?>

Utrensning, röra & överflödiga prylar

”Om livet skapar stress, trötthet och övermättnad måste vi våga välja bort vissa saker, släppa taget, för att få mer luft i våra fysiska rum och i vårt livsrum.
Vi vet förstås vad som brukar göra oss glada. Vad vi  brukar unna oss för att muntras upp. Ett par nya skor. Nya gardiner. En ny mobiltelefon. Men om vi egentligen har för mycket saker som det är, och snarare är övermätta än hungriga, då är ännu mer saker knappast en bra idé.
Och om vi är på jakt efter något helt annat, då måste vi skapa utrymme för det.
Till exempel genom att röja härligt och skoningslöst bland alla de prylar och pryttlar, grejer och grunkor, saker, mojänger, mackapärer och tusentals andra ting som belamrar våra rum.”

– Utdrag ur boken Lev enklare: idéer för en hållbar livsstil av Giséla Linde

Yes, mars är äntligen här och det är dags att kicka igång månadens tema på allvar! De kommande fyra veckorna kommer vi fokusera på att rensa i röran, som en del av utmaningen mot ett mer hållbart 2018. Ååh, jag är så peppad att jag inte kunde låta bli att smygstarta lite själv redan igår! 😉

I detta inlägg tänkte jag dela med mig av ett gäng tips, tankar och praktiska råd. Vi kommer också kika på de vanligaste orsakerna till varför vi samlar på oss grejer, samt vad röran kostar oss – för det är faktiskt så att den kostar pengar (!) Men allra först börjar vi med att förtydliga vad röra är för något. Häng med!

Vad är röra?

De flesta har nog en tanke eller ett hum om vad röra är för något. Personligen gillar jag feng shui-konsulten och författaren Karen Kingstons definition. Hon delar in röra fyra kategorier, nämligen:

Saker som du inte älskar eller använder: dessa saker drar ner din energi, gör dig stressad, splittrad och får dig att skjuta upp saker. Dessutom försvårar de städningen och gör att den tar onödigt lång tid.
Saker som är misskötta eller oorganiserade: denna kategori utgörs av saker som antingen inte har någon egen plats eller förirrat sig på annat håll, och där blandats ihop med allt annat.
För många saker på alltför liten yta ger en jobbig och tung känsla. Lösningen kan antingen vara att flytta till en större bostad, eller att rensa ut en del av prylarna. (Börja förslagsvis med andra alternativet)
Allting som är oavslutat: trasiga grejer i behov av lagning, saker som behöver ses över eller underhållas, och andra lösa trådar. Dessa oavslutade saker stjäl mycket energi.

Har du också något som behöver lagas? Oftast tar det inte så lång tid när man väl sätter sig ner och lagar det där hålet, det svåra är att komma till skott…

Om nu röra och överflödiga prylar har så många negativa effekter, kan man ju fundera över varför många människor klamrar sig fast vid sina ägodelar och har svårt att släppa taget om dem. Det finns såklart många anledningar till detta. Men jag tror verkligen genuint att alla människor gör så gott de kan. Låt oss därför börja med att släppa all kritik och eventuella skuldkänslor, både inför vår egen och andras röra.
Nu fortsätter vi med några av de vanligaste orsakerna till att människor sparar på grejer (enligt Karen Kingston);

Lugn och mysig inredning, med få och väl utvalda saker, i tidningen Kloka Hem (nr 3/4, 2016)

Varför behåller människor alla prylar?

Bra att ha ’om utifall att’: förmodligen det vanligaste skälet. Detta tankesättet vittnar tyvärr om bristande tilltro till framtiden. Och eftersom vi skapar vår verklighet med våra tankar, är risken stor att vi faktisk kommer sakna prylen i fråga om vi oroar oss för att vi kommer att göra det. Rensa istället med tillit, lita på att livet kommer förse dig med det du behöver, när du behöver det.

Identitet & status: många i vår västerländska kultur fokuserar på och värderar sig själva (och andra) efter vad de äger, snarare än för vem de verkligen är. Men, vi är inte våra prylar.

Ägandebehov & nedärvd prylfixering: vi lär oss de flesta av våra beteendemönster av våra föräldrar, som i sin tur ärvt dem av sina föräldrar osv. Att samla på sig saker var många gånger en nödvändighet förr i tiden, men i dagens överflöd har vi många gånger bra mycket mer än vad vi behöver. Är det inte lite intressant att bland de första ord som små barn lär sig är ’min’?
Saken är den att vår lycka inte är beroende av vad vi äger, de materiella ägodelarna kan vara ett hjälpmedel på vår färd genom livet – men de är inte meningen eller målet.

Trygghet: många sparar/samlar på saker eftersom det ger en känsla av trygghet. Problemet är bara att ägande ofta medför en oro för att förlora det vi redan har, samt att mycket vill ha mer. Men om man funderar lite på det, så inser man snart att trygghet i själva verket är en illusion.

Tron om att mer är bättre: som exempel har de flesta i västvärlden en hel uppsättning med köksknivar i diverse olika storlekar och utföranden. På Bali är det annorlunda – där har hushållen endast en kniv! Denna kniv används till fler ändamål än vi någonsin kan tänka oss, samtidigt som de flesta femåringar där är betydligt skickligare med kniven än många västerländska kockar… Vi har blivit ilurade att mer alltid är bättre, men frågan är om det verkligen är sant?

Om du ännu inte känner dig motiverad att rensa bland grejerna där hemma, kanske kommande stycke kan vara en morot;

Röran kostar pengar

Nu kanske du tänker ’va?’ Men jo, det är faktiskt så att röran kostar pengar. 

I boken Rensa i röran med feng shui rekommenderar Karen Kingston att man går en sväng i sitt hem och uppskattar hur stor del av utrymmet i varje rum, som upptas av saker som man sällan eller aldrig använder. Är du riktigt modig, kan du också ta med alla de saker som du inte älskar helhjärtat eller som du inte använt det senaste året. Vill du gå lite mer varsamt fram, kan du utöka tidsperioden till de senaste två-tre åren. I boken skriver Kingston att listan för ett normalstort hem ser ut ungefär såhär:

1. hallen: 5 %
2. vardagsrummet: 10 %
3. matrummet: 10 %
4. köket: 30 %
5. sovrum 1: 40 %
6. sovrum 2: 25 %
7. förrådet: 100 %
8. badrummet: 15 %
9. källaren: 90 %
10. vinden: 100 %
11. trädgårdsskjulet: 60 %
12. garaget: 80 %

Summa onödiga prylar: 565 %

Dividera nu summan med antalet rum:
565 % ÷ 12 rum = i genomsnitt 47 % skräp per rum!

I det här exemplet blir alltså kostnaden för att enbart förvara prylarna svindlande 47 % av kostnaden för hyran eller räntan + avbetalningarna på huslånet! Eeh ja, vad säger man?

”…ditt hem är en bild av det som pågår inom dig, så om du är stökig på utsidan finns det en motsvarande oordning även på insidan. Genom att städa upp i det yttre börjar även det inre att falla på plats.”

– Karen Kingston

Enkel och vilsam inredning, i tidningen Kloka Hem (nr 1, 2018)

Börjar du bli sugen på att rensa bland prylarna, har jag tidigare skrivit en guide där jag tipsar om två olika metoder som kan underlätta processen. Dessutom tänkte jag bjuda på ytterligare några tips här nedan.

7 tankar & tips vid utrensning:

1. Börja med att rensa i små områden eller avgränsade zoner (exempelvis badrumsskåpet eller handväskan) och arbeta dig successivt mot allt större områden. Börja inte med det belamrade förrådet eller det överfulla garaget, då är risken stor att energin tar slut innan du hunnit halvvägs.

2. Fokus ligger egentligen inte på de saker du rensar ut (eftersom du gör dig av med dem är de ju ganska oviktiga), utan på de saker du väljer att behålla. Se det hellre som att du väljer ut de saker som du vill ha kvar och släpper taget om resten.

3. Tänk dig att du skulle flytta utomlands och var tvungen att betala för vikten av de saker du valde att ta med dig. Vilka saker skulle du vara villig att betala för, för att få behålla? Det här lilla tankeexperimentet ger ofta en god indikation över vilka saker vi genuint värdesätter och vilka vi egentligen inte bryr oss så mycket om.

Om du är osäker på om du ska behålla en pryl eller inte, kan det hjälpa att ställa sig själv frågan: skulle jag ta med den om jag flyttade utomlands och var tvungen att betala frakten?

4. När du rensar, kom även ihåg de stora grejerna! Det kan vara ett skåp som du aldrig tyckt om, pianot som ingen spelar på, en skrotbil i trädgården eller den gigantiska yuccapalmen som sett sina bästa dagar…

5. Se till att var sak har sin plats, att varje pryl du äger har ett eget ’hem’. Detta kan också vara bra att fråga sig själv när du planerar att köpa något; var ska den här saken stå? Kommer du inte på en plats, låt bli att köpa grejen.

6. Apropå att handla – motstå frestelsen av att köpa en massa nya saker när du har rensat! Annars blir det ju snart fullt igen 😉

7. För att spinna vidare på tidigare punkt – varför inte införa regeln ’en in, två ut’? Det kan vara ett sätt att fundera lite extra, innan vi släpar hem nya prylar…

Bild från gårdagens rensning; elektronik som gett upp hoppet om livet…

…och här är resten av rensningsskörden. Onödiga förpackningar, sönderklippta tidningar (till mood- & vision boards), inaktuella papper från pärmar, lite kläder till välgörenhet och textilåtervinning, mm.

Vill du redan nu läsa mer om att rensa, kan jag tipsa om de relaterade inläggen här nedan samt föregående bloggpost som bland annat innehåller nio inspirerande boktips på temat. Sedan kommer det såklart dyka upp fler inlägg allteftersom, både denna månad och framöver.

”Let your home reflect who you are and want to become, not who you have been.”

– Karen Kingston

Jag har ganska många idéer om vad jag skulle kunna skriva om denna månad, men jag tänkte ändå kolla om det är något speciellt på temat minimalism/utrensning som ni vill att jag lyfter? Lämna gärna en kommentar i så fall! Självklart går det även bra att skriva några rader om du har några frågor, funderingar eller något annat du vill dela med dig av. ♥

Hoppas ni har en fin helg allesammans, och lycka till med rensandet! Kram på er

 

Relaterade inlägg:

Ett enklare liv – att bo på liten yta
Vad är minimalism?
Sparar prylarna oss verkligen tid?
Minimalism & relationen till prylar

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

15 thoughts on “Utrensning, röra & överflödiga prylar

 1. Tack för en fin text! Sådana här gånger önskar jag att du som lagt så mycket tid och passion på projektet lade till en Swish eller Patreon, så skulle jag kunna belöna dig mer än i ord för arbetet du lägger på detta 🙂 Har du sett hur Johanna N gjort sitt upplägg?

  Speciellt uppskattade jag att få en liten utredning av vad tankesättet ”Bra att ha ‘om utifall att’” leder till för ett hushåll. Det har legat och gnagt för mig ett litet tag, eftersom jag gillat filosofin inom minimalism men bor i en familj som älskar att spara (och ofta triumferande använder sig av sparade saker typ i 5 min efter 50 års dammsamlande för att sedan spara dem ett tag till). Personligen ser jag det som ett undanhållande av resurser för världen, men det är en svår argumentation att föra. Så jag tyckte om det nya perspektivet du kom mer nu jättemycket!

  1. Men ååh, tack snälla du! ♥ Ska kika på patreon/swish, samt på hur Johanna gjort. Tack för tipset!

   Ja men eller hur, det är som sagt ett jättevanligt tankesätt. Hihi, känner igen det där, har också närstående/bekanta som gillar att samla saker på hög med den förevändningen.

   Har dock insett att det bästa sättet att hjälpa dem, är att börja med sig själv. Att föregå med gott exempel. Med lite tur blir de inspirerade att själva ta tag i sin egen röra och rensa. (Att tjata eller försöka övertyga andra om att ändra sig, brukar varken fungera eller tas emot speciellt väl.)

   Vad kul att du gillade det, tack!

 2. Som vanligt ett underbart inlägg som ger inspiration till att rensa ut och bli fri allt onödigt som skymmer sikten i ens liv. Jag är i startgroparna i denna process och det är sannerligen inte lätt. Dock är vetskapen om att allt blir till det bättre en morot som gör att det känns hanterbart iaf.
  Räknade tallrikar och glas i mitt nyrenoverade kök för ett tag sedan och blev minst sagt chockad. Jag hade porslin så jag kunde bjuda hela kvarteret×10? på middag. För att inte tala om alla förråd som vi lyckades berika oss med i samband med utbyggnaden av vårt hus. Allt för att göra huset attraktivt med tanke på en framtida försäljning, och som numera givetvis är fyllda till bredden.
  Nu däremot vill jag rensa ut och ha fria ytor och med det känna mig lättare i själen.
  Dock är det som du säger en kostnad i allt detta. Köpa, underhålla, och förvara alla saker. Dessutom själ dessa din tid i form av att arbeta ihop pengar för inköp av alla saker och det är det verkligen inte värt.
  Tack Sandra för dina kloka ord!
  Fortsätt gärna skriva om dina erfarenheter om just minimalism och downshifting i alla former för att inspirera oss andra till ett mer hållbarare liv.

  1. Tack snälla du! ♥ Vad härligt att du står i startgroparna. Absolut, det är inte alltid helt lätt men som tur är blir det (precis som med allt annat) lättare ju mer man övar. Man kan träna upp även ”rensningsmusklerna” om du förstår hur jag menar.

   Ojdå, det var mycket porslin! Tänkte faktiskt lyfta just husgeråd och andra saker som vi ofta har dubbletter av i ett kommande inlägg, och dela med mig av några tankar och tips kring det ? Förstår dig, att släppa taget om onödiga saker och skapa mer fria ytor är verkligen balsam för själen.

   Ja men precis, visst är det så! Våra saker kostar otroligt mycket. Dels för planeten men också i form av bland annat tid, energi och pengar, precis som du skriver. Absolut, ska försöka fokusera lite mer på dessa ämnen framöver. Tack så mycket för dina vänliga ord!

 3. Jag är expert på att samla på mig saker och har väldigt svårt att göra av mig med saker. Men, har faktiskt äntligen tagit tag i att börja rensa ut här hemma. Vi började faktiskt med förrådet uppe på vinden som är det största stället vi behöver rensa på. Det gick dock bra och det kändes så skönt att äntligen komma igång, även om vi har lite kvar att gå igenom där uppe. Tre svarta sopsäckar med kläder/saker som ska skänkas iväg och vi ska nog lyckas få ihop en eller två till. Känns så skönt! Tack för det här inspirationsinlägget!! 🙂

  1. Vad härligt att ni kommit igång med rensningen och att det gick bra att börja med en så stor zon. Bra jobbat! Visst är det härligt, samtidigt som det känns fint att sakerna kommer till nytta hos någon annan ♥ Tack själv för dina vänliga ord och för att du delar med dig av dina erfarenheter!

 4. Kanske du kunde skriva lite om inredning i ett rensat och ”minimalistiskt” hem. Vill gärna ha trivsamt och vackert omkring mig och upplever att ett minimalistiskt hem ofta presenteras som kalt och helt avskalat. Jag tror man mår bättre i en vacker miljö. Vad som är vackert är naturligtvis personligt. Men lite tips och inspiration hade varit härligt, tips som är snälla både till planeten och människor.
  Är för övrigt så sugen på att fortsätta rensa, ju mer man rensar desto bättre blir man på det och det är så tillfredsställande! Ser mycket fram emot denna månads inlägg och att läsa några av böckerna du tipsade om.
  Det är en utmaning att hålla ordning med två vuxna och fyra barn i en liten skånelänga från 1850. Då behövs det lite inspiration, tack för att du bidrar till den!

  1. Absolut, vilket bra tips! Jag håller verkligen med dig, personligen har jag lite svårt när det blir alltför vitt och sterilt. Vill också ha det fint och harmoniskt omkring mig, och tror precis som du att vi mår bättre i en vacker miljö.

   Vad härligt! Visst är det så, övning ger färdighet. Och vad kul att höra! Tack själv för din fina och kloka kommentar!

 5. Blir alltid så glad när jag ser att det kommit ett nytt inlägg. ?
  Ser fram emot den här månadens tema. ?

 6. I inlägget nämns en massa orsaker till att inte göra sig av med saker eller att skaffa för många saker. Jag skulle vilja lägga till en orsak: Att inte riktigt orka rensa undan regelbundet, att inte ha tiden, att inte ha släpkärran osv. För egen del blir det så att jag nog måste gå ner i arbetstid för att kunna rensa. Men först laga bilen….
  Det är inte så lätt, men tack för din inspiration.
  Jag ska också nå målet att rensa undan.

  1. Förstår att orken och tiden kan vara ett problem. Är det dessutom mycket som behöver rensas ut, kan blotta mängden vara avskräckande – vilket gör att det känns svårt att börja. Men kanske går det ta lite i taget? Rensa 10-15 minuter om dagen, eller göra sig av med 1-5 saker per dag?

   Jag lovar att det blir lättare när man väl kommit igång och fått lite rutin på det hela. Dessutom frigör rensandet i sig mycket energi! Lycka till ♥

 7. Jag kommer aldrig att stiga upp idag ? Jag läser och läser och blir då nöjd och glad över att vi är många som tänker likt och vill nå vår målbild. Jag skulle vilja veta mer om minimalism!
  Kram till dig du inspirerande människa!

  1. Hahaha, vad härligt – tar det som ett gott betyg! ? Ja men vad kul, alltid fint att träffa likasinnade. Absolut, det kommer fler inlägg på temat framöver! Tack snälla, kram på dig! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.