?>

Att följa sin passion & leva ut sina drömmar

Hur skulle ditt liv se ut om du kunde göra precis vad du vill? Vad skulle du fylla dina dagar med? Vilka saker tycker du så mycket om att göra, att du i teorin skulle kunna tänka dig att jobba med dem – utan att få betalt? Vad får dig att känna glädje, meningsfullhet och passion?

Stanna gärna upp och fundera lite över ovanstående frågor, innan du fortsätter att läsa.

Så, nu när du förhoppningsvis har funderat lite över vilka dina passioner är, kommer nästa fråga: Spenderar du så mycket tid du skulle önska på dessa saker? Om svaret är nej, deppa inte ihop – utan fortsätt att läsa!

I detta inlägg kommer jag nämligen dela med mig av ett gäng tankar och tips på temat att följa sitt hjärta och sin passion. Jag kommer även lyfta några av de vanligaste orsakerna till varför vi inte följer våra drömmar och hur vi kan börja välja annorlunda (om vi vill). Men allra först tänkte jag berätta lite om det österländska uttrycket ’dharma’. Häng med!

Consider the idea that we all have an inner and an outer purpose. Our inner purpose is to grow, evolve and come to know our true potential. Our outer purpose is to use our talents to do our soul’s work.

To put it in another way, your life purpose is to enrich the world through your unique talents and gifts. When you do what you love and love what you do, while at the same time serving others, you’re fulfilling your highest purpose. In eastern philosphy, this is called dharma – your essential function or purpose in life.

– Utdrag ur boken Daily Greatness Yoga Journal av Lyndelle Palmer Clarke

Det är många år sedan jag läste ovanstående stycke för första gången, och jag måste säga att begreppet ’dharma’ verkligen tilltalar mig. Tanken att vi alla har unika gåvor och talanger – något att bidra med, känns så himla fint. Som att vi alla är här av en anledning… ♥

Frågan blir ju då; vilken är just min (din) anledning? Jag har funderat mycket på detta, och över vilka mina gåvor och talanger kan tänkas vara. Vad kan jag bidra med? Vad är min dharma? Det är inga lätta frågor.

Men jag undrar om inte många av oss har en tendens att göra det lite svårare för oss själva än vad det egentligen är? Vi vågar liksom inte riktigt lyssna inåt och följa vårt hjärta, eller försöka förverkliga de där sakerna vi drömmer om… För tänk om jag misslyckas? Om jag blir till åtlöje och min omgivning skrattar åt mig? Om de hånfullt uttrycker ”vad var det jag sa?”

Nej, det är mycket lättare att göra något som är ”accepterat” men bara känns halvkul, och samtidigt intala sig själv att man är på rätt spår (trots en gnagande känsla inombords som pekar på motsatsen). För vi har ju trots allt räkningar som ska betalas och ett rykte att tänka på… eller?

Tänk om det bara är ursäkter? För att vi i själva verket är rädda? Det behöver ju inte vara så, men för mig personligen har det varit fallet. Jag har insett att jag hittat på diverse ursäkter och undanflykter, på grund av olika rädslor. Att jag fabricerat mängder av anledningar till varför jag inte kan lyckas, och varför det således inte ens är värt att försöka… Snacka om att sätta krokben för sig själv!

Men för en tid sedan kom jag till en punkt då jag tröttnade jag på det här. Eller rättare sagt, var det mer en känsla som kom smygande, för att till slut bli så stark att den inte längre gick att ignorera. Jag stod liksom inte längre ut med mina egna ursäkter, och trodde inte ens på dem själv.

Under en tid inbillade jag mig dessutom att jag inte visste vilka mina passioner, styrkor och gåvor är (jag inbillar mig fortfarande det ibland) – men det är inte sant! För innerst inne så vet jag, och har alltid vetat. Många av de saker jag brinner för idag, var saker jag älskade redan som barn. Vissa av dem har bara fått ett annat uttryck.

Sedan en tid tillbaka är jag fast besluten att försöka uppfylla min dharma – att ta till vara på mina gåvor och talanger, göra det jag älskar, och samtidigt försöka bidra till en lite bättre värld.

Jag vill göra saker jag känner mig passionerad för och försöka nå mina drömmar. Samtidigt har jag accepterat att jag kanske inte kommer nå alla mina drömmar, men livet är banne mig för kort för att inte ens försöka!

”What if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?”

– Erin Hanson

Jag är övertygad om att du, jag och alla andra människor innerst inne vet vilka gåvor vi har. Att vi vet vilka som är våra största talanger och passioner. Vi behöver bara lyssna inåt och ta vår intuition på allvar. Eller bara och bara förresten, det är ju inte så ’bara’.

Jag försöker alltså inte på något sätt säga att det är lätt, eller att rädslorna vi känner inte är reella. Dessutom är jag fullt medveten om att alla har olika förutsättningar och att livet inte alltid är rättvist… Men jag tror att många av oss har betydligt större frihet att välja annorlunda, än vad vi kanske tror.

Det handlar många gånger om att våga tro på sig själv och att satsa. Att vara beredd på att prioritera och jobba hårt, kanske rent av att välja bort vissa saker till förmån för andra. Men framförallt handlar det om att inte lyssna på alla de där tankarna och rädslorna som säger att det inte går. Att försöka se möjligheter, istället för problem.

Varför? Jo, för att det händer något när vi gör saker som vi känner passion för. Många gånger fullkomligt lyser det om de människor som gör saker de älskar! De är fulla av energi, ögonen glittrar och ansiktet strålar. Det är som att vi får tillgång till en extra turboväxel när vi gör saker som vi genuint brinner för.

Så, hur gör vi då för att försöka närma oss det liv vi drömmer om? Det finns ju såklart många vägar att gå, men nedan följer några saker som jag funnit värdefulla;

1. Insikten att tid är det mest dyrbara vi har, samt att pengar är tid.
2. Minimalism, frivillig enkelhet och downshifting är alla verktyg som kan göra det lättare att närma sig den livsstil man drömmer om.
3. Yoga & meditation – hjälper mig att stanna upp och reflektera över vad som verkligen betyder något, och gör det samtidigt lättare att lyssna inåt.

…Och vad det gäller ekonomin, gillar jag verkligen nedanstående citat.

”Chase your passions and money will come. Chase money and you may never find your passions.”

– Colin Wright

Vill du ha lite mer konkreta tips gällande privatekonomin, läs gärna det här inlägget, samt det här. Och för ytterligare tips och idéer kring att leva mer passionerat, kolla gärna in de relaterade inläggen här nedan!

Avslutningsvis blir jag superglad om ni har lust att lämna en kommentar! Vilka är dina passioner? Är ni också rädda för vad andra ska tycka och tänka om er ibland? Och vad tänker ni kring begreppet dharma? Har du fler tips? Berätta gärna!

Hoppas ni har en fin kväll allesammans! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Att möta sina rädslor
Att nå sina mål & drömmar
Meningsfullhet & lycka
Att hoppa av ekorrhjulet – mina tips & erfarenheter

 

Följ mig gärna på Instagram (@sandrajunhammar) eller Bloglovin.

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

14 thoughts on “Att följa sin passion & leva ut sina drömmar

 1. Hej Sandra!
  Jag har läst din blogg väldigt kort tid, men gillade verkligen inlägget om veganism. Jag gillar att jag som inte är där (varken vegan eller vegetarian) kan läsa det utan att må dåligt. Dvs att inlägget var nyanserat och inte bara alla som inte tycker som jag är dumma i huvudet. Mycket trevligt. Tycker också det är svårt, jag har fått en jättefin pälskappa av en äldre släkting som säkert är inköpt på 70-80talet. Dock känns det som det skulle sticka väldigt många i ögonen om jag hade den, samtidigt känns det tråkigt att det ska vara så. Gillar också dina temamånader, kul idé. Slutligen nej jag vet inte vad mina passioner är, kan inte ens drömma utan att verkligheten sätter in. Tack för en nyanserad blogg. Det uppskattar jag.

  1. Hej Martina,

   Vad kul att höra! Jo men precis, tänker att det är få saker här i världen som är helt svarta eller vita – det mesta faller in under någon form av gråskala. Ofta finns det ju flera (många) olika perspektiv.

   Jag förstår hur du menar, det är verkligen inte lätt… Vad kul att du gillar temamånaderna!

   Åh, okej. Hoppas att du kommer på/hittar dina passioner framöver ♥ Tack snälla för dina vänliga ord!

 2. Underbart inlägg. Kan verkligen känna igen beskrivningen av känslan som liksom inte går att ignorera. Många timmar spenderades gråtande i soffan när jag själv insåg att jag inte kunde fortsätta att fejka. Jag var tvungen att faktisk lyssna, tänka om, sluta leva livet som halvnöjd och med hela mitt hjärta känna in vad jag egentligen ville…

  Denna resa har inte slutat, försöker varje dag att just lyssna inåt.. svårt dock att tolka då hjärtat inte pratar med ord.. alltså en process, en resa men å så glad jag är att jag börjat ♥️♥️♥️

  1. Tack snälla! ♥ Men eller hur, det är verkligen en resa. Försöker också lyssna inåt varje dag, håller med om att det inte alltid är helt lätt att tolka svaren. Upplever dock att övning ger färdighet som tur är, precis som med det mesta. Precis, känner samma sak! ♥♥♥

 3. Tack för ett mycket bra inlägg, som vanligt! 🙂

  Just nu funderar jag också mycket i de här banorna, på vad det är jag vill ägna min tid åt och dilemmat att pengarna behöver rulla in medan tankarna får utvecklas. Vill också väldigt gärna må bra samtidigt som jag gör skillnad i världen, bara genom att vara mitt unika jag.

  Försöker just nu experimentera extra mycket med hållbar konst och illustration som är ett av områdena jag är intresserad av. Men misstänker att jag kommer att utforska många fler aspekter av hållbar livsstil anpassad till mina unika förutsättningar i framtiden.

  Det går att läsa mina första begynnande tankar kring vad som är ”hållbar konst” här: https://breathinggently.wordpress.com/2018/03/16/sustainable-art-supplies/

  Blir spännande att utforska vidare!

  1. Åh men tack snälla Tove! ♥ Det låter spännande och klokt. Vad härligt att du experimenterar med hållbar konst och illustration, låter superkul!

   Jösses vad duktig du är, så himla fina illustrationer! Gillar verkligen idén med att använda alternativa färger och metoder, superinspirerande inlägg verkligen! ♥

 4. Vi lever i ett så stressat och pressat samhälle att det blir nödvändigt för att alls hålla ihop att stanna upp och fundera på vad en egentligen vill och drömmer om. De flesta av oss i västvärlden har också möjlighet att stanna upp. Jag har verkligen så splittrade tankar kring det här med att följa sina drömmar, ta sig tid, hoppa av karusellen. Dels känner jag ett stort behov av det själv. För samhället, och framför allt de normer om hur en ska leva som finns där, är så skeva. ”Snabbare tempo, högre belastning, mer pengar, mer konsumtion”. Dels behöver vi, som samhälle, producera mat, ta hand om avfall, hjälpa sjuka, utbilda, producera saker, sälja saker, hålla ordning, släcka bränder. Allt det där tar tid, tid från drömmar.
  Tankarna om dharma låter som ett helhetstänk (istället för ett i-landsproblem där alla ska följa sina drömmar men ingen vill städa efter dem). Att vi har talanger som bidrar till helheten av ett gemensamt samhälle. Tänk om alla insatser i samhället kunde värderas lika. Oavsett om vi pratar städare, läkare, scoutledare eller fotbollstränare. För alla talanger är viktiga. Och om alla kunde få chans att göra sina insatser i sitt tempo… Då skulle vi nog minimera den psykiska ohälsan och jag tror faktiskt den där ekonomin som politikerna hela tiden vill ska växa skulle växa. Växa på ett hållbart sätt som inte går ut över de svaga i samhället. Just den biten känner jag att jag inte har speciellt mycket kunskap om hur det fungerar. Men min känsla är att det borde gå bättre om vi tar det lite mer lugnt.

  1. Så himla fina och kloka tankar, håller verkligen med dig! ♥ Ja men precis, det är en av anledningarna till att jag gillar begreppet dharma så mycket. För precis som du skriver är det viktigt med ett helhetstänk!

   Ja, jag önskar verkligen att det var så. Att alla insatser och yrken värderades lika och uppskattades. Att tempot gick att anpassa, istället för att det mesta ska hetsas fram på minsta möjliga tid.

   Precis, jag håller med dig! Vi har så mycket att tjäna på ett mer hållbart och mänskligt samhälle, på många plan. Hoppas och önskar att vi tar oss dit framöver ♥ Tack för att du delar med dig av dina fina och kloka tankar!

 5. Hej och tack för ett väldigt intressant inlägg och en väldigt bra blogg!
  Jag hittade hit efter att ha lyssnat på avsnittet i Andra sätt där du var med och jag känner mig så träffad av dina tankar och resonemang även att jag är 10 år äldre och mer fast i ekorrhjulet med dyrt hus och barn. Jag försöker ändå vara fri i tanken och tillämpa förändringar i rätt riktning där jag kan och du inspirerar!
  Med vänlig hälsning, Josefin (duktig arkitekt)

  1. Men åh, tack snälla ♥ Okej vad roligt! Tycker det låter klokt och fint att du försöker vara fri i tanken och förändra där du kan, i den riktning du önskar. Tack snälla för dina vänliga ord! ♥

 6. Ända sedan jag var barn har jag drömt om att bo på landet, leva nära naturen och ha djur. Tyvärr har förväntningar från familj och arbete gjort det omöjligt. Det känns som att jag hela tiden måste kompromissa och att något viktigt saknas i livet.

  1. Förstår precis, hade samma dröm redan som barn med. Åh, vad tråkigt att höra. Hoppas du finner modet och styrkan att försöka nå din dröm! Jag tror på dig, och skickar styrkekramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.