Inlägget är ett sponsrat samarbete med Ekologiska Byggvaruhuset

Det enklaste i hela byggprocessen av mitt tiny house var att välja ytskikt till innerväggarna; långt innan jag ens kapat de första reglarna visste jag exakt vilken kulör jag ville ha, samt att jag skulle tapetsera med lumppapp och måla med äggoljetempera.
I detta inlägg tänkte jag berätta lite om dessa härliga material och dela med mig av ett gäng tips, trix och saker som kan vara bra att veta.
Vill du läsa de tidigare inläggen om byggprocessen av mitt lilla hus på hjul, så hittar du del 1-4 här: stommen, vädertätt hus, isolering, ångbroms & installationer samt golv & innertak.

Eftersom det här inlägget är ganska utförligt har jag delat upp det i olika stycken, är det något speciellt du är intresserad av kan du hoppa direkt till det stycket genom att klicka här:
– Grålumppapp
– Att tapetsera med lumppapp
– Äggoljetempera
– Att måla med äggoljetempera
– Verktyg & material

Grålumppapp
Att grålumppapp vanligtvis används som skydd eller underlag till golv, alternativt som emballage, är nog de flesta bekanta med. Men visste du att det även går fint att tapetsera med den?
På grund av sin tjocklek och kartongliknande struktur är lumppappen ett prisvärt och miljövänligt alternativ till renoveringstapet. Den tillverkas nämligen till 100% av återvunnet material, i form av returpapper och textilfibrer.
Grålumppapp kan dels tapetseras på traditionellt sätt, som våder, men också i rivna ark i ett format om ca 50×60 cm. Den sistnämnda metoden är vanligast i äldre hus och i byggnadsvårdssammanhang.

Att tapetsera med lumppapp
Hur är det då att tapetsera med grålumppapp? Förutom att pappen såklart är betydligt tjockare än vanlig tapet, så är tillvägagångssättet i princip detsamma. Det finns dock några saker som kan vara bra att veta:
– Eftersom lumppappen är 1 meter bred och blir förhållandevis tung med limmet, bör man vara två personer som hjälps åt med tapetseringen
– Grålumppapp täcker ojämnheter bra; strukturen på en osb-skiva syns generellt inte igenom, däremot bör skarvarna spacklas och slipas som vanligt
– Jag skulle avråda ifrån att tapetsera över ångbromstejpen som jag gjorde, det blir inte bra då tapetlimmet inte fäster på tejpen. (Jag använde formaldehydfria osb-skivor, OSB 3 Ergo från Egger som alltså kan agera som ångbroms om skarvarna tejpas)

– Pappen är mycket sugande, så var generös med limmet! För lite lim kan ge luftblåsor. Applicera därför gärna tapetlim både på väggen och tapetvåden
– Om det efter en stund uppstår luftblåsor på en våd som var slät efter uppsättningen, få inte panik – dessa försvinner vanligtvis inom ett dygn
– Tapetsera med överlapp! Efter att ha läst på, satte jag mina våder kant i kant och vissa skarvar blev jättefina, men på andra ställen har det tyvärr spruckit när underlaget rört på sig. Det är ju inte pappens fel, men min rekommendation är helt klart att tapetsera med ca 1 cm överlapp
– Grålumppapp är som sagt mycket sugande, så för att spara färg kan man rolla de tapetserade väggarna med ytterligare ett lager tapetlim (när de torkat) och på så sätt ”mätta” den

Äggoljetempera
När det blev dags för målning, var valet av färg lika enkelt som självklart för mig – eftersom jag förälskat mig i äggoljetempera för sisådär 5-6 år sedan.
Dels känns det såklart bra att blanda till sin egen färg, som enbart består av naturliga råvaror. Men det bästa av allt är ändå det färdiga resultatet – äggoljetempera är så vackert. Den har en fantastisk lyster och reflekterar ljuset på ett helt annat sätt än konventionell färg. Ytan känns liksom levande.

Vanligtvis får jag två frågor när jag berättar om äggoljetempera, nämligen: ’Är det krångligt att blanda färgen själv?’ och ’Är den svår att måla med?’ Mitt svar är nej.
Personligen upplever jag det likvärdigt med att svänga ihop en pannkakssmet; det är bara att följa receptet och mäta upp ingredienserna noggrant. Gällande målningen finns det såklart lite tips och trix, som med alla färger, men jag upplever den inte svårare än någon annan färg. Bara roligare!

I färd med att måla väggarna med ett lager grundfärg
Att måla med äggoljetempera
Här kommer några tips och saker som kan vara bra att veta:
– Äggoljetempera består av ägg, linolja, vatten och färg i påse (dvs jord- och mineralpigment). Ska du blanda stora mängder färg, är det smidigt att ersätta äggen med äggpulver + vatten
– Färgen kan målas med såväl roller som pensel, det är en smaksak. Med roller går det fortare och du får en slätare yta, men samtidigt går det åt mer färg. Att penselmåla tar längre tid, men det ger en mer levande yta och minskad färgåtgång
– Läs gärna igenom instruktionerna och kom ihåg att förbereda pigmentvattnet redan dagen innan du planerar att måla, så blir det lättare att komma igång

Jag valde att måla med kulören 2 maj 80, som är dovt blå-grön

Verktyg & material
Vad behöver man då för hjälpmedel och tillbehör för att måla med äggoljetempera? Här kommer en sammanfattning.
Du behöver:
– grundfärg
– färg i påse (jord och mineralpigment)
– rå linolja
– äggpulver (eller vanliga ägg)
– vatten
– pensel (temperamoddlare)
– burkar (att blanda & förvara färgen i)
Bra att ha:
– köksvåg (för att mäta upp ingredienserna)
– stavmixer
– tvål till rengöring av penslar
Små mängder färg går fint att röra eller ”skaka” ihop, men ska du blanda större satser underlättar det verkligen med en stavmixer. Personligen blev jag väldigt förtjust i olivtvålen och kan verkligen varmt rekommendera den. Jag tycker det är ganska trist att rengöra penslar, men med tvålen gick det väldigt mycket enklare och fortare!

För mer utförliga instruktioner i text- och videoformat, som ingående beskriver både hur man blandar och målar med äggoljetempera – kika gärna här.
Avslutningsvis vill jag bara skriva att om du är sugen på att tapetsera med grålumppapp och/eller måla med äggoljetempera – så kör! Personligen är jag otroligt nöjd med mina väggar.
Har du målat med äggoljetempera nån gång, eller är du kanske sugen på att prova? Har du några frågor eller funderingar? Lämna gärna en kommentar!
PS. Vill du se mer av mitt hus och byggprocessen? Kolla de relaterade inläggen här nedan eller min instagram (@sandrajunhammar) där finns det massor av bilder och videos. Det kommer även fler inlägg här på bloggen framöver.
Relaterade inlägg:
– Var får man ställa ett Tiny House? Krävs bygglov?
– Besök Paula som byggt & bor i ett Tiny House
– Att bygga ett Tiny House – Del 4. Golv & innertak
– Första steget till mitt Tiny House: trailern
– Ett enklare liv – att bo på liten yta
Häftigt! Har faktiskt aldrig hört talas om äggoljetempera.. Är det ägget/äggpulvret som gör att det får extra lyster? 🙂
Kul att du tycker det! Jag tror att det är jord- och mineralpigmenten som ger färgen dess lyster; råa stenar och mineraler reflekterar ju ofta ljuset på ett speciellt och vackert sätt 😊
Jag är nyfiken på hur skarvarna mellan grålumpappen blev efter målning. Ser det ut som man målat på en tapet eller försvann dom? 😊
Hej! Är intresserad av att tapetsera med lumppapp och har tänkt testa ist för renoveringstapet. De väggar jag tänkte testa på är gipsskiva. Går det bra som underlag tror du?