?>

Tankar kring december & jul

Nu är december snart här och julen närmar sig med stormsteg. Åtminstone om vi ska tro alla butiker, som plockade fram glögg, pepparkakor och julpynt för snart en månad sedan… För att inte tala om den radiokanal som sedan förra veckan, enbart sänder julmusik (!) Är det inte lite i tidigaste laget ändå?

Ärligt talat har jag tudelade känslor inför december, nästan lite hatkärlek. Det kan verkligen vara mysmånad nummer ett – med glöggmingel, julmarknader, pyssel, bak och en massa tända ljus. Men det kan också innebära en smockfull almanacka, julklappsstress, prestationsångest och alltför många tillställningar. Det är alltid så mycket som ska hinnas med, såhär på slutspurten av året.

December – mysigaste eller stressigaste månaden på året?

Få saker har en så romantiserad och skimrande stämpel, som just december och kanske framförallt julen. Förstå mig rätt, det kan verkligen vara en otroligt mysig period! Problemet är bara när förväntningarna blir för höga. Det kan vara svårt (eller nästintill omöjligt) att uppnå dessa orimliga förväntningar, vilket innebär att risken för misslyckande är hög.

Och när vi misslyckas med våra föresatser om den perfekta Disney-julen, kommer ofta missnöjet som ett brev på posten. Men, detta går ju alltid dämpa med diverse julmat, godsaker och alkohol (personligen föredrar jag godsakern, haha!) – eftersom vårt ”nya liv” som bekant inte börjar förrän efter jul och nyår… 😉

Nej då, skämt åsido är jag inte ute efter att ge någon dåligt samvete. Jag har bara funderat på om det finns ett annat sätt. Kan man kan uppnå en lugn och fin jul, utan att springa runt som en skållad iller månaden innan? Och i så fall, hur gör man? Hur undviker man, att alla de där sakerna och förberedelserna som ’ska vara mysiga’, förvandlas till jobbiga måsten och borden?

Jag sitter tyvärr inte på alla svaren, men tänkte dela med mig av några av de tankar och förhållningssätt som hjälpt (och hjälper) mig såhär när vi närmar oss adventstider. Kanske kan de underlätta för fler? Egentligen är nedanstående tips ganska självklara och de flesta funkar dessutom året runt. Men av någon anledning brukar åtminstone jag behöva påminna mig lite extra om dessa saker, den här tiden på året.

5 tips för ett lugnare & härligare december:

1. Vikten av ljus
Det är väl inte direkt någon nyhet att vi här i Norden har få timmar med dagsljus under den här delen av året. Men det gör verkligen stor skillnad för både energin och välmåendet att försöka ta tillvara på det lilla ljus vi får. En promenad på lunchen är verkligen toppen! Personligen tycker jag att det är ett skönt avbrott mitt på dagen, samtidigt som det ger motion, frisk luft och (förhoppningsvis) även solljus. Jag brukar dessutom boosta mig själv med extra d-vitamin (i form av kapslar) för att slippa att humöret och energin dippar alltför mycket. Extra mysbelysning och att tända levande ljus kan också göra det lättare att välkomna mörkret.

2. Prioritera personligt
För mig har följande varit en svår men viktig insikt: Det kanske varken är möjligt eller rimligt, att göra eller delta i allt som händer i samband med jul. Kanske är bättre att välja bort några saker, för att slippa stressa och kunna njuta av de saker, som vi faktiskt valt att göra eller delta i. ’Vill jag gå på den där julmarknaden, eller vill jag hellre vara hemma och baka lussekatter?’ I vissa fall är valet lätt och ibland är det svårare. Men att prioritera hårt och framförallt personligt, kan göra stor skillnad.

3. Insikten om vad som är viktigt
Det är lätt hänt att fokus hamnar på de yttre omständigheterna och sakerna. Vi ska fixa den perfekta granen, pyntet, julklapparna och maten. För att inte tala om snön, den är oerhört viktig. Utan föregående saker går det inte fira en riktig jul, eller? Jo det klart! Personligen upplever jag att julen handlar om en känsla eller stämning, snarare än yttre attribut. En känsla av lugn, värme, kärlek, mys och samhörighet. Självklart spelar omgivningen roll, den kan ju både hjälpa eller stjälpa stämningen, men den är inte det viktigaste. Det är fullt möjligt att ha det perfekt juldekorerade hemmet och dröm-klapparna under granen, men ändå sakna den där mysiga stämningen eller känslan…

Den här insikten har gjort att jag inte stressar upp mig på samma sätt längre, kring de yttre faktorerna. ’Ojdå, vi fick köpa färdiga pepparkakor i år. Äsch det är ingen fara, det går fint det med.’ Eller ’Hoppsan vi hann visst inte genomföra den där storstädningen som vi hade tänkt oss. Ja, ja det blir nog jul ändå.’ Det viktigaste är ju inte att allt är perfekt, utan snarare stämningen och att umgås med nära och kära.

4. Skapa rätt stämning
Vad skapar egentligen julstämning? Eller vi kan börja i andra änden, med vad som absolut inte skapar julstämning – och det är stress! Troligen beror det på att stress inte är speciellt kompatibelt med de känslor som förknippas med julstämning, nämligen lugn, värme, kärlek, mys och samhörighet… Saker som däremot kan bidra till rätt stämning är: musik, levande ljus, dofter och smaker (typ apelsin, glögg, pepparkakor). Jag upplever också att stämningen är starkt sammankopplad med hur vi mår. När vi mår bra är det betydligt lättare att skapa en mysig stämning, än om vi mår dåligt. Att vara snäll och ta hand om sig själv (och andra) är alltså en god idé av flera anledningar.

5. Måttfullhet
Som vid alla högtider och festligheter bjuds det ofta på en hel del godsaker i samband med jul, inget fel i det! Men personligen upplever jag att det lätt blir lite för mycket av det goda – att hela december förvandlas till en enda lång frossar-månad. Man behöver ju såklart inte avstå helt från godsakerna, men att hitta en rimlig nivå har varit viktigt för mig. Kanske är det bättre att avstå från den där extra portionen man tar (bara för att det är så himla gott) om man vet med sig att man kommer att må dåligt av det efteråt. Bästa tipset är att äta lugnt och med närvaro – att verkligen njuta av maten och godsakerna, snarare än att försöka trycka ned så mycket som möjligt på kortast möjliga tid…

Det var några av mina tankar för att skapa ett lugnare och härligare december. Om någon vecka tänkte jag dela med mig av lite mer konkreta tips på hur man kan skapa en mer hållbar jul – både på ett personligt, miljömässigt och ekonomiskt plan. Dessutom har jag några juliga recept (på godsaker man kan njuta av med gott samvete) som jag tänkte dela med mig av. Låter det som en bra idé?

Nu är jag nyfiken på vad ni tycker och tänker. Vad känner du inför stundande jul och adventstider? Har du några tips som hjälper dig att behålla lugnet eller skapa den där mysiga stämningen? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en fin dag allesammans. Kram på er! ♥

 

Ps. Vill bara tipsa om att en av mina favvo-podcasts, nämligen Andra Sätt (som jag tidigare berättat om här) har en tävling där man kan vinna en bok just nu. För att tävla behöver man bara önska/tipsa om en gäst till kommande poddavsnitt.
Skulle ni vilja att Patrik intervjuar mig? ? Skicka en nominering till downshiftpunktse@gmail.com och var med i utlottningen av boken Fermentera.

Uppdatering: I början av 2018 gästade jag podden Andra Sätt, i detta inlägg hittar du en länk samt mina tankar kring avsnittet.  

 

Relaterade inlägg:

Vikten av att stanna upp
Den osminkade sanningen
Utmattning & vägen tillbaka
Meningsfullhet & lycka

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

14 thoughts on “Tankar kring december & jul

 1. Jag älskar julen, har alltid gjort men de senaste åren har varit väldigt intensiva pga att vi firar med min familj vilket är många vuxna och barn. Blir inte lika lugn o stämningsfull jul som jag är van vid som barn, när man verkligen väntade o längtade hela dagen. I år har vi bestämt att fira ensamma, bara min lilla familj. Ska bli sååå skönt o mysigt. Då hinner jag verkligen umgås med mina barn och ta det lite lugnare. Vi har även bett att få dra ner på julklapparna o köper numera bara till mina egna barn.

  I år har jag gjort en ”tid tillsammans kalender” där vi varje dag gör nånting ihop, tex bakar lussebullar, pyntar granen mm sånt som ändå ska göras men även läsa en julsaga, skriva tre saker ni tycker om med ert syskon, gå på vinterpicknick, lägga ut mat till fåglarna och djuren i skogen osv. Ska bli jättemysigt. Sen får jag in alla aktiviteter som ska göras så vet jag att de har en dag för det… slipper jag stressa över det. Ser bara julen som mysig i år ??

  1. Vad härligt! Det låter verkligen jättemysigt, och som att ni kommer få en lugn och fin jul i år ♥ Klokt och modigt att be om att få dra ner på julklapparna!

   Men åh, vilken fin idé med en sådan kalender! Så himla smart och mysigt på samma gång ju! Och vad härligt att det känns bra inför julen ♥

 2. Härlig text som alltid. Givetvis har jag nominerat dig. Nu håller jag tummarna för att få höra dig intervjuas i kommande podd. Jag är övertygad att det blir ett intressant och givande samtal.

 3. En familjediskussion som utspelade sig kring vårt köksbord för ca 2 veckor sedan…
  Alla runt bordet 6 vuxna håller med om att julafton med paket blir problematiskt..
  -vi skrotat paketen säger en av oss och de andra nickar..
  -men säger en annan vi kan ju inte strunta i paket till barnen.. det hade ju inte ni gillar som barn… Nej de e klar nickar alla igen ?
  -men ska vi satsa på personliga hållbara presenter då? kanske bara från secondhand? Ja!! Lösningen är fulländad.. !!!

  men tävlingen runt bordet har redan börjat.. vem är bäst på att vara så där super mysig och super personlig? Stressen och kraven kommer in igen, gud vad jobbigt det känns nu måste alla göra hemmagjorda paket med hjärtan på…

  Någon bryter tystnaden med ett klingande skratt… Det är allt bra jobbigt att vara människa mitt bland detta julstök ??

  1. Hahaha, ja det är verkligen inte lätt ? Men det är ju positivt att det blir färre klappar iallafall och att de blir mer personliga och hållbara! Men stressen och kraven kunde man ju gärna vara utan. Vet inte riktigt hur man ska uppnå det, eller om det ens är möjligt så länge man köper klappar? ?

   Åh vad kul, tack snälla! ♥

 4. Vi är riktigt sugna på att skippa julen och istället lägga pengarna på en resa till USA över jul och nyår. Inte i år, men nästa år. Dottern, 12 år, byter gärna sina klappar mot ett sånt äventyr, men sonen på 10 är inte lika lättövertalad. När jag berättade det för mina föräldrar tyckte de det var det bästa de hört. Då kunde de åka till fjällen över jul istället.
  Jul för mig är att alla gör som de själva vill. Inte gör något för att det alltid varit så eller för att någon annan tycker si och så.
  Att få ner antalet julklappar till barnen har varit svårt och tar sin tid. Brukar tänka att det ska finnas någon mening med varje sak. Vad behöver de? Vad blir använt?

  1. Klok och fin tanke att alla får göra som de vill, och att man inte måste följa traditioner och normer. Är ju också en god idé att köpa användbara och genomtänkta klappar precis som du skriver, snarare än att köpa saker ”bara för att”.

 5. Kloka ord kring en svår fråga! Julen är ju så laddad vilket jag tror gör det extra svårt både att själv ”tänka om” kring den och att eventuellt försöka påverka andra. Jul firas ju oftast med andra personer, och i många fall rör det sig säkert om ett flertal personer som alla har sin bild av hur en ”riktig jul” bör vara. Då kan det vara svårt att själva komma med nya idéer om hur man skulle vilja att julen såg ut. I min familj har vi i alla fall slopat de flesta julklappar och även en hel del av julmaten eftersom jag är vegan och mina föräldrar inte äter kyckling och kött. Jag brukar också använda samma pynt år efter annat och mestadels handlar det för mig om blommor och ljus. Vi har heller inte så mycket traditioner på själva julafton, och på juldagen tar vi det verkligen bara lugnt, det är min bästa dag på julhelgen. Det tycker jag förresten också hjälper mig stressa mindre: att minnas att jul egentligen börjar på julafton och sedan innehåller en rad andra helgdagar då man faktiskt bara får ta det lugnt. Detta i motsats alltså till den kommersiella julen som ju har sin topp vid advent med allt köpande inför jul, och sedan lämnar en tomhetskänsla när klapparna är öppnade.

  1. Tack! Ja men precis, det har du verkligen rätt i. Vad härligt att ni slopat de flesta klapparna och en del av maten. Låter som att ni har en sund och skön inställning till julen, härligt!

 6. Jag hittade just hit via Evelina Göranssons länk på sin blogg och när jag klickade mig vidare hit kändes det som att jag hittade hem. ALLT du skriver om (som jag hittills läst) tilltalar mig något oerhört och jag vill så gärna läsa allt du skrivit på samma gång. Precis som du brinner jag för hållbarhet, hälsa och en långsammare vardag, något som jag i framtiden vill ägna ännu mer tid åt. Blir alltid så glad när jag inser att det finns så många likasinnade i internetvärlden. Ser fram emot att fortsätta hänga här på din mysiga blogg. Kramar från en ny läsare!

  1. Nämen ååh vad glad jag blir, tack snälla för din fina kommentar! Visst är det härligt när man hittar likasinnade ♥ Vad kul, du är så välkommen så! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.