?>

Snabb & smidig sommarlunch (vego)

Såhär i sommarvärmen är det skönt om det går snabbt och smidigt att laga mat, eller hur? Personligen lagar jag helst kall mat just nu och gärna mycket på en gång, så att det räcker i flera dagar. I det här inlägget tänkte jag tipsa om hur du kan komponera ihop en enkel och mättande vegomåltid, som dessutom går att variera efter tycke och smak.

Tricket är (precis som i all matlagning) att skapa kontraster och leka med motsatsförhållanden – alltså krispigt mot mjukt, sött mot salt, stark mot milt, osv. Att blanda olika smaker, konsistenser, texturer och färger, gör att maten både blir vackrare, godare och mer intressant.

När jag komponerar en måltid brukar jag tänka på att få med livsmedel från en rad olika kategorier och med olika egenskaper, för att få till en mättande och komplett rätt. Därför försöker jag alltid ta med någonting från vardera av nedanstående kategorier:

1. Pasta, gryn eller rotfrukter – bidrar framförallt med kolhydrater och mättnadskänsla. Välj exempelvis mathavre, quinoa, potatis, ärt- eller bönpasta. (Just mathavre, quinoa och ärt- eller bönpasta innehåller ju även en hel del protein)

2. Bönor, ärtor eller linser – bidrar främst med proteiner och mättnadskänsla. Välj sort efter tycke och smak. Personligen gillar jag att marinera kikärtor i sojasås (tamari), vitlökspulver och ev. lite spiskummin och/eller oregano. Tips! Låt dem gärna stå och dra i marinaden i kylen över natten, så tar de upp mer smak. Jag brukar även slå marinaden över salladen.

3. Nötter, frön & oliver – bidrar med nyttiga fetter, protein och mättnadskänsla. Solroskärnor och pumpafrön används flitigt hos oss, men lite hackade mandlar eller hasselnötter är också gott. Extra mumsigt blir det om fröna/nötterna är rostade. Gillar du inte oliver? Gör en vinägrett/dressing som innehåller olivolja istället.

4. Grönsaker – bidrar med färg, textur och en massa nyttigheter. Såhär års finns det ju massor att välja bland på hemmaplan; våga testa något annat än bara isbergssallad, gurka och tomat! Prova även att servera grönsakerna på nya sätt – gör strimlor med potatisskalaren av gurka, zucchini och morot istället för att hacka dem, osv.

5. Kryddor – gör måltiden mer smakrik och god. Använd färska eller torkade örter som tex oregano, persilja eller basilika. Hacka i lite rödlök, eller varför inte blanda ihop en salladsdressing med vitlök?

6. Något sött – bidrar med det där lilla extra och lyfter hela måltiden. Blanda i lite russin, tranbär eller torkade aprikoser (jag lovar, det är supergott!) Eller varför inte hacka i någon frukt, som tex äpple eller päron?

7. Något salt – lyfter också smakerna. Här finns det flera vägar att gå, toppa med ett örtsalt, tillsätt oliver (de är ofta ganska salta), eller gör en dressing som sagt.

Färg, form & konsistens – när jag väljer bland ovanstående sju kategorier har jag alltid färg och form i bakhuvudet, och försöker få med så många olika färger som möjligt. Vi äter ju som bekant även med ögonen 😉 Dessutom tänker jag på att få med olika konsistenser och texturer – hårt, krispigt, mjukt, krämigt, osv.

Tillbehör (frivilligt) – om man vill går det såklart även att tillsätta lite tofu, quorn, ‘vego-kött’ eller liknande. Men personligen tycker jag att det är gott och mättande ändå. Självklart går det ju även att äta smörgås eller knäckebröd till.

Rent praktiskt kan en måltid komponerad på det här sättet se ut som bilden ovan. Den består av:

– Röd quinoa
– Marinerade kikärtor
– Svarta oliver
– Strimlor av morot & gurka
– Sallad
– Vit spetspaprika
– Hackad rödlök
– Färsk basilika
– Solroskärnor
– Pumpafrön
– Russin (jag hade inga hemma, men det hade varit gott att ha i salladen)

När jag har quinoa gillar jag att hålla isär råvarorna en aning (som på bilderna här ovan). Använder jag däremot pasta eller potatis brukar jag blanda ihop samtliga ingredienser till en matig sallad. Men det är ju en smaksak såklart.

Vad tycker ni, ser det gott ut? Vad äter ni såhär års? Jag föredrar som sagt kall mat när det är varmt ute, och tvärtom. Har ni förresten tips på andra snabba och lättlagade vegorätter? Eller några andra tankar och funderingar? Lämna gärna en kommentar!

Ha det fint allesammans. Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Våga vego – tips, tankar & erfarenheter
– 3 recept med mogen banan (veganskt & sockerfritt)
Vad är schysst, hållbar & hälsosam mat?
– Naturens skafferi – 7 ätliga växter & vad du kan göra med dem

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

8 thoughts on “Snabb & smidig sommarlunch (vego)

  1. Måste tipsa om instagram kontot plant_proof. Där finns fantastiskt mycket bra information om att äta hälsosamt och vad man ska ska tänka på för att få en så näringsrik kost som möjligt. Han och också precis gjort ett podavsnitt med theguthealthmd (också insta) om hur 70 % av immunförsvaret sitter i magen. Så lärorikt och intressant! 🙂 Om du har lust kan du även ta en titt på min nya matinstagram plantsandgreens, lägger upp lite av maten jag lagar där 🙂

    1. Vad spännande, tack för tipsen! 😊 Ska absolut kolla om några dagar, när min socialamedier-fasta är slut.

  2. Ser gott ut! 😃

    Mitt bästa mattips är att varva bl.a rotfrukter i en smord ugnsform.

    Dela burkpotatis på mitten och sprid ut den i ugnsformen.
    Sprid sedan ut skivor av aubergine, tomater, broccoli- och paprikabitar, fetaost, oliver och bönor.
    Krydda.
    Häll över grädde.
    Strö över riven ost.
    Ugnen på 225 grader.
    In i mitten av ugnen, ca 15 minuter.
    Klart! En favorit! 😋

    1. Vad kul att du tycker det. 😊

      Mmm, det lät riktigt gott! Och om man (som jag) inte äter mejeriprodukter heller, kan jag tänka mig att det går fint att tex använda havregrädde/havrefraiche istället och kanske toppa med tex solrosfrön. Hmm, måste nog prova det. Tack för tipset! 😋

  3. Åh tack för dessa tips! Jag äter själv i liknande form men mycket simplare. Detta gav mig inspiration att leka och testa lite mer 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.