?>

Att förlåta – hur gör man?

När jag var barn, kom min syster hem en dag och beklagade sig över att hennes skolväska var så tung. Jag kommer ihåg att min mamma kände på väskan och instämde. – Men vad har du i den då? undrade hon. De tömde väskan och hittade bland annat en massa påskpynt som de pysslat ihop i skolan. Saken var den att påsken hade passerat för flera månader sedan! Min syster hade alltså omedvetet släpat omkring på onödigt mycket packning varje dag, i flera månaders tid. Vi skrattar fortfarande lite åt det här ibland. 

Vad vill jag säga med den här berättelsen då? Jo, jag tror att de flesta av oss bär omkring på onödigt tunga lass, många gånger utan att vara medvetna om det – i form av mentalt bagage. Kanske är det dags att släppa taget? Att rensa lite i den där ryggsäcken vi alla bär på? Det kan kännas skönt att göra det såhär i början av året. Men hur går man tillväga då? Det finns såklart många sätt, men idag tänkte jag fokusera på förlåtelse.

”Forgiveness sets you free”

Hur förlåter man?

Vissa saker är svåra att förlåta, ibland kan det till och med kännas omöjligt. Ska vi förlåta och varför? Hur går vi i så fall till väga?

För en tid sedan kom jag över en riktigt bra artikel om just det här ämnet, skriven av Dr. Andrea Brandt (Ph. D). Artikeln förändrade min syn på förlåtelse och hjälpte mig att släppa taget om saker jag inte visste att jag fortfarande bar med mig.

Vi är nog som sagt många som bär omkring på tunga minnen eller händelser, och att släppa taget om dem kan kännas som en fantastisk lättnad. Därför vill jag dela med mig av delar ur artikeln.

Det första steget till att förlåta, är att förstå vad förlåtelse faktiskt innebär. Eller snarare vad det inte är, menar Dr. Brandt.

Att förlåta innebär inte att:
– glömma att situationen har inträffat
– du ursäktar den andre personens handlingar
– du inte har några fler känslor kring situationen
– det inte finns något att jobba på i realationen eller att allt är okej nu
– du måste berätta för den andre personen att han eller hon är förlåten
– du måste låta personen vara en del av ditt liv

Att förlåta är ingenting du gör för den andra personen, utan för din egen skull. Genom att förlåta accepterar du det som hänt och hittar ett sätt att förhålla dig till det, och kan på så sätt gå vidare.

Om du har något du skulle vilja förlåta och släppa taget om, kan jag varmt rekommendera nedanstående metod. Ta fram papper och penna, och sätt dig gärna på en lugn plats där du får vara ifred. Reflektera och skriv kring nedanstående punkter.

Dr. Brandts

Fyra steg till förlåtelse:

1. Tänk på incidenten som sårade dig
Acceptera att det hände. Acceptera hur du kände kring det och hur det fick dig att reagera. För att kunna förlåta, måste du erkänna vad som hände och hur du påverkades.

2. Erkänn att du växt som person som ett resultat av det som hände
Vad lärde du dig om dig själv, om dina behov och dina gränser? Du överlevde inte bara incidenten, du kanske även växte av den?

3. Tänk på den andre personen
Han eller hon har fel och brister eftersom alla människor har det. Hen agerade knasigt eftersom vi alla gör det ibland. När du blev sårad försökte den andre personen få ett behov mött. Vad tror du att behovet var, och varför sa/gjorde personen det på ett sårande sätt?

4. Slutligen, besluta om den andre personen ska få veta att du förlåtit hen eller inte
Du behöver inte säga till personen att du förlåtit honom eller henne, om du inte vill. Men skriv eller säg det gärna högt för dig själv ”Jag förlåter dig” och lägg till så mycket förklaring som du känner behövs.

Vill du läsa den ursprungliga artikeln (på engelska) hittar du den här.

För några veckor sedan såg jag en dokumentär på Netflix, Tony Robbins: I Am Not Your Guru, den var helt klart sevärd. I filmen snuddar de bland annat vid det här med att förlåta och Tony säger en väldigt intressant sak: ”You should blame more.” Han menar att vi kan klandra (blame) andra när det gjort fel, men då måste vi också ”klandra” dem för allt bra de gjort. Det är inte schysst eller rättvist att enbart se till det dåliga, utan vi bör se allt – bra som dåligt.

Tony är också inne på att det som är tufft eller dåligt får oss att växa, att vi blir starkare av det. Han menar att olika händelser och människor kommer till oss, för att det är något vi behöver lära oss av dem. Det är en fin tanke tycker jag.

Någon annan som har många kloka och fina tankar är Björn Natthiko Lindeblad. Han och Navid snuddade vid ämnet förlåtelse, i deras podd för en tid sedan. Björn lyfte att det är viktigt att skilja på person och handling, och att det kan underlätta när man vill förlåta (både sig själv och andra). Han sa också något i stil med ”fördöm/ta avstånd från handlingen, men stäng inte hjärtats dörr för personen”.

Slutligen, att förlåta kan vara en otrolig lättnad och ett sätt att bli mer hel. Med det sagt så är det bara du själv som kan känna om och när du är redo att förlåta ♥

Vad har ni som läser för tankar kring förlåtelse? Är det någon mer som har sett dokumentären med Tony Robbins? I så fall, vad tyckte du? Lämna gärna en kommentar!

Ta hand om er allesammans. Hoppas ni har en fin dag! Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Att möta sina rädslor
Förändring & mentalt bagage
Tid för eftertanke
Den osminkade sanningen

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “Att förlåta – hur gör man?

  1. Vilket fint och bra inlägg! Vi pratar för lite om förlåtelse i vårt samhälle idag tror jag. Jag ”tror” verkligen på förlåtelse och det här inlägget gav mig ännu mer anledning till det. Tack för de värdefulla tipsen!

    1. Ååh men tack snälla! Ja, jag upplever också det. Samma här och fint att höra ♥ Tack själv för dina vänliga ord!

  2. Hade ”how to forgive?” som dagsbok-entry för några månader sedan. Jag kom fram till att förlåta och döma har en stark koppling. Vi dömer någon. Vi väger handlingar. Om vi inte dömer någon/något och bara accepterar det för vad det är – vare sig gott eller ont – behövs ingen förlåtelse. Ja, man kan tycka att detta kräver en änglalik sinnesstämning – gissar att det kommer med tiden 🙂

    1. Åh vad fint! Absolut, jag håller med dig om att de är starkt sammankopplade. Förstår precis hur du menar, inom den yogiska filosofin finns det många liknande tankar som tilltalar mig. Visst tar det lite tid att ’tänka om’ precis som du är inne på, men det är verkligen vilsamt för sinnet ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.