?>

Att välja frihet

En kväll för några veckor sedan satt jag vid köksbordet och var väldigt inne i det jag höll på med. Efter en stund började jag bli trött och sneglade på klockan, det var hög tid att gå och lägga sig. Sedan tittade jag hastigt ut genom fönstret och tappade andan totalt – utanför var landskapet som förbytt! Det är väldigt vackert i vanliga fall, men nu var det magiskt. Dimman dansade över landskapet, himlen skiftade i otroliga färger och solen var på väg ned.

Min trötthet var som bortblåst, plötslig var jag hur pigg som helst och mitt inre fullkomligt bubblade av lycka och förundran. Gå och lägga sig? HA! Inte en chans! Snabbt som attan bytte jag kläder och slängde kameran över axeln och gick ut.

Det beslutet ångrade jag inte en sekund! Alltså åh, vilken kväll och natt jag fick ♥

Jag är egentligen den mindre spontana typen, som gillar att planera och ha läget under kontroll. Men på sista tiden har jag börjat släppa taget allt mer och bara… improvisera! Visserligen med någon form av skräckblandad förtjusning, men ändå.

Det är lite som att jag har två små figurer som sitter på vardera axel (tänk en tecknad serie, där huvudpersonen har en liten djävul på ena axeln och en ängel på den andra). Fast istället för en ängel och en djävul, så har jag på ena axeln en brysk tant med glasögonen långt ut på nästippen och på den andra en plirande busunge med slangbella. Hittills har jag i princip bara lyssnat på tanten (fröken duktig, ambitiös och plikttrogen) men på sista tiden har busungen fått ta allt mer plats – trots tantens högljudda protester. Och jag gillar’t, haha!

Jag tror att jag (och många med mig) mår bra av att släppa taget lite ibland. Att strunta i alla måsten och borden, och göra något som vi tycker om istället! Ingen har, såvitt jag vet iallafall, dött av lite dammråttor. Disken, tvätten och alla andra ’måsten’ kan vänta – det gör däremot inte en solnedgång eller dimma till exempel.

 

”When I let go of what I am, I become what I might be”

– Lao Tzu

 

Jag älskar att ha naturen precis utanför dörren, och friheten att kunna slänga kameran över axeln och gå ut – trots att det är dags att sova.

 

”The secret of happiness is freedom, the secret of freedom is courage”

– Carrie Jones

 

Har jag nämnt att jag är lite mörkrädd förresten? Eller ja, jag är åtminstone inte helt bekväm med att vara ute själv när det skymmer. Men helt plötsligt insåg jag att det hade blivit ganska ordentligt mörkt. Jag hade varit så fokuserad på att fotografera och njuta av allt det vackra, att jag helt missat att kvällen successivt övergått till natt.

Mörker i kombination med dimma, fullmåne och en massa skällande rådjur, är inte optimalt när du är ensam i naturen och är mörkrädd kan jag säga, haha! Men det gick bra, det är nyttigt att utmana sina rädslor ibland.

Under natten insåg jag också att jag vill lära mig mer om fotografering och kamerans olika inställningar. Jag kunde nämligen inte fotografera den finaste vyn under hela kvällen; när månen speglade sig i en liten sjö och dimman svepte över landskapet i bakgrunden. Det var verkligen magiskt vackert. Men kameran tyckte att det var för mörkt (läs: jag fick inte till inställningarna) och den vägrade helt sonika ta en bild, hur många gånger jag än tryckte på utlösaren. Jag vill verkligen inte vara med om det igen – men det var bra för motivationen.

När jag kom hem var jag jätteblöt långt upp på låren, efter att gått hem i högt gräs. Jag somnade med benen sönderbrända av brännässlor, men med ett stort leende på läpparna – tacksam och glad över att jag släppt alla måsten och borden och gett mig ut.

När en lågmäld röst inom dig viskar något, lyssna – det är ditt hjärta som har ett budskap till dig ♥

 

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

9 thoughts on “Att välja frihet

 1. Underbart! Det är verkligen frigivande att ge sig ut sådär spontant, och det ligger någonting extra magnetiskt över dimmiga landskap. Även jag är skygg för mörkret men det är ju jättebra träning när man är fokuserad på allt det andra. ?

  Att fota i mörker har jag nästan givit upp, jag blir så frustrerad över att jag inte får till inställningarna, och när jag ska redigera så blir det alldeles för grynigt. Så det där gör du fint! Bilden där du står med utsträckta armar är väldigt vacker, den förmedlar verkligen frihetskänsla.

  Trillade in här via Jonna Jintons sida och jag är så glad att få möta fler natursjälar. Ser fram emot att få följa dig och dina tankar och foton. Ha en fortsatt härlig helg! ❤️

  1. Nämen åh, tack så mycket för din fina kommentar ♥ Ja men precis!

   Blev också lite frustrerad hihi, det är verkligen inte lätt varken att fotografera i mörker eller att redigera bilderna efteråt precis som du skriver. Tack!

   Vad härligt, var precis inne och kikade på din sida med – jösses vilka fina foton och texter ♥ Ser fram emot att läsa mer och följa dig med framöver. Önskar dig en fin vecka!

 2. Hello, very nice place where you live, very good blog and also interesting, good work, greetings from the distance, Fernando.

  1. Vad kul att du gillar bilderna! Din bekanta har verkligen helt rätt i det, dimma är tacksamt att fotografera. Ja verkligen! ♥ Tack så mycket för tipset, ska kolla in hans kanal! Jag har en enklare systemkamera från Panasonic och ett vanligt 14-42 mm objektiv, den funkar fint, även om den har några år på nacken nu. Tanken (och drömmen) är att investera i en lite bättre kamera framöver.

 3. Vilka härliga bilder. Naturen har mycket att bjuda på. Tänk, det är gratis. Dimma, månsken , åskväder, regnbåge mm. O vad mycket vi har att vara tacksamma för.
  Kram Inga-Britt

  1. Tack! Ja verkligen, älskar att vistas i naturen ♥ Är verkligen tacksam för att vi har allemansrätten i Sverige. Kramar

 4. Helt fantastiska bilder, så magiskt med dimman! Haha, gillar din version av ängeln och djävulen på axlarna, kan helt föreställa mig dem båda 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.