?>

Att bygga ett Tiny House – Del 4. Golv & innertak

Det har blivit dags för fjärde delen i byggprocessen av mitt tiny house – närmare bestämt golvet och innertaket. Vill du läsa del 1-3 så hittar du dem här: stommen, vädertätt hus samt isolering, ångbroms & installationer.

Eftersom det här inlägget är ganska utförligt har jag delat upp det i olika stycken, är det något speciellt du är intresserad av kan du hoppa direkt till det stycket genom att klicka här:
DIY – rustikt trägolv
Gör egen träbets/lasyr
Gör eget linoljevax
Badrumsgolv
Innertak

Gör egen linoljelasyr

DIY – rustik trägolv

Jag ville ha ett massivt och rustikt trägolv i mitt hus, men att få tag i ett gammalt golv var inte helt lätt. Så jag bestämde mig för att patinera ett nytt. Egentligen borde jag förmodligen inte ens skriva ut hur jag gått tillväga, eftersom det praktiskt taget är raka motsatsen till hur man ska göra… Med det sagt, here we go.

Jag valde att lägga vanlig 22 mm råspont som golv. Det är både billigt och miljövänligt, men egentligen inte avsett att ligga synligt pga sin låga kvalitet.

Brädorna patinerade jag med olika blandningar av kaffe, te och vinäger, innan jag la golvet på plats. (Se recept längre ner)

Därefter la jag avsiktligt in golvet innan det hunnit torka ordentligt, vilket resulterar i springor mellan brädorna. (Traditionellt ska det helst ligga inomhus på tork ett antal veckor före montering.) Det kanske låter knasigt, men personligen gillar jag golvspringor. Det påminner mig om gamla hus samtidigt som det är praktiskt att inte behöva städa lika ofta 😉 Planerar du springor i golvet är det bra att lasera golvet innan det läggs på plats och pensla sidorna – då slipper du att obehandlat virke syns.

Golvet la jag på ”vanligt vis”, dvs skruvade det mot golvbjälkarna i sponten. Väl på plats lät jag det ligga oskyddat under en stor del av byggprocessen (det brukar man inte heller göra i vanliga fall). Men eftersom jag ville ha ett patinerat golv så gjorde det ju inget om det blev märken! Faktum är att jag inte ens täckte golvet när jag målade väggarna…

Efter en tid slipade jag golvet lite lätt. (Notera ytterligare ett fel – slipning efter att det laserats). Sen gick jag över golvet och bättrade i med lite ”lasyr”, för att slutligen behandla det med hemmagjort linoljevax (se recept längre ner).

Man kan ju tycka att efter så många fel borde resultatet vara katastrofalt, men personligen är jag supernöjd! Vid flera tillfällen har även besökare spontant utbrustit ”Men ååh, vilket fint gammalt golv!” Det känns som en så fin komplimang, att de faktiskt tror att det är gammalt.

Update: Jag valde i ett senare skede att behandla golvet med hårdvaxolja, för att det skulle stå emot vatten/fläckar ännu bättre och bli mer lättstädat.

Det färdiga resultatet av mitt golv

Gör egen träbets/lasyr

Du behöver:
– Snabbkaffe
– Valfri vinäger
– Ev. stålull
– Ev. te

Blanda ingredienserna och testa dig fram (provmåla) tills du hittar en nyans du gillar.

Bra att veta:
– Man blandar kaffepulvret direkt med vinägern (inte utspätt med vatten), ju mer kaffe desto mer färg, men för mycket kaffe kan ge en kladdig yta (max 50% kaffepulver)
– Om man lägger stålull i vinäger ett par dagar får man en mörkt gråsvart nyans (obs! stäng inte flaskan/behållaren helt då det byggs upp ett tryck)
– Rödvinsvinäger + kaffe ger en rödaktig ton, medan vitvinsvinäger/äppelcidervinäger + kaffe blir mer brunt. Blandningar med äppelcidervinäger kan ibland dra nästan lite mot det gröna hållet

– Personligen upplevde jag inte att teet gav så mycket färg, så ta mycket om du vill använda dig av det
– Det går såklart blanda olika sorters vinäger, teer, osv
– När ytan torkat går det stryka med ytterligare ett lager lasyr för att förstärka/justera nyansen, alternativt pensla med lite vatten eller vinäger för att ljusa upp och få fram träets ådring mer

OBS! Jag vill vara tydlig med att en yta som behandlats på detta sätt inte står emot vatten – spiller man så blir det en fläck. Med linoljevax uppepå blir ytan tåligare, men inte helt fläcksäkrad.

Personligen har jag inget emot nån fläck här och där, tvärtom är det bara mer patina i mina ögon. Samtidigt går det såklart fint att bättra i med lite mer ”lasyr” och vax om man skulle vilja. Men ja, jag vill ändå vara tydlig med detta.

Gör eget linoljevax

Linoljevax är ett drygt och miljövänligt vax som bland annat kan användas på trägolv, tegel, skiffer, möbler och läder. Dessutom är det enkelt att blanda ihop själv! Det enda som behövs är linolja och bivax.

Proportionerna är 1 till 3: en del bivax till tre delar linolja. Det ger en ganska mjuk konsistens, typ som skokräm. Mer bivax ger fastare konsistens, mer linolja ger mjukare.

Man smälter helt sonika bivaxet över ett vattenbad och rör sedan successivt i linoljan. Häll upp i en burk av glas eller metall (ej plast). Man brukar säga att 1 liter linoljevax räcker till 20-40 kvm.

Tips! Enklaste sättet att rengöra skålen, skeden osv efteråt, är att torka bort det sista vaxet med lite hushållspapper medan det fortfarande är varmt/flytande. Kom dock ihåg att fukta pappret i rejält med vatten sen bara, så att inte linoljan får pappret att självantända.

Här kan du läsa om hur man vaxar golvet med linoljevax.

Badrumsgolv

Fundera gärna i ett tidigt skede över vad du vill ha för material på ditt badrumsgolv och hur det ska byggas upp (med vilka lager) så att du kan anpassa golvnivån till resten av huset. Man vill försöka undvika en nivåskillnad, i synnerhet om du har planer på att stå som permanentboende attefallshus – då finns det krav på tillgänglighet.

En tröskel får max vara 20 mm hög för att vara godkänd ur tillgänglighetssynpunkt. Planerar du att ha fall i badrummet (krav i traditionella hus och för försäkring) så bygger det ofta nån/ett par centimeter. Dessutom ska en ev våtrumsmatta vikas upp emot tröskeln minst 15 mm.

När jag la in råspont i hela huset (även badrummet) var jag medveten om ovanstående saker. Men i det skedet funderade jag på att enbart ställa in en duschkabin i badrummet (obs. inte godkänt ur försäkringssynpunkt) så jag vidtog inga speciella åtgärder.

I ett senare skede (efter otaliga timmars research) landade jag i ett mer traditionellt utförande med fall och våtrumsmatta – men det kräver ett formstabilt underlag. Därför fick jag limma 12 mm golvgips mot råsponten, som golvläggaren sedan kunde spackla fall och lägga matta på. Denna lösning resulterade i att min tröskel till badrummet inte är godkänd ur tillgänglighetssynpunkt, eftersom det blev en nivåskillnad mellan badrummet och resten av huset (12 mm golvgips + fallspackling + tröskel med uppvik). Det är absolut inte så att man slår i tårna eller ens något man reagerar på, men ja, det kan som sagt vara bra att tänka på och bestämma i ett tidigt skede.

Jag kommer skriva mer om badrummet i ett annat inlägg framöver.

En liten sneak peek på badrummet, tröskeln och köksbänken

Innertak

Jag ville ha ett vitt pärlspontstak, men bara tanken på att täckmåla taket (kvistlacka + tre strykningar linoljefärg) gjorde mig matt. Det finns ju förvisso vit pärlspont att köpa, men dels är den betydligt dyrare samtidigt som jag helst vill ha mer miljövänliga färger i mitt hus.

Därför bestämde jag mig för att lasera taket istället, med hemmagjord linoljelasyr. För att göra det extra enkelt för mig själv, kapade jag först all pärlspont i rätt längd. Sedan laserade jag den innan jag satte upp den. Eftersom huset bara är 2,15 m brett invändigt behövde jag inte skarva pärlsponten någonstans, utan fick ut två fulla längder av varje bräda. Dessa fäste jag sedan i sponten, med hjälp av en dyckertpistol.

Vill du blanda egen linoljelasyr så kommer receptet här nedan – det är väldigt enkelt.

Gör egen linoljelasyr

Du behöver:

1/3 linoljefärg (vit eller annan kulör)
1/3 linolja
1/3 balsamterpentin/skonsam förtunning

Blanda samtliga ingredienser i lämplig burk med tättslutande lock. Kom ihåg att röra om i burken med jämna mellanrum medan du målar, för att få ett snyggt och jämt resultat.

Än så länge har jag bara strykt taket med ett lager lasyr. Vi får se om jag går över det en gång till framöver eller inte. Men vill man ha det lite vitare och mer täckande så är det ju såklart ett alternativ.

Avslutningsvis tänkte jag bjuda på en liten sneak peek på hur taket ser ut nu när väggarna är klara och taklisten på plats.

Vill du se mer av mitt hus och byggprocessen? Kolla de relaterade inläggen här nedan eller min instagram (@sandrajunhammar) där finns det massor av bilder och videos. Det kommer även fler inlägg här på bloggen framöver.

Har du några frågor eller funderingar? Lämna gärna en kommentar!

Relaterade inlägg:
Var får man ställa ett Tiny House? Krävs bygglov?
Besök Paula som byggt & bor i ett Tiny House
Första steget till mitt Tiny House: trailern
Besök Ingemar som bygger ett Hus på hjul


Kommentarer

Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

2 thoughts on “Att bygga ett Tiny House – Del 4. Golv & innertak

  1. Åh, jag lär mig massor genom att följa dig! Har tänkt fixa egen träbets med kaffe. Så många gånger som vi köpt dyr bets här hemma…. inte av någon annan anledning än att vi inte visste annat. Linoljevax har jag provat, och det är verkligen bra. Vet inte hur det blir på en ”öm” yta men jag tror på det ändå. När vi renoverade badrummet gjorde min man en egen bänkskiva i trä. Han läste på och ytbehandlade den med någon dyr lack (som nog inte alls var så hälsosam) flertal lager. Träskivan blev förstörd rätt fort ävdå, möglade och blev superäcklig. Tror nästan linoljevax hade varit bättre för att det låter träet andas (tror jag?) och torka mellan varvern. Jag vet inte, men tänker när man använder t ex en klarlack och fukt kommer in någonstans så lär det väl inte torka upp, utan snarare att fukten blir inkapslad? Nu spekulerar jag hej vilt bara, haha. Men det lät logiskt. 🙂

    1. Vad roligt att höra, tack snälla! Ja visst är linoljevax härligt 🙂 Haha, tycker att ditt resonemang låter rimligt, vaxet är ju inte tätt på samma sätt som lack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.