?>

Så gör du eget örtsalt

Just nu är det troligen fler kryddland än vårt som fullkomligt svämmar över av diverse örter och kryddor. Superhärligt att äta färska eller torka/frysa in inför vintern ju! Om man vill kan man även svänga ihop sitt alldeles egna örtsalt.

Det fina med att göra det själv, är ju dels att man vet precis vad det innehåller (man slipper olika tillsatser, som smakförstärkare och klumpförebyggande medel) samtidigt som man kan välja kryddor efter tycke och smak. Dessutom blir det verkligen otroligt gott!

Jag göra ett ’allt-i-allo’-salt som är gott till det mesta, men självklart kan man anpassa kryddorna så att de passar extra bra till vissa maträtter eller råvaror. (Tips! Googla gärna för inspiration på smakkompisar.)

Personligen tycker jag att resultatet blir allra bäst om man blandar saltet med färska kryddor, men det går även att torka kryddorna först och sedan blanda ihop alltsammans. Dessutom vill jag hålla salthalten relativt låg, och har därför en relativt stor mängd örter/kryddor i förhållande till saltet – men även det är såklart en smaksak. Nåväl, här kommer receptet:

Det går åt relativt mycket örter och kryddor… (Skålen på bilden rymmer 4 liter)

Örtsalt

Du behöver:

– Valfria färska kryddor och örter
– Valfri lök, tex vitlök, gräslök/purjolök/scharlottenlök
– Havssalt

Vikten av saltet ska vara hälften av vikten för de färska kryddorna + löken. Om du har 100 g salt, bör du alltså totalt ha ca 200 g av färska kryddor + lök.

Mitt salt innehåller persilja, gräslök, mynta, oregano, vitlök och så salt såklart.

Här är kryddorna mixade med salt. Notera skillnaden i volym jämfört med föregående bild!

Såhär gör du:

1. Börja med att plocka och rensa örterna: ta bort grova stjälkar och fula blad. Skala vitlök/scharlottenlök.

2. Lägg örter och lök i en matberedare, häll över saltet och mixa till en grov massa.

3. Strö ut det blöta saltet på en plåt och låt det torka i ugnen på 50ºC (gärna varmluft). Rör om med jämna mellanrum.
Torktiden kan variera något och beror på hur blött saltet var från början, men räkna med åtminstone 4-5 timmar. Torka gärna saltet på kvällen och låt det sedan stå på eftervärme med ugnsluckan lite på glänt över natten.

4. När saltet är helt torrt, mixa det igen – till ett slätt, fint salt. Förvara sedan i en lufttät burk.

Örtsaltet är utbrett på en plåt och redo för att torkas i ugnen.

Ett sista tips: Det kan vara en god idé att förvara örtsaltet i något annat än en glasburk – då slipper man slänga 70% av saltet när burken ramlar i golvet och blir fullt av glassplitter…

Eeeeh ja, det kom både ett gäng tårar och några fula ord när olyckan inträffade. ?Men men, det är ju inte värre än att jag får göra en ny sats framöver. Och som tur var, låg ju ca 30% av saltet i en annan burk, så lite örtsalt blev det ju trots allt, haha.

Gillar ni örtsalt och vad brukar ni använda det till isåfall? Har ni testat att göra det själva någon gång? Och vilka är era favoritkryddor/smakkombinationer? Lämna gärna en kommentar!

Hoppas ni har en fin vecka. Ta hand om er! Kramar ♥

 

Ps. Om ni vill kan ni följa mig på instagram (@sandrajunhammar), numera finns jag även på facebook här.

 

Relaterade inlägg:

3 recept med mogen banan (veganskt & sockerfritt)
Snabb & smidig sommarlunch (vego)
Vad är schysst, hållbar & hälsosam mat?
Våga vego – tips, tankar & erfarenheter

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

2 thoughts on “Så gör du eget örtsalt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.