?>

Tankar om tid – vad vill du göra mer/mindre av?

Nu har det blivit dags att dra igång utmaningen mot ett mer hållbart 2018. Så himla kul att ni verkar peppade att hänga på! Vi kommer alltså fokusera på ett tema/område varje månad. Under januari ligger som sagt tid i fokus – hur vi spenderar den och vad vi skulle vilja göra mer respektive mindre av. En bit in i månaden kommer vi även reflektera över vad vi skulle vilja göra/uppnå/uppleva under 2018, samt kolla på lite olika metoder för att förverkliga dessa mål och drömmar. Men nu kör vi igång tycker jag!

Hur spenderar vi vår tid?
Det allra första steget är att ta reda på hur nuläget ser ut. När vi har koll på det, blir det betydligt enklare att se vad som funkar bra idag och vad vi eventuellt skulle vilja justera. Vissa kanske får smått panik bara av tanken på att kartlägga sin tid och sina tidstjuvar. Men lugn, bara lugn! Tanken är inte att skapa dåligt samvete eller att vi ska effektivisera en massa. Nej, det handlar verkligen inte om att skapa ytterligare måsten, utan snarare om att bli mer medveten och göra aktiva val. Idén är att vi så objektivt som möjligt konstaterar hur vi spenderar vår tid, för att sedan komma fram till ”okej, såhär spenderar jag tiden nu och såhär skulle jag vilja spendera den framöver”.

Tips! Om det underlättar, kan man tänka sig att det är en liten vänlig och nyfiken utomjording som för anteckningar om hur ens dag ser ut. Att försöka se saker ur någon annans ögon (i det här fallet utomjordingens) kan göra det lättare att skapa en sund distans till det hela, och därmed minska risken för att man värderar och dömer sig själv. Det kan också hjälpa att påminna sig om att skilja på person och handling. Vi är som bekant inte våra handlingar.

Hur går vi tillväga?
Skriv ner vad du gör (vilken aktivitet), när du gör det (mellan vilka klockslag) och hur länge du gör det (antal minuter). Personligen föredrar jag att skriva för hand, med papper och penna. (Mobilen funkar också såklart, men det finns en risk att man fastnar och börjar titta på andra grejer…) Jag delar upp pappret i tre kolumner och antecknar sedan allteftersom dagen går. Det skulle exempelvis kunna se ut såhär:

6.00-6.45 Yoga 45 min
6.45-7.00 Frukost 15 min
7.00-7.15 Göra sig iordning 15 min

Gör denna typ av anteckningar under en dag, ett par dagar eller allra helst under en veckas tid. (Ju fler dagar, ju mer rättvis bild av verkligheten.) Kanske verkar det betungande att göra detta under en hel vecka? Du väljer såklart själv hur länge du vill köra, men min erfarenhet är att det är väl värt det. Och ärligt talat handlar det mer om att komma ihåg, än att det på något sätt är jobbigt. (Det är ju inte så ansträngande att krafsa ner några ord då och då menar jag)

När vi samlat in uppgifterna är det dags att summera de olika posterna och analysera resultatet. Hur mycket tid spenderas på sociala medier? På tv-tittande, pendling, matlagning, träning och övriga poster? Det blir ofta något av en aha-upplevelse att se vad man lägger tiden på, och hur till synes små saker sammanlagt kan uppta ganska mycket tid. När vi kikar på sammanställningen kan det som sagt vara en god idé att ha med sig frågan: ”finns det något jag skulle vilja göra mer (eller mindre) av?”

Kanske har du redan nu ett hum om vad du skulle vilja göra mer av? Då kan det vara en morot till att faktiskt lägga lite tid på att kartlägga sina vanor, och på så sätt se om det går att försöka frigöra mer tid till den/de sakerna. Personligen har jag framförallt två saker som jag skulle vilja lägga lite mer tid på – dels att läsa böcker, men också att göra kreativa saker (skapa med händerna). Vad skulle du vilja göra mer av?

Hittills har jag ju mest skrivit om att göra mindre förändringar i hur vi spenderar vår tid. Men det skulle ju också kunna visa sig att det är dags för större förändringar. Kanske upptäcker du ”Nej fy sjutton, är det detta jag håller på med om dagarna? Så här vill jag inte leva mitt liv.” Oavsett vilket, kommer vi i kommande inlägg att kika mer på hur vi går vidare när vi samlat in, summerat och konstaterat hur vi spenderar vår tid. Jag kommer även tipsa om ett antal saker som kan underlätta (och därmed frigöra tid) i vardagen.

”Time you enjoy wasting, was not wasted.”

– John Lennon

Hoppas ni har en mysig helg allesammans! Ta hand om er. Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Ett mer hållbart 2018 – en månad i taget
Tid – det mest dyrbara vi har?
Pengar är tid
Sparar prylarna oss verkligen tid?

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

15 thoughts on “Tankar om tid – vad vill du göra mer/mindre av?

 1. Kul! Jag har redan börjat skriva ner som du föreslår, har inte gjort det idag tyvärr men har gjort det tisdag-fredag denna vecka. Mitt mål är att fortsätta även nästa vecka och sen sammanställa 🙂

 2. En sådan himla bra utmaning! Jag har tänkt ganska mycket på var jag spenderar min tid på. Förra året hade jag som mål att ägna mer tid till saker som gör mig lycklig. En himla bra utmaning du har startat 🙂

 3. Så himla bra grej! Jag tror att jag redan nu har hyfsat bra koll på hur jag spenderar min tid, dock är jag i processen som du nämnde att försöka frigöra tid.
  Kan känna att jag mellan goda vanor, och god prioriterad tid behöver ha luckor av ingenting.

  Minns när det gick upp för mig att tid inte är linjärt, att framtid, då-tid och nu existerar som en ända stor cirkel i det vi kallar närvaro. Haha vet dock inte hur denna tanke rent praktiskt går att applicera på livet som så annars känns så linjärt…

  Har du några tips? ??

  1. Vad roligt att du tycker det, tack! Toppen att du redan har bra koll, samt att vi kommer kika på hur vi kan frigöra mer tid framöver ? Det har du absolut rätt i, jag känner likadant.

   Ja fenomenet tid är verkligen spännande! Jag upplever det nog nästan mer som att tiden upphör att existera när jag är helt närvarande, om du förstår hur jag menar? Jag tappar totalt tidsuppfattningen, fast på ett bra och skönt sätt. Men det kanske typ är samma sak?

   Håller med dig om att livet och framförallt samhället bygger på att tid är väldigt linjär. Hmm bra fråga, jag får nog fundera lite på det. ??

 4. Gjorde en liknande grej för ca 1,5 år sen. Jättenyttigt! Framförallt förändrade jag mina vanor kring tv tittande. Att ska jag se på tv ska det inte vara tidsfördriv utan vara nåt jag verkligen vill se. Istället frigjorde jag tid och ser till att läsa ca 30 minuter per dag, vilket jag tycker ger mig mycket mer!

  1. Vad härligt, visst är det! Håller verkligen med dig om tv-tittandet, vi har blivit mycket mer selektiva med vad vi tittar på sen vi slängde ut tv:n för några år sen (kollar enbart via datorn eller surfplattan numera). Härligt att det frigjorde tid till att läsa böcker! ♥

  1. Tack! Vad kul att höra ?? Vilket fint inlägg och tusen tack för att du tipsar om min utmaning!

 5. Tack för ett inspirerande inlägg!
  Började precis tänka på detta nu när jag kommer ha mer tid, vad vill jag få göra med den? Tack för ett bra verktyg! Inser att det kommer vara ganska slående hur mkt tid jag kan känna att jag ”slösar” bort men ska försöka se på det utan att döma för att kunna låta det förändras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.