?>

Ett mer hållbart 2018 – en månad i taget

Wow, vi är redan framme vid nyårsafton! Dagen till ära tänkte jag faktiskt tipsa om ett alternativ (eller komplement) till de traditionella nyårslöftena. Visste du förresten att studier har visat, att de allra flesta har övergett sina löften redan den 18 januari? 😉

Min plan är att hitta något mer varaktigt, något som känns utmanande men på ett lustfyllt sätt. Därför har jag valt ett mål som ligger mig varmt om hjärtat, något jag verkligen genuint vill uppnå. För att göra det mer konkret och greppbart, har jag dessutom tänkt att fokusera på ett delmål varje månad.

Så vad är målet då? Att leva mer hållbart under 2018. För mig handlar hållbarhet inte enbart om miljö- och klimataspekter, utan också om ett personligt och etiskt perspektiv. Jag vill hitta en livsstil som bär, både idag och i längden. En livsstil där jag månar om både planetens, min egen och andras hälsa. Där mitt välmående inte sker på bekostnad av någon annan eller jorden. Jag vill hushålla med naturens och mina egna resurser (som tex. tid).

Tanken är alltså att under 2018 fokusera på ett visst område eller tema varje månad, med koppling till hållbarhet i ett vidare perspektiv. Min förhoppning är att fler vill hoppa på denna utmaning, så att vi kan peppa och stötta varandra under resans gång ♥ Alla kan delta, man utgår från sig själv och sin egen nivå!

Här nedan berättar jag lite kort om respektive månads tänkta tema. Sedan kommer jag såklart återkomma och skriva mer om de olika ämnena allteftersom.

Januari: Tid, prioriteringar & drömmar

Jag tror att många av oss bär på en känsla av att inte riktigt hinna med allt vi skulle önska eller vilja. Att tiden liksom aldrig tycks räcka till. Under januari är därför planen att ta reda på vad vi faktiskt lägger vår tid på. Vi kartlägger våra tidstjuvar och funderar på om vi skulle vilja spendera tiden annorlunda. Vi frågar oss själva vad vi vill göra mer respektive mindre av, och tränar på att prioritera därefter.

Sedan fortsätter vi med att reflektera över vad vi skulle vilja göra/uppnå/uppleva under 2018.

Februari: Vegetarisk/vegansk mat

Under februari testar vi att äta mer vego! Om du är riktigt modig kör du en hel månad men enbart vegetarisk/vegansk mat. (Jo, du fixar det galant!) Alternativt går det ju välja att äta vego vissa dagar eller måltider varje vecka.

Om du som jag, redan äter växtbaserat, kan vi utmana oss själva med att äta mer oprocessad mat, samt råvaror som är i säsong. Som sagt, var och en väljer sin egen nivå! Jag delar med mig av tips, tankar och recept.

Mars: Rensa bland prylarna

Under mars är det dags att kavla upp ärmarna och rensa i röran! När våren närmar sig vill många av oss ofta instinktivt städa rent och rensa omkring oss. Självklart ska vi utnyttja det! Vi rensar systematiskt, ett område i taget. Jag delar med mig av tankar, tips och råd på vägen.

Foto: Sebastian Hamark, Svensk Fastighetsförmedling

April: Byt ut engångsartiklar

Under april fokuserar vi på att minimera antalet engångsartiklar och försöker vi hitta mer hållbara lösningar och produkter. Många gånger är det inte bara miljövänligt, utan också ekonomiskt lönsamt! Vi tar också en titt på förbrukningsvaror, som även de ofta kan ersättas med mer hållbara alternativ.

Tygpåse, vattenflaska, frukt- och grönsakspåsar i tyg, tvättbara bomullsrondeller i frotté och ’bee wrap’ (ett alternativ till plastfolie). 

Maj: Köpstopp

I maj testar vi att inte köpa något alls, under en månads tid! (Med undantag av mat såklart.) Vi reflekterar kring vår konsumtion och våra shoppingvanor.

Juni: Odla

Under juni fokuserar vi på odling! Oavsett om du har en balkong, ett litet land eller en hel trädgård att tillgå, så är det nästan alltid möjligt att odla en del av sin mat själv.

Personligen tycker jag att det är rogivande och tillfredsställande att odla. Samtidigt som maten smakar bättre! Dessutom slipper vi otäcka bekämpningsmedel och minimerar transporterna. Bra på många plan med andra ord!

Juli: Koppla ner

I juli går många på semester och vi passar på att koppla av (ner) ordentligt, genom att begränsa tiden vi spenderar framför olika skärmar och sociala medier. Vi funderar över hur vi konsumerar information och sociala medier, samt över våra mobilvanor.

Augusti: Smartare resor

Under augusti reflekterar vi över det här med resandet, både till vardags och mer långväga. Vi ser över våra vanor och utmanar oss själva att resa mer miljövänligt.

Vid korta avstånd är det bästa (som bekant) att promenera eller cykla! Miljövänligt, hälsosamt och ekonomiskt på samma gång. Som extra bonus får man ju dessutom frisk luft!

September: Fritidsintresse

I september spenderar vi lite extra tid på att göra något vi gillar! Det kan vara ett nuvarande intresse, alternativt något vi gillade att göra förr. Eller varför inte testa något nytt? Dans, ridning, handarbete eller kanske en kvällskurs av något slag?

Jag älskar att kombinera två av mina favoritintressen, nämligen att fotografera och att vistas i naturen Bild från i somras.

Oktober: Plastbanta

Under oktober lär vi oss mer om plaster och deras påverkan. Vi fokuserar på att minimera plasterna i våra hem och går igenom rum för rum. Vi kikar även på mer hållbara lösningar och alternativ till all plast.

November: Kemikaliebanta

I november tar vi en koll bland rengöringsprodukter och tvättmedel, med strävan att minska på otäcka kemikalier. Vi botaniserar även bland hud- och hårvårdsprodukter, samt bland kläder och inredning. Kort och gott försöker vi minimera de gifter vi utsätts för i vardagen.

December: Tacksamhet & en hjälpande hand

Under december fokuserar vi lite extra på allt som vi är tacksamma för. Vi tränar på att uppskatta det vi har, men också på att uttrycka tacksamhet. Dessutom sträcker vi ut en hjälpande hand till någon som behöver. Inte för att vi måste, eller med några förväntningar om att få något tillbaka i gengäld. Utan för att vi mår bra av att gör något gott för andra.

Vad tror ni om ovanstående tema-månader? Är du sugen på att delta i utmaningen? Jag hoppas verkligen det. ♥ Brukar ni avge några nyårslöften förresten? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni får en riktigt fin nyårshelg allesammans. Ta hand om er, och  G O T T   N Y T T   Å R  !

 

Relaterade inlägg:

Årsresumé 2017
Pengar är tid
Ett enklare liv – att bo på liten yta
Vad är minimalism?

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

20 thoughts on “Ett mer hållbart 2018 – en månad i taget

 1. Det här låter som något för mig 🙂 jag har redan börjat med alla dessa delar men behöver fokusera och komma vidare! Så det ska bli spännande att följa.

 2. Vilken jättebra idé! Jag kommer absolut att försöka delta så mycket jag kan k utmaningen och ser verkligen fram emot att få ta del av dina tips och klokheter. Jag brukar inte avge regelrätta nyårslöften, men jag brukar formulera lite tankar och idéer att jobba på långsiktigt. Förra året gav jag mer av ett löfte än jag brukar, och det var att övergå från vegetarian till vegan. Jag har inte lyckats helt än, men jag har kommit så långt på vägen att jag ändå känner mig väldigt stolta och pepp på att fortsätta min strävan.

  1. Ååh vad kul att du tycker det och att du vill delta! Tack snälla. Samma här (med nyårslöftena alltså). Härligt att du kommit långt på vägen och känner dig stolt och peppad att fortsätta, bra jobbat!

 3. Spännande! Även om jag tycker jag gör en del redan så finns det alltid utrymme att reflektera över nästa steg. Det där med kartlägga tidstjuvar känns ju lite läskigt… Jag vet ju att tid rinner iväg till ”onödiga” saker, men hur mycket tid vet jag inte om jag vågar räkna ut.
  Gott nytt!

  1. Vad kul att du tycker det! Ja men precis, det är samma för mig – jag gör en hel del redan, men vill utmana mig själv att komma ännu längre. Tycker också det, men är samtidigt lite sugen på att ”ta tjuren vid hornen” så att säga. Gott nytt år!

 4. Jag älskar din blogg! Har läst igenom alla inlägg nu, så himla mycket bra 🙂 Låter spännande med utmaningen, tänker definitivt hänga på, kul!

 5. Det här låter helt fantastiskt och känns som en perfekt utmaning för mig! Jag är vegan och försöker undvika plast och engångsartiklar men det finns fortfarande mycket jag skulle kunna göra för att bli mer hållbar och konsumera mindre!

 6. Men ohhh vad jag ser fram emot dina inlägg. Allt detta gick jag typ igenom förra året, hade verkligen behövt dessa inlägg o tips då hihi men man kan aldrig få för mkt tips! Jag fortsätter med detta regelbundet fortfarande.

  Jag brukar skriva upp intensions för året med actionsteps. Sen sammanfattar jag året med ett ord o årets är ”self Love”.
  God fortsättning på det nya året! Fortsätt sprid så bra information till alla där ute som precis börjat tänka mer medvetet… sååå himla bra!

  1. Ååh vad kul att höra. Hihi aj då, jag är ute ett år för sent alltså 😉 Nej men lite så tänker jag med, har också kommit en bra bit på vägen, men det går ju nästan alltid ta några steg till.

   Vad härligt, samma här! Vad fint att årets ord är ’self love’, det låter klokt och bra ♥ Tack detsamma, och tack för dina uppmuntrande ord!

 7. ÄLSKAR idén! Vad smart att dela in målen i tolv ”faser”, så att man kan ge sig tid och utrymme att fokusera helhjärtat på varje utmaning, istället för att göra allt samtidigt, vilket banar väg för känslor av otillräcklighet, som i sin tur ofta leder till att man ger upp. Med denna fina metod blir målen överkomliga, och det känns ju toppen att ha dig som guide att kunna inspireras av! Kommer absolut att försöka haka på i den mån jag hinner och mäktar med. Många bäckar små…
  Så glad att jag funnit din blogg! 🙂

  1. Vad kul att du gillar idén! ? Ja men eller hur, det var precis det som var tanken med att dela upp det hela i tolv delmål eller faser. Vad härligt att du är sugen på att hänga med! Absolut, man utgår från sig själv och gör så mycket man orkar och vill. Och visst är det så!

   Roligt att höra, tack snälla!

 8. Älskar nyårslöften, förra året hade jag tre månaders köpstopp som löfte. I år är det att vara utomhus mer med barnen, undvika onödiga förpackningar, typ plastpåsar till frukt och äta mer vegetariskt.

 9. Jag är med, har en del områden att jobba med. Tack för en fantastiskt bra blogg och att du delar med dig. Känner igen mig i mycket, är perfektionist, skrattade gott när jag läste det inlägget. Är också vegan och siktar på krav/ekologiskt i mina val. Har börjat byta ut plast mot glas/ metall/trä. Men, behöver ”växla ner” på en hel del områden i mitt liv ?

  1. Vad roligt att du vill hänga på utmaningen! Tack snälla, det värmer. Haha, ja det är inte alltid lätt att vara perfektionist ? Vad härligt, låter som att du kommit en bra bit på vägen! Kul att du är sugen på att se över fler områden och växla ner ytterligare ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.