?>

Tips på miljövänliga produkter – för kroppen & hemmet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Jordklok. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är BeFunky-collage-5-1024x679.jpg

Med jämna mellanrum brukar jag få frågor kring vilka produkter jag använder, om jag har några tips på miljövänliga alternativ eller några personliga favoriter. Mot den bakgrunden kände jag att det var dags för att göra en sammanställning.

Faktum är att det snart gått nio år sedan min miljö- och hållbarhetsresa började (!) så jag har hunnit med att prova en hel del både bra och mindre bra saker.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är P1110975-1-1024x679.jpg

I detta inlägg har jag plockat ut ett gäng schyssta produkter från en av mina absoluta favoritbutiker – nämligen Jordklok. Jag har handlat hos dem under nio år och är väldigt nöjd med såväl deras varor, som service och utbud.

Nåväl, här kommer alltså några av mina favoriter – till köket, badrummet, tvätt och städ, samt till kroppen (för både honom och henne). Häng med!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är P1110945-1-1024x679.jpg

Badrummet – för henne

I ärlighetens namn använder jag ganska få produkter och väldigt lite smink nu för tiden. Men de få saker jag väljer att använda är jag väldigt noggrann med, jag vill att de ska vara snälla mot såväl min kropp som planeten.

Deodoranter är en sak som ofta innehåller tvivelaktiga saker, men som tur är finns det schyssta alternativ. Personligen föredrar jag dessa krämvarianter.

När det gäller smink har jag testat någon eller ett par produkter från mer eller mindre alla märken som finns här, och varit nöjd med samtliga. För att ta bort sminket använder jag tvättbara rengöringspads i ekologisk bomull (med en liten klick kokosolja).

Badrummet – för honom

Hade jag varit man så hade jag definitivt använt mig av en säkerhetshyvel (läs varför i detta inlägg).

I övrigt luktar den här tvålen väldigt gott! Jag kan även tipsa om denna rakborste samt den här raktvålen.

Letar du efter något annat, så finns det ett stort utbud av schyssta produkter för män här.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är P1160926-1024x790.jpg

Hårvård

Flytande schampo, pulverschampo, rasullera, ’no poo’, schampotvålar… you name it, I’ve tried it! Jag har också läst ganska mycket på ämnet och kommit fram till att det verkar vara väldigt individuellt vad som fungerar bra och inte (beroende på vad vad man har för hårtyp).

Men för mig funkar dessa fint:
Klockaregårdens Ayurvediska Pulverschampo – luktar fantastiskt gott och är oerhört drygt, har använt det till och från under många år.

J.R. Liggetts Schampo-tvål – ännu en favorit som luktar underbart. Brukar använda den i kombination med rasullera (i nedre halvan av håret) istället för balsam.

Föredrar du flytande produkter? Då kan jag rekommendera
Urtekrams prisvärda schampo och balsam med doft av nordiska bär.

När det gäller hårborstar och kammar, så tycker jag bäst om varianter i trä. Vackra och miljövänliga på samma gång!

Hygien

Sedan några år tillbaka använder jag en bambutandborste – bättre för miljön och betydligt snyggare än de traditionella varianterna i plast. Min favvo-tandkräm kommer från Kingfisher och smakar mint.

En annan sak som jag använt under många år är menskoppen, den är både praktisk, miljövänlig och väldigt ekonomisk. Känner man sig inte bekväm med en sådan, så kan tygbindor vara ett annat alternativ.

När det kommer till tvålar använder jag oftast Faith in Nature eller Urtekram, de luktar gott och är såväl ekologiska som prisvärda.

Visste ni förresten att det finns ekologiska plåster tillverkade av bambu?

Städ, disk & tvätt

Min uppfattning är att man inte behöver en massa olika rengöringsmedel, utan att det räcker långt med ett vanligt miljömärkt diskmedel och/eller gul såpa. Ja, det eller linoljesåpa då, som råkar vara en av mina favoriter.

I övrigt använder jag en diskborste i trä (med utbytbart huvud) samt disktrasor från Växbo Lin.

Som tvättmedel kör jag framförallt tvättnötter, ibland i kombination med eteriska oljor. Eventuella fläckar går i princip alltid bort med lite galltvål.

Köket

För att minimera mängden förpackningar och plast, använder jag mig bland annat av naturlig folie (som man kan använda många gånger) samt av tygpåsar till exempelvis frukt och grönt.

Två andra saker som jag använt flitigt och haft i många år, är min vattenflaska och mattermos från klean kanteen. Är verkligen supernöjd med dem!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är BeFunky-Collage-2-1024x679.jpg

I övrigt gillar jag material som trä, glas och rostfritt stål i köket. De håller länge och blir inte ofräscha på samma sätt som plastprodukter ofta gör efter en tid. Är du på jakt efter hållbara och miljövänliga redskap och produkter till köket? Kika här.

Ätbara godsaker som ekologisk raw choklad, superfoods, tamari,
kokosolja, samt nötter & frön.

Hos Jordklok finns även andra produkter som tex miljövänliga ljus, ekologiska téer och naturlig rökelse (Honeysuckle och Passion Flower luktar såå gott!)

Ååh ja just det, jag höll nästan på att glömma tre produkter som jag alltid har hemma! Nämligen denna raktvål, dessa ekologiska läppbalsam och den här arganoljan.

(Oljan använder jag framförallt i ansiktet och hårtopparna, men den går såklart att ha över hela kroppen. Till ansiktet räcker det med 1-2 droppar (!) Personligen har jag inte använt bodylotions och liknande på flera år, utan bara rena oljor. Tricket för mjuk hud är att smörja in sig när man är nyduschad!)

Yes, där hade ni några av mina favoriter. Har ni några produkter som ni är lite extra förtjusta i? Saknade du kanske någon produkt som jag inte skrivit om? Eller har du några andra tankar och funderingar? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en riktigt fin helg allesammans. Ta hand om er! ♥ Kramar

Relaterade inlägg:
Att kemikalie- & plastbanta
Vad varje konsument bör veta
Att minska engångsartiklarna – 7 miljövänliga & ekonomiska tips för badrummet
Sex saker du (inte) vill veta om plast & mikroplast
15 miljövänliga & ekonomiska tips när du är på språng

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

10 thoughts on “Tips på miljövänliga produkter – för kroppen & hemmet

 1. Tusen tack för dina tips! Precis vad jag behövde. Man köper saker per automatik utan att tänka sig för… blir ju mycket plast i slutändan. Men nu blir det ändring på det när man vet vart man ska vända sig! Så bra inlägg!

  1. Ååh vad roligt att du uppskattade inlägget! Absolut, det blir ju lätt att man köper det man alltid har köpt. Visst är det så. Vad härligt att höra, det låter toppen! Tack ?

 2. Tusen tack Sandra.You made my day som man sæger på engelska.Så mycket bra tips. En del jag inte visste.Ska sætta mig in i det efter jobb och vill køpa flera av dessa saker .Fint du lænkat.??
  Ha det fint!
  Du gør vægen før oss lættare att bli miljøvennlig och ekonomisk.??
  Kram Camilla

  1. Vad kul att höra! Tack snälla för dina vänliga och uppmuntrande ord, de värmer. ? Ha det fint!
   Kram

 3. Hej Sandra! Hittade till din blogg via ”rensa i röran”-kategorin för någon månad sedan. Har läst sedan dess ? Plöjde igenom hela kategorin om eko & miljö häromdagen, blev SÅ inspirerad att jag knappt kunde somna på kvällen, haha! Så mycket idéer och tankar. Vill bara tacka för en otroligt välskriven och intressant blogg! Om du har några tips om odling får du gärna skriva om det, ska odla i växthus för första gången i år! Ta hand om dig ?

  1. Ååh men tack snälla, vad glad jag blir. Det värmer att höra! ? Jag har skrivit lite på temat ’odling & naturens skafferi’ tidigare, men ska absolut klura på om jag skriva mer på temat framöver. Tack detsamma!

 4. Är den bra bambutandborsten? Kollade på bilden längre ner först och trodde att det var tandborsten haha 😀
  Kör med pepsodent idag för jag gillar själva greppet, gillar runda handtag för jag tycker de är lättare att manövrera då. Sen så bara tanken av känslan att ha en träbit i munnen inte så trevlig. Det blir lite som när jag tänker på att någon tar en kniv eller en gaffel och skrapar en tallrik eller en kastrull.. omg, jag ryste bara jag tänkte på det haha.
  Pukka te har jag börjat dricka med nu, den med gurkmeja och ingefära, bra grejer det, inflammationsdämpande egenskaper mm.
  Hur funkar menskoppen? Passar OrganiCup:en? Har du testat några andra menskoppar? Eller har du hittat din goldie lock menskopp? Ett tips annars är att kolla in https://www.minmenskopp.se/databas/sok-och-jamfor-menskoppar !

  1. Ja, jag tycker att den är bra! (Även om det i ärlighetens namn tog en tid innan jag vande mig vid träkänslan i munnen.) Tips! Blöt hela tandborsten innan du borstar tänderna, så känns den mindre sträv. Ett annat alternativ är att ’olja in den’ med lite kokosolja, det gjorde jag i början. Haha jaha, nej borsten på den näst nedersta bilden är till kroppen ? Vill du ha en mer profilerad tandborste så kan Humble Brush vara ett alternativ.
   Åh, ja det är supergott! Har också druckit det téet mycket på sistone.

   Jag tycker att menskoppen funkar otroligt bra! Men det var lite samma sak som med tandborsten, man kan behöva vänja sig lite i början. Utöver de ekonomiska och miljömässiga fördelarna, tycker jag att det är skönt att man inte behöver byta (tömma) lika ofta. Räcker några gånger per dag. Jag köpte min kopp för ganska många år sedan (då var utbudet inte lika stort), men den är av märket ’Mooncup’ och funkar superbra. Nej jag har inte testat några andra, utan blev nöjd med den första jag provade. Vilken bra grej, tack för att du tipsar!

 5. Jättefina tips! Gillar själv jordklok. 🙂

  Tänkt på en sak då många tipsar om tyg/nätpåsar när man handlar frukt och grönt i affären… I så gott som alla affärer där jag handlar är de ekologiska alternativen redan förpackade i plastpåsar. Bananer, morötter, palsternacka, äpplen med mera. Tänker att det är för att skydda dem mot skadedjur när de inte är förgiftade? Eller? Men ändå så tråkigt när man försöker minska plasten! Vet du varför det är så här? Blir lite knäpp. 🙂

  1. Tack, vad kul att höra! Åh vad härligt. ?

   Jag vet, har också noterat (och blivit lite irriterad) över att det ofta är fallet. Upplever ändå att det varierar en aning mellan olika butiker, men visst är det på tok för mycket som är inplastat. Det kan kanske ha med skadedjur att göra, precis som du är inne på (ska låta det vara osagt). Men den förklaring jag har fått är att det många gånger handlar om att det är ett smidigt sätt att skilja de ekologiska produkterna ifrån de konventionellt odlade – vilket (om det stämmer) är helt galet!

   Kanske kan vi som konsumenter påverka detta, genom att prata med/påpeka detta till butikspersonalen – som sedan kan ta upp det med sina leverantörer. Hoppas och tror att det är förändring på gång. Har tex sett att vissa märken har börjat märka sina kivi-frukter med en värmestämpel direkt på skalet för att slippa de små klisterlapparna av plast. Superbra ju! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.