?>

Hoppa av ekorrhjulet – mina tips & erfarenheter

Jag har fått känslan av att det är fler än min man och jag som har tröttnat på ekorrhjulet – att många ledsnat på det höga tempot och konsumtionshetsen, men inte riktigt vet hur de ska bryta sig loss. Eller om det ens är möjligt? För snart ett år sedan beslutade vi oss för att försöka göra just det, att lämna ekorrhjulet bakom oss – ett beslut som vi hittills inte har ångrat en enda sekund.

Med anledning av ovanstående, tänkte jag dela med mig av våra erfarenheter och bästa tips såhär långt. Allra först vill jag bara skriva att människor såklart har olika mål och förutsättningar, vilket innebär att resan kan se ut på många olika sätt. Var man står i livet, vilka erfarenheter och drömmar man har, spelar ju också in.

”It isn’t true that everyone should follow one path.
Listen to your own truth.”

– Ram Dass

Något som kan vara viktigt att komma ihåg, är att det nästan alltid ser lättare ut när man betraktar någon annans resa utifrån. Ofta ser det ut som, att de som har gjort en förändring, har tagit ett enda stort steg i en annan riktning – när de i själva verket tagit många små steg. Det är också lätt att hitta på ursäkter om varför det är enklare för andra att göra förändringar, än vad det är för en själv. ’Men han har ju det, och vi har ju det si eller så…’ Faktum är, att de allra flesta människor (åtminstone här i västvärlden) har mycket större frihet än de tror. Troligen gäller det även dig som läser – du har större frihet än du tror! Många gånger handlar det bara om att våga tänka annorlunda och möta sina rädslor. Föregående meningar är inte på något vis avsett som kritik, utan snarare som en vänlig push i rätt riktning.

Innan jag delar med mig av tipsen, tänkte jag bara kort dra vår resa och berätta lite om vårt mål. Min man och jag hade under flera år drömt om ett enklare och mer meningsfullt liv, med större frihet att själva styra över vår tid. Att leva nära och i samklang med naturen. För att göra en lång historia kort, kompromissade vi lite för mycket med våra drömmar och ideal – men när vi väl insåg det, hade vi kört på lite för hårt och lite för länge. I samband med min utmattning sålde vi vårt nyrenoverade hus och jag sa upp mig från mitt heltidsjobb. Vi flyttade till min mans hemtrakter och påbörjade renoveringen av ett litet torp i skogen.

Målsättningen framöver är att bli så självförsörjande som möjligt, att lära oss mer om permakultur och liknande. Att driva egna företag (min man gör redan det) och kunna styra över tiden och våra dagar själva. Vi är inte riktigt där än (torpet är till exempel inte klart) men vi är på god väg. Det har tagit oss 4-5 år att ta oss hit, vägen har varit allt annat än spikrak och vi är som sagt inte riktigt framme vid vårt mål ännu. Med det sagt tror jag absolut att det är möjligt att göra en resa som liknar vår, på både kortare och längre tid. Man ska ta det i sin egen takt, men det viktiga är att man gör det. Alltså, om du inte trivs i ekorrhjulet – se till att att försöka lämna det snarast.

”Everything in your life is a reflection of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice.”

– Unknown

Som jag var inne på tidigare så finns det ju såklart flera sätt. Det är ju inget som säger att man måste säga upp sig från jobbet, flytta ut på landet eller liknande – för att ta sig ur ekorrhjulet. Jag tänker mer att det handlar om att hitta en meningsfull vardag, som tillåter ett lugnare tempo och på så sätt ger utrymme för avkoppling och njutning. En enklare tillvaro med större frihet, där värdet inte mäts i ekonomisk eller materiell framgång.

Hur som helst, nu har det blivit dags för tipsen! Nedanstående punkter har varit en viktig del av vår resa mot att lämna ekorrhjulet. Jag har försökt hålla punkterna så generella som möjligt, för att de ska passa oavsett mål och förutsättningar. Inspireras av det som tilltalar dig och strunta i resten!

 

Att lämna ekorrhjulet – 13 tips på vägen

1. Våga drömma
Det allra första steget är ju faktiskt att komma fram till hur du skulle vilja leva ditt liv, om du inte satt fast i ekorrhjulet. Hur skulle en dag, vecka eller månad se ut? Vad skulle du göra och var skulle du bo? Skulle du jobba och i så fall med vad? Släpp alla tankar och föreställningar om vad du tror är möjligt eller inte för en stund; våga drömma fritt och personligt. Så, hur skulle du vilja att ditt liv såg ut om 1, 5 eller 10 år? Om man sätter en deadline på en dröm, är det inte längre en dröm utan ett mål – och mål går ju bryta ned i delmål. En annan viktig skillnad, är att drömmar ofta känns ouppnåeliga, medan mål och delmål ’går att ta på’ på ett annat sätt. Omvandla därför de drömmar du genuint vill uppnå, till mål – och jobba sedan för att nå dem.

2. Möt rädslorna
Ja, det är otäckt att gå emot strömmen och bryta normer – men låt inte det hindra dig från att göra något du verkligen vill! Det underlättar verkligen att omge sig med människor med liknande tankar och värderingar, eller som åtminstone accepterar och stöttar. Drömmar och idéer är som sköra frön, innan de fått slå rot – undvik att visa dem för kritiska personer i din omgivning, åtminstone i ett tidigt stadium. Annars är risken stor att fröet aldrig får chansen att växa och gro, eftersom kritikerna kommer hävda att ditt blomfrö i själva verket är ogräs…

3. Strunta i vad andra tycker & tänker
Det här hänger också ihop en hel del med rädslor. Många av oss (så även jag) är rädda för vad andra ska tycka och tänka, för att bli uteslutna ur gemenskapen eller omtalade och förlöjligade. Men frågan är, vill du leva ditt liv för att göra andra nöjda – eller på ett sätt som gör dig själv nöjd? Det är bara du som kan välja.

4. Rensa bland prylarna
Det är inte bara våra rädslor som håller oss tillbaka från att göra vad vi verkligen vill i livet, många gånger är det även våra prylar! De har en tendens att tynga ned oss och begränsa vår frihet. Med det sagt, menar jag inte att du måste göra dig av med allt du äger och har! Det handlar snarare om att hitta en nivå där du faktiskt äger dina prylar och inte tvärtom. Behåll det som tillför ett värde i ditt liv, men släpp taget om resten. Här kan du läsa mer om minimalism och här hittar du min guide om att rensa bland prylarna.

5. Ta kontroll över ekonomin
Vad lägger du/ni egentligen era pengar på? Ta reda på det, genom att hålla koll på alla utgifterna under åtminstone några månader. Nästa steg är att fundera över var/hur det går att skära ned på utgifterna, allra helst skapa en budget och börja bygga upp en buffert. Vi hade inte hunnit dra på oss en massa dyra vanor och var dessutom väldigt målmedvetna – därför lyckades vi i princip spara halva lönen var, varje månad under flera års tid. På så sätt byggde vi ganska snabbt upp en relativt stor buffert. Jag är medveten om att alla har olika förutsättningar, men det ligger verkligen mycket i talesättet ’det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna’.
Förresten, skulle ni vilja att jag skriver ett inlägg framöver där jag delar med mig av mina bästa tips för att spara pengar?

6. Inspireras av de som redan gjort det du drömmer om
Hur har de tagit sig till den plats de står idag? Det är inget fel att inspireras av andra, som en kollega till mig alltid sa: varför uppfinna hjulet på nytt? Med det sagt, behöver man ju inte imitera någon annans resa – plocka ut det som passar dig och strunta i resten! Genom att inspireras av de som nått längre än en själv, är det ofta möjligt att undvika en del misstag samt snappa upp bra tips och råd som underlättar ens egen resa.

7. Kompromissa & prioritera
Att inse och acceptera att livet är fullt av kompromisser samt att lära sig att prioritera rätt, är verkligen a och o. I vissa fall gör vi klokt i att inte kompromissa, men många gånger är det bara att inse att det inte både går att ha kakan och äta upp den. Till exempel kanske vi gärna vill ha den där extra guldkanten och möjlighet att unna oss saker ibland, samtidigt som vi helst vill kunna gå ner i arbetstid. Om det inte är möjligt, handlar det om att kompromissa och/eller prioritera. Vad är viktigast för dig? Prioriterar du därefter? Det kan också vara en god idé att skifta fokus – istället för att fundera över hur mycket du vill ha, reflektera över: hur lite kan du klara dig med och ändå vara nöjd?

8. Snedsteg & att våga ändra sig
Våga göra ’fel’ och ändra dig! Det är en del av resan och dessutom så vi lär oss och utvecklas. Vi har gjort en massa snedsteg och ändrat oss, bland annat köpte vi ett hus och totalrenoverade det under två år. Lagom när vi var klara med renoveringen, sålde vi huset – eftersom vi insett att det inte var rätt för oss (fel läge och för stort, bland annat). Det skulle man ju kunna se som ett gigantiskt misstag, men vi ser det inte så och skulle inte vilja ha det ogjort. Vi fick lärde oss massor under dessa två år och de ledde oss till den plats vi står idag. Egentligen finns det inga fel eller misstag – bara lärdomar och erfarenheter. Och som sagt, våga ändra dig!

9. Förberedelser & improvisation
Oavsett vad man ska göra är det en balansgång mellan att bara kasta sig ut och att förbereda sig. Vissa av oss har lätt för att fastna för länge i förberedelsefasen och aldrig riktigt bli klara, då är risken att projektet stannar vid tankar/planer men aldrig blir av på riktigt. Samtidigt kanske det inte alltid går att bara kasta sig ut handlöst heller, många gånger är det en god idé att vara lite förberedd. Försök hitta balansen mellan förberedelser och improvisation.

10. Prova på
Det är verkligen guld värt att kunna prova på det man drömmer om, innan man tar steget fullt ut. Vill du bo på mindre yta men är osäker på hur det fungerar i längden? Kanske kan du testa genom att bo mindre under semestern, eller rent av experimentera genom att inte utnyttja något/några av rummen i ditt nuvarande boende under en tid? Drömmer du om att bli självförsörjande på grönsaker men har inga erfarenheter av att odla? Börja smått på balkongen eller uteplatsen, gå en odlingskurs eller erbjud dig att hjälpa till hos en bekant som har odlingar. Det är såklart inget krav att testa din dröm på liten skala först, men det kan vara en trygghet.

11. Rätt mental inställning
Visualisera/se dig själv lyckas med det du vill göra och skapa möjligheter istället för problem. Tycker du det är svårt att visualisera, är mitt tips att skapa ett vision board – alltså att klippa ut bilder som representerar dina drömmar/mål och skapa ett bildkollage av dem. Se till att placera din vision board så att du ser den varje dag, allra helst från sängen (så att det är det första du ser när du vaknar på morgonen och det sista du ser på kvällen innan du somnar) På så sätt håller du både inspirationen och motivationen uppe.
Försök också vara noga med mata rätt tankar. Jag är övertygad om att sannolikheten för att nå sin dröm är betydligt större, om man tänker på den med förväntan, glädje hoppfullhet –  snarare än med oro, rädsla och bitterhet.

“Whether or not you think you can do it – you’re right.”

– Henry Ford

12. Tacksamhet
Tacksamheten hänger också ihop en hel del med ovanstående punkt, rätt mental inställning. Att uppskatta och vara tacksam för det vi redan har, gör enorm skillnad – dels för hur vi mår idag, men det är också en förutsättning för att och kunna uppskatta det vi drömmer om. Det finns alltid något att vara tacksam för.

13. Tillit
För att ta första steget, behöver du inte ha varenda detalj och delmoment klart för dig. Få vägar i livet är spikraka – snarare är de fulla av kurvor och krön, här och var dyker det dessutom upp vägskäl. Precis innan ett krön eller kurva kan det vara svårt att se hur vägen fortsätter, men för varje steg vi tar, visar sig ytterligare en liten bit. Nya vyer breder ut sig. När vi tar det allra första steget kan det vara svårt att se vilken väg vi ska ta, vi kanske inte ens ser destinationen – men det betyder inte att den inte finns där och väntar på oss. Lita på att du kommer nå destinationen, njut av resan och tveka inte att vika av in på en skogsstig om ditt hjärta säger att du ska göra det.

Vad har du för tankar kring ekorrhjulet? Har du fler tips? Och skulle du vilja att jag skriver ett inlägg med fokus på ekonomi och att minimera utgifterna framöver? Jag är himla nyfiken på vad ni som läser tycker och tänker – lämna gärna en kommentar!

Önskar alla en riktigt fin dag! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Att hoppa av ekorrhjulet
Pengar är tid
Slow living
Utmattning & vägen tillbaka

 

Kommentarer

 

Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

17 thoughts on “Hoppa av ekorrhjulet – mina tips & erfarenheter

 1. Skulle tycka det vore tippen du gjorde ett inlägg om ekonomi. Finns spår många i min närhet som trots höga löner hävdar att pengarna inte räcker till. Gillar tanken på att se över utgifterna då vi genom en sådan kalkyl insett avv vi inte alls behöver jobba 100%.

  När det handlar om ekorrhjulet så är det som du skriver inte bara ett steg och ett litet val. Det handlar ju inte om att demonstrativt hoppa av ett helt system utan för oss har det varit att gemensamt spalta upp vad som är viktigt i just vårt liv och ingen annans. ??

  Det har också varit viktigt att inte vara dömande mot varandra och inte kritisera om en av oss köpt en ”big Mac” fast vi skulle minska på köttet osv…
  Livet ska ju fortfarande vara roligt och det är ju inte målet som är det viktigaste utan resan som vi gör tillsammans.??

  Att vi tagit de första stegen mot just att fokusera på de större visionerna i våra liv har vi aldrig ångrat och vem vet vad som nu kan bli möjligt att att hända,???

  Fortsätt inspirera du gör mig så glad här i vardagsrummet!!

   1. Hihi, vad härligt att du blev så glad och ivrig av inlägget! Vad kul, då blir det nog ett inlägg om ekonomi framöver. Precis!

    Det låter bra och klokt ?? Ja men precis, det ska vara kul och resan är ju som sagt minst lika viktig som målet. Bra jobbat och tack så mycket för dina härliga kommentarer! ♥️

 2. Det är så roligt att läsa dina inlägg varje gång. De är så genomtänkta med mjt info o vackra bilder. Du är en av dem som inspirerar mig och som lever ett liv jag vill leva. Just nu vill jag inte jobba pga att jag mår dåligt men i framtiden önskar jag att både jag o min man kan jobba mindre o ha mer tid tillsammans med familjen. Vill oxå leva nära naturen. Har dock inga idéer hur vi skulle leva så, vart vi skulle få in pengarna. Just nu är vi beroende av min mans lön då jag jobbar mindre. Sen känner vi både att barnen är en stor anledning till att hi inte vara bryter upp o flyttar nånstans. De har sina vänner, kusiner, farmor här. Känns taskigt att de ska byta skola mm. Sen är ju släktingarna oxå en stor hjälp för oss i vardagen. Det är så svårt allt detta. Tror jag kommer känna mig mer nöjd med livet som det är när jag mår bättre. Sen kanske det räcker med att flytta längre ut på landet här i närheten och inte upp till fjällen. Jag tänker mkt på allt detta så det är härligt att läsa om andra som lyckas. Läser jättegärna om spartips. Kram Ann

  1. Åh men tack snälla du för din fina kommentar! Ja men precis, något lantligt fast nära släkten och er nuvarande ort kanske kan vara en lösning. Hoppas verkligen att allt ordnar sig till det bästa för dig och din familj – att du får må bra och att ni hittar en vardag ni trivs med ♥️ Vad kul, då kommer det ett inlägg om det framöver. Kram

 3. Så underbart och inspirerande inlägg. Du är verkligen en klok och harmonisk människa som har sunda idéer och som bjuder på dig själv och dina erfarenheter. Jag blir alltid så glad av dina blogguppdateringar. Ibland behöver man en ”spark i baken” för inte fastna i negativa mönster. Dina fina inlägg triggar verkligen mig att fortsätta följa mina drömmar och mål. Även om jag är målinriktad och vet exakt hur jag ska gå vidare så behöver man få inspiration och bekräftelse på att man är på väg åt rätt håll. Tack för en härlig blogg !

  1. Åh men tack snälla du för dina fina ord, de värmer verkligen! Blir så himla glad, tusen tack! ??

 4. Jag är väldigt intresserad av ett inlägg om ekonomi. Jag försöker se vad jag kan spara in på här hemma ? Du ger sån härlig inspiration!

  1. Vad härligt! Då ska jag skriva ihop ett inlägg på det temat framöver. Tack snälla! ♥️

 5. Ekonomiinlägg är alltid kul. Så gärna. Gillar dina tips om mål och drömmar. Även om jag inte vill hoppa av ekorrhjulet själv, så suger jag åt mig. För mig handlar arbetet om att ha råd med en rolig och aktiv fritid. (Skulle ju givetvis inte tacka nej till att inte jobba över huvud taget, men, men). Jag jobbar för att leva, jag lever inte för jobbet.
  Däremot sätter jag mål i andra saker och dina tips fungerar även för dem.

  1. Vad kul, då kommer det ett sådant inlägg framöver. Tack! Vad härligt att du är medveten om dina värderingar och lever efter dem ? Kul att du gillar tipsen! Ja men precis, många av dem funkar oavsett vilka mål eller drömmar man har ?

 6. hi sandra, very good your article and advice, it gives much pleasure to read things like this, there are many things to take into account, I will have them present, and yes, it would be very interesting the article about the economy you talk about, that you and your husband Be well, a big hug from a distance, fernado.

  1. Hi Fernando,
   Thank you very much! Ok great, I’m going to write a blogpost about economy onwards. Thanx, you to! Hugs

 7. Hej!
  Tack för dina tydliga och djupa ord. När jag läste det hade jag en färgstark bild av alla steg i din tysta resa för att komma närmare naturen. Den här resan betyder inte alls att man flyr från de olika formerna av verklighet. Jag skulle vilja att du skulle kunna klargöra grunden och filosofisk motivation för din upplevelse.

  1. Hej!
   Vad fint att du uppskattar inlägget, tack! Vad spännande, jag får ta och fundera på om jag kanske kan göra det i ett kommande inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.