En utav mina absoluta favoritkakor har alltid varit chokladbiskvier. Min mormor bakar världens godaste!
Men eftersom jag i största möjliga mån försöker undvika vitt socker, och dessutom inte längre äter varken ägg eller mejeriprodukter – var det längesedan jag åt dessa kakor.
För en tid sedan blev jag dock så himla sugen på biskvier att jag bestämde mig för att försöka ta fram en lite nyttigare (och vegansk) variant på dessa kakor. Sagt och gjort!
Personligen tycker jag att de blev supergoda, och tänkte därför dela med mig av receptet. Hoppas att ni gillar dem!
Veganska chokladbiskvier
Ca 15 st (små)
Ingredienser:
Bottnar:
1 ½ dl hasselnötter
1 ½ dl sötmandel
7 färska dadlar
2 msk kokosolja
1 msk kallt vatten
en nypa salt
en uns vaniljpulver
Fyllning:
20 färska dadlar
¾ dl kakao
3 msk vatten*
1 msk kokosolja
½ tsk vaniljpulver
en till två nypor salt
Glasyr:
100 g mörk choklad, minst 70% kakao (vegan)
*För alternativ smaksättning på fyllningen – tex kaffe/choklad eller apelsin/choklad – kan delar av vattnet ersättas med kallt kaffe eller juice från en pressad apelsin. (Smaka av!)
Gör såhär:
Bottnar:
Mixa hasselnötter + mandel i en matberedare till ett grovt mjöl. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem. Addera resterande ingredienser och mixa till en jämn deg. Forma till bollar och platta till dem, så att de blir ca 4 cm i diameter. Ställ in kylen/frysen.
Fyllning:
Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med övriga ingredienser till en jämn smet. Bred smeten över bottnarna i en toppig form. Låt vila en stund i kylen/frysen.
Glasyr:
Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kallt.
Chokladbiskvierna går bra att frysa.
Tycker ni om chokladbiskvier? Vilka är era favoritkakor eller -bakverk? Lämna gärna en kommentar!
Ha en fin dag allesammans. Kram på er ♥
Ps. Om ni bakar dessa biskvier får ni gärna berätta vad ni tycker!
Relaterade inlägg:
– 5 tips på goda vego-frukostar
– Recept på apelsin- & chokladbollar/praliner
– Så gör du eget örtsalt
– Vegorecept – två soppor & mumsig mjukost
– Våga vego – tips, tankar & erfarenheter
Kommentarer
Spännande, låter jättegott, skall testa dessa. Har också haft biskvier som favoritkakor tidigare men inte kunnat äta dem på 10 år eftersom jag äter vegankost ???
Vad kul att du tycker det! Hoppas att du gillar dem ?? Samma här, kör också vegansk kost ?
Åh, mums! Det var länge sedan jag åt biskvier! Kanske bottnarna går att göra på kikärtsspad istället för ägg? De blir ju inte raw då förstås, men som ett alternativ… Hm. Måste klura på den. 🙂
Jaa men absolut, det kan säkert vara ett alternativ. Bra tips! Får ta och prova det framöver ?
Vad gott det såg ut! Jag brukar tycka vanliga biskvier är på tok för sött, men dessa kanske är ett bättre alternativ då? 😀
Vad kul att du tycker det! ? Förstår hur du menar. Nu är det ju som sagt ganska länge sedan jag åt vanliga biskvier, men jag skulle nog säga att de här inte är riktigt lika söta. Sedan går det säkert ta typ 15 dadlar istället för 20 om man vill, och addera lite extra kokosolja istället.
Åh, verkar jättegoda, ska prova ?
Vad roligt, hoppas att du tycker om dem! ?
Har gjort dessa ett antal gånger nu och blir alltid lika goda! Så glad över att du gjort ett recept som passar just oss som är veganer/glutenintoleranta och som vill kunna njuta av ett nyttigare alternativ!😊
Åh vad roligt att höra! Kul att du gillar dem 😊
Har gjort dessa ett antal gånger nu och blir alltid lika goda! Så glad över att du gjort ett recept som passar just oss som är veganer/glutenintoleranta och som vill kunna njuta av ett nyttigare alternativ!😊
Vad kul, härligt att höra! 😊