?>

Yoga, meditation & hållbar livstil

Det har blivit dags för tredje delen i serien Min resa mot ett mer hållbart liv. För mig innebär hållbarhet som sagt så himla mycket mer än bara miljö- och klimatmässiga frågor – det omfattar bland annat även etiska och personliga aspekter. I första inlägget (som handlade om mat och kost) förklarade jag min definition av begreppet hållbar livsstil samt tanken bakom den här serien. Och i andra inlägget (som du hittar här) skrev jag om att kemikalie- och plastbanta.

Det här inlägget kommer (precis som rubriken antyder) handla om hur yoga och meditation kan leda till en mer hållbar livsstil, både på ett personligt och större plan. Först vill jag bara förtydliga att yoga är så mycket mer än de fysiska övningarna (asanas) som många av oss i västvärlden förknippar det med, men mer om det nedan. Jag vill också vara tydlig med att det såklart inte är ett krav att ägna sig varken åt yoga eller meditation för att leva mer hållbart, även om de spelat en avgörande roll för mig.

Min resa mot ett mer hållbart liv – Del 3. Yoga & meditation

Ordet yoga är sanskrit och betyder ungefär ”att förena” – att skapa balans eller en harmonisk helhet (mellan kropp, sinne och själ). Yoga är inte en religion, det är ett verktyg för att nå sinnesfrid. Det är en livsstil, ett sätt att leva.

Traditionellt delas yogan in i åtta olika grenar, där de fysiska övningarna utgör en av det åtta delarna. Jag tänkte inte gå in i detalj på de övriga sju delarna nu, utan nöjer mig med att nämna att de finns och att de bland annat handlar om förhållningssätt – dels gentemot sig själv, men även gentemot andra. Kortfattat gäller det exempelvis att vara ärlig, att inte skada någon eller något, att praktisera olika former av självdisciplin och andningstekniker, samt att vända uppmärksamheten/sinnena inåt.

”Yoga takes you into the present moment, the only place where life exists.”

– Patanjali

 Effekter av yoga

Att regelbundet utöva yoga har många fysiska fördelar – bland annat kan man få bättre balans, bli starkare, smidigare och mer flexibel. Dessutom kan det frigöra olika spänningar i kroppen samt leda till att vi andas bättre.

Men eftersom yoga är mycket mer än bara fysiska övningar, kan den också påverka otroligt många andra plan i livet. Yogan har gett mig ett inre lugn, bättre självkänsla, förmåga att vara närvarande, större tillit i livet och en djupare förståelse för saker. Dessutom upplever jag ökad medkänsla, tacksamhet, en mer kärleksfull och ödmjuk inställning samt en rad andra positiva aspekter.

”Peace comes from within. Don’t seek it without.”

– Buddha

Det var yogan som fick mig att vilja ta hand om kropp och själ; att äta bra, träna/motionera, prioritera sömn och vila. Kort och gott att göra saker jag mår bra av – inte för att jag ’måste’ eller ’borde’, utan för att jag genuint vill.

Yogan fick mig även att på allvar inse vad som är viktigt i livet och prioritera därefter. Den gav mig det mod, lugn och tålamod jag behövde för att orka genomföra förändringar. Tack vare yogan har jag blivit snällare och mer accepterande mot mig själv, och därmed andra. Med det sagt, har jag fortfarande bara skrapat på ytan och är inte på något sätt en expert eller fullärd.

 Meditation

Hittills har jag inte skrivit så mycket om meditation, det beror delvis på att det är relativt nytt för mig. Visserligen brukar man ju säga att ”yoga är meditation i rörelse” och yoga har jag ju utövat i många år nu. Men jag upplever ändå att de skiljer sig en del åt.

Meditation i sin rena form har jag egentligen bara utforskat det senaste halvåret. Men 10-20 minuter dagligen, i några månaders tid, blir snabbt ganska många timmar. Som jag nämnt i ett tidigare inlägg, använder jag mig bland annat av en app som heter Headspace.

Hur yoga & meditation hänger ihop med en hållbar livsstil

Det kan vara svårt att förstå vilka värdefulla verktyg yogan och meditationen är, att greppa vidden av deras kraft, om man inte själv tagit del av den. Men förhoppningsvis har jag något sånär, i ovanstående text, lyckats att förmedla hur yoga och meditation kan bidra till ett mer hållbart liv på ett personligt plan (fysiskt och psykiskt). Men hur hänger det egentligen ihop med hållbarhet i ett vidare perspektiv?

Kortfattat skulle man kunna säga att de tankar och värderingar som yogan grundar sig på, stämmer väl överens med en hållbar livsstil. Kärlek, respekt, medkänsla och vänlighet (både gentemot sig själv, planeten och andra varelser) är fundamentala delar i en yogisk livsstil. Grundtanken är att du inte kan skada någon/något annat, utan att samtidigt skada dig själv.

Tidigare skrev jag också att yogan kan ge större medkänsla, bättre självkänsla och ökat välmående, kopplingen mellan dessa tre och hållbarhet är stark.
– Med ökad medkänsla blir vi mer måna om hur vår konsumtion påverkar andra, det känns viktigare att välja exempelvis fairtrade, kravmärkt och vego.
– Bättre självkänsla gör oss mindre benägna att bry oss om vad andra tycker och tänker – vi behöver inte följa modet, ha den senaste mobilen eller något annat yttre attribut för att känna att vi duger.
– När vi är välmående och hälsosamma, behöver vi för det första inte knapra mängder av mediciner eller köpa en massa produkter för att bli/framstå som friska och sunda. Vi tenderar också att vara mer nöjda med livet när vi mår bra. Och nöjda människor är ofta ”dåliga konsumenter” i bemärkelsen att de shoppar mindre.

Dessutom kan yogan, som jag var inne på tidigare, ge oss insikten om vad som verkligen är viktigt i livet. När vi är medvetna om det, är vi också mer benägna att fatta kloka och hållbara beslut. Då blir ofta strävan efter ekonomisk och materiell framgång inte lika central. De viktigaste sakerna i livet är nämligen sällan saker – i materiell betydelse.

Många gånger köper vi prylar för att fylla icke materiella behov. Det kan handla om behovet av kärlek, uppskattning eller att passa in. (Jag har skrivit mer om det ämnet här). De som marknads- och reklamför olika produkter är ofta väl medvetna om detta och utnyttjar det såklart. ’Med vår produkt blir du lyckligare/ vackrare/ smalare/ mer hälsosam, omtyckt eller framgångsrik.’ Eller omvänt kan också undertonen i reklam vara att ’om du inte har den här saken är du inte bra eller framgångsrik nog’. Det handlar om status och rädsla för utanförskap eller att sticka ut ur mängden.

”Yoga is the journey of the self, through the self, to the self.”

– The Bhagavad Gita

Eftersom jag är en så inbiten meditatör (hehe) har jag anmält mig till en 10 dagar lång kurs i vipassana meditation, som drar igång nu den 25 oktober. Det ska bli spännande!

För er som inte är bekanta med vipassana meditation, så är det ganska hardcore. Bland annat råder det ädel tystnad under kursen, vilket innebär att man som deltagare inte kommunicerar med övriga deltagare alls (utom under sista dagen). Telefoner, datorer och liknande är inte tillåtet och det står ca 10 timmar meditation på schemat varje dag. Ganska hardcore som sagt, men jag ser fram emot det!

Av förklarliga skäl kommer jag därför inte kunna svara på några kommentarer mellan den 25/10 – 5/11, men jag lovar att svara på dem när jag är tillbaka igen! (Och innan jag åker såklart) Det kommer även ett par förinställda inlägg här på bloggen, under tiden jag är iväg. Ja, förutsatt att tekniken är med mig såklart.

Om ni vill, skulle jag kunna skriva ett inlägg av mina upplevelser av kursen efteråt? I så fall, är det något som ni redan nu undrar över? * Jag är också nyfiken på vad ni som läsare tycker om yoga och meditation! Har ni varit iväg på några kurser, hur var det i så fall? Utövar du yoga och meditation? Hur har det påverkat ditt liv? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni haft en skön helg allesammans och att ni får en fin vecka! Ta hand om er. Kram kram ♥

 

* Update: Ibland blir det inte riktig som man tänkt sig… Jag blev sjuk ett par dagar innan kursen skulle börja och kunde därför inte delta.

 

Relaterade inlägg:

Slow living
En dag i mitt liv
Vikten av att stanna upp
Tid för eftertanke

 

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “Yoga, meditation & hållbar livstil

 1. Åh, vad spännnande! Jag har också yogat i ett par år, men precis börjat nosa på meditation, så jag vill gärna läsa mer! Kursen låter väldigt spännande, och ganska läskig. Vill göra höra hur du upplevde det. 🙂

  1. Vad härligt! Ja, det känns både spännande och lite läskigt. Hoppas att det går bra och att jag vågar dela med mig av mina upplevelser efteråt hihi, men det är ambitionen iallafall.

 2. Tack för ett mycket värdefullt inlägg. Jag tror likt dig att ett hållbart liv på något sätt är en omöjlighet om det inte också kombineras med en inre resa och rutiner som ser till att den inre resan bejakas.

  Jag har själv varit på flera olika vispassana kurser och denna metod var det som öppnade mitt hårda skal..så blev glatt överraskad att även ditt liv styr mot denna riktning..☺️

  Oavsett om det blir ett inlägg eller inte så skriv ner för dig själv dina upplevelser av Vispassana. I detta liv är det så lätt att vi glömmer av det vi så tydligt i vissa stunder ser och jag går själv ganska ofta tillbaka till mina anteckningar som en påminnelse om min personliga sannimgar och erfarenhet??

  Tack för detta inlägg!

  1. Åh men tack snälla! Och vad spännande! Tar det som ett gott tecken att du besökt flera kurser (det tyder ju på att du inte blev avskräckt av första kursen tänker jag, hihi)
   Tack för tipset! Det låter klokt, får se till att anteckna när jag kommit hem igen.
   Tack själv för din fina kommentar ♥

 3. Wow vipassana! Känns ju sååå sjukt häftigt. Har velat göra det men tänkt att det är för jobbigt. Jag mediterar som längst 45 min. Min rygg kommer inte palla osv. En massa ursäkter. Jag vill veta allt sen Hahaha. Är det i Sverige?

  Jag har precis varit på ett dygns eget tyst retreat. Alltså Jag sov en natt hos min pappa hihi som inte var hemma för att få lugn o ro. Jag bara yogade, mediterade, promenerade, skrev o reflekterade lite, badade bastu osv. Bara njöt o var tyst. Såååå härligt ??

  Ha nu en häftig upplevelse med dig o ditt inre! Ska bli så intressant att höra sen. Ta hand om dig!

  1. Hihihi, ja men eller hur! Jag hoppas att jag fixar det och att jag känner mig bekväm med att dela med mig av mina upplevelser efteråt, men det är min ambition iallafall. Yes, det är i Sverige!

   Ååh men vad härligt! Låter helt underbart med ett eget retreat ♥

   Tack snälla du, och detsamma!

 4. hi sandra, interesting article, yoga has very interesting things, personally I do not practice it, I confess that I am somewhat away, either by time, work, things of life, but as in the previous article, you have reminded me and to return to that idea, when you are doing your practice in a place as inspiring as where you live, have you experienced the inner silence ?, the silence of the psychic chatter ?, or discover the inner reality of a pluralized psychology ?, check and see that we are not only an individual ”I” or unique, but we are ”many” psychologically, there is a magic there.

  it is interesting to try to develop the sense of ”self – observation”, in our inner world, and in the relationship with others, the sense of being ”present” in the ”now”, we self – discover ourselves intimately. discover that we live ”asleep”, that is only the gateway to yoga. unfortunately, in my opinion, yoga today is going through a kind of ”fanaticism and charlatanism”, also as a kind of ”hipster fashion”, and only very few people have discovered the hidden of what is, its teaching internal and the hidden light of his aphorisms.

  the only way, in my opinion, to discover the real thing about yoga, is to be vigilant as in a state of war, because inside us lives a wolf, but to discover what I try to explain, only the brave have achieved it, and the humble.

  and yes, I would very much like you to write your experiences with the vipassana course, it would be very interesting. I would also like to share some experience concerning what I have written, about self-observation.

  a strong hug from afar, fernando.

  1. Hi Fernando,
   I’m glad you liked it. Well yes, sometimes I experience an inner silence – there are no thoughts, just awareness in those moments. I feel like I’m part of something bigger in those moments, I guess that’s what they call ’oneness’ – and yes, it’s simply magical ♥

   I understand what you mean, and totally agree. I hope that I get a good experience at the vipassana course and that I’m comfortable sharing my experiences afterwards – but it’s my ambition to do so.

   Thanx for your comment and take care! Hugs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.