?>

Vi behöver inte ständigt prestera – Tankar om balans & hållbarhet i vardagen

Ett hållbart liv handlar inte enbart om miljö- och klimataspekter för mig, utan också om hälsa och välmående. Jag vill leva på ett sådant sätt att jag hushållar med såväl yttre som inre resurser.

Vad menar jag med det? Jo, med yttre resurser tänker jag på planetens tillgångar, och med inre resurser syftar jag på mina egna tillgångar, i form av bland annat tid och energi.

Det är till exempel inte hållbart att enbart göra saker som tar energi, utan att också fylla på emellanåt. Det måste finnas en balans mellan givandet och mottagandet. Om vi inte tillåter oss själva att ta emot, har vi till slut inte heller något att ge.

Vi behöver vila och återhämtning. Vi behöver göra saker som vi mår bra av och som ger oss energi, för att orka med alla de saker som kanske inte är riktigt lika roliga.

Hur kommer det sig då, att det första som ryker när det blir lite tajt i schemat, är just de sakerna som ger oss energi? Så är det åtminstone för mig. Jag prioriterar bort de saker jag gillar och mår bra av att göra, för att hinna med de andra ’viktigare’ sakerna.

Måsten och borden går före saker jag vill göra. Förstå mig rätt, självklart behöver vi kavla upp ärmarna och få saker och ting gjorda emellanåt. Men det är lätt hänt att det blir en obalans.

Jag är uppväxt med devisen ’gör det jobbiga/tråkiga först, så kan du roa dig sen’. Och visst finns det en poäng med det tankesättet. Problemet uppstår ju bara om man har överambitiösa drag – eftersom det då finns en risk att man aldrig kommer till det där sen:et. Det vill säga, när det sällan eller aldrig finns någon tid över till det roliga.

Och vem har egentligen bestämt att vila, mys, njutning och kul ska så längst ned på ’att göra’-listan? Jag vill inte leva så! Livet ska väl ändå inte vara en enda lång radda med måsten och borden?

Det är ju faktiskt lite som Galenskaparna sjöng en gång i tiden: ”Det ska va’ gött å leva, annars kan det kvitta.”

Som en motreaktion till allt vad prestation och duktighetssyndrom heter – så tränar jag emellanåt på att göra saker jag vill, trots att det finns annat jag ’måste’ eller ’borde’ göra. Det är både skönt och (tragiskt nog) ganska svårt på samma gång.

Faktum är att jag vill leva ett liv där jag har så få måsten och borden som möjligt (vem vill inte det?). Och jag har alltmer insett att jag till stor del själv styr det där.

Ofta känner vi nog att vi ’måste’ eller borde ’göra’ saker, men frågan är om det verkligen är så? Visst, vissa saker kanske vi faktiskt måste göra. Men många gånger är saker inte fullt lika livsviktiga som vi tror att de är.

Med det sagt, är det verkligen inte lätt att tänka om. Men det går, med träning.

Dammsuga eller mysa? Kanske är det inte hela världen om dammråttorna får vänta… till förmån för en stunds återhämtning?

Oavsett vad vi har lärt oss, så baseras inte vårt värde på vad vi presterar. Vi är inte lata om vi vilar.

Det är okej att ha roligt och njuta av livet! Och då inte bara på helgerna eller semestern.

När vi tar hand om oss själva och tankar energi, så gör vi faktiskt omvärlden en tjänst. Dels är det lättare att vara närvarande och finnas där för nära och kära, när vi själva mår bra. Samtidigt som vi då tenderar att presterar bättre, alldeles oavsett vad det gäller.

Att ta hand om sig själv hänger också ihop med hållbarhet i ett större perspektiv. Ju mer tillfreds och nöjda vi är med livet, desto mindre tenderar vi till exempel att trösta och muntra upp oss själva med materialistiska saker eller shopping. (Missnöjda människor är ofta tämligen ”bra” konsumenter, dvs handlar mer.) Jag har tidigare skrivit utförligare om det här.

Mot den bakgrunden – är det inte dags att vi spenderar mer tid på det som får oss att må bra? På saker som ger energi? Det behöver inte vara några komplicerade grejer, eller ta lång tid. Det kan handla om att ta en promenad, kela med katten eller dricka en kopp té och bläddra i en tidning. Alternativt att rulla ut yogamattan en stund, eller kanske läsa en bok.

Några av alla de böcker jag längtar efter att läsa/läsa om just nu.

Kanske är det dags att ta upp ett gammalt intresse nu, eller hitta ett nytt? Det spelar ingen roll om det rör sig om dans, ridning, någon form av handarbete, eller något helt annat. Huvudsaken är ju att du gillar det och att det ger dig energi!

Jag har länge velat lära mig att sticka igen, men inte tagit tag i det – förrän nyligen. Det går inte så snabbt och blir långt ifrån perfekt, men vad spelar det för roll när det gör mig lugn och avslappnad?

En annan grej som jag tror är viktig, är att göra saker utan att det finns något krav på en prestation eller ett resultat. Vi behöver inte åstadkomma eller ens göra någonting hela tiden. Ibland är det skönt (och räcker mer än väl med) att bara vara. ♥

Slutligen vill jag bara dela med mig av några kloka ord kring ’giving and recieving’, dvs att ge och ta emot:

”The key is to balance the two. If you only give, you’ll feel drained, resentful, and experience lack. If you only recieve, you won’t enjoy what you have. Balance comes from fearlessly giving as you’re guided, and then recieving with joy and gratitude. It’s exactly like breathing: Both the inhale and the exhale are identically important.”

– Doreen Virtue

Kan ni känna igen er i att mys, återhämtning och vila lätt blir bort- eller nedprioriterat? Vad gör ni för att ladda energi? Och finns det något intresse som ni skulle vilja plocka upp eller spendera mer tid på? Jag är så nyfiken på att höra vad ni tänker! Berätta gärna i en kommentar här nedan.

Hoppas ni har en skön dag allesammans. Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Lev enklare
Meningsfullhet & lycka
Slow living
Yoga, meditation & hållbar livsstil

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

10 thoughts on “Vi behöver inte ständigt prestera – Tankar om balans & hållbarhet i vardagen

 1. Sån timing att du skriver om just detta just nu – det var precis vad jag behövde höra/läsa om. Tack! ?

  Jag kämpar med att slappna av och att tillåta mig själv att bara vara och göra sånt jag mår bra av och har lust till. Att ta mig tid för återhämtning och prioritera det. Idag gick det bra! Avstod från hushållssysslor som på intet sätt är akuta och valde lugna nöjen och avkoppling istället. Kändes som rätt beslut!

  Liksom du så har jag lärt mig att plikten först och nöjen sedan. (Började redan i skolåldern med läxor först och lek sedan, vilket absolut har sina poänger.) Men känner så igen att det där ”sedan” liksom inte kommer naturligt som vuxen för det finns alltid något måste som ligger före.

  Jag brukar också tänka på Galenskaparnas låt, precis så!

  Du har så rätt i att alla tjänar på att vi tar hand om oss själva, det mår både vi själva och vår omgivning bra av. Vi behöver bli bättre på självmedkänsla!

  Något inlärt kan sitta djupt och vara svårt att ändra på även då man blivit medveten om att förändring behövs. Men som med allt annat så ger träning färdighet!

  1. Men åh, vad fint att höra!

   Förstår precis. Härligt att du prioriterade lugna nöjen och avkoppling istället!

   Ja men precis, samma här. Känner likadant. Och visst är det så!

   Absolut, det har du helt rätt i. Tack snälla för dina kloka, vänliga och uppmuntrande ord! ?

 2. Du skriver alltid så kloka inlägg. Jag försöker oftast göra sådant som ger mig energi. Det som ger mest energi är cykling. Jag älskar min MTB och att ge mig ut i skogen för att njuta och utvecklas på allt mer tekniska stigar. Det är terapi för mig, för då kan jag bara fokusera på just det jag håller på med.
  Jag skulle däremot vilja lägga mer tid på släktforskning. Ett stort intresse jag har, men som tar väldigt mycket tid. Gör det därför i perioder när jag inte har så många andra intressen som kallar.
  Jag brukat skämtsamt säga att ”jag har för många intressen”. Kan ju likväl vara att jag ”är för dålig på att prioritera” 😉 , men jag tror inte det egentligen. Cyklingen tar mycket tid, men det får den göra, för det är så kul och det ger så mycket energi. Mycket mer än den tar…

  1. Tack snälla! Åh, det låter härligt och klokt. Förstår precis vad du menar, det är lite samma sak för mig med yogan och klättringen – man fokuserar bara på det man håller på med just i stunden. Och det är väldigt skönt.

   Spännande med släktforskning! Hihi, förstår precis. Toppen att du prioriterar cyklingen och saker som får dig att må bra ju. Heja heja!

 3. Hej Sandra,

  Jag jobbar själv på att välja enkelhet och ta vara mer på den inre kraften. Normen präglas av vad som finns i det yttre. Det handlar om att vara en ”lyckad” människa i den yttre världen. Så länge du ser lyckad ut, ska väl det räcka eller hur? Men det gör det ju inte. Jag tror att man kan vara hur lycklig som helst utan att varken äga eller inneha höga positioner i näringslivet. Utan överkonsumtion och prestationskrav. Människor som vaknar upp och inser detta, som lyssnar på sin inre kraft och storhet, har kommit långt på vägen mot att leva för det som ger lycka och energi. Utan stress och ständig ångest.

  Har följt din blogg en tid och vi tänker väldigt lika om mycket. Min sambo är också inspirerad av din blogg. Det hade varit spännande att mötas någon gång och utbyta tankar, idéer och diskussioner. Det är så svårt att hitta genuint tänkande människor. Jag vet att de finns, det har din blogg bevisat, men vi anpassar oss mycket efter normer med en genomtänkt fasad. Den yttre dominansen har tvingat fram denna anpassning.

  Vi bor i Norrköping så det är ändå i närheten tänkte jag. Oavsett kommer vi att följa din inspirerande blogg. 🙂

  Allt gott till er. <3

  1. Hej Alex,

   Tack snälla för din fina och kloka ord! Håller verkligen med dig i allt du skriver. Är också övertygad om att man kan vara hur lycklig som helst utan en massa prylar och andra statussymboler.

   Vad härligt att du jobbar på att välja enkelhet och ta vara mer på den inre kraften! Alltid fint att hitta och träffa likasinnade människor. Vore absolut kul att ses alla fyra! Skicka ett mail eller ett pm på facebook till mig om du vill, så kan vi boka in nåt.

   Återigen, tack för din kommentar! Allt gott till dig och din sambo ♥

 4. Ja, tyvärr prioriterar jag ofta ner mina egna intressen och det som ger mig avslappning och ro. Tyvärr har detta lett till ohälsa hos mig, så nu har jag börjat tänka om hur viktigt det faktiskt är. Jag har så smått börjat ta upp yogan igen, och jag tänker mig att jag ska börja ta upp mina handarbeten (finns det något mer avkopplande än att sitta och handarbeta?! Det går inte att tänka på något annat utan man är verkligen här och nu). Det är SÅ viktigt för vår hälsa att prioritera sig själv. Hur ska man kunna hjälpa andra om man inte mår bra själv?!

  Kram och tack för en härlig och inspirerande blogg

  1. Åh, förstår precis! Tycker det låter jättefint och klokt att ta upp yogan och handarbetena igen ♥ Men eller hur, så himla avkopplande och viktigt på samma gång. Precis!

   Tack snälla för dina fina och kloka ord. Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.