?>

Tankar kring normer, otillräcklighet & reklam

Är det inte lite spännande ändå hur vissa dagar eller stunder kan kännas fantastiska, ja nästintill magiska, för att sedan i nästa stund ha ersatts av något helt annat, något som inte alls upplevs som lika härligt och underbart?

Förstå mig rätt, självklart har livet både toppar och dalar. Men ibland fascineras jag bara över hur snabbt det kan svänga ifrån det ena till det andra. Jag misstänker att dessa skiftningar blir extra påtagliga för oss som är högkänsliga. Samtidigt tänker jag ibland att jag borde ha vant mig vid dessa skarpa kontraster efter drygt 26 år i detta liv, men icke!

Ibland kan jag verkligen uppskatta livets kontraster, det mörka och det ljusa, det tunga och det lätta. Jag ser att det ena inte kan existera utan det andra, att de framhäver och kompletterar varandra på samma gång. Andra dagar gör dessa kontraster mig helt matt…

Just nu kämpar jag med en känsla av otillräcklighet. Jag upplever krav och förväntningar både utifrån och inifrån. Det är fasen inte lätt att försöka gå sin egen väg i en likriktad värld! Att bryta mot normer och följa sitt hjärta, är verkligen svårt när vi ständigt bombarderas av budskap om hur vi ska vara och vad vi ska göra för att passa in. För att vara framgångsrik och en i gänget.

Just nu är de här bitarna extra tydliga på jobbfronten för mig. Jag vill så gärna göra saker jag brinner för – vara kreativ och skapa, få uttrycka och inspirera, och samtidigt (på mitt eget sätt) bidra till en lite bättre och mer hållbar värld. Framöver hoppas och önskar jag kunna försörja mig på mina passioner och uppfylla min dharma.

Jag vet att det går. Inom mig har jag en stark och orubblig röst som säger att det är helt och fullt möjligt. Det svåra är bara att lyssna till den rösten, när omgivningen uttrycker tvivel. När det hintas om att jag borde skaffa mig ett vanligt jobb och leva som alla andra. När jag möts av ifrågasättande och tvivel, eller när undertonen i en konversation är: ’Du är lat, är det inte dags att du tar dig samman och gör rätt för dig? Dra ditt strå till stacken och jobba heltid som alla andra!’

Ibland är det svårt att inte påverkas av omgivningen. Välmenade (?) kommentarer sprider frön av oro, och det är livsfarligt (men ack så lätt) att låta dem slå rot. Då börjar man nämligen ifrågasätta sig själv. ’De kanske har rätt trots allt? Jag är nog lite lat ändå… Det kanske inte går att försörja sig på sin passion?’

Samtidigt blir en del inom mig förbannad. Hon väser: ’Okej, du är lat alltså – är det därför du varit en högpresterare i alla dessa år?! Blir man utmattad, som du, om man är lat kanske? Nej, just det!’ Det blir liksom en inre konflikt på flera plan, men framförallt mellan omgivningens förväntningar och mina drömmar.

Det allra lättaste vore såklart att räta in sig i ledet och göra som omgivningen tycker. Men då skulle en del av mig dö inombords… och det känns bara hemskt fel. Därför tänker jag fortsätta kämpa! Jag tänker fortsätta göra det jag älskar och försöka omvandla det till mitt jobb.

Drömmen vore att kunna leva på bloggen och den webbutik jag planerar att öppna framöver. Eller som ett alternativ; satsa mer på yogan och/eller fotograferandet… Det konstiga är att mitt i allt tvivel, så känner jag samtidigt ett enormt lugn. Tillit och tacksamhet.

Jag är tacksam för att jag har möjligheten att prova mina vingar just nu, och hoppas för allt i världen att de bär. Och gör de inte det, ja men då får jag väl ta det då. Om inte annat så lär jag ju vara en erfarenhet rikare.

Men om vi går tillbaka till bloggen, så växer den successivt – vilket såklart är jättekul! ♥ Det öppnar ju även upp nya möjligheter. Jag har fått en del förfrågningar om samarbeten med företag, men tackat nej till de flesta – eftersom jag är mån om er läsare. Det måste kännas rätt. Jag skulle aldrig lägga upp några blinkande banners med reklam för nätcasinon eller liknande.

Med det sagt, kan jag absolut tänka mig att göra fler samarbeten framöver – men då ska det självklart vara relevanta saker. Det vill säga produkter och företag som stämmer överens med mina värderingar, och samtidigt kan bidra med värde till er som läser. Jag tänker att det måste vara schyssta, hållbara och miljövänliga produkter eller tjänster, av hög kvalitet.

Jag vet att en del tycker att det är lite tråkigt med reklam, och tro mig jag förstår. Samtidigt lägger jag ner otroligt mycket tid och energi på mina inlägg – missförstå mig rätt, jag klagar inte, utan älskar det verkligen! ♥ Men rent krasst kan man ju inte betala räkningar med ’lycka’, utan de allra flesta av oss behöver ha någon form av inkomst. Det är ju så vårt samhälle är uppbyggt (och jag är tyvärr inte undantaget som bekräftar den regeln).

Vad det innebär i praktiken (åtminstone på sikt) är att bloggen behöver generera någon form av inkomst, för att jag ska kunna fortsätta dela med mig av tankar, tips, inspiration, bilder och annat innehåll. Om inte, kommer jag bli tvungen att hitta en inkomst (jobb) på annat håll – vilket såklart skulle påverka bloggen negativt…

Mot den bakgrunden hoppas jag att ni tycker att det känns okej med sponsrade inlägg och adlinks ibland! Som sagt är jag mån om att vid dessa tillfällen tipsa om och lyfta schyssta produkter (som jag själv gillar och/eller använder mig av).

Ett annat alternativ eller komplement till annonser och samarbeten, är Patreon och Swish, vilket några av er läsare tipsat om. Just Patreon och Swish har blivit allt vanligare för såväl bloggar, poddar, youtube-kanaler och andra kreatörer. Det innebär alltså att läsarna/lyssnarna/följarna går in och stöttar kreatören ekonomiskt med valfritt belopp – antingen månadsvis eller vid enstaka tillfällen, för att hen ska kunna fortsätta skapa innehåll på sina kanaler. (Obs! Det är alltså frivilligt i så fall.)

Men jämförelsevis är det lite som att man köper eller prenumererar på en tidning, Spotify, Netflix eller liknande.

Om ni vill, får ni jättegärna skriva några rader och berätta hur ni tänker kring det här med sponsrade samarbeten, adlinks, patreon, osv (så blir jag oerhört glad och tacksam! ♥)
Sedan är jag ju såklart också nyfiken på om ni känner igen er i det här med att det kan vara svårt att gå sin egen väg och bryta mot normer? Finns det fler som tampas med inre konflikter och en känsla av otillräcklighet? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en fin dag allesammans. Ta hand om er! Kramar ♥

 

Relaterade inlägg:

Högkänslig, introvert & extrovert
Att följa sin passion & leva ut sina drömmar
Slow living
Tankar kring att skaffa barn

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

16 thoughts on “Tankar kring normer, otillräcklighet & reklam

 1. Tusen takk før fin blogg☺jag blir så glad och ivrig nær jag ser dina blogggar och blir så glad nær det kommer en ny. Jag tycker det ær ok med sponsrade bloggar och jag tror på att du stødjer nåt vettigt och sunt. Jag ær inte alls insatt i æmnet men man må ju få in pengar.
  Jag beundrar dig att du føljer dig sjælv och tror på dig. Många som ær lite avundsjuka på andra och inte kan glædjas med andra kan ju komma med syrliga kommentarer. De ær ju dem som mår sæmst. Men man kan ju vara lite extra kænslig om man sjælv ær lite osæker tycker jag. Jag ser fram till din webshop mm och jag har rekommenderat dig før mina vænner och sagt jag blivit så inspirerad av dig.
  Man lever ju bara en gång på jorden som mænniska vad jag vet och då ska man ju leva. Jag tænker att man ska vara snæll mot sig sjælv och extra snæll nær man behøver det før att øka på.sin energi. Sånt jag kommit på.sen jag blev litt ældre. Jag bor i Norge och hoppas du snart har norska føljare också. Bott hær några år och sedan många år i Sverige.
  Ha det fint och Kram till dig också?

  1. Vad kul att höra, det värmer. ♥ Och vad skönt att du tycker att det känns okej med sponsrade inlägg emellanåt!

   Tack snälla! Jo men visst, så kan det säkert vara ibland. Vad glad jag blir av att du ser fram emot min webbutik och att du tipsat om bloggen ♥

   Absolut, man vill ju leva livet och inte bara ’uthärda det’ om du förstår hur jag menar! Så himla klokt och sant, det är jätteviktigt att vara snäll emot och ta hand om sig själv.

   Vad härligt att du bor i Norge, tycker det verkar vara ett fint land på många sätt. Tack! Och detsamma, kram kram

 2. Hej Sandra! Jag gillade ditt inlägg, och du är inte ensam om att försöka eller planera för ett annorlunda liv. Det är väl bra att våga experimentera med olika inkomstformer såsom noga utvald reklam på bloggen. Man kan alltid ändra sig om man inte gillar ett koncept!
  Jag fastnade på det du skrev om den väsande inre rösten – lyssna på henne! Jag läser just nu en mycket spännande bok på temat inre kraft och intuition, helt enkelt den vilda kvinnan inom oss som hjälper oss att försvara oss själva, lyssna på våra behov och gå vår egen väg. Jag övar själv just nu på att lyssna på den där rösten som vet… Boken heter ”Women who run with the wolves” av Clarissa Pinkola Estes, ifall du inte redan har den i bokhyllan. 🙂
  Allt gott!

  1. Hej Sara!
   Tack snälla, vad kul att höra. ♥ Absolut, det har du ju helt rätt i!
   Ååh vad spännande, den måste jag läsa. Tack för tipset, och ha det gott!

 3. Absolut ?. Du måste göra det som blir bäst för dig. Reklam finns överallt och om det ger inkomst för dig är det ju kanon. Alla stora bloggare har ju reklam eller samarbeten, inga konstigheter. Tveka inte, du måste ju också överleva.
  Vi vill gärna fortsätta att läsa dina fina och kloka inlägg som ger inspiration till en mer hållbar livsstil.
  Tack för att du delar med dig av dina tankar?.

 4. Känner igen mig så mycket i det du skriver. Ibland känner man sig så otroligt ensam och missförstådd i en värld med ett ideal man inte vill passa in i. Nu har jag turen att ha min man, som följer samma väg som mig, men ofta känns det då i stället som det är han och jag mot världen. De flesta av våra vänner har också svårt att förstå våra livsval med plantbaserad kost, down sizing och hur vi försöker ifrågasätta alla våra val utifrån miljöpåverkan. För oss känns det så självklart nu, men för andra tycks det oförståeligt. Allt det där har blivit en så stor del av vilka vi är, men ofta känns det som vi ofrivilligt ifrågasätter andras liv bara genom att vara oss själva? Hm. Det är svårt att välja en annan väg än ”normalt”, men där är internet så fantastiskt. Att få påminnas om att man faktiskt inte är helt ensam på sin väg mot mindre klimatpåverkan 🙂
  Vad gäller reklam osv, kör! Så länge det är någorlunda relevant så är det klart att det är ok. Särskilt om det hjälper dig att följa din passion. Jag är övertygad om att det är ett sätt att få världen till en bättre plats, att fler kan få jobba med sin passion. Lyckligare människor orkar göra större skillnad i världen 🙂

  1. Ååh, jaa men eller hur! Precis. Som tur är, är även min man med på resan – så jag förstår precis hur du menar och känner igen mig i det du skriver.
   Visst är det klurigt det där med att man, bara genom att vara sig själv, på sätt och vis ofrivilligt ifrågasätter andra… Absolut, på det sättet är nätet underbart!
   Det tror jag med. Tack snälla för din feedback, dina vänliga ord och för att du tog dig tid att dela med dig av dina kloka tankar! ♥

 5. Som du själv skriver, lycka betalar inte räkningarna. Jag tror de flesta tycker reklam/sponsrade inlägg känns okej, så länge det är relevant och följer bloggens inriktning. Tror de flesta som läser bloggar idag också förstår att den typen av samarbeten måste till för att det ska gå att lägga så mycket tid på en blogg. Nä, kör på säger jag, i alla fall testa och se vad som händer, man kan alltid ändra sig/tänka om!

 6. Det skulle kunnat varit jag som skrev delar av detta inlägg. Tidigare i år, och lite fortfarande, har jag haft stora funderingar på mig själv och hur jag är och vem jag är och jag har mest konstaterat att jag känner mig väldigt vilsen. Jag tänker att man ska vara sig själv. Men om jag inte vet vem jag är, hur blir det då? Och hur kan jag bli en bättre version av mig själv? Hur vill jag vara som person? Jag har tänkt väldigt mycket på olika frågor det senaste halvåret. Du är inte ensam i dina funderingar!

  Jag förstår att man behöver sponsorer (reklam) och jag tycker att det är OK så länge man kan stå för det man gör reklam för.

  Du har en mycket tänkvärd och inspirerande blogg ?

  1. Ååh, jag förstår precis hur du menar… Har också känt mig vilsen bitvis och funderat mycket över vem jag egentligen är. Hajade därför till när jag snubblade över uttrycket ”Life is not about finding yourself. Life is about creating yourself.” Det kändes så fint på något sätt. Just att vi till stor del faktiskt själva kan välja vem vi vill vara (nu och framöver).
   Tack snälla för att du delar med dig av dina tankar, för din feedback och dina vänliga ord! ♥

 7. Hej Sandra

  Och tack för att du har kraften, viljan och modet att dela med dig och försöka gå din egen väg. Jag förstår precis vad du menar med snabbt skiftande känsla. Jag själv är 42 år har ännu inte lärt mig eller vant mig utan kan bli lika överraskad kring vändningen i sinnet. Det som hjälper mig är tanken om att känslor inte varar för evigt utan dem förändras och ändras hela tiden och den tunga perioden kommer att bytas ut mot ett bättre där mina sinnen kommer förnimma allt som är vackert och allt som finns att vara tacksam för. Jag har nu följt dig ett tag och förstår precis vad det är du brottas med. Jag sa själv upp mig för 4 månader sen, efter 18 år på en arbetsplats som inte var hälsosam och där värderingarna inte lägre gick ihop med mina. Jag bytte ut tryggheten mot en total otrygghet men med en övertygelse att om jag inte tvingar mig själv till detta beslut kommer jag sitta kvar som en stor stenbumling som av ren bekvämlighet inte har orken och kraften att flytta på mig, även om jag vet att platsen jag befinner mig på är så fel för mig. Jag brottas nu med liknande tankar som dig om att göra rätt val i andra människors ögon, mot att göra rätt val mot mig själv. Att våga gå sin egen väg och så sakteligen bygga upp sin inre styrka att stå emot omvärldens värderingar. Att bygga en stabil grund att stå på som inte går att rucka på även när det blåser som hårdast. Så fortsätt peppa dig själv, fortsätt våga, omge dig med människor som stöttar dig, det är dem som räknas. Oavsett vad resultatet blir så har du vågat och försökt följa dina drömmars mål och framförallt varit sann mot dig själv och följt ditt hjärta!

  1. Hej Viveca
   Tack snälla för dina vänliga ord, och för att du delar med dig av dina tankar! Jaa men precis, den vetskapen (att känslor osv) inte varar för evigt, har hjälpt mig med en hel del.
   Wow, vad modigt och starkt av dig att lämna din gamla arbetsplats – heja dig! Jaa men precis, verkligen! Dina ord är lika kloka som de är sanna. ♥
   Återigen, tack för dina vänliga och uppmuntrande ord. Önskar dig lycka till framöver!

 8. Jag tillhör kanske inte majoriteten av dina läsare, man och redan pensionär.
  Din stil på bloggen tilltalar mig, både tänkvärda texter och fina bilder. Du gör din blogg med omsorg! När det gäller reklam och samarbeten på bloggen tycker jag att du har sunda tankar. Jag tror att du gör rätta val som tilltalar dina läsare vilket också gynnar företaget som du gör samarbete med. Så där är inte mycket att fundera. När det gäller Patreon så kan det också vara en väg att gå. Dock brukar jag fundera om det ställer press på bloggaren, att leverera det där extra som bidragsgivaren kanske förväntar sig jämfört med de som inte ger bidrag? Så till vida att inte hela bloggen blir stängd bakom Patreon men då riskerar du också att tappa läsare. En balansgång där.

  Jag tror att du skall lyssna på dig själv! Vad andra tycker kommer på andra plats även om det kan finnas välmenande råd. Tänk dig att du levt livet och inte gjorde det du ville utan snurrade runt i ekorrhjulet. Att du ångrar ditt liv. Som pensionär har jag ett relativt fritt liv men det har sin begränsning i tid. Det finns en medellivslängd och du har nästan hela livet framför dig.

  Jag tycker att raderna: ”Det konstiga är att mitt i allt tvivel, så känner jag samtidigt ett enormt lugn. Tillit och tacksamhet.” visar att du är på rätt väg! Som Jonna brukar skriva, det öppnas dörrar när man minst anar det. Det gäller att tro!

  1. Men ååh, tack snälla för dina vänliga och uppmuntrande ord! Samt för din feedback och för att du delar med dig av dina kloka tankar.

   Förstår hur du menar med Patreon och har själv tänkt i liknande banor. Får ta och fundera lite mer på det, för det är en balansgång precis som du skriver.

   Jaa men precis, det har både du och Jonna helt rätt i! Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.