?>

12 miljövänliga & ekonomiska bröllopstips

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

Går du i bröllopstankar? Eller har du kanske planer på att anordna någon annan tillställning framöver, som exempelvis ett dop, examens- eller födelsedagsfirande? Toppen! I detta inlägg tänkte jag nämligen dela med mig ett gäng tips och idéer som kan göra tillställningen lite vänligare mot såväl plånboken som miljön. Fokus ligger i första hand på bröllop, men många av tipsen funkar fint även för andra fester och event.

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

Till att börja med, vill jag bara skriva att man ska göra det som känns rätt för en själv. Vissa vill verkligen slå på stort och har inget emot att spendera en rejäl slant på att få det där bröllopet de alltid drömt om. Medan andra inte är lika sugna på att spendera en halv årslön på en enda dag. Oavsett vilket, så lägger jag ingen värdering i det, var och en gör som de vill. Alltså, inspireras av de punkter som tilltalar dig och strunta i resten!

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

Innan vi drar igång tänkte jag bara lite kort berätta om vårt bröllop, eftersom många av tipsen är hämtade därifrån. Jag och min man bestämde oss för att göra vår egen grej – och på sätt och vis tog vi ut svängarna en hel del, jämfört med ett traditionellt bröllop.

För det första, valde vi att gifta oss utomhus (i naturen) i slutet av april. Vi struntade i trerättersmiddagen, till förmån för en vegetarisk lunchbuffé. Dessutom skippade vi bröllopsfesten, bjöd bara in de närmsta och fixade mycket själva. Resultatet blev så himla bra, mycket bättre än vi någonsin vågat hoppas och tro. Det blev verkligen vår dag ♥

Men nu kör vi igång, här kommer tipsen! (Utan inbördes ordning)

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

12 miljövänliga & ekonomiska tips för dop, bröllop, examens- och födelsedagsfiranden

1. Antal gäster

Kostnaden för ett bröllop (eller annat firande) hänger såklart ihop med upplägget, men också till stor del med antalet gäster. Vi resonerade såhär: Varför bjuda folk som man aldrig träffar eller umgås med annars? Det kan man ju göra om man vill och det känns rätt. Men skippa att bjuda folk bara för att du/ni ’borde’.

Svårt att korta ner gästlistan? Ett alternativ kan ju vara att göra som ett vänpar till mig. De valde att enbart bjuda in de närmsta på middagen, medan övriga gäster var välkomna att delta under vigseln och festen (där även bröllopstårtan serverades).

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

2. Kläder & skor

Att köpa en ny brudklänning, frack/smoking och skor kostar ofta en slant. Att hyra, låna eller köpa begagnat kan vara ett mer miljövänligt och ekonomiskt alternativ. Vi kikade på dessa alternativ när vi skulle gifta oss, men eftersom vi var lite sent ute slutade det med att vi köpte vi nytt. Ett tips är alltså att vara ute i god tid!

Min man valde en mörkgrå kostym istället för smoking/frack, vilket innebär att han kommer att kunna använda den även vid andra tillfällen framöver. (Det hade inte varit fallet för en smoking eller frack.)

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

Jag köpte en klänning och sålde den sedan efter bröllopet. Kostnaden blev på så sätt lägre än att hyra en klänning, samtidigt som någon annan fick möjlighet att bära den efter mig. (Istället för att låta den hänga i min garderob och samla damm.)

I samband med bröllopet var det ändå dags för oss att köpa nya skor, men istället för höga klackar och lackskor valde vi ballerinaskor och ett par snygga sneakers. Dessa har vi sedan använt flitigt även efter bröllopet (såväl till vardags som fest). Att satsa på saker som funkar efteråt och inte enbart vid ett tillfälle, är bättre för både plånboken och planeten!

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

3. Hår, smink & naglar

Många väljer att fixa hår, naglar och smink på en salong i samband med bröllop (eller andra tillställningar) vilket man såklart kan göra om man vill! Personligen valde jag dock att fixa dessa saker med hjälp av min syster. På så sätt blev det bra mycket billigare, samtidigt som jag kunde undvika en massa ’otäcka’ produkter och istället använda mina egna, ekologiska grejer. Min man fick håret klippt och friserat av sin bror.

Kanske har du en vän eller släkting som kan hjälpa dig med hår och smink?

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

4. Maten

Som jag nämnde i början av inlägget, behöver man ju inte servera en trerätters middag plus tårta. Man behöver inte ens servera kött eller fisk om man inte vill! Vi valde att ha en (alkoholfri) välkomstdrink, följt av vegetarisk lunchbuffé, samt kaffe och tårta. Vi lagade all mat själva och valde ekologiska råvaror. Det kanske inte passar alla och jag kan förstå att det kan bli betungande om man har ett stort bröllop. Men för oss funkade det fint.

Eftersom vi valde buffé behövde vi inte direkt någon som serverade maten, däremot hade vi hjälp av en bekant som förberedde, plockade fram, fyllde på och dukade undan allt eftersom. Några av fördelar med en buffé är ju att gästerna själva kan välja vad de vill äta samt hur mycket (vilket minskar risken för att mat slängs).

Att våga tänka lite utanför de traditionella ramarna kan alltså vara ett tips för spara såväl pengar som miljön.

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

5. Alkohol

Min man och jag är inte nykterister (även om vår alkoholkonsumtion är väldigt blygsam), men vi valde faktiskt bort alkoholen helt på vårt bröllop. Det kan man ju tycka vad man vill om, men för oss kändes det rätt och vi är nöjda med det beslutet. Det sparade ju såklart en del pengar, även om ekonomin inte var den huvudsakliga anledningen.

Vill man servera alkohol, är ju ett tips att i första hand välja ekologiska viner osv. Eventuellt kanske det även går att begränsa mängden? ? Men det är som sagt upp till var och en.

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

6. Lokal för middag & fest

Här finns det ju såklart lite olika alternativ i varierande prisklasser. Vi kikade på ett gäng olika lösningar, men landade slutligen i att utnyttja ett utrymme på mina svärföräldrars gård, som ligger ett par kilometer från den plats vi gifte oss. På så vis kunde vi dekorera och fixa lokalen precis som vi ville ha den och behövde inte betala någon hyra. Däremot hyrde vi in bord, stolar, dukar och porslin från ett företag som specialiserat sig på just det. Praktiskt nog ingick även disken i hyran 😉

Återigen ska man ju göra det man trivs med själv. Men kanske går det höra runt med vänner och bekanta? Finns det någon som har en mysig loge eller liknande, i närheten av vigselplatsen, som ni kan låna gratis eller hyra för en billig peng?

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

7. Fotograf

Här är faktiskt en sak som jag personligen tycker att det kan vara värt att lägga lite extra pengar på; att boka en duktig fotograf! Det är så himla fint att kunna gå tillbaka och återuppleva/minnas sin bröllopsdag tycker jag ♥ (och det vill man ju inte göra med halvtaskiga och suddiga bilder). Nej, mitt råd är verkligen att låta någon som är skicklig med kameran att föreviga ett så speciellt tillfälle som bröllopet.

Vi bokade en otroligt duktig fotograf som heter Alexandra Öhman (majoriteten av bilderna i detta inlägg är tagna av henne). När vi gifte oss hade hon jobbat som fotograf under några år, men höll på att bygga upp sin portfolio med just bröllopsbilder. Av den anledningen fick vi ett förmånligt pris. Det kan alltså vara ett tips för att få fina bilder till ett bra pris.

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

8. Brudbukett & blommor

Det bästa för såväl plånboken som planeten, är ju såklart om man kan plocka en bukett vilda eller egenodlade blommor. Men det kan ju såklart vara mer eller mindre svårt, beroende på exempelvis årstid. Personligen valde jag att köpa en ’vanlig’ bukett hos en florist. Sedan placerade jag stjälkarna i en plastpåse med lite vatten, förslöt den och virade ett vitt sidenband runt alltsammans. Att fixa det sista själv blir ofta lite mer ekonomiskt än att köpa en ’riktig brudbukett’.

(Så fort något heter brud- eller bröllops- följt av sakens namn, är det generellt sett bra mycket dyrare än samma produkt utan bröllopsprefixet)

Av etiska och miljömässiga skäl är ekologiska och fairtrade-märkta blommor att föredra.

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

Brudbuketten var de enda blommor vi köpte. I övrigt plockade vi in det lilla som var grönt/blommade i april…

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

Lönnblommor och -blad i små glas. Enkelt och fint! ♥

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

9. Ringar

Just ringarna kan vara lite kluriga, både ur etisk-, miljömässig och ekonomisk synpunkt. Diamanter och ädelmetaller (framförallt guld) har många gånger en ganska smutsig baksida… Att återanvända eller återvinna gammalt guld kan vara en lösning, alternativt att välja ”ekologiskt guld”.

Vi ville gärna ha vita/silverfärgade ringar, helst till ett bra pris och med så liten miljöpåverkan som möjligt. Dessutom var vi måna om att försöka undvika konflikt-diamanter. Det var inte helt lätt att uppfylla dessa kriterier, men valet föll slutligen på förlovningsringar av palladium (tåligare än silver, billigare än vitt guld) och en vigselring i silver med cubik zirkoner (syntetiska ädelstenar, tillverkade i laboratorium).

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

 10. Bröllopspresenter & gåvor

För att undvika onödiga (men välmenande) presenter går det ju såklart undanbe gåvor helt och hållet, om man vill. Ett annat alternativ kan ju vara att uppmana gästerna att skänka valfri slant till välgörenhet i brudparets namn. Ytterligare ett tips är att skriva ihop en lista över saker ni faktiskt önskar er och har nytta av. Personligen upplever jag att det underlättar för såväl gäster som brudpar.

Vi valde att skapa en digital ’önskelista’ via en gratistjänst på nätet. Där samlade vi saker som vi genuint ville ha och/eller hade ett behov av (i varierande prisklasser såklart). Vi hade även med saker som presentkort och välgörenhet. Till respektive grej på listan fanns en länk till produkten/tjänsten. Sedan kunde gästerna gå in och kryssa i den present de vill köpa (utan att vi som brudpar såg vem som tänkt köpa vad) men övriga gäster kunde se vilka saker som var reserverade. Himla smidigt! På så sätt undviks ju även dubbletter.

11. Inbjudan & dekorationer

Vid det här laget misstänker jag att ingen lyfter på ögonbrynen när jag skriver att vi tillverkade såväl dekorationer som inbjudningskort själva ? Både jag och min man är ganska pyssliga av oss, så vi tyckte det var kul.

Många gånger blir det både billigare och mer personligt att fixa grejerna själv. Samtidigt som det är lättare att välja material med omsorg.

Gillar du inte att pyssla finns det såklart även färdiga lösningar, välj då i första hand miljömärkta grejer och sunda material.

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

Vigselplatsen vi valt låg några hundra meter från närmsta väg. Vi tillverkade vita trähjärtan som vi hängde upp med jämna mellanrum längs med stigen fram till platsen. 

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

12. Bröllopsresa

Det är nog ingen som har missat att flyget är en riktig klimatbov. Men man behöver ju faktiskt inte resa runt halva jordklotet för att besöka vackra platser eller uppleva nya kulturer. Det finns så otroligt mycket att se och upptäcka på betydligt närmare avstånd!

Kanske kan en tågresa i Europa vara ett alternativ? Eller varför inte besöka någon av alla vackra platser vi har här på hemmaplan eller i något av våra grannländer? En bröllopsresa behöver ju inte innebära solsemester. Våga välja något annorlunda!

Vi fick en hotellweekend (i Sverige) som bröllopsgåva och har inte direkt gjort någon bröllopsresa utöver det. Framöver är vi dock sugna på att ta en tripp uppåt landet och se mer av norra Sverige. ♥

Foto: Alexandra Öhman, Alexandras Fotografier

Där hade vi dem, alla tolv tips! Har du fler tips och idéer? Eller kanske något annat som du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar!

Önskar alla en riktigt mysig och skön helg. Ta hand om er! Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Vad är schysst, hållbar & hälsosam mat?
Vad varje konsument bör veta
Ett mer hållbart 2018 – en månad i taget
Tiden är inne

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

10 thoughts on “12 miljövänliga & ekonomiska bröllopstips

 1. Så fint inlägg, vi tänker väldigt lika kring bröllop! Jag vill så gärna ha ett utomhusbröllop, men vågar man det pga svenskt väder? Hade ni någon backup plan vid spöregn/kyla? Det känns som att dagen kan antingen bli magisk eller lite sisådär beroende på vädret, eller är det inställningen? Tack för en bra blogg!

  1. Men ååh, tack snälla och vad kul att ni har liknande tankar. Vi funderade också mycket över vädret men hade supertur. Dagen innan bröllopet haglade det och dan efter snöade det… ? Men under bröllopet hade vi runt 17 grader och strålande solsken! Som backup skulle vi varit i samma lokal som vi åt i, men det hade verkligen inte alls varit samma sak. Så du har nog rätt. Tänker att det är bra att ha en backup, även om man gifter sig mitt i sommaren… Tack!

  1. Varsego’ ? Det är några år sen vi gifte oss, men jag tror att sidan vi använde hette önskelista.nu (alltså onskelista.nu)

 2. Hej Sandra,
  ville bara låta dig veta att jag blir varm i hjärtat och glad i hela kroppen av ditt självklara och ödmjuka sätt att visa att man inte behöver låta sig styras av ”hur det ska/borde vara”. Funderar själv mycket på sådant nu, viktiga förändringar för mig på väg ut ur utmattning, och finner både lugn och bubblig inspiration i din blogg. TACK! ♥

  1. Men ååh, vad glad jag blir av att höra det! TACK snälla för dina vänliga ord! ♥ Det låter klokt, hoppas verkligen att du hittar en livsstil som passar dig framöver. Kram!

 3. Intressant inlägg. Jag har själv haft lite ågren över min stundande 30 års födelsedag och hur jag ska fira den. Igår kväll kunde jag inte somna eftersom det låg och malde i mitt huvud. Sen bara kom det till mig, som en blixt från klar himmel, vad jag VILL och inte vad andra förväntar sig (enligt vett & etikett.) Jag skrev ner det i min drömdagbok och sen sov jag så gott inatt 🙂

  1. Tack. Men åh, vilken fin insikt! Och vad skönt att du kunde sova gott sen. Hoppas du får en härlig födelsedag och att du firar den som du vill! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.