra livet lite lättare för oss konsumenter framöver. (Yey!) Jag kommer även dela med mig av ett gäng konkreta tips och idéer för att konsumera mer hållbart, samt tipsa om en sevärd dokumentär. Häng med!

Träningstajts från miljömedvetna Saprema of Sweden och t-shirt inköpt på secondhand.

För en tid sedan läste jag detta inlägg på Supermiljöbloggen, om det svenska modemärket ASKET som nu satsar på en ny märkning kallad “Full Traceability”. Märkningen talar om plaggets kompletta ursprung – dvs hela vägen från bomullsfrö till färdiga plagg.

Med detta initiativ vill ASKET inspirera klädindustrin till att bli mer transparenta och få ett slut på den vilseledande märkningen ”made in”. (Jaa men alltså, man blir ju helt lycklig inombords av denna typ av initiativ! ♥)

 

6 enkla tips för att konsumera mer hållbart

1. Behovsorienterad handling. Köp enbart saker när det finns ett genuint behov! Försök i första hand använda det du har, alternativt laga, låna eller (om möjligt) hyra.

2. Välj kvalitet över kvantitet. Saker av god kvalitet betalar sig (för det mesta) i längden, genom en längre livslängd. Att köpa färre saker av bättre kvalitet, blir därför vanligtvis billigare än att köpa fler billiga saker av sämre kvalitet.

3. Välj schyssta produkter. Satsa på saker i naturliga och hållbara material. Välj bort plast, polyester och fleece till förmån för exempelvis trä och ull. Prioritera om möjligt lokala och närproducerade saker och/eller ekologiskt, krav- och fairtrade-märkt.

Favvo-dojjor ♥ Schyssta skor av märket Veja – som fokuserar på miljövänlig, hållbar, etisk och ekologisk tillverkning.

4. Vårda det du har. Genom att underhålla, laga och reparera våra saker, förlänger vi livslängden på dem. Vilket i de allra flesta fall är snällt mot såväl plånboken som miljön.

5. Ge gamla saker nytt liv. Återvinn, återbruka, måla om och skapa nytt av gammalt. Kanske kan tröjan med en fläck på ärmen som inte går att få bort, bli till ett linne, en tygpåse eller en kudde istället? Och den gamla slitna byrån kan få nytt liv med några lager färg.

6. Handla secondhand. Varför köpa nytt, när det går att hitta saker i fint skick på secondhand istället? Billigt, miljövänligt och resurssmart på samma gång! Att handla secondhand kan också vara ett ekonomiskt alternativ/komplement till att köpa lite dyrare saker av högre kvalitet.

Linnen och t-shirts i mer eller mindre nyskick för 20-25 kr/st hos den lokala secondhand-butiken.

En sak som dock gör mig lite förvirrad och en aning besvärad varje gång jag besöker en secondhand-butik, är mängden varor som i princip inte är använda. På vissa saker (förvånandsvärt många) sitter till och med den ursprungliga prislappen kvar!

Jag förstår inte riktigt detta. Hur, eller kanske snarare varför, skänker  man bort splitter nya saker till välgörenhet? Jag tänker att det är ett tecken på hur snett vårt samhälls har blivit – att saker är så billiga att det är smidigare att ge bort dem, än att göra sig besväret att försöka byta eller skicka tillbaka det man är missnöjd med.

Kläder och liknande har liksom tappat sitt värde. Vilket är djupt tragiskt och oroväckande… (Läs mer här så förstår du vad jag menar.)

Citat om konsumtion av Victor Lebow 1955. Bild: Skärmdump från dokumentären ’The Story of Stuff’.

Avslutningsvis kan jag inte nog rekommendera nedanstående dokumentär, ’The Story of Stuff’, som på ett tydligt sätt illustrerar hela produktionskedjan. Från utvinning av resurser, vidare till produktion, konsumtion och slutligen avfall. Den visar hur dessa olika delar påverkar oss konsumenter och vårt välmående (till det sämre (!)) men också vad som händer med miljön, planeten och medmänniskor i andra länder.

Dokumentären är ca 22 minuter lång och har nog några år på nacken, men med det sagt är den väl sevärd!

Vad har ni för tankar kring konsumtion? Brukar ni handla på secondhand? Har du några frågor eller funderingar? Eller kanske fler tips för att konsumera mer hållbart? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni haft en fin start på veckan och att ni får en underbar kväll. Kram på er! ♥

 

Relaterade inlägg:

Vad varje konsument bör veta
Rea = skynda fynda?
Tiden är inne
Tankar kring konsumtion – 7 anledningar till att vi shoppar

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

2 thoughts on “Köpstopp & tankar kring hållbar konsumtion

 1. Håller med i allt du skriver gällande detta! Det är så sjukt!

  Vi har precis kommit hem från Gotland där jag valde och fira min 40 års dag tillsammans med min man och våra fyra barn. Därför valde jag inte att vara med i köpstoppet denna gång ? men känner att det är inga konstigheter för oss. Tänkte på det när du skrev … börja med att inte handla under en dag. Oj, det kan gå månader utan att vi köper annat än mat och sånt som är livsnödvändigt.

  Jag ville åka bort på min födelsedag och inte vara hemma då det lite förväntas att man ska fira. ”Traditionellt” kanske man då väljer Thailand, Grekland eller något annat land utomlands, men det är inget för oss. Gotland gav oss allt det vi önskade. Miljöombyte, avkoppling, utflykter med barnen och fina minnen. Med hem från Gotland har vi lokalt tillverkade ullstrumpor, ekologiskt te från Kränku och barnen fick varsitt minne i form av ett bokmärke tillverkad av vävt band med en bit lokalt lammskinn.

  1. Vad kul att höra! Jaa, men eller hur.

   Det förstår jag och det går ju fler tåg framöver ? Hihi ja, jo detsamma gäller för oss – vi handlar väldigt lite och sällan. Ibland är det lite svårt att veta vilken nivå jag ska lägga tipsen på, för att det ska kännas relevant för så många som möjligt – alltså varken för basic eller för avancerat…

   Men ååh vad härligt, Gotland är ju så himla fint! Tummen upp för att ni valde att åka till dit istället för utlandet! Det låter verkligen klokt och bra. Att semestra i Sverige är helt klart underskattat, det finns ju så otroligt mycket fint att se och uppleva i vårt vackra och avlånga land!

   Tack så mycket för din kommentar. Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.