?>

Vegorecept – två soppor & mumsig mjukost

Vi är inne på de sista dagarna i februari och den gröna vego-månaden (i utmaningen mot ett mer hållbart 2018) går mot sitt slut.

Idag tänkte jag dela med mig av ytterligare några goda recept – och vad passar bättre än ett par värmande och matiga soppor såhär i vinterkylan? (Imorse hade vi 18 minusgrader här, brrrr!) Jag tänkte också tipsa om två varianter av vegansk mjukost, så himla gott! 😋 I slutet av inlägget kommer jag även sammanfatta den här gröna temamånaden lite. Men nu till recepten!

Rostad morots- & sötpotatissoppa

En mild och krämig soppa med smak av kokosmjölk, citron och kanel. Lite annorlunda, men väldigt god. Receptet kommer ursprungligen från Josefin Jägers bok Hello Green.

Antal portioner: 2

Ingredienser:
1 medelstor sötpotatis (eller ca 3 vanliga potatisar)
1 medelstor morot
1 liten gul lök
2 ½ dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 msk grönsaks- eller lantbuljong
ca ½ dl pressad citron
1 tsk rivet citronskal (kan uteslutas)
en nypa malen kanel
½ tsk havssalt

Gör såhär:
Värm ugnen till 175 ºC. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Skala och skär potatis, morot och lök i lika stora bitar och fördela dem på plåten. Rosta i mitten av ugnen i ca 25-30 min (eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg). Låt svalna.
Koka upp kokosmjölk, vatten och buljong i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och häll i övriga ingredienser (utom citronjuicen) mixa till en slät soppa med en stavmixer. Tillsätt lite citronjuice i taget och smaka av. (Ta en mindre mängd citron om du använder vanlig potatis, istället för sötpotatis) Klart!

Tips! Har du färdigrostade rotfrukter i kylen som blivit över från en tidigare måltid, går det fint att använda dessa i soppan!

Vi hade ingen sötpotatis hemma, utan använde vanlig potatis istället. Det gick fint det med!

Men nu går vi raskt vidare till nästa soppa, nämligen:

Vitlöksdoftande broccoli- & blomkålssoppa

En enkel, krämig och mättande soppa som mixas slät.

Antal portioner: ca 4-6
Tidsåtgång: ca 25 min

Ingredienser:
3-4 vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 st broccoli (alt. ca 300 g fryst broccoli)
1 st litet blomkålshuvud (alt. ca 300 g fryst blomkål)
10 dl vatten
1,5 msk grönsaksbuljong
1 förp. (230 g) kokta, stora vita bönor alt. kikärtor
en nypa salt
koriander efter smak (kan uteslutas)
lite mald gurkmeja (kan uteslutas)

Gör såhär:
Skala, hacka och stek lök + vitlök på låg värme i lite olja, tills löken blir lite genomskinlig. Tillsätt vatten och buljong, låt koka upp. Ansa och dela blomkål och broccoli i mindre bitar. Tillsätt sedan dessa i kastrullen, tillsammans med bönorna. Låt sjuda i ca 10 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan helt slät med en stavmixer. Smaka av och späd eventuellt med lite mer vatten vid behov. Toppa gärna med lite koriander och/eller pumpafrön. Klart!

Oavsett vilken soppa man äter, är det ju gott med bröd till och då vill man såklart ha något mumsigt pålägg också! Tidigare har jag tipsat om min egen variant av hummus (receptet hittar du här) samt ett gäng andra alternativ här. Men nu kommer alltså ytterligare ett (lite lyxigare) alternativ, nämligen två varianter av vegansk mjukost. Supergott på exempelvis en knäckemacka eller en skiva surdegsbröd!

Vegansk mjukost med schalottenlök & örter

Ingredienser:
2 förp. (á 150 g) Oatlys ‘På Mackan’
1 finhackad schalottenlök
basilika och timjan efter smak (helst fryst eller färsk)
ev. en liten nypa salt

Gör såhär:
Skala och hacka löken. Finfördela örterna (om färska). Rör ihop samtliga ingredienser och njut!

Vegansk mjukost med vitlök & persilja

Ingredienser:
2 förp. (á 150 g) Oatlys ‘På Mackan’
½-1 pressad/finhackad vitlök
persilja efter smak (helst fryst eller färsk)
ev. en liten nypa salt

Gör såhär:
Skala och pressa/hacka vitlöken. Finfördela persiljan (om färsk). Rör ihop samtliga ingredienser och njut!

Avslutningsvis tänkte jag bara sammanfatta den här vego-månaden lite, innan det är dags för mars och nästa tema – nämligen att rensa bland prylarna! (Ååh, jag är verkligen så peppad på att dra igång! 😁👏)

För min del har den här månaden gått fint, jag och min man har fokuserat ännu mer på att äta säsongsanpassad mat. Vi har också börjat grodda lite själva – något som vi pratat om länge, men inte riktigt kommit igång med förrän nu. Sedan har jag på allvar börjat fundera över att släppa de där sista procenten vegetarisk mat och uteslutande äta veganskt. (Som tidigare nämnt äter jag alltså enbart vegansk kost hemma, men har av praktiska skäl sagt att det är okej med vegetarisk mat när jag är bortbjuden eller äter på restaurang.)

Saken är den, att denna uppdelning många gånger gör livet svårare, istället för lättare. Dels blir ‘folk’ lite förvirrade, samtidigt som jag rent krasst mår riktigt dåligt när jag får i mig mejeriprodukter (magen är deppig i flera dagar efteråt…) Därför överväger jag starkt att släppa de allra sista procenten vegetarisk mat… Med det sagt kommer jag inte kalla mig vegan (läs mer här) men i så fall uteslutande äta en vegansk kost.

Nu är jag nyfiken på vad ni som läsare tycker och tänker! Äter ni vegetariskt/veganskt ibland? Och hur har det gått för er som hakat på vego-utmaningen? Förresten, är ni taggade på att rensa bland prylarna i mars? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en riktigt mysig helg allesammans! Kram på er ♥

Ps. även om vego-månaden snart är slut, tänkte jag fortsätta att lägga upp några recept emellanåt. Låter det bra?

 

Relaterade inlägg:

Ett mer hållbart 2018 – en månad i taget
Vad är schysst, hållbar & hälsosam mat?
Recept – soppa med chili & röda linser
Säsongsanpassad mat – Att äta i säsong

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

10 thoughts on “Vegorecept – två soppor & mumsig mjukost

  1. Kul med recept, det är alltid så inspirerande! Brukar du använda ätliga växter från skogen, det tycker jag skulle vara spännande att utforska mer. Skogen är verkligen som ett skafferi, nästan allt går att äta utom ett fåtal giftiga saker…

    1. Vad roligt att du tycker det! Ja jag har börjat utforska det lite smått de senaste åren, och tycker precis som du att det är spännande. Visst är det så! Det får nog bli ett inlägg på det temat framöver, tack för tipset!

  2. Jag är så himla stolt över mig och min sambo som sen nyår dragit ner rejält på köttkonsumtionen. Nu äter jag kött max 2 gånger i veckan, vilket är en sån skillnad mot att jag nästan åt det jämt tidigare. Tack för att du ger mig pepp till att fortsätta!

    1. Tack! Vad härligt att ambitionen finns kvar och vilket fint inlägg du skrivit. ♥ Vad mysigt att du har sått paprika mm. Det ger ju så himla mycket att odla egna grönsaker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.