?>

Återbruk & loppisfynd – att ge gamla saker nytt liv

Jag älskar verkligen återbruk! Att återvinna, återanvända och ge gamla saker nytt liv känns så himla fint och tillfredsställande. Dels är det ju snällt mot moder jord och plånboken, samtidigt som det öppnar upp för kreativa lösningar.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina senaste återbruksprojekt, visa några loppisfynd samt inspirera till att vårda och reparera det vi redan har. Häng med!

Lyckad lagning

Vad gör man när ens handstickade favvotröja i alpackaull gått sönder i armhålorna och armbågarna är slitna?
Jo, 1) låter den ligga och ’mogna till sig’ i garderoben i ett halvår, för att sedan 2) laga den. Om man vill kan man dock hoppa över det första steget ?

Mina stickkunskaper är tyvärr inte så goda som jag skulle önska, så i det här fallet tog jag faktiskt hjälp och lämnade tröjan till den lokala sybutiken.

Mot en liten slant lagade de den och sydde fast lappar på armbågarna – och resultatet blev väldigt bra! Är så glad över att kunna använda ett av mina absoluta favoritplagg igen.

En lagning behöver inte vara något fult, tvärtom kan det försköna. Personligen tycker jag att lapparna blev en fin detalj.

Kreativt återbruk för välmåendet

Jag vet inte om det framgått tidigare här på bloggen, men jag är väldigt pysslig och kreativ person, som älskar att skapa saker. På sistone har jag dock haft svårt att hitta tid till det… men en dag när jag kom hem från jobbet kände jag så starkt att jag ’måste’ skapa något – vad som helst!

Egentligen hade jag ingen ork eller energi till det, men på samma gång ger det ju energi att göra saker man tycker om. Så, jag rotade fram ett tyg och en massa band som jag tidigare köpt på secondhand o bestämde mig för att sy en kudde.

Landade i att jag ville skapade helt förutsättningslöst – utan några tankar eller krav på prestation, eller ett visst resultat.

Det ser ganska bra ut på bilden, men jag lovar, inte ett enda band eller söm på hela kudden är rak! *Ler*
I mina ögon blev den dock perfekt i all sin imperfektion.

Det var himla fint att känna så, förr om åren hade jag velat att varenda söm skulle vara spikrak och inte nöjt mig med något annat. Men jag har insett att allt blir så mycket mer lustfyllt när vi släpper på prestationskraven.

En lyckad utflykt

Innan jul gjorde jag en utflykt till en liten gårdsbutik som ligger på landet, ca 1,5 mil hemifrån. Har inte besökt den tidigare, men tyckte att det verkade mysigt – de säljer framförallt gamla och återbrukade saker.

Hittade denna rustika takkrona som fick följa med hem. Är den inte ljuvlig? Jag blev iallafall förälskad! Den kommer tydligen från Frankrike från början… Annorlunda och med fin patina, kommer bli perfekt i mitt tiny house framöver!

Apropå tiny house förresten, så höll de som driver butiken också på att bygga ett litet hus på hjul (!) Haha, ja men alltså vad är sannolikheten? Den finns ju typ inte.

Gissa om jag blev glad när jag fick gå in och kika på bygget! Lyckad utflykt minst sagt.

Har hängt upp takkronan i köket sålänge, men inte riktigt fixat några lampor/ljus till den än...

Ny-gamla älsklingar

I sju års tid har jag haft samma höst/vinterskor och mer eller mindre använt dem dagligen fem-sex månader om året. Tyckte så himla mycket om dem att jag både bytte dragkedjan och lät klacka om dem två gånger. Men, nu var det dags att acceptera att mina älskade trotjänare var bortom räddning.

Därför blev jag väldigt glad när hittade dessa skor av samma märke på den lokala facebook-loppisen. Den tidigare ägarinnan hade bara använt dem några få gånger, eftersom de inte riktigt passade hennes fötter. Tråkigt för henne såklart, men fint att hon valde att sälja dem vidare så att de kommer till användning. (Bra ur miljösynpunkt, samtidigt som både hon och jag på sätt och vis tjänade/sparade en slant)

Mer återbruk & loppisfynd

Den beigea kudden på bilden här ovan har jag sytt av två kökshanddukar. Även drömfångaren är tillverkad av återbrukat material.

Flätade bara metalltråd och formade den till en ring. I cirkeln fäste jag sedan en virkad duk, samt diverse garn och tygband inköpta på secondhand.

Och apropå secondhand…

Förra helgen när jag var ute på promenad, såg jag dessa väggljushållare i ett skyltfönster hos en av stans secondhandbutiker. Behöver jag ens skriva att jag föll pladask?

Blev inte direkt mindre förtjust när jag insåg att de är tillverkade i trä, och förmodligen handsnidade (!) På baksidan är initialerna KES och 1949 inristat, vilket jag antar är årtalet.

120 spänn för paret måste väl ändå anses som ett fynd? Oavsett vilket, tror jag att även dessa kommer bli himla fina i mitt tiny house framöver.

…Vad har ni för tankar kring återbruk och att vårda/laga det en redan har? Vilket är ditt bästa loppisfynd? Berätta gärna i en kommentar här nedan!
Om du vill får du gärna tipsa om din favvo-loppis/secondhand-butik också! (En av mina favoriter är Hjärta till Hjärta i Linköping)

Hoppas ni haft en riktigt fin dag, o att ni får en härlig fortsättning på veckan! Ta hand om er ? KRAMAR

Relaterade inlägg:
Så fyndar du på loppis & secondhand
Köpstopp & tankar kring hållbar konsumtion
Tiden är inne
Det är svårt att hålla sig frisk & sund i ett sjukt samhälle
Pengar är tid
Vad varje konsument bör veta

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

14 thoughts on “Återbruk & loppisfynd – att ge gamla saker nytt liv

 1. Hjärta till hjärta i Linköping är en av mina favoriter också, men min absoluta favorit när det gäller kläder så är det Björkas Nytt o Bytt i Eksjö, dom har viss inredning också, men det är en otroligt välsorterad second-hand butik med bra priser o bra kvalitet/sortering på kläderna. Du lämnar in dina egna kläder så säljer dom det är dig, win-win 🙂

  1. Hjärta till hjärta i Motala är lite mindre men har betydligt roligare saker och bättre priser 🙂 helt klart värt att besöka

   1. Hej!
    Tänkte bara säga att jag uppskattar din blogg och skulle gärna veta mer om yoga och dina tankar kring det. Varför valde du den yogastiöen du valde? Har du studerat yoga filosofi? Det känns som att yoga ofta framställs som väldigt fysiskt men jag har för mig att det finns massa filosofi å sådant bakom rörelserna… Hur började du med yoga? Kanske även om meditation å dina tankar kring det.

    Kram

    1. Hej Sofia!
     Vad fint att höra, tack snälla. Åh vilka härliga frågor, tänker att jag skriver ett inlägg framöver där jag besvarar dem – dels så kan jag svara lite utförligare då, samtidigt som fler kanske är intresserade av att läsa om det. Tack för tipset!
     Kram

  2. Åh okej, har aldrig varit där, men vill absolut åka dit. Tack snälla för tipset! Det låter toppen ?

  1. Hihi jaa men eller hur! ? Jag har nog tänkt att det är någon form av sjöodjur, men det skulle ju lika gärna kunna vara drakar. Tack!
   Kram kram

  1. Åh tack för tipsen! Får passa på att besöka dem om jag har vägarna förbi de trakterna framöver ?

 2. En fråga om nåt helt annat… Jag har precis skaffat katt. Själv är jag petig när jag nån gång äter kött med vart det kommer ifrån, ekologiskt etc. Men kattmat?! Svårt att hitta nåt vettigt. Hur tänker du med din katt?

  1. Vad mysigt! Jag håller med dig, det är lite klurigt det där – även om utbudet av ekologisk kattmat har blivit något större de senaste åren. Vet tex att Zooplus har en del olika varianter att välja bland.
   Min katt har fått lite olika sorters mat genom åren (både lite högre kvalitet och mer konventionell) men han gillar inte allt, vilket gör det ännu klurigare. Hoppas du hittar nåt som känns bra både för dig och kissen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.