?>

Sparar prylarna oss verkligen tid?

För en tid sedan läste jag en text som handlade om tidsbesparande prylar. Nu kan jag tyvärr inte för mitt liv komma ihåg var jag såg den, men undermeningen var ungefär denna: Om alla de prylar och manicker som är tänkta att spara oss tid, verkligen gjorde det – borde vi inte ha massor av ledig tid?

De allra flesta svenskar har disk- och tvättmaskin idag, många har till och med robotar som tar hand om både dammsugning och gräsklippning. Men om gemene man fick frågan om hen har mer ledig tid nu, skulle de flesta troligen svara nej.

Vad beror detta på? Många saker såklart! Men faktum är att prylarna i sig ofta upptar en hel del tid – vilket kanske inte alltid är något vi reflekterar över. Först ska sakerna införskaffas, dvs. vi ska jobba in pengarna, jämföra och välja ut rätt produkt, få hem dem, eventuellt byta/returnera och sedan montera/packa upp/installera. Efter det ska ju grejerna såklart användas, men också underhållas och eventuellt lagas. Undra hur mycket tid vi tjänar in i slutändan? Vissa saker sparar oss säkerligen tid, men frågan är om inte många av dem också stjäl den?

Visserligen är ju inte alla prylar avsedda att underlätta vårt arbete eller att spara oss tid, men jag tyckte ändå att den här vinklingen var intressant. Om jag inte missminner mig, lyfte även texten det faktum att vi ofta upplever att vi har som mest tid på platser utan diverse bekvämligheter. Tänk dig typ sommarstugan på landet, som kanske saknar både el och vatten. Där tycks tiden närmast stå helt stilla, eller åtminstone passera i ett betydligt lugnare tempo. Det kanske inte enbart beror på prylarna (eller snarare bristen på desamma) men jag tror ändå att det är en bidragande faktor…

Ytterligare en plats där tiden närmast tycks stå still ibland – är i naturen. I synnerhet på platser som dessa, där skogen är som hämtad från en av John Bauers illustrationer…

En annan aspekt som är intressant, är romantiserandet av prylar. Här spelar såklart både reklam och media en viktig roll. Jag tänker till exempel på en annons där en man ligger i hängmattan och läser en bok – eftersom han just har köpt en robotgräsklippare! Frågan är hur sann den bilden är? Vi vill gärna tro att vi kommer använda tiden som prylarna sparar in, till att lata oss och göra saker vi tycker om. Men frågan är om det verkligen blir så? I takt med att allt fler skaffar samma manicker, höjs ju ribban för vad som är normalt att hinna med…

”Possession of material riches, without inner peace, it’s like dying of thirst while bathing in a lake.”

– Paramahansa Yogananda

Förstå mig rätt, jag är absolut inte är emot prylar, maskiner eller teknisk utveckling – de kan verkligen underlätta och förbättra massor! Jag är mer ute efter en medvetenhet. För det är skillnad på att bruka och missbruka saker. Som ett exempel kan en smartphone både spara oss tid och underlätta vår vardag – men den kan också göra raka motsatsen, det vill säga ’stjäla’ mycket tid och fokus. Det beror ju helt på hur vi använder den! För mig handlar den här medvetenheten inte bara om hur vi använder prylarna, utan också om vilka prylar vi faktiskt väljer att äga. Kort och gott att köpa saker av ’rätt’ anledning, dvs inte för att ’alla andra’ har dem – utan snarare för att vi genuint har ett behov av dem.

Mobilen – en vardagshjälte eller en riktig tidstjuv?

Det var några av mina tankar kring prylar. Men nu är jag nyfiken på vad ni som läser tänker! Vad har du för relation till materiella saker? Vilka prylar skulle du inte kunna leva utan och vilka saker är dina värsta tidstjuvar? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en fin dag allihopa! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Vad är minimalism?
Den osminkade sanningen
Tiden är inne
Pengar är tid

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

12 thoughts on “Sparar prylarna oss verkligen tid?

 1. Så viktigt inlägg! Just det underhållningen som den där bubbelpoolen eller ny köksmaskinen kräver.. phu… När saker och ting krånglar.. jag kan fortsätta hur länge som helst.. nej tacka vet jag enkelheten ??
  PS ta kontakt för John Bauer tips, underbara illustrationer!

  1. Tack! Ja men precis, undra hur mycket tid en genomsnittlig person lägger av sitt liv på att ta hand om alla prylar? Är inte säker på att jag vill veta svaret… ? Okej tack, det ska jag göra!

   1. Haha Sandra förlåt mig, jag menade tack för tipset om john Bauer, blev helt kär i hans teckningar men ska nu mera alltid tillämpa korr läsning på mina svars inlägg till dig.. (förstår dock inte hur tack blir ta kontakt) ??

    Så förlåt om jag ställde till de.. ??❤️

    1. Hahaha, jag tyckte meningen var lite märklig..! ?? Det är ingen fara! ? Kul att du också blev förtjust i hans illustrationer, de är verkligen underbara!

 2. Som vanligt ett helt underbart inlägg från dig. Du är som jag kommenterat tidigare så klok, träffsäker och inspirerande.
  Jag har läst mycket den senaste tiden om just downshiftimg och minimalism och alla är ju rörande överens om att vi människor ägs av våra prylar. Jag är i början av denna fas att göra mig fri från onödiga ägodelar och det kommer sannerligen ta en stund. Bor i ett över 300 kvm stort hus där jag och min familj samlat på oss mängder av onyttiga saker. Bara tanken att börja rensa känns befriande och kommer göra mig fri i själen. Dina kloka ord vägleder mig att ta rätt riktning i denna process.
  Tack för din inspiration!

  1. Ååh men tack snälla du! Ja men det är nog tyvärr så, att många av oss ägs av våra saker… Vad härligt, och det är okej att det tar tid! Ta det i den takt som passar dig och din familj.
   Vad glad jag blir, tack snälla!

 3. Vad lustigt att du skrev detta nu för vi pratade igår i vår familj om vad man skulle vilja ta med sig om vårt hus brann. Barnen ville ha med sina första nallar, min man ingenting och jag ville ta med vår externa hårddisk m alla foton på. Man behöver verkligen inte särskilt mycket när det verkligen gäller.
  Har börjat sakta minimera saker här hemma och det är sååå skönt att ha ytor fria o lite saker. Jag trivs bäst i de rum jag har rensat i. Jag som är så känslig för energier nu när jag mår dåligt märker direkt av hur jobbigt det är att komma hem till ett rörigt o stökigt hem!

  1. Det är verkligen spännande att ställa sig den frågan! Då inser man precis som du skriver, vad det är man håller mest kärt och vad som är viktigast. Så himla fint och klokt att ni pratar om det hela familjen! Det är ju jättefint att barnen får med sig den tanken redan som barn tänker jag.

   Vad härligt! Jag förstår verkligen hur du menar, mår också dåligt när det är rörigt och stökigt. Någon sa, att ens hem reflekterar vår insida och tvärtom. Känns som att det ligger en del i det…

 4. Jag skulle inte vilja leva utan vår robotgräsklippare. Vi har rätt stor tomt och vi tyckte att vi jämt fick klippa gräset. För oss har det verkligen sparat tid, men framförallt har det tagit bort ett ”måste”. Dessutom är den ju eldriven vilket inte vår vanliga klippare var.
  Men alla prylar spar inte tid, precis som du beskriver. Och ja, det har ju tagit tid att tjäna in den i form av lön.
  Bra inlägg som vanligt!

  1. Vad härligt att gräsklipparen förbättrat och frigjort tid för er!
   Jag är aldrig ute efter att säga att något är rätt eller fel, utan vill bara väcka en tanke: Vilka saker tar respektive ger tid och energi? Svaret på den frågan varierar såklart för olika människor, det viktigaste är att hitta det man trivs med själv! (Vilket ni verkar ha gjort i fråga om gräsklippningen, härligt!)
   Tack för din kommentar!

 5. Datorn och allt den ger inträde till stjäl onekligen tid, men möjliggör även kontakt och utbyte med människor långt ifrån en själv.
  Tänkvärt inlägg.
  I köket besparar nog kyl och frys mig mycket tid. Jag föredrar att laga storkok och ha matlådor på lager. Det är guld värt att på en trött dag kunna göra gröt eller äta något annat snabbtillagat och ändå veta att det finns en färdig lunchlåda att ta fram ur frysen till jobbet dagen därpå.
  Cykeln besparar mig också en massa tid (genom att slippa gå eller vänta på bussar) och ger mig motion. Tyvärr skapar den också frustration när en får punktering för 6:e gången på kort tid och en måste gå med den hem från stan och sedan ägna en timme till att försöka byta slang och däck…

  1. Håller verkligen med dig om datorn.
   Tack!
   Gillar också att göra storkok och kunna plocka fram lunchlådor ur både kyl o frys, väldigt praktiskt!

   Härligt att cykeln sparar dig tid, den är ju bra för hälsan precis som du skriver – men också plånboken och miljön! Tråkigt med så många punkteringar på så kort tid dock, hoppas du slipper det framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.