?>

Att bygga ett Tiny House – Del 2. Tak, fönster & fasad

Inlägget är ett sponsrat samarbete med Ekologiska Byggvaruhuset

När stommen väl är klar, börjar resan mot att göra huset vädertätt – dvs att få tak, fönster och fasad på plats. I detta inlägg har jag försökt att på ett enkelt sätt summera de olika stegen dit.

Jag berättar också lite om vilka materialval jag har gjort och varför. Häng med!

Takbeläggning

Jag valde att lägga papp på mitt tak, dels eftersom det har låg vikt och är förhållandevis lätt att lägga själv, samtidigt som det är prisvärt. (Hade gärna lagt begagnad plåt, men lyckades inte få tag på det tyvärr)

Hursomhelst utnyttjade jag det faktum att man kan vänta ett par månader innan man täcker underlagspappen med ytpapp – vilket gör att man kan fokusera på att få resten av huset vädertätt först.

Vindduk

När underlagspappen var lagd, blev nästa steg att få vindduken på plats. Den sitter alltså vid luftspalten, bakom fasaden och skyddar isoleringen från vind och vatten.

Jag har valt en diffusionsöppen konstruktion, vilket innebär att huset kan ”andas” och att fukt kan vandra genom tak och väggar utan att dessa tar skada av det.

Det ger ett naturligare inomhusklimat, jämfört med konventionella hus som ofta är helt täta och byggda med plastfolie.

Att använda en ”vanlig” vindduk till en diffusionsöppen konstruktion är dock inte optimalt, då de oftast är alltför täta. Därför valde jag denna duk och tejp som är extra diffusionsöppen.

Vindduken kan monteras på lite olika sätt – stående eller liggande. Den häftas vanligtvis med överlapp, och skarvarna tejpas och/eller kläms med lister.

Man vill ha en luftspalt både i taket och väggarna, så att eventuell fukt kan ventileras bort. Därför monteras vindduken inte bara på väggarna utan även i taket.

Fönster & ytterdörr

När vindduken väl var på plats, var det dags att montera fönstren. Det är ett av de byggmoment där det verkligen underlättar att vara minst två personer. I synnerhet om man har stora fönster, eftersom de är rejält tunga.

När det gäller fönster och dörrar vill jag verkligen tipsa om återbruk, det finns ett stort utbud på begagnat-marknaden. Samtidigt är det ett enkelt sätt att spara såväl pengar som miljön.

Jag köpte 5 stycken treglasfönster + en ytterdörr via blocket, till priset av ett nytt fönster (!) Några av dem hade förvisso fel färg, men det är ju bara att måla över.

Ytterdörren ska bli vit, här ovan är första strykningen med linoljefärg klar

Jag är väldigt mån om att använda mig av så naturliga och miljövänliga material som möjligt i mitt hus. Så kring fönster och ytterdörr drevade jag med lindrev och tejpade sedan med den diffusionsöppna vinddukstejpen.

Fasad

På ovanstående bild har spikläkten kommit på plats – dvs de lister man fäster ytterpanelen i. Där man ska ha liggande panel kör man stående spikläkt, och tvärtom. Spikläkten skapar även den luftspalt bakom panelen, som gör att eventuell fukt kan vädras bort.

Från början ville jag klä delar av fasaden med återbrukad plåt, men det blev inte så. Dels var det svårt att få tag på, samtidigt som en ingenjörskollega påpekade att det inte är optimalt att kombinera plåtfasad med diffusionsöppna väggar. Risken är nämligen att fukten kondenserar/fryser på baksidan av plåten, vilket kan skapa problem. Därför bestämde jag mig för träfasad.

Vanlig ytterpanel är 22 mm tjock, men för att hålla nere vikten ville jag ha något som var tunnare, det var dock svårt att hitta.

Valet föll slutligen på bastupanel i gran (som bygger 12 mm). Den är ju egentligen avsedd för inomhusbruk, men jag tänker att det är ganska tufft klimat i en bastu – med mycket fukt och stora temperaturskillnader. Så förhoppningsvis funkar den fint även som fasad.

Jag målade även panelen med slam- respektive linoljefärg, vilket bör förlänga livslängden en hel del.

Värt att påpeka är dock att bastupanel (till skillnad från vanlig ytterpanel) är hyvlad, vilket resulterar i att man måste späda slamfärgen med vatten och måla tre tunna lager (istället för två).

Insektsnät

Här kommer ett tips: Montera för allt i världen insektsnätet vid takfoten INNAN du börjar sätta ytterpanelen.

Jag kom på detta först när jag hade monterat drygt hälften av min panel, vilket gjorde det hela… kämpigt.

(Insektsnät sätter man alltså för att inte exempelvis getingar ska kunna komma in luftspalten och bygga bo där)

Sätt gärna ett musskydd i underkant av fasaden också.

Sätta panel

Vanlig ytterpanel är ju smidig att montera med spikpistol, men min nätta bastupanel hade förmodligen bara blivit flis och spillror om jag använt mig av det. Därför föll valet på en dyckertpistol istället, trots att den vanligtvis används inomhus.

Jag snedkapade skarvarna (och nederkanten) på den stående panelen, för att vattnet lättare ska rinna av – vilket förlänger virkets livslängd.

Till och från under byggprocessen har jag fått hjälp av mina vänner, eller framförallt en vän, vilket jag är supertacksam för!
Men fasaden är ett av de moment som jag verkligen gjort helt själv. Väldigt tillfredställande! I synnerhet när man fram tills bara någon månad tidigare knappt hållt i en skruvdragare innan.

Jag valde att blanda stående och liggande panel, samt två kulörer för att bryta av fasaden

Att klippa och bocka till fönstrens överbleck var lite trixigt… Här har jag dock fått dem på plats och håller på att måla dem med linoljefärg, i samma kulör som fodren.

(Tips! Tydliga steg-för-steg-instruktioner för de olika momenten i byggprocessen finns bland på YouTube, i serien Hur gör snickaren)

Glädjen när man fått all ytterpanel på plats!

2021-06-12, Update panel: Nu har panelen suttit uppe och varit utsatt för väder och vind i snart 1 år. Generellt ser den fin ut, men på några få ställen har den spruckit (det är ju det som är risken när man använder tunnare dimensioner). Jag ångrar inte mitt val, men vill ändå vara tydlig med att det kan spricka – i synnerhet om det finns små skador eller sprickor i panelen från början.

Knutbrädor & foder

När det blev dags att välja knutbrädor, foder och lister fick jag fortsätta på inomhustemat. Det hade helt enkelt sett för klumpigt ut med traditionella 22 millimeters-brädor till min nätta panel.

Enda stället jag har vanliga ytterbrädor är vid takfoten, där tyckte jag att det funkade med en grövre dimension.

Takgenomföringar

Innan jag kunde lägga på andra lagret papp, var det dags att få skorstensbeslaget på plats. Det följde med instruktioner till skorstenen om hur man skulle gå tillväga.

Kortfattat skar vi upp underlagspappen på ett speciellt sätt, sedan sågade vi upp hålet med cirkelsåg och kortlade med reglar under. Fäste skorstensbeslaget, tätade/limmade pappen och trädde ytpappen över. Även den skars, veks och limmades på ett speciellt sätt.

Slutligen monterade vi resterande ytpapp samt takfotsplåten.

Och därmed är huset något sånär klart utvändigt. Det ska målas en gång till i vår, och så ska jag komplettera med fönsterbleck och en förvaringsbox i framkant.

Vill du se mer av mitt hus och byggprocessen? Kolla de relaterade inläggen här nedan eller min instagram (@sandrajunhammar) där finns det massor av bilder och videos. Det kommer även fler inlägg här på bloggen framöver.

Har du några frågor eller funderingar? Lämna gärna en kommentar!

Relaterade inlägg:
Att bygga ett Tiny House – Del 1. Stommen
Första steget till mitt Hus på hjul: trailern
Var får man ställa ett tinyhouse? Krävs bygglov?
Besök Paula som byggt & bor i ett Tiny House


Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

22 thoughts on “Att bygga ett Tiny House – Del 2. Tak, fönster & fasad

 1. Så fantastiskt av dig att ha dokumenterat och presentera ditt bygge så fint och utförligt för alla oss andra som så gärna vill bygga egna Tiny house!! <3 <3 <3

 2. Vilken underbar läsning! Kommer att använda den när jag nu utöver mitt eget pågående bygge vill hjälpa andra med sitt. Jag vet så väl att det egentliga kruxet vid den här boendeformen är att finna en PLATS. Om sådant har jag vissa erfarenheter och tankar. Något jag vill förmedla i Göteborgsområdet.

  1. Tack så mycket! Roligt att höra. Absolut, lagstiftningen här i Sverige gör det onekligen krångligt, tyvärr. Åh okej, vad spännande! Bra initiativ.

 3. Lär mig så mycket av dig, tack för att du delar med dig så pedagogiskt med bra tips. Bor i hus och här är det min man som är byggare bob, men när vårt nästa bygge startar hade jag verkligen velat kunna lite mer och hänga med i valen. Det där med att huset andas känns viktigt, tycker vi har ganska hemsk inomhusmiljö och jag vet att hela huset är inplastat på traditionellt vis. Huh.

  Hoppas du fortsätter ta oss med så här! Följer på Insta, men ärligt talat tröttnade jag på Insta för flera år sedan och älskar det mer gedigna bloggformatet, hihi.
  <3

  1. Kul att höra, vad glad jag blir! O vad roligt att du är sugen på att lära dig mer om byggande och så.

   Absolut det är tanken, föredrar också bloggformatet egentligen – men det tar så mycket längre tid att göra inlägg här än på insta tyvärr, därav är jag flitigare på att uppdatera där.

   Hoppas kunna lägga mer tid o energi på bloggen lite längre fram igen ♥

 4. Hej Sandra,
  Så fin och personlig beskrivning av processen att bygga Tinyhouse! Uppskattar mycket att du gjort det så komplett och verkligen tagit med alla väsentliga delar, det märks att du är både teoretiskt kunnig och praktisk med verktygen. Jag hade själv gärna haft mer av teoretisk skolning när jag byggde vårt hus 😉 Men man lär på vägen om ångspärrar och luftspalter, fast det tar lite mycket mer tid så!
  Nu nytt projekt sen i förrgår med Tinyhouse på gammalt husvagnschassi. Inser snabbt att det inte är som att bygga ett ”vanligt” hus.
  En fråga till Byggnadsingenjören – Kan det finnas kondensproblem på insidan av byggplyfan du lagt i botten? Funderar så då plyfan är tät och blir kall på vintern + värme på insidan. Nu är det väl inte så mycket fukt i trossbotten kanske? Jag ville själv gärna lägga sådan skiva i botten för fuktskydd, mögel etc utifrån. Du är den enda jag hittills sett som gjort så, (masonit är förstås billigare 😉
  Tack för fin blogg!

  1. Hej Bosse!
   Vad fint att höra, tack så mycket. Spännande att du också är i byggtagen! Och visst skiljer sig tankesättet en hel mellan vanliga hus och tinyhouses. Förstår hur du menar – jag har resonerat som så att dels tål den isolering jag valt (icell) att buffra en del fukt, samtigt som jag lagt en ångbroms även i golvet. Så mängden fukt som potentiellt skulle kunna kondensera mot plyfan bör inte vara så stor att det skapar något problem. Tack själv för att du tog dig tid att skriva!

 5. Hjälp vad långt du kommit! 😀 Det var ett tag sedan jag kikade in på din blogg måste jag erkänna, men så kul att se att det går framåt!
  kramar
  Emma

  1. Jodå det går framåt 😄 Har dock kommit betydligt längre än vad som syns här på bloggen – ligger efter lite med inläggen… Tack snälla! Kramar

 6. Hej! Vilken fin blogg du har.

  Jag ska inte bygga ett tinyhouse, men väl ett attefallshus. Jag funderar på vilken typ av isolering du har valt. Det känns som en svår avvägning mellan effekt, miljöpåverkan och utrymmeskapacitet.

  Vänliga hälsningar
  Lisa

  1. Hej! Tack så mycket, vad fint att du tycker det. Ååh, vad spännande! Jag har isolerat med iCell, finns ett nytt inlägg uppe nu där jag berättar lite mer om den isoleringen.
   Allt gott och lycka till med bygget!

  1. Tack, ja det var ett alldeles extra fint och inspirerande avsnitt av Husdrömmar tycker jag!

 7. Hej!

  Jag försöker klura ut hur jag ska göra med vindpapp i taket. Häftade du alltså på insidan av råsponten? Övervägde du att sätta vindpappen först och sedan spika råsponten uppepå? Eller funkar inte det?

  Vänliga hälsningar
  Lisa

  1. Hej! Det beror lite på hur konstruktionen ser ut i övrigt, men jag häftade vindpappen från insidan mellan takstolarna, dock inte i råsponten eftersom det är en luftspalt mellan vindpapp och råspont. Det skulle funka att montera vinpappen ovanifrån, men då får man lägga någon form av gles/läkt för att skapa en luftspalt, och sedan råsponten ovanpå det. Är man inomhus och bygger går det ju fint, eller om det är fint väder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.