?>

Recept – veganska lussekatter sötade med dadlar

Jag är verkligen svag för lussekatter, det är ju bara så himla gott! Tyvärr innehåller de traditionella varianterna i princip bara grejer jag försöker undvika att äta, typ raffinerat socker, mjölk, smör och ägg. Därför började jag leta efter veganska recept, som varken innehöll margarin eller vanligt socker – men hittade inget som kändes hundra. Då bestämde jag mig för att experimentera fram ett eget recept.

Resultatet blev förvånansvärt bra! Jag utgick från Vår Kokbok, men bytte ut de animaliska produkterna och ersatte sockret med dadlar + russin. Dessutom valde jag att använda vetemjöl special med fullkorn istället för vanligt vetemjöl, tänker att det blir något nyttigare iallafall. De blev lite grövre än vanliga lussekatter och kanske inte riktigt lika söta, men väldigt fluffiga och goda ändå ♥

Saffransbröd/lussebullar

Antal: ca 30-50 st
Ugnstemperatur: 225 °C

Ingredienser:
200 g urkärnade dadlar
50 g russin + ev extra att ha i degen/som dekoration
1 dl vatten
1,5 g (3 pkt) saffran
1 påse torrjäst* för söta degar (motsvarar 50 g vanlig jäst)
75 g kokosolja
75 g rapsolja
5 dl havremjölk
14-15 dl vetemjöl special med fullkorn

Gör såhär:
Mixa dadlar och russin i en matberedare. Tillsätt vatten och saffran, mixa till en jämn smet. Blanda ca 13 dl av mjölet med torrjästen och låt stå i ca 10 minuter. Smält under tiden kokosoljan i en kastrull, tillsätt rapsoljan och havremjölken. Värm till något varmare än fingervarmt (blandningen av dadlar/russin/vatten/saffran och olja/mjölk ska tillsammans hålla fingervarm temperatur). Addera mjölblandningen till degvätskan, lite i taget, och arbeta degen tills den blir blank och börjar släppa från kanterna. Russin kan tillsättas i degen eller vid utbakningen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Sätt på ugnen. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Baka ut till lussekatter. Jäs brödet övertäckt på plåtar i ytterligare ca 20-30 minuter. Tryck eventuellt ner russin som garnering när brödet är färdigjäst. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter. Låt brödet kallna under bakduk.

* Jag hade bara torrjäst hemma och det funkade fint. Vill man använda vanlig jäst blandas den i degvätskan, istället för i mjölet.

Vilken är er favorit bland julens bakverk? Jag gillar som sagt lussekatter, men är också svag för pepparkaksdeg… Haha, japp jag tycker att degen är godare än de färdiga pepparkakorna! 😉 Har ni bakat något inför jul än? Lämna gärna en kommentar! Och som vanligt, om ni testar receptet får ni gärna berätta vad ni tycker!

Hoppas ni får en mysig andra advent allesammans! Kram på er ♥

 

Relaterade inlägg:

Recept på apelsin- & chokladbollar/praliner
En mer hållbar jul
Recept på havremjölk & fröknäcke

 

Kommentarer
Gillade du det här inlägget? Dela det gärna med dina nära och kära! ♥

4 thoughts on “Recept – veganska lussekatter sötade med dadlar

  1. Efter många år av olika försök hittade jag ett recept för lussekatter som verkligen funkar, men det är med socker och vanligt vetemjöl plus smör och annat. Sedan ett tag tillbaka har jag minskat rejält mitt intag av raffinerat socker och vill gärna hålla mig fast vid det även under Jul, så ditt recept vill jag prova. Hoppas att de blir lika fina som dina :-).

  2. Vilket bra tips! Jag älskar lussekatter. 🙂 Ler lite när jag läser sista meningen, jag tycker också att degen är godare än de färdiga pepparkakorna.

    PS: Såg att du bor på landsbygden i Linköping. Det gör jag med. Mellan Norrköping och Linköping håller jag hus. 😀 DS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.