?>

15 miljövänliga & ekonomiska tips när du är på språng

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar för bla. Jordklok.

Är du sugen på att spara en slant och samtidigt göra en insats för miljön, utan någon större ansträngning? Toppen! Temat för april månad (i utmaningen mot ett mer hållbart 2018) är ju som tidigare nämnt, att minska antalet engångsprodukter.

Hittills har vi kikat på köket och badrummet, men hur gör man när man inte är hemma? Det tänkte jag att vi skulle kolla på i detta inlägg! Nedan följer därför 15 miljövänliga och ekonomiska tips som funkar fint för utflykten, storhandlingen, turen på stan eller kort och gott när man är iväg.

Som vanligt är jag inte ute efter att komma med några pekpinnar, utan tanken är snarare att dela med mig av ett gäng tips och idéer som förhoppningsvis kan inspirera.

Vi börjar med utflykterna.

5 tips för smartare utflykter

Oavsett om det står fiske, bärplockning, picknick eller någon annan friluftsaktivitet på schemat, kan nedanstående punkter vara värdefulla.

1. Grillen: Spara såväl plånboken som miljön genom att skippa engångsgrillen! Vissa utflyktsplatser har ju fasta grillplatser, utnyttja dessa eller ta med en egen liten kolgrill. Ytterligare ett alternativ är ju såklart någon form av sprit- eller trangiakök.

Är ni riktiga friluftsentusiaster finns det även små, kompakta lösningar där man eldar med mindre kvistar och pinnar som finns på platsen. Miljövänligt och praktiskt på samma gång, då man inte behöver släpa med sig grillkol, rödsprit eller annat bränsle! (Är du nyfiken på hur de fungerar, kolla ovanstående video.)

2. Drycken: Jo, det må vara smidigt med små festisar och liknande, men helt ärligt är det varken speciellt billigt eller klimatsmart med dessa engångsförpackningar. En idé är att istället fixa sin egen dryck och ta med i vattenflaskor eller termos.

Tips! Här hittar ni en tålig och miljövänlig vattenflaska för barn. Och här hittar ni schyssta termosar i rostfritt stål. (adlinks*)

3. Maten: Precis som med drycken är det en god idé att välja bort färdiga portionslösningar (typ små yoghurtförpackningar, färdiga sallader och liknande ’grab to go’-lösningar). Att själv tillaga/portionera upp dessa saker i små burkar eller lunchlådor, blir betydligt billigare och minskar antalet förpackningar.

Tips! Välj gärna burkar i rostfritt stål till utflykten, de håller i en evighet och är samtidigt både lättare och tåligare än glas. Schyssta burkar och matlådor i rostfritt stål hittar ni bland annat här och här. (adlinks*)

4. Tallrikar, glas & bestick: Skippa engångsvarianterna i plast och papper, till förmån för varianter som går att använda många gånger. Välj till exempel tåliga varianter i rostfritt, eller fynda utflykts-husgeråd på loppis för en billig penning.

5. Mattermos: Kanske vill ni äta varm mat, men slippa att tillaga den utomhus? Då kan en mattermos vara en bra lösning! Vi plockar ofta med oss våra mattermosar på utflykter, eller när vi är i torpet och jobbar, väldigt smidigt!

Psst! Vill du köpa en likadan mattermos som vi har, så hittar du den här. (adlink*)

 

6 smarta tips när du är på språng

Nedanstående idéer funkar fint alldeles oavsett om du ska en sväng på stan, till jobbet eller kanske göra en (kortare) resa någonstans.

1. Tygpåsar: Gör det gärna till en vana att plocka med en tygpåse i väskan eller jackfickan. På så sätt blir det lättare att minimera plastpåsarna! Perfekt när man lånar böcker på biblioteket, eller kanske passar på att plocka med några matvaror på vägen hem från jobbet.

2. Vattenflaska: Skippa dyrt flaskvatten och spara såväl planeten som plånboken! Personligen har jag i princip alltid med mig min flaska i från klean kanteen när jag ska iväg någonstans. Den har hängt med i många år nu, och lär hänga med i många år till.
Psst! Vill du köpa en egen flaska, hittar du den fraktfritt här. (adlink*)

3. Termosmugg: Gillar du att ta med dig en kopp kaffe eller té när du ska iväg? Investera i en termosmugg (förslagsvis i rostfritt) och be ditt favoritställe fylla den med din take away-dryck. På så sätt sparar du in på engångsmuggarna. Ett annat (billigare) alternativ är ju förstås att ta med eget kaffe/té hemifrån.

Råkar du glömma termosmuggen en dag? Då är ett tips att skippa plastlocket till engångsmuggen.

4. Bestick: Ibland kan saker och ting dra ut på tiden och man behöver fylla på med energi i form av mat eller mellanmål. Men det är ju inte alltid det funkar att sätta sig på ett café eller en restaurang, utan man kanske går förbi närmsta matbutik och plockar med sig något att äta. Då är det väldigt praktiskt att ha med sig en liten gaffel/sked (alternativt en kombination av de båda, en så kallad spork) i väskan. På så sätt blir det lättare att undvika engångsvarianterna i plast.

5. Äta ute: Appropå caféer och restauranger – försök att i första hand välja matställen som serverar maten på riktiga tallrikar, och drycken i riktiga glas. (Välj alltså bort de som serverar maten på/i engångsprodukter.)

6. Snacks: Att ta med egna snacks hemifrån blir betydligt billigare än att gå förbi närmsta Pressbyrå eller 7-Eleven, dessutom reducerar det generellt antalet förpackningar. (Det är ju bättre att tex köpa en stor påse med nötter och sedan ta med ett gäng i en liten burk, än att köpa flera små påsar/förpackningar.)

 

4 tips för smartare veckohandling

Nedanstående idéer funkar fint när det är dags att handla mat, i synnerhet när det är dags att stor-/veckohandla.

1. Inköpslista: Att skriva en inköpslista och sedan hålla sig till den, är faktiskt både ekonomiskt och miljösmart. Då minimerar vi nämligen risken för att impulsköpa saker som vi egentligen inte behöver. Dessutom kan det vara ett sätt att minska matsvinnet (genom att planera vad man ska äta och skriva en inköpslista efter det, minskar ju risken att man köper hem för mycket mat som sedan hinner bli dålig innan den hunnit tillagas/ätas).

2. Tygpåsar: Även vid veckohandlingen är tygpåsar att föredra, eftersom de på sikt sparar både pengar och miljön.* Ytterligare ett alternativ/komplement till tygpåsarna kan vara lite större cykelkorgar.

Jag och min man har i princip alltid med oss två cykelkorgar (och ett gäng tygpåsar) när vi handlar mat. Det är väldigt smidigt – det är ju bara att sätta/hänga korgarna på kundvagnen! Och sedan kan man med fördel lägga de lite ömtåligare varorna i dem, så är de skyddade (och slipper bli mos).

* Förtydligande: för att tygpåsar ska vara det bästa alternativet bör de användas många (minst 100) gånger. Det allra bästa är om de tillverkats av tyg som annars skulle slängts (återbruk), alternativt ekologiskt/miljömärkt tyg. Naturskyddsföreningen har skrivit om olika kassar här.

3. Små tygpåsar: Ett sätt att spara miljön (och samtidigt slippa tömma källsorteringen stup i kvarten) är att köpa mindre tygpåsar till frukt och grönt! De funkar även fint till exempelvis bröd. Vill man inte ha ’täta’ påsar som på bilden ovan, finns det även nätvarianter.

Dessa påsar hittar ni bland annat hos några av mina favoritbutiker, nämligen: Jordklok (adlink*), Lapland Eco Store och medvetna.se.

4. Lösvikt & förpackningar: När vi ändå är inne på förpackningar och källsortering – försök att (så långt det är möjligt) välja bort produkter med onödiga förpackningar. Det här är tyvärr (konstigt nog) ofta lite extra klurigt när man handlar ekologiskt, eftersom eko-varorna många gånger är inplastade. Påpeka/ifrågasätt gärna detta i butiken – för om vi som konsumenter börjar ställa krav, kommer utbudet successivt att förändras.

Men att köpa saker i lösvikt (och fylla i egna kärl/påsar) alternativt att köpa större förpackningar (förutsatt att allt blir uppätet) kan alltså vara några sätt att minska mängden förpackningar.

Att koka kikärtor och bönor själv är ytterligare en sak som kan spara in en hel del pengar och förpackningar (men även transporter). Detta är något vi kämpar med att bli bättre på – men man får ta ett steg i taget helt enkelt (samt jämföra med sig själv).

Ja, där hade vi alla 15 tips. Har ni några fler idéer på hur man kan minska antalet förpackningar/engångsprodukter när man är på språng? Eller funderar du kanske över något annat? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en underbar dag allesammans! Kram på er ♥

 

* En adlink är en annonslänk. Det vill säga, klickar du på länken och handlar direkt efter, så går några kronor till mig. Jag tipsar enbart om produkter jag genuint gillar. 

 

Relaterade inlägg:

Att kemikalie- & plastbanta
12 miljövänliga & ekonomiska bröllopstips
Vad varje konsument bör veta
Minska engångsartiklarna i köket – bra för plånboken & planeten

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “15 miljövänliga & ekonomiska tips när du är på språng

  1. Tack! Absolut, det har du rätt i. För att tygpåsarna ska vara bäst behöver de användas många gånger, vilket jag kunde varit tydligare med. Därför kompletterade jag texten med en länk till naturskyddsföreningen nu.

   Det allra bästa är troligen tygpåsar som har tillverkats av tyg som annars skulle ha slängts (alltså återbruk) alternativt ekologiskt/miljömärkt tyg, samt att man verkligen ser till att använda dem länge (vi har haft och använt våra i många år nu).

   Tack för din feedback!

   1. Så himla svårt det här tycker jag, som försöker vara en medveten konsument. Ska erkänna att jag alltid trott att tex ekologisk bomull är ett bra alternativ, men med nya rön och där man tittar på hela produktionscykeln så ligger det inte lika bra till längre…. så svårt!
    Använda länge måste ju, som du skriver, vara det absolut bästa!

    1. Absolut, jag håller verkligen med dig! Ja samma här, sedan tänker jag fortfarande att det är bättre än konventionell bomull (med tanke på kemikalier och så) – men faktum kvarstår ju att det går åt extremt mycket vatten och andra resurser att framställa.

     Generellt är det så otroligt många aspekter att väga in och ta hänsyn till! Men om man försöker använda det man har, lagar, återbrukar, återvinner och handlar second hand, så kommer man ju en bra bit på vägen iallafall. ♥

 1. Jag har funderat många gånger varför ekologiska produkter i förpackningar innehåller så lite. Varför inte göra större förpackningar så slipper vi som barnfamilj köpa flera.
  Kanske kan det vara ett tema att skriva för dig, hur vi konsumenter kan påverka tillsammans. Kanske tex att ena veckan så hör alla dina läsare av sig och skriver samtidigt till affärer och tillverkare och inte bara med pekpinnar utan med alternativa saker? ?

  1. Har också funderat på det, kanske har det med priset att göra? Tänker att de kanske håller nere storleken för att kunna sätta ett pris som inte är alltför långt ifrån de konventionella produkterna. Men det är bara en teori. Skulle också önska att det fanns större förpackningar av vissa varor!

   Jättebra idé, jag tar med mig den och försöker skriva något på temat framöver! ?

 2. Hej!

  Tack för ännu ett klokt inlägg! Jag har verkligen blivit peppad på att tänka ett varv extra när det gäller ”skräp” på sista tiden. Både engångsgrejer och förpackningar. Det är ju skrämmande hur mycket skräp det blir! Som jag nämnt tidigare finns den kooperativa affären Bikupan i Jönköping. Där kan man köpa mycket på lösvikt och jag var där nu på lunchen och köpte müsliingredienser, frukt och nötter. De har även tvättmedel, schampo m.m. i stora behållare så att man kan ta med egen flaska och fylla på. Ett toppenställe alltså! Kanske finns det fler sådana affärer runt om i landet? Jag hinner inte alltid ta mig dit och min vanliga handling är veckohandling på nätet och då hämtar man papperskassar i ett kylskåp vid affären. Jag försöker numera undvika de produkter som har plastförpackningar och istället köpa sådana med papper. Fast det funkar ju inte på allt. Det är verkligen en härlig känsla att hämta in sin egen mat från landet, helt färsk och oförpackad!

  Ha det gott!

  1. Tack snälla! Vad kul att höra, jo men verkligen! Ja men just det, tycker att det låter som en toppenbutik. Får försöka svänga förbi där om/när jag har vägarna förbi Jönköping framöver! Ja det borde det ju göra, har tyvärr dålig koll på var… Måste kolla upp om vi har någon här i närheten av Linköping ?
   Det låter klokt och bra! Precis, vissa varor kan vara lite extra kluriga. Jaa men eller hur, älskar det!
   Tack detsamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.