?>

Att rensa bland prylarna – hur, varför & tips på vägen

Visste du att ett genomsnittligt hem innehåller ungefär 300 000 saker? Eller att vi i snitt använder 55 minuter per dag till att leta efter våra grejer? Detta framgår av en amerikansk studie (som visserligen avser amerikanska hem) men någonting säger mig att vi inte ligger så där väldigt långt efter här i Sverige. På 10 år blir 55 minuter om dagen ca 3350 timmar, vilket motsvarar drygt 4,5 månad! Eeh, ja. Och det är enbart tiden vi lägger på att leta efter grejerna!

Jag vågar knappt tänka på hur mycket tid det blir totalt, om vi räknar in den tid det går åt att köpa, underhålla och organisera dem. För att inte tala om den tid vi lägger på att arbeta, så att vi har råd att köpa alla dessa prylar… Uttrycket ”äger du dina prylar, eller äger de dig?” känns verkligen mer aktuellt än någonsin. Därför mina vänner, tänkte jag att vi fortsätter med denna månads tema (i utmaningen mot ett mer hållbart 2018) och rensar i röran!

I detta inlägg tänkte jag dela med mig av fem tankar/tips för (vardera av) nedanstående ämnen:

– varför är det en god idé att rensa?
– vilka svårigheter finns, och hur tacklar vi dem?
– hur går vi tillväga?

Nu kör vi igång!

Varför är det en god idé att rensa bland våra prylar?

1. Spara tid – Jag behöver inte ens skriva något här va? (Med tanke på inläggets början) 

2. Frigör pengar – Färre prylar innebär mindre kostnader för bland annat underhåll, men eventuellt kan det även minskat behovet av bostadsyta (som är direkt kopplad till kostnader som hyra, uppvärmning mm). En del av det som rensas ut kanske kan säljas och inbringa en slant. (Största besparingen är dock många gånger de inköp som inte blir av från början)

3. Boosta energin – Röra och överflödiga prylar tar mycket av vår kraft och energi. Släpp taget om de onödiga sakerna och frigör på så sätt energi!

4. Lättare att städa – Det går betydligt smidigare (och därmed snabbare) att städa, om det inte är en massa onödiga saker ivägen. Dessutom blir det lättare att hålla ordning.

5. Gör plats för annat – Drömmer du om att spendera mer tid och pengar på något fritidsintresse? Eller kanske bara mer tid med familjen? Genom att släppa taget om onödiga saker, frigör du utrymme för nya saker att komma in i ditt liv.

(För mer inspiration: läs om minimalism, om varför pengar är tid och om fördelarna med att bo på liten yta.)

Vilka svårigheter finns det med att rensa & hur tacklar vi dem?

1. Tidsbrist – Svårt att få tiden att räcka till rensandet? Här kommer 3 alternativ: Avsätt och planera in tid i almanackan. Rensa en liten stund (10-15 min) varje dag, eller rensa ut 1-5 saker om dagen. (Tidsbrist kan ju såklart bero på olika saker, men här kommer ett välment, vänligt och icke dömande råd: kolla gärna över dina prioriteringar)

2. Det känns jobbigt/överväldigande – Börja smått och rensa lite i taget. Ha gärna avgränsade områden (som tex ett litet skåp, eller en del av ett rum).

3. Brist på motivation – Fundera över vad du skulle vilja göra om du hade mer tid och/eller pengar – låt den drömmen bli din motivation och morot för att rensa. Läs någon av de böcker jag rekommenderar här eller ett par av mina inlägg på temat rensa i röran / minimalism.

4. Svårt att släppa taget – Rensa bland de sentimentala sakerna allra sist, eftersom de är svårast. I detta inlägg har jag skrivit om de vanligaste anledningarna till att vi håller fast vid våra prylar.

5. Beslutsångest – Har du svårt att bestämma dig för vad som ska sparas och inte? Fråga dig själv om saken gör dig glad, om du använder den, samt om den tillför ett värde till ditt liv. Var ärlig mot dig själv, och släpp taget om svaren är nej.

Hur går vi tillväga när vi rensar?

Det beror såklart på hur mycket du planerar att rensa, är det mycket som ska gås igenom rekommenderar jag att du läser min rensningsguide (där hittar du mer ingående instruktioner, tips på rensningsföljd, mm).

1. Töm området – Plocka ut allt i det avgränsade området du tänkt rensa (det kan vara handväskan, ett hyllplan eller ett skåp).

2. Gå igenom en sak i taget och bestäm dig för vad som ska hända med den (spara, skänka, återvinna, slänga). Skapa gärna olika högar för dessa kategorier.

3. Rengör – När du har gått igenom samtliga prylar, rengör området (torka av hyllan, skaka/tvätta ur väskan, osv)

4. Plocka tillbaka de grejer som ska sparas.

5. Transportera bort de saker du rensat ut snarast möjligt. (Annars är risken stor att kassarna eller kartongerna blir stående…)

Vill du ha ytterligare inspiration och motivation, för att komma igång med rensandet? I så fall kan jag tipsa om nedanstående videoklipp med ’the Minimalists’.

 

Om du önskar rensningstips för specifika områden, kan jag varmt rekommendera följetongen ’Trött på prylar’ hos Pernilla med bloggen Ekoenkelt. I kommande inlägg tänkte jag skriva mer på temat kläder, samt om rensning/konsumtion med fokus på hållbarhet. Låter det bra? Allra först blir det dock ett inlägg på ett helt annat ämne. ?)

Slutligen är jag himla nyfiken på vad ni som läser tycker och tänker! Gillade ni klippet med the Minimalists? Planerar ni att rensa något denna månad, eller har ni kanske redan kommit igång? Berätta gärna hur det går!

Du får också gärna lämna en kommentar om du har några andra tips, tankar eller funderingar!

Hoppas ni får en mysig fredagskväll allesammans och en riktigt skön helg! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Sparar prylarna oss verkligen tid?
Att frigöra tid & leva mer balanserat
5 saker vi inte äger
Minimalism & relationen till prylar

 

Följ mig gärna på Instagram (@sandrajunhammar) eller Bloglovin.

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

4 thoughts on “Att rensa bland prylarna – hur, varför & tips på vägen

 1. Hej!

  Dina inlägg om minimalism och att rensa i röran är peppande! Igår påbörjade jag en rensning i barnens klädkammare. Där finns det massor! 🙂 Rensningen får ta ett par dagar för jag har lite svårt att kasta vissa saker här.

  När det gäller min egen garderob är den redan ganska rensad. Det enda störningsmomentet är de skjortor som hänger på ett särskilt ställe och väntar på strykning (i månader). Jag har numera mest blusar som jag kan handtvätta och hänga upp utan strykning men några skjortor finns kvar.

  1. Tack, vad kul att höra! Härligt att du har kommit igång med rensandet! Tycker det låter bra, man ska ta det i sin egen takt ♥

   Skönt att din egen garderob redan är ganska rensad. Förstår precis det där med skjortorna! Jag strök dem alltid i panik kvällen innan jag skulle ha dem… ? Nu har jag dock släppt taget om dem, kände att det var dags när jag inte använt dem på ett år!

 2. Av en händelse hittade jag en pärm där jag hade gamla lönespecar som var upp till drygt 10 år gamla. Jag slängde dessa och andra papper ut pärmen, och det känns som en lättnad som jag inte ens hade en aning om att jag skulle känna. Efteråt har jag funderat på varför jag har sparat dessa så länge, men jag har nog knappt ens vetat om att jag har haft de där.

  Jag blev sambo för ca 1,5 år sedan och även om jag gjorde mig av med mycket då, och har gjort mig av med mycket märker jag nu att det är många saker jag har nerpackade som jag verkligen inte behöver. I höstas tog jag ett rejält tag i min garderob och rensade ut minst 50% av den. Jag har gått upp i vikt sedan jag träffade min sambo och jag har ju sparat plagg jag tidigare kom i men nu inte kunnat ha på över 1 år. Jag har också upptäckt att mycket av det jag valde att spara har jag fortfarande inte använt så de kommer jag rensa ut nu också.
  Tanken var när jag rensade min garderob att jag skulle lämna in på ett secondhandställe där de kan sälja åt en så man får några kronor för varje plagg, men jag hann inte innan stängning så jag sa till min sambo att vi måste åka och lämna kläderna i en klädcontainer, annars kommer jag börja plocka upp och ångra mig. Och det gjorde vi också 🙂 Jag har vitt ett par tillfällen känt tillfällig saknad över ett fåtal plagg jag skänkte bort, men jag kunde inte ha eller använde inte dessa plagg.

  Din blogg är så inspirerande och jag blir jättepepp. Idag är jag ledig från jobbet så ska passa på att rensa ut lite.

  1. Vad härligt! ♥ Ja men precis, det är verkligen oerhört skönt att rensa ut de saker som inte tillför något värde i ens liv! En lättnad, precis som du skriver.

   Vad skönt att du rensat en hel del och gått igenom din garderob, bra jobbat! Och vad klokt att du bestämde dig att lämna de utrensade kläderna till en insamlingscontainer, när secondhand butiken var stängd! Annars är risken stor att man börjar plocka upp grejer igen, precis som du är inne på, och det är ju lite olyckligt.

   Förstår vad du menar. Jag brukar påminna mig själv om att någon annan har nytta av grejerna nu, om jag någon enstaka gång känner en tillfällig saknad. Då känns det mycket bättre! Dessutom upplever jag att lättnaden efter en utrensning, väger upp detta många gånger om.

   Tack snälla! ♥ Vad härligt, lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.