?>

Artikel i Dagens Nyheter & Expressen

För ett tag sedan hörde en journalist ifrån DN av sig och undrade om hon fick göra en intervju med mig, på temat minimalism. Så himla kul!

Det glädjer mig verkligen att miljö- och hållbarhetsfrågor, samt ämnen som downshifting och frivillig enkelhet, lyfts allt mer i media – och i synnerhet när det görs på ett positivt och inspirerande sätt. ♥

Foto: Eva Tedesjö

Hursomhelst är det runt sex veckor sedan intervjun gjordes, så jag hade nästan glömt bort den när Sofie (reportern) hörde av sig och sa att den skulle publiceras i veckan.

Som några av er fina läsare redan noterat så kom artikeln ut på webben i måndags, och igår var den med i pappersutgåvan av tidningen.

Jo, det kan vara så att jag avsiktligt lagt den ena tidningen över mitt ansikte på bilden, haha. Gapskratt ur grodperspektiv är inte den mest smickrande vinkeln… ?

Artikeln verkar ha fått blandade reaktioner, alltifrån glada hejarop till ganska kritiska och negativa kommentarer. Det är lite spännande att vissa människor är så snabba på att spekulera och döma, samt att fylla i tomrummen med diverse antaganden…

Jag läste några av kommentarerna, men bestämde mig ganska snart för att släppa det. Folk får tycka vad de vill. Det är som Taylor Swift sjunger ”And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate. Baby, I’m just gonna shake, shake, shake, shake, shake. I shake it off, I shake it off.”  

Vill ni läsa artikeln i sin helhet så hittar ni den här. (Tyvärr är den låst för icke-prenumeranter, men jag såg att man kan prova gratis i en månad)

Foto: Eva Tedesjö

Hursomhelst, efter att artikeln i DN hade publicerats så hörde även Expressen av sig och ville skriva en liknande artikel, som ni hittar här. Om jag förstod reporten rätt, så kommer den även att publiceras i den tryckta tidningen idag.

En sak som jag har noterat tidigare, men som blev extra tydligt nu – är att media ofta vinklar och förstora upp saker och ting. Som exempel, om man säger ’jag jobbade som byggnadsingenjör’ så blir det ’hon lämnade den framgångsrika karriären som byggnadsingenjör’. Hahah, eh ja, jag tror ni förstår vad jag menar.

Även om jag har fått ta en del taskiga kommentarer och så nu, tänker jag att det är värt det – om det inspirerar andra till att fundera över och kanske även ifrågasätta gällande normer och system. Med det sagt säger jag inte att alla ska göra som jag och min man, bara för att det passar oss behöver inte det vara rätt för någon annan.

Var och en ska göra som de vill. Jag önskar bara att det var mer okej att gå sin egen väg, och att fler finner modet att göra just det. ♥

Avslutningsvis vill jag bara tacka för alla fina, gulliga och uppmuntrande meddelanden som har trillat in från olika håll! ♥

Dessutom vill jag såklart passa på att välkomna alla nya läsare! Jättekul att ni har hittat hit ♥ Är det något speciellt ni vill läsa om, så kan jag tipsa om att kika bland de olika kategorierna samt att använda sökfunktionen som finns här på bloggen.

Önskar alla en riktigt fin dag! Ta hand om er. ♥ Kramar

 

Ps. Jag finns även på instagram (@sandrajunhammar) och på facebook här.  

 

Relaterade inlägg:

Ett enklare liv – att bo på liten yta
Radiodebut – förmiddag i P4 Östergötland
Tankar kring att skaffa barn
Podd-debut i Andra Sätt
Pengar är tid

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

22 thoughts on “Artikel i Dagens Nyheter & Expressen

 1. Det var just genom artikeln i DN:s webbupplaga som jag hittade både din blogg och ditt instagramkonto.

  Jag ska absolut läsa mer på din blogg, om dina tankar, funderingar och goda råd. Ser fram mot intressant läsning.

  K

 2. Elaka kommentarer?!? Min spontana känsla är hur sjutton kan en ha något negativt att säja om en som försöker leva mer hållbart! Men visst, att utmana rådande normer provocerar. Till och med när det handlar om snälla saker.
  Jag hoppas att några av de där gnällspikarna hittar in på din blogg. För här tycker jag du formulerar dig väldigt bra om hur det här är ert val för att hålla och att det finns fler sätt att göra rätt på. En artikeln, precis som du skriver, är journalistens tolkning av dina ord. Och hens sätt att få till en bra artikel som drar läsare.

  Jag tycker att det är attans bra att du syns i media med dina vägval! Det hjälper till att lite rucka på rådande normer åt ett mer hållbart håll!

  1. Haha, jo det var visst väldigt mycket som var ’fel’ med mina val och min livsstil enligt vissa… Absolut, visst är det så!
   Men ååh, tack snälla för dina vänliga och uppmuntrande ord. De värmer verkligen! ?

 3. Jag har upptäckt dig och din fina hemsida via DN-artikeln. Så inspirerande att läsa, och så mycket vackra bilder. Tack för att du delar med dig.
  Ser fram emot att botanisera runt och läsa här lediga stunder.
  Downshifting är en frisk fläkt bland vår tids konsumtionshysteri och statusjakt, och jag har länge inspirerats av att leva enklare, och gör väl på sätt och vis det, på mitt sätt, inne i stan. Men jag tänker att jag så småningom kommer flytta ut på landet… fast ännu är jag inte klar med att bo i stan. Tycker så mycket om närheten; till vännerna, kaféerna, bageriet, biblioteket, vinbaren. Etc.
  Än en gång: tack för en väldigt fin och inspirerande hemsida. Önskar dig allt gott!

  1. Ååh vad kul att höra, tack så mycket! Absolut, det tycker jag med. Vad härligt att du inspireras av det och på sätt och vis redan lever så.
   Man måste ju inte bo på landet för att leva enklare, om man inte vill. Precis som du är inne på så finns det ju både för- och nackdelar med såväl landsbygden som stan.
   Tack själv för dina vänliga ord! Och tack detsamma ?

 4. Alla kommentarer är bra kommentarer. Tänk dig – Någon läste artikeln, stannade upp för ett ögonblick, upphörde med sitt övriga liv och skrev några tankar om det – om dig och ditt liv. Det betyder att den nådde ut till den personen – oavsett hur.

  Förändring kommer inte utan friktion. Du kan inte ändra riktningen på vatten rinnandes nerför ett berg utan att stöta på patrull. Det är inte nödvändigtvis utav ”ondo” – mer ett uttryck för att du förändrar saker och ting omkring dig.

  DET är ditt mod och DIN publika medverkan som bidrar till den förändringen. Tack!

  1. Ååh, men vilket fint sätt att se på det! Förstår hur du menar och kan verkligen känna att du har rätt, även om en liten del av mig tvekar/protesterar en aning…

   Når man fram till en person om den kontrar med att gå till attack? Hmm, jo men det gör man kanske på sätt och vis. Antagligen triggade artikeln en öm punkt hos de som blev provocerade.

   Gillar verkligen liknelsen med vattnet! Tack snälla för dina kloka och uppmuntrande ord ?

   1. Jag tror att människan i grunden är lat. Vi gör inget utan motivation.

    Därför kommer de flesta människor runt omkring dig ignorera det du säger eller gör. De bryr sig således inte ett sk*t. Dessa kan du inte påverka, för de är inte ens i din ”vattenfåra”. Några procent kommer att bry sig och reagera. Det betyder att de har läst/hört på det du gör eller säger och tar sig tid att ”bry sig”. Hur den reaktionen ser ut är egentligen oväsentlig. Det är uppvaknandet av en idé, kornet av glöd, anandet av en upptäckt som gör skillnaden mellan när lampan är på eller av.

    Att vissa blir ”pissed off” är bara bra. Det betyder att din åsikt gick rakt in i det emotionella hjärtat. Härligt 🙂

    *******************************
    Några andra funderingar jag har som du gärna får suga på är:

    1. Kan man ärligt tro på världsfred och samtidigt låsa dörren? Se på action-film? Leka med vattenpistoler? Leka med Lego-gubbar som ser ut som soldater? När ska vi människar ta världsfred på allvar? (I mina ögon den enskilt viktigaste frågan i världen.)

    2. Kan man vara helt ärlig med en slips/högklackade skor [Insert any fashion item]? För på vilket sätt förbättrar slipsen/högklackat personen ifråga?

    3. Om evolutionsteorin som den är skriven idag i allmän media är sann – innebär det att någon gång för länge sedan gick det en människoliknande figur utan självmedvetande – men dagen efter blev denne självmedveten. Vad hände då? Vart kom det (medvetandet) ifrån? Vart var det innan? (Samma sak med alla varelser som ”blir” självmedvetna eftersom cell till varelse således är evolution i hyperspeed.)

    4. Varför säger många människor att de älskar djur men äter kött och köper t.ex en bil med skinnklädsel? Hade ju lika gärna kunna varit framavlat hundskinn från Kina. Får det inte att gå ihop.

    5. Varför stör sig så många människor på dagens politik/politiker men själva gör de inget för att förändra världen/livet? De stör sig på Löfven och hans (rel) låga utbildning men har ingen aning om hur man räknar ut vinkeln på en triangel.

    6. Varför säger människor ”jag älskar dig” men egentligen menar de ”jag älskar dig, men/utifall”. Det där ”men” och ”utifall” utelämnar de – varför? Antingen älskar man ju någon. Ovilkorligt. Gränslöst. Obegränsat. Eller så försöker man upprätta något form av emotionellt kontrakt med en motpart med ”utifall”-satser och annat. En mor älskar väl sina barn ovillkorligen? Men inte sin man? Eller? Vad har jag missat?

    Ja, har tusen saker men nu har du några ämnen du kan fundera på 🙂

    1. Hihi, det tror jag med 😉 Tack så mycket för att du delar med dig av dina kloka tankar!

     Superintressanta frågor! Har redan funderat över några av dem, men ska definitivt fundera över de andra. Kanske blir det rent av något inlägg på någon av dem framöver. ?

 5. Jag hittade också hit till din blogg genom DNs artikel. Tycker att det var en fin artikel. Jag är nyfiken på hur man vågar hoppa av ekorrhjulet och vad man lever av. Även om det går att sänka levnadskostnaderna jättemycket så behöver man ju ändå lite pengar. Just nu läser jag och inspireras från en massa håll. En dag ska jag också våga gå mot strömmen och inte jobba 8-5 tills jag är 70 år.
  Blev dessutom lite extra nyfiken eftersom jag bor i Linköping, inte långt från dig.
  Heja dig och fortsätt leva ditt liv om du trivs med det!

 6. Älskade din artikel i DN. Det va så jag hittade din blogg och din Instagram.
  Du ger mig ett lugn som ingen kan förstå. Och du har ett inlägg i din blogg som är så fantastiskt bra. Du sätter ord på massor av tankar och känslor jag haft de senaste åren. Så TACK för dina kloka ord! Du är en riktig inspiratör!

 7. Jätteroligt att du får nå ut och inspirera fler människor men jag blev lite trött på alla sura kommentarer även om majoriteten var positiva.

  Däremot om man bortser från den sura tonen och inte utgår från att vårt nuvarande system är det enda rätta är ju frågan om hur vi ska organisera vårt samhälle väldigt intressant. Hur ska vi finansiera sjukvård, skola etc utan att alla måste jobba heltid och konsumera massa saker? Kan vi ha kvar ett samhälle som bygger på konsumtion samtidigt som vi står inför en klimatkris?

  Det är ju ändå inte så länge sen bara mannen arbetade utanför hemmet i de flesta familjer. Och då hade vi ändå råd med sjukvård och skola.

  1. Tack! Ja, jo men precis. Det är verkligen jättebra frågor, som jag både har läst och funderat en del kring. Är övertygad om att vi behöver ett helt annat system än det vi har idag, men har inte helt landat i exakt hur jag skulle vilja att det såg ut.
   Nej men precis, det har du helt rätt i!

 8. Med tillräcklig spridning av en text eller åsikt – via tidningar, massmedia, blogg etc – så kommer det alltid att finnas människor som har en annan ståndpunkt, som uttrycker sig plumpt och hatiskt eller är allmänt negativa. Det kommer man aldrig ifrån så det skall du inte ta personligt. Så du gör rätt i att släppa sådant som drar ned dig och koncentrera dig på de som är nyfikna och vänligt inställda. Det betyder inte att åsikter inte kan nötas mot varandra, det är ju det som för saker och ting framåt, men det bör göras på ett anständigt sätt.

  Jag tycker att du i din blogg uttrycker dig tolerant och att du inte är fördömande och prackar på folk ditt sätt att leva och fundera. Jag läser din blogg just därför att du valt en annan livsväg, ett alternativ till ekorrhjulet och det tror jag rent allmänt att det finns ett stort intresse för i samhället. Så jag ser det som en framgång att du fick synlighet i DN, låt vara att journalister vinklar vissa saker på annat sätt än vad de är; det hör liksom till yrket att försköna eller dramatisera, ha, ha. Tyvärr kan jag inte läsa artikeln eftersom jag förbrukade DN:s gratismånad i samband med valet men Expressen gick bra att läsa. – Hoppas att artiklarna ger fler läsare till din utmärkta blogg!

  1. Absolut, det har du helt rätt i. Tack så mycket för dina kloka, vänliga och uppmuntrande ord.

   Åh, vad fint att höra. Absolut, det är nog sant haha. Okej jag förstår, men så bra att du kunde läsa den ena iallafall. Tack snälla!

 9. Wow, vad kul att du får spridning på din berättelse och vad ännu finare att du tar det med lite ro. För det kan ju verkligen rubba vem som helst i själen att få negativ feedback oavsett mycket eller lite, men jag håller med dig om att det är bra att få igång tankarna hos alla olika sorters personer och som flera skrivit redan här att reaktion är bra, då har folk åtminstone funderat en liten stund över hur de ska förhålla sig till tidningstexten. Sen handlar ju orden som kommer ut mer om läsaren själv än om dig och dina val. De har ju du gjort välgrundat för flera år sen. Tänk vilka resor som kan börja nu! Om det så bara är en enda, eller ens du själv som växt lite så var det stort! Heja!

  1. Ååh, men tack så mycket snälla du! Det värmer. Ja men visst är det så, det har du helt rätt i. Vad fint, tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.