?>

Besök Paula som byggt & bor i ett Tiny House

Mitt ute i en kohage på det Småländska Höglandet står det – ett urgulligt litet hus på hjul.

Vid en första anblick tror man nästan att det är ett torp, för trots att det är helt nybyggt smälter det väl in i omgivningarna. Kanske beror det på den klassiska färgsättningen, eller på att ca 70 % av allt byggmaterial är återbrukat? Oavsett vilket, är det svårt att inte förälska sig i idyllen.

När jag besöker Paula är våren på intåg, solen skiner och fåglarna kvittrar. I en vecka har hon bott i huset, som hon byggt på tillsammans med sin far sedan i höstas.

Utvändigt är huset 2,5 m brett och drygt 6 m långt, vilket ger en invändigt yta på ca 13 kvm. Men det upplevs betydligt större än så, den generösa takhöjden (2,60 i nock invändigt) skapar en känsla av rymd.

Utanför huset står de rödmålade pallkragarna redo att odlas i. ”Vi får se om jag behöver stängsla in mina odlingar framöver, så att inte korna eller de vilda djuren äter upp mina grödor” skrattar Paula.

Det lilla huset är byggt på en gammal båttrailer och flyttades till uppställningsplatsen med hjälp av en traktor.

När man kommer in i huset ligger köket rakt fram, i förhållande till dörren. Till höger finns en platsbyggd garderob, med ett litet sovloft ovanför.

Till vänster finns ett mysigt vardagsrum, med ett bord, två stolar och en platsbyggd soffa – vilken även kan agera som säng, samt utgör dold förvaring.

Ovanpå hjulhuset till höger har Paula byggt en hylla, som bland annat rymmer böcker och ved till den lilla kaminen.

Kaminen är inte bara en värmekälla, utan fungerar också som spis – på den värmer Paula varmvattnet och tillagar sin mat.

I dagsläget finns varken vatten eller el indraget i huset, men eventuellt kommer det installeras solceller framöver. Dricksvattnet hämtar Paula på den intilliggande gården och utanför huset finns ett litet utedass.

Duschar och tvättar gör Paula i stan, hos familjen, på jobbet eller i simhallen.

Trots att det lilla huset som sagt är helt nybyggt, känns det verkligen som ett mysigt gammalt torp. Återbrukat material blandas med loppisfynd – saker som har levt, samt små ting som Paula själv tillverkat.

Vart man än vänder sig, möts man av hennes hantverk. Kuddarna i soffan har hon tex tillverkat av ull samt sytt av handvävda loppistyger.

Draperiet vid entrén har hon knutit av makramé…

… och ett gammalt redskap agerar gardinstång!

Mycket av träet i huset är stormfällt virke som legat några år och fått naturlig patina. Av detta har Paula tex tillverkat hyllplan, köksbänk och bord.

Annat virke, som tex det nya innertaket, har hon ’hjälpt lite på traven’ med patinan – genom att måla det med äppelcidervinäger och té.

Notera även husgerådet – Paula har själv tillverkat all keramik, i form av tallrikar, skålar, muggar osv.

Krokiga gamla spikar är ett genomgående tema i det lilla huset. Hur charmiga är inte dessa ’krokar’ i köket?

Eller dessa vid entrén?

Eller vad sägs om dessa ’skåpshandtag’ samt upphängningen av draperiet under köksbänken? Draperiet är för övrigt tillverkat av ett tyg som Paulas mormor har vävt.

Det är så mycket med Paulas hus som tilltalar och inspirerar mig. Alltifrån de naturliga materialvalen, till det kreativa återbruket och de enkla och ursprungliga lösningarna.

Det finns en historia och tanke bakom varje liten detalj, vilket gör att huset känns ombonat och genuint. Man blir lugn i själen av att vistas här, stadens brus och alla masstillverkade saker känns långt borta.

Tiden känns liksom oviktig och dyrbar på samma gång – den upphör nästan att existera. Det enda som finns är nuet, och det är lätt att låta sig uppfyllas av det här.

Fina och kreativa detaljer. Här ovan: hyllkonsoler av gamla rostiga armeringsjärn.

Mer utav Paulas keramik – här i form av en kvinna samt två burkar/ljuslyktor.

Eftersom Paulas hus som sagt är byggt av ca 70 % återbrukat material har det tagit en del tid att samla ihop alltsammans och göra det användbart. Men själva byggandet tog ca 6 månader, och kostnaden landade på ca 85 000 kr.

Fina Paula i hennes underbara lilla hus på hjul

Trots att Paula bara bott i sitt egna lilla hus på hjul i några veckor, så är tiny house-livet inte nytt för henne. Hon har nämligen tidigare bott 8 månader i ett hus på ca 7 kvm i Skattungbyn.

Paulas hus i Skattungbyn.

Nu känner jag mig minst sagt peppad och inspirerad att komma igång med mitt egna lilla hus, men mer om det framöver!

Någon mer än jag som blev helt förälskad i Paulas hus och helst skulle vilja flytta in på studs? Skulle du kunna tänka dig att bo utan el och rinnande vatten? Har du några frågor eller funderingar? Lämna gärna en kommentar!

Vill du läsa mer om Paula och hennes hus, så finns hon på instagram under namnet @paulas.hus

Ta hand om er! ♥ Kramar


Relaterade inlägg:
Besök Ingemar som bygger ett Tiny House
Första steget till mitt tiny house: trailern
Möt Lina som byggt & bor i ett Tiny House
Så kommer mitt Hus på hjul att se ut


Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

18 thoughts on “Besök Paula som byggt & bor i ett Tiny House

 1. Väldigt charmigt & ombonat! ? Om jag varit ensamstående och haft pengar, hade jag gott kunnat bo så.

   1. Mycket trevligt hus. Du / Ni har varit mycket ”duktiga ”. Har alltid haft en önskan om att bygga ett sådant hus. Men bor nu på 48m2. En arbetsbarack 24m2 + en liknande tillbyggnad. Sov loft över baracker, öppet i nock i tillbyggnaden. Trivs bra men toalett och dusch är lite för litet om man ska bo och bli gammal här. Vi skulle vilja bygga till ca 40m2, har redan ritningar,men det är för dyrt med virke just nu. Lev väl! Mvh Margareta

 2. Åååh, blir glad på så många sätt när jag läser det här inlägget. Ni är sådana underbara personer både du och Paula, och det känns så fint att ni fått träffas ❤️
  Hennes vagn är verkligen oerhört fin, och jag förstår nog hur du menar där med tiden som du beskriver. Så ombonat och genuint. Verkligt inspirerande att ha följt hennes resa och se vart det landande.

  Väldigt fint skrivet reportage av dig, Sandra. Du fångar känslan så bra i text och bild. Ser så mycket fram emot att få se mer av framskridandet av din egen vagn också. Tror att den kommer att bli toppenfin, med tanke på vad jag sett dig skapa tidigare! ?

  Vad härligt också att våren ser ut att ha hittat till er i Småland! Här i Västerbotten ligger vi ännu några steg än, men det smälter sakta och det går att känna begynnande vårvärme ?

  Hoppas att allt är bra med dig nu i dessa omtumlande tider. Känns som att du är bra på att behålla fötterna på jorden i alla de möjliga stormar. Ta hand om dig fina, massa kramar! ??

  1. Hade jag inte haft rötterna djupt i min gård hade jag absolut velat pröva ett tiny house. Jag gillar hela tanken med att inte ha större än vad en faktiskt behöver. Och det här huset är ju otroligt fint! Jag gillar och inspireras av allt återbruk.
   En fundering har jag, hur gör en med ventilation och isolering? Min erfarenhet av småstugor med uppvärmning av kamin är att det lätt blir bastu när en elda och sen snabbt kallt igen när en eldat klart.

   1. Vad roligt att du kunnat tänka dig att bo i ett tiny house! Ja, Paulas hus (och återbruk) är så härligt ?

    Bra fundering, det verkar variera litegrann mellan olika hus. En del kör självdrag och lite enklare lösningar, medan andra har mer konventionella lösningar – tex med frånluft genom köksfläkt + i wc/dusch. Isoleringsmängd kan ju såklart också variera en del. Men visst är det som du säger, små och sparsamt isolerade utrymmen blir ofta både varma och kalla fort.

    Vilken lösning man väljer beror ju bla på vilka krav man har på komfort, vilken budget man har, osv.

  2. Ååh tack fina du! Är så himla glad o tacksam för att du berättade om Paula och hennes bygge ❤️ Och ja hon är verkligen en underbar person, precis som du! Verkligen, instämmer helt.

   Åh vad glad jag blir, tack snälla du för dina vänliga och uppmuntrande ord!

   Ja det känns väldigt vårigt och skönt här emellanåt, men i helgen snöade det igen… Fast det smälte bort ganska snabbt. Hoppas att värmen och våren hittar upp till er med snart! ☀️

   Tack, detsamma Lovisa! Ta hand om dig, önskar dig allt gott ❤️ KRAM

 3. Men hallå vad fint och mysigt! Så inspirerande att få ”komma på besök”, häftigt!

 4. Hi Sandra, just WOW!!!!

  I fell in love with this little house, very ingenious everything, very inspiring, really ”without words”…

  I hope to see how your own project is developing.
  I hope all is well over there.

  a hug for you.

  1. Hi Fernando,
   Yes, the house is truly stunning! Amazing and adorable at the same time.

   So do I, haha ? Thanx, hope you’re well to! Hugs

 5. Men lägg av så fint, jag satt med hakat nere i knät och kände tusen ”vill-ha”-känslor!!! Prick allt jag älskar i det där lilla utrymmet. Men, hur tusan kommer hon upp till sängen? Kan inte för mitt liv se någon stege eller pinnar att kliva på?!
  Jag hade lätt kunnat bo så, om jag inte hade barn. Har kollat lite videos med barnfamiljer men bara hittat folk som har riktigt små barn/bebisar. Ser inte hur det skulle funka för vår del, hela stugan hade ju legat på sidan rätt snart tänker jag… haha.
  Hennes keramik är ju också att dö för. <3 Åh, kommer komma tillbaka till detta inlägget många gånger. 🙂

  1. Hahaha, jag förstår din känsla! Ville typ flytta in så snart jag klev innanför dörren ?
   Det finns en stege, som inte syns på någon av bilderna tyvärr. Den ligger på/mellan två av de horisontella balkarna i taket när hon inte använder den.
   Haha förstår vad du menar, även om jag faktiskt har sett några videos även med äldre barn. Fast då är föräldrarna ofta ensamstående när jag tänker efter…
   Ja keramiken var verkligen underbar! Hihi, vad fint att höra. Tack ??

 6. Jag är verkligen imponerad av hur Paula byggt sitt hus, sådan omsorg om alla detaljer och att få färdigt allt på 6 månader är makalöst bra…Grattis Paula och väldigt fint reportage!!

  1. Njae, det har väl mer blivit ett ofrivilligt uppehåll. Har haft svårt att få tiden och energin att räcka till tyvärr. Men hoppas kunna komma igång igen framöver! Tills dess är skriver jag lite kortare inlägg på instagram ?

 7. Bygg en liten bastu på hjul, där kan man torka kläder, tvätta kläder, bada, torka grödor och svamp.
  Bor själv i en liknande koja.
  Bastun förhöjde standarden med 100 %.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.