?>

Tiden är inne

Vi lever i en värld där det mesta värderas i kronor och ören. Där ekonomin är den viktigaste måttstocken och framgång mäts i pengar. Andra värden lyfts ibland – men de är allt som oftast underordnade de ekonomiska intressena. Hur kan vi ha ett system som bygger på ekonomisk tillväxt, att vi ska konsumera allt mer, när vi lever på en planet med ändliga resurser?

Strävan efter att ständigt maximera den ekonomiska vinsten, har en bitter eftersmak. Den hårda konkurrensen har pressat priserna, vilket lett till kortsiktiga och ohållbara lösningar. Vi ser det i klädindustrins sweatshops, där människor arbetar under hemska förhållanden för usla löner – allt för att vi i västvärlden ska kunna köpa nya kläder billigt. Vi ser det i matindustrin där djur far illa och bekämpningsmedel förstör såväl naturen som arbetarnas hälsa. Vi ser det i äldrevården där personalen går på knäna och de gamla serveras kyckling från Kina. Vi ser ärligt talat konsekvenser av besparingar och vinsthets, i de allra flesta branscher idag.

Vad hände egentligen? När blev pengar viktigare än medmänniskor och planeten vi bor på? Någonstans gick det väldigt snett. Vad ska vi äta när bina är utrotade, jordarna förstörda och klimatet så extremt att det inte längre går att odla? Pengar? Vad ska vi dricka när vattnet är så förorenat att det gör oss sjuka? Och var ska vi bo, när havsnivån stiger och extrema väderförhållanden gör allt färre platser beboeliga? Naturen är ingen rekvisita någonstans i bakgrunden där vi kan hämta vad vi vill – faktum är att vi är en del av naturen. Alla arter utgör en länk och fyller en funktion i ekosystemet. Det går inte påverka en enskild länk, utan att också påverka resten av kedjan. Om en länk skadas eller elimineras, så brister kedjan och balansen rubbas. Där är vi nu, i obalans, till följd av att människan tagit sig för stora friheter. Vi står inte över eller utanför kedjan – vi är i allra högsta grad en del av den.

Det är lätt att rycka på axlarna eller köra huvudet i sanden. ’Alla andra resor ju utomlands och shoppar, då måste jag ju också få det’, ’något måste man ju få unna sig’ och ’lite guldkant i vardagen måste man ju få ha’. Ursäkterna är många och långa, det är jobbigt att ta ansvar. ’Och varför ska jag ta ansvar, när alla andra skiter i miljön?’. Vi har alla ett ansvar. Det innebär inte att vi kan invänta ’alla andra’. Om du och jag tar vårt ansvar, kommer fler göra samma sak, vilket i sin tur leder till att ännu fler engagerar sig och väljer annorlunda. Små men medvetna handlingar i vardagen får stor effekt och sprider sig som ringar på vattnet. När allt fler vågar ifrågasätta dagens system och kräver en förändring mot ett mer hållbart samhälle (både miljömässigt och socialt) kommer förhoppningsvis även politikerna få tummen ur (läs: känna det stöd de behöver för att fatta bättre beslut.)

Grejen är den, att så fort miljö- och klimatfrågor kommer på tal är det många som fokuserar på ’uppoffringar’. Det är fel inställning! Självklart måste vi kunna lyfta problemen och förklara vilka förändringar som krävs – men vi behöver lägga mer fokus på att framhäva fördelarna, istället för att stirra oss blinda på ’uppoffringarna’. Och fördelar finns det gott om! Det behöver inte vara krångligt eller svårt att leva mer hållbart – det kan vara kul, inspirerande och bra för såväl hälsan som plånboken. Dessutom är ofta en hållbar livsstil för den enskilda individen (med mindre stress, mer meningsfullhet, balans, hälsa och välmående) också mer hållbart ur ett samhälleligt perspektiv. Framöver kommer jag dela med mig av mer konkreta tips som kan boosta din livsstil och samtidigt förbättra miljön.

Många hävdar att kunskap är nyckeln till förändring. Jag vill verkligen tro att ingen skulle köpa en tröja för 79 kr, om de visste hur den framställts. Om de med egna ögon sett under vilka förhållanden bomullsodlaren och sömmerskorna lever och arbetar, eller hur textilarbetarna och vattnet påverkas av de starka kemikalier som används vid tillverkningen. På samma sätt tror jag att de flesta skulle fundera över sin kost om de verkligen insåg hur maten de äter påverkar miljön och deras egen hälsa.

I hopp om att sprida kunskap och inspirera, har jag samlat ett gäng sevärda dokumentärer här nedan. Om du värnar om din hälsa, om dina nära och kära (och kanske även planeten i stort) – kan jag verkligen rekommendera dig att se dem.

 

9 sevärda dokumentärer

True Cost – om kläderna vi bär, människorna som tillverkar dem och hur klädbranschen påverkar vår värld

Cowspiracy – om hur maten vi äter påverkar miljön (om du även vill veta hur maten påverkar din hälsa och hur du kan undvika/bota våra vanligaste välfärdssjukdomar, kolla in What the Health, Forks over Knives och Food Choices)

The Human Experiment – om kemikalierna vi utsätts för i vardagen

A Plastic Ocean – om hur plast påverkar haven, dess invånare och de som äter fisk och skaldjur

GMO OMG – om genmodifierad mat, dess hälso- och miljöeffekter

Sista skörden – om planetens jordar och hur den industriella livsmedelsproduktionen påverkar dem

 

Mitt miljöengagemang grundar sig i kärlek. Kärlek till naturen, till djur, medmänniskor och den fantastiska planet vi bor på.
Smältande isar, miljöförstöring och lidande gör mig verkligen genuint oroad och ledsen. Vi måste inse att när vi skadar någon/något annat, skadar vi också oss själva. Jag försöker omvandla min frustration, ilska och sorg till något produktivt – som drivkraft till att förändra mitt eget beteende. Förhoppningsvis kan det även inspirera andra att göra mer medvetna och hållbara val.
Jag bryr mig. Gör du? ♥

 

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

2 thoughts on “Tiden är inne

  1. Du skriver så vackert och inspirerande om ett ledsamt ämne. Det är säkert det som behövs för att nå ut.

    Har själv upplevt hur befriande det är att säga nej till meningslös miljöförstörande konsumtion. Man mår så mycket bättre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.