?>

Glimtar från mitt hus på hjul-projekt

tiny house, hus på hjul

De senaste dagarna har jag i princip fokuserat på en sak, nämligen mitt tiny house.

Jag har justerat till mått, ritat upp alla konstruktionsritningar, klurat på materialval, räknat på vikter, påbörjat mängdningen (så att jag vet hur mycket material jag ska beställa) osv.

tiny house, hus på hjul

Det är onekligen en hel del att tänka på, och många faktorer att ta hänsyn till.

När det gäller materialval och uppbyggnad så vill jag ju dels använda miljövänliga produkter, samtidigt som de helst inte varken får väga eller kosta för mycket.

Det tar sin lilla tid att kolla upp och jämföra olika lösningar. Men nu har jag i princip helt landat i vilka material det blir, så skönt!
(Kommer berätta mer om vilka val jag gjort samt motivera varför i ett kommande inlägg framöver)

Planlösningen/layouten är alltså tänkt såhär – vilket jag tidigare berättat lite om här.

Efter många och långa timmar framför datorn behövde både kroppen och hjärnan lite paus, så jag tog en promenad och hittade ’en ursäkt’ för att plocka fram mina akvarellpennor. Kommer inte ihåg när jag använde dem senast…

Hursomhelst kom jag på den briljanta idén att jag kunde färglägga några av 3D-vyerna för hand!

Inte helt nödvändigt kanske, men väldigt avkopplande!

tiny house, hus på hjul

Såhär såg ritningen ut före…

tiny house, hus på hjul

…och såhär blev det!

Det funkade lite sådär med akvarellpennor på skrivarpapper, men jaja ?‍♀️

Under sovloftet blir det alltså ett förvaringsutrymme.

Tanken är att förvara ett bord under loftet som kan dras fram vid behov. Under bordet kommer jag placera en eller två ’ottomans’ – dvs pallar/bänkar med förvaring i.

Antingen kan man placera bordet framför soffan med ottomannen (?) mittemot, eller också framför fönstret – beroende på hur många som ska äta/om man vill ha utsikt eller inte. Tänker också att jag kan dra ut en av ottomännen ((?) haha, jäkla ord att böja!) litegrann och kliva på den för att komma upp på loftet. Samt använda dem som schäslong/fotpall till soffan.

Under loftet blir det även en utdragbar garderob samt plats för säsongsbetonad förvaring.

Vid entrén kommer jag platsbygga en garderobs-/förvaringslösning, där man dels kan hänga av sig ytterkläder och mot köksdelen blir det grund förvaring av torrvaror – typ som ett öppet skafferi.

Här har jag spenderat helgen – vid köksbordet med datorskärmen uppallad på en skokartong ?

Målsättningen för denna vecka är att beställa det material jag behöver för att kunna börja bygga. Är så peppad på att komma igång nu!

Framöver tänkte jag skriva ett inlägg om de allra första stegen om man vill bygga ett hus på hjul – med tips och frågor som kan vara bra att fundera över innan man fattar pennan (eller datorn) och börjar skissa. Dessutom kommer ni såklart fortsatt få följa mina framsteg och bygget.

Jag skulle också kunna bjuda på en rundtur i min ”nya” lägenhet, om ni vill?

Hoppas ni haft en fin helg allesammans!

Lämna gärna en kommentar om du har några tankar, funderingar eller något annat du vill dela med dig av.

Ta hand om er! ♥ Kramar

Relaterade inlägg:
Compact living & kvadratsmarta tips
Möt Lina som byggt & bor i ett Tiny House
Ett enklare liv – att bo på liten yta
Första steget till mitt Tiny House – trailern
Besök Paula som byggt & bor i ett Tiny House


Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

13 thoughts on “Glimtar från mitt hus på hjul-projekt

 1. Det är SÅ spännande att få följa ditt bygge! Dessutom så intressant, har kollat många videos på Youtube men aldrig fattat konceptet på samma sätt som jag gör när jag läser dina inlägg. Så smart med ottomännen (haha), att du liksom tänkt ut typ fyra olika användningsområden till dem. Jag har ingen tanke på att bygga ett litet hus på hjul ännu men tanken att en möbel har flera användningsområden tar jag med mig till min lägenhet. Har så många saker som bara står utan att ha någon riktig funktion. Jag vill gärna se en rundtur i din nya lägenhet också!

  1. Ååh vad roligt att du tycker det! Men eller hur, visst är det härligt med saker som fyller flera funktioner! Det är en del av tjusningen med små boenden tycker jag (oavsett boendeform) – just att man blir ”tvungen” att hitta kreativa och genomtänkta lösningar.
   Kul! Ha det gott ?

 2. Jättespännande att få följa din resa! Ser så fint ut!
  Jag kikar gärna runt i din nya lägenhet 🙂
  Har du sett tiny house nation på Netflix? De har så ofantligt coola lösningar på vissa grejer ibland tycker jag, även om själva serien är lite väl ”amerikansk” för min smak

  1. Vad kul att höra, tack snälla!
   Härligt, la upp en liten rundtur här idag. ?
   Yes, har nog sett alla säsonger tror jag (nördig som jag är). Det finns typ åtminstone fem säsonger sen tidigare, som tyvärr inte finns på Netflix. Håller verkligen med dig, det är inspirerande men vääldigt amerikanskt.
   Ha det fint Emmie! ?

  1. Åh vad roligt, tack snälla! Ja men eller hur, det har du helt rätt i ? Ta hand om dig!

 3. Du är en riktig tuffing Sandra.
  Lycka till med bygget. Vi följer dej med spänning.
  Kram inga-Britt o Åke ?

  1. Hej! Njae jag har bara haft lite svårt att få tiden och energin att räcka till, men min förhoppning är att komma igång och skriva så smått igen. Tills vidare är jag mest aktiv på instagram (@sandrajunhammar). Tack snälla för dina uppmuntrande ord! Ha det fint 💚

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.