
En av de allra vanligaste frågorna jag får, är ’var får jag ställa mitt hus på hjul?’ och ’krävs det bygglov?’ Det korta svaret är: det beror på. Det lite mer utförliga svaret kommer här nedan.
I Sverige är det Boverket som slår fast reglerna kring hur och var man får ställa sitt tiny house, samt om det krävs bygglov eller inte. Det är dock upp till kommunerna att tolka dessa regler, vilket i praktiken innebär att reglerna kan se lite olika ut runt om i landet. Utöver det, spelar domstolarna en viktig roll, då deras domslut i olika rättsfall blir vägledande för kommunerna.
Vad som gäller, beror också på hur huset ska användas (som permanent- eller fritidsbostad) samt vart det ska stå, dvs i tätort eller på landsbygden.
Här nedan listar jag lite olika alternativ på uppställningsplatser, samt saker som kan vara bra att tänka på för respektive plats.

Bild från mitt besök hos Ingemar & hans tiny house 2019
Kortfattat finns dessa alternativ:
– Flytta ofta
– Attefallshus/Bolundare (kräver anmälan)
– Tidsbegränsat bygglov
– Bygglov för fritidshus
– Campingplats
– Tiny house-community
– Olovligt

Bild från 2020 och mitt första besök hos Paula & hennes lilla hus på hjul
Flytta ofta
Sex veckor – så länge kan man stå på samma plats utan att det krävs bygglov. Så planerar du att resa runt med ditt hus och flytta relativt ofta klarar du dig undan bygglov.
Attefallshus/Bolundare
För att klassa huset som attefallshus krävs att det uppfyller alla krav för dessa, samt att man gör en anmälan till kommunen. Värt att påpeka är dels att ett attefallshus bara får vara 4 meter högt från marknivå till nock, samt att om det ska bebos permanent så ställs det krav på utformning, tillgänglighet och energiförbrukning.
Tidsbegränsat bygglov
Vet man med sig att man eventuellt kommer vilja flytta huset efter några år, så kan ett tidsbegränsat bygglov vara ett alternativ. Det får ges för högst 10 år och kan sedan förlängas med 5 år – maximal tid är alltså 15 år. Fördelen med ett tidsbegränsat lov är att man inte behöver göra någon anmälan eller skicka in en rivningsansökan när det är dags att flytta från platsen. Nackdelen är att lovet kostar en hel del.
Bygglov för fritidshus
Det är svårt för ett tinyhouse att klara de tuffa krav som ställs på permanenta bostäder, när det gäller exempelvis tillgänglighet. Fritidshus däremot har lägre krav, så att ansöka om bygglov för fritidshus kan vara ett alternativ. Men då får huset enligt lag inte heller bebos permanent. Så fort du flyttar permanent till ett fritidshus måste det uppfylla samma krav som ett bostadshus vad det gäller tillgänglighet, energi, utformning osv.
Camping
På en året runt-camping har man vanligtvis tillgång till el, vatten osv – vilket såklart är praktiskt. Ofta finns även servicehus med dusch och toaletter. Tyvärr är det olagligt att stå permanent på en camping utan att det finns byggrätt för stuga (vilket kräver bygglov). Men ett alternativ skulle möjligen vara att byta plats/camping med jämna mellanrum.
Beroende på var man står kan det dock bli relativt kostsamt att stå på en camping.

2019 besökte jag Lina & hennes tinyhouse som då var uppställt på en camping
Tiny house-community
Det finns ett antal ekobyar och tiny house-kollektiv runt om i landet, där flera hus är samlade i grupp. Hur dessa har löst det med bygglov – om var och en söker för sig, om det lösts gemensamt (och typ fungerar som en campingplats) eller om dessa saknar bygglov ska jag låta vara osagt. Det kan säkert variera mellan byarna också, men att stå i grupp med andra hus är iallafall ett alternativ.
Olovligt
Sen finns det ju såklart många som ställer sina hus ute på landsbygden utan att söka bygglov, med resonemanget ”hellre be om ursäkt, än om lov”. Problem uppstår egentligen först om grannarna eller någon annan klagar hos kommunen, då kan man få betala en sanktionsavgift samt bli tvungen att antingen söka bygglov eller att flytta huset.
Yes, där hade vi de olika alternativ jag känner till i dagsläget. Avslutningsvis kan man ju konstatera att alla lagar och regler gör det ganska svårt att på ett lagligt sätt bo permanent i ett tinyhouse – vilket jag personligen tycker är väldigt tråkigt. Vi får hoppas på lättnader i regelverken framöver!

Vill du se mer av mitt hus och av byggprocessen kan du kika på de relaterade inläggen här nedan eller på min instagram (@sandrajunhammar) där det finns mängder av bilder och videos. Det kommer även att komma upp fler inlägg här på bloggen framöver.
Har du några frågor eller tips på fler uppställningsplatser för tiny houses, lämna gärna i en kommentar! (Och skulle du bo i en ekoby med vagnar, får du gärna berätta hur ni löst det med bygglov!)
Relaterade inlägg:
– Att bygga ett Tiny House – Del 1. Stommen
– Första steget till mitt Tiny House: trailern
– Så kommer mitt Tiny House att se ut
Bra analys 🙏
Tack! 🙏
Skönt med förklaringar som man fattar. Superbra, tack så mycket! 😊
Fint att du uppskattade inlägget, tack! 😊
Hej! Är det möjligt att ställa sitt tiny house på en väns gård eller tomt vid hus som har bygglov och på så sätt kringå de kraven? Antar att det räknas som attefallshus i sådana fall.
Tack!
Hej! Vilka av kraven är det du tänker på? Du kan absolut ställa dig som attefallshus vid ett annat hus, förutsatt att du uppfyller kraven som ställs på attefallshus + gör en anmälan.